1. |
Baklava (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
2. |
Pirogi (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
3. |
Ket ko:do:s dolog! (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: savanyu (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: fozelek (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
6. |
=?UNKNOWN?Q?recept-fe=B4le=2C?= diohejban (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
7. |
sutes (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
8. |
Porkolt ? (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Baklava (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Ezer eve nem latogattam meg a HIX-et es most kellemes meglepetes volt a Konyha
(nektek valoszinu regi mese, nekem uj - "az ujszulottnek minden mese/vicc uj"..
.)
Gergelynek igaza van, a baklava/baklawa/baklaua ossze-vissza el van terjedve Go
rogorszagtol Indiaig, sot most mar itt Eszak-Amerikaban is :). En csinalom ido
nkent, de nem leveles tesztat hasznalok hozza, hanem papir vekony retestesztat,
ket-harom lapot az aljara, ugyanannyit felul, minden lapot megkenve egy kis va
jjal/olajjal.
A Csiri ormeny receptje azt mondja, hogy a leveles tesztaval retegesen lerakni
a diot... En nem ajanlanam ezt, mert a levelesteszta szalonnassa valna a kozep
retegekben. Tehat csak alul es felul...!
Egy arab receptbol azt is tanultam, hogy fahej helyett a szirupot egy par csepp
narancsvirag, vagy rozsa vizzel illatositom.
No meg me'g annyit, hogy mi szeretjuk sok sziruppal, jo ragacsosan, de ugy tul
edes. Ezert en ujitottam egyet rajta: fozok egy kis etelkemenyitobol vizzel eg
y olyas surusegu levet, mint a szirup, es azzal felhigitom a cukorszirupot. Ig
y nem lesz olyan borzaszto edes! Lehet vele probalkozni, ki milyen aranyban ak
arja higitani.
Udv,
Babi
Angelfire for your free web-based e-mail. http://www.angelfire.com
|
+ - | Pirogi (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Itt van az alapveto pirogi (burgonyas derelye) receptje:
Harminc deka lisztbol 2 tojassal, egy csipet soval es vizzel nem
tul kemeny tesztat keszitunk es kb egy orara felretesszuk pihenni.
Kozben 3 csesze (3/4 liternyi) krumplipuret osszekeverunk 2 evokanal
vajjal es 20 deka csipos sajttal/turoval es utannaizesitjuk meg
soval, borssal. Lehet sajt helyett enyhen piritott hagymaval is
kesziteni, vagy mindkettovel egyszerre...:)
Akkor a tesztat kinyujtjuk, derelyeket keszitunk belole a toltelekkel
es kifozzuk sos vizben. Kozben zsiradekban hagymat piritunk, beleforgatjuk
a kifott derelyeket es tejfollel, tepertovel talaljuk.
Babi
Angelfire for your free web-based e-mail. http://www.angelfire.com
|
+ - | Ket ko:do:s dolog! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Cewa All!
Regebben dunantulon tanultam,es ott ettem
olyn kajat aminek burgonya volt az alapja,de
mintha lett volna benne fott burgonya,burgonyas
teszta,s mind ez sutve.Amit tefollel leontve volt
szokas enni.Szal aki ismeri a fenti kajat eligazitana
a receptig.
Kicsit furcsa lessz,de valaki tudja hogyan lehet nagyobb
mennyisegben - nem egyenkent - hantolni a napraforgo magot?
Elore is koszonoki minden segito valaszt a ket lila kodre!!
Csaba.
|
+ - | Re: savanyu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv Konyhasok!
Zsoka irta:
>Eppen ma olvastam, hogy a _Savanyu iz feldob_
>Tudosok kimutattak, hogy a morozus hangulatot konnyen elhessegethetjuk
>savanyu izzel, illattal. Ha valaki rosszkedvu, es egy percig szagolgat egy
>citromot, maris jobb kedvre derul. Az aromaterapiaban mar regota
>hasznaljak a citromolajat hangulatelenkitokent.
Hehehe....
Tudjatok, en nagyon vizualis tipus vagyok.
Amint ezt olvastam egybol megjelent elottem egy citromultetveny,
tele (kisse idiotan) vigyorgo szuretelovel. :-)
Bocs.
Mas:
Ti miben aztatjatok a szojakockat (szeletet, granulatumot) felhasznalas
elott?
Az en receptem (1 l vizhez):
- 1 csapott tk so
- 2-3 gerezd fokhagyma ket oldalrol bevagva (mintha negybe vagnad, de
nem esik szet)
- keshegynyi chillipor
- 3-4 baberlevel
- 2 keshegynyi orolt bors
- 2 keshegynyi kurkuma
Ezeket egyutt felforralom.
Altalaban paprikast keszitek belole. Ilyenkor a kinyomkodott szojan
kivul a fokhagymat is belerakom. (meg egy kis szarazkolbaszt :-) )
KASI
|
+ - | Re: fozelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv!
Gergely irta:
>Hat igen, a kerdes az, mit ertunk azon, hogy "magyar" etel. Affelol azt
>hiszem senkinek nincs ketsege, hogy a retes hagyomanyos magyar etel.
>A problemak csak akkor adodnak, ha kitalaljuk, hogy ez sehol mashol
>nincsen. De attol meg a retes igenis "tipikus" idehaza.
>Amugy talan a fozelek az, ami nem letezik mashol. Tevedek?
Attol tartok, igen.
Tipikus indiai etel a feles sargaborsobol keszult "kitri".
Most hirtelen nem talalok ilyen receptet, de ha kell, szerzek valahonnan.
KASI
|
+ - | =?UNKNOWN?Q?recept-fe=B4le=2C?= diohejban (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
1. melegitsd be a sutot es keszitsd elo a hozzavalokat
2. Rakd el a jatekokat az asztalrol
3. zsirozd ki a tepsit es tord meg a diot
4. merjel ki 2 dl lisztet
5. vedd ki a gyerek kezet a lisztbol, es mosd le rola a lisztet
6. merd ki megint a lisztet
7. tedd a lisztet, sutoport es sot egy talba, keverd ossze.
8. hozd be a seprut/lapatot es seperd fel a padlorol a lisztet amikor a gyerek
leboritotta a talat.
9. hozz egy masik talat.
10.nezd meg ki csenget az ajton
11. menj vissza a konyhaba
12. vedd ki a srac kezet a talbol
13. mosd meg a sracot.
14. cseng a telefon, valaszolj
15. menj vissza a konyhaba
16. toruld ki a ca 2 cm sot a tepsibol
17. keresd meg a sracot
18. zsirozz ki egy masik tepsit.
19. cseng a telefon, valaszolj
20. menj vissza a konyhaba es keresd meg a sracot.
21. vedd ki a gyerek kezet a talbol
22. vedd elo a kizsirozott tepsit es talald meg benne az osszes diohejat.
23. menj a srachoz, aki mikozben szalad eloled leveri a talat a tesztaval.
24. mosd fel a konyhat, mosd le a falakat, asztalt es a mosogatot.
25. hivd fel a cukraszdat es rendelj meg egy tortat
26. fekudj le es pihenjel amig a torta megerkezik.
joetvagyat!
Agnes
savanyu iz: szerintem azert derit jobb kedvre, mert annal rosszab mar nem lehet
:-))))
cidre, vagy cider: nem csak almabol hanem kortebol is keszitik es bodzaviragbol
is, nalunk az a meno.
|
+ - | sutes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>> Amugy a regi magyar konyhat elsosorban a fott husok es zoldseges szoszok
>> jellemeztek. A zsirban sutes szelesebb korban talan a 18. szazad korul
>> terjedt el.
>Mar csak az a kerdesem, hogy ez melyik reteger vonatkozik? Az a sejtesem,
>hogy a fouri es a paraszti konyha kozott eleg nagy volt a kulonbseg.
>A fuszerek eleg dragak lehettek a kozepkorban Magyarorszagon, hiszen ezek
>nagyreszt Keletrol jottek.
>- Gergely
Ez minden retegre vonatkozik. A fouri lakomakon elsosorban parazson
vagy kemenceben sult husokat ettek kulonfele szoszokkal. A fuszerek persze
dragak voltak, dehat itt nem csak a borsra vagy a fahejra kell gondolni,
merthat olan fuszernovenyek is igencsak hasznalatban voltak mint a csombor,
lestyan, borsikafu, kakukkfu, citromfu, meg me'g ezerfele, ma mar alig
ismert noveny, ami erdon-mezon megtermett.
Neha elgondolkodom, mikor is volt jobb gasztronomiailag, regen vagy most.
Hiszen meg 100 eve is minden "bio" volt, pl. buzamag-maradvanyokbol
kimutattak, hogy par szaz eve a kenyer taperteke tizszerese volt a
mostaninak! Vagy mostanaban 4 ezer Ft kiloja annak a sajtnak, amit regen
egy francia paraszt naponta ehetett, s az ove meg jobb is volt.
Bar regen neha (gyakran) eheztek az egyszeru emberek, ugy sejtem, ha
eppen volt mit enniuk akkor sokkal jobb etelekhez jutottak, mint ma
akarcsak egy gazdag ember. De ha csak a sajat gyerekkoromra emlekszem vissza
(25-30 eve), a kenyer minosege azota is sokat romlott.
Udv: Afonya
|
+ - | Porkolt ? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>> Amennyire tudom, a paprikat csak a kozepkorban ismertek meg Magyarorszagon.
>> Marpedig anelkul nincsen porkolt, legfeljebb tokany :-))
Ha visszautalok Kovary Peti egyik regebbi irasara, akkor az porkolt. Ha
paprikat is teszel hozza, akkor az mar paprikas. Ha tejfolt is, akkor pedig
tejfolos-paprikas. Igy ugye egy igazi porkolthoz nem szukseges a paprika
'feltalalasa'!
Topy
|
|