Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1388
Copyright (C) HIX
2003-01-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: karamell (mind)  18 sor     (cikkei)
2 karamell (mind)  18 sor     (cikkei)
3 FW: konyha: az alabbi uzeneted megerkezett. (mind)  111 sor     (cikkei)
4 Helyesiras (mind)  13 sor     (cikkei)
5 karamellas tej (mind)  19 sor     (cikkei)
6 Re: karamell (mind)  19 sor     (cikkei)

+ - re: karamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Katalin,

én nem voltam napkozis :-), de regebben gyakran keszitettem karamellt.
Nemcsak italnak, hanem sutikbe, grillazsnak, stb. 
Mennyiseget nem irok, mert nem lenyeges. Szerintem nehany evokanalnyi
mennyiseggel kiserletezd ki.
Egy szaraz labosba beleteszed a kristalycukrot, es elkezded melegiteni a
ga'z- v. villanytuzhelyen. Kevergetni kell. Egy ido utan elkezd olvadni,
majd lassan szint is kap. Amikor mar olyan szep aranybarna, leveszed a
tuzrol, es _nagyon ovatosan_ (de tenyleg!!!) vizet eresztesz bele. Azert
hangsulyozom az ovatossagot, mert az olvadt cukor irtozatosan forro, es
komoly egesi sebeket okozhat. Ahogy a forro karamellbe belekerul a hideg
viz, _azonnal_ forr, es kicsaphat! 
Jol osszekevered, es akkor egy barna szinu vizes oldatot kapsz. Ezt tejjel
higitod, es maris kesz a karamellital. 

szia,
Zita
+ - karamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok konyhasok!
Karamell-italt en is szoktam csinalni, viszont nem tudom, milyen a bolti...
Rozsdamentes edenyben 3-4 evokanalnyi kristalycukrot tuzhelyen meg kell
barnitani, majd keves vizben feloldani. Ezt a keveszeru oldatot tejhez kell
keverni. 1-2 evokanalnyit egy cseszehez, egyebkent izles szerint...cukorral
edesiteni, egyebkent izles szerint... A megmaradt oldat eleg jol elall, nem
kell azonnal az osszeset felhasznalni.

Udvozlettel:
Lajos
Paks



---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.443 / Virus Database: 248 - Release Date: 2003.01.10.
+ - FW: konyha: az alabbi uzeneted megerkezett. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

-----Eredeti üzenet-----
Feladó: 
[mailto:] 
Elküldve: 2003.január.10. 13:06
Címzett: 
Tárgy: Re: konyha: az alabbi uzeneted megerkezett.



Ha megjelenes elott barmi okbol torolni akarod ezt a cikked,
irj egy levelet arra a cimre, ahonnan EZ a level erkezett.

A torles celjabol bekuldott leveled tartalma kozombos.

Ha a cikken javitani akarsz, akkor eloszor torold, majd kuldd
be a javitott valtozatot a szokasos modon.

Figyelem: ez a cim nem ugyanaz, mint az ujsag cime, es mindig
valtozik; legegyszerubb, ha erre a levelre REPLY-jal valaszolsz.

HIRDETESI LEHETOSEG:

A TIPP, GURU, KORNYESZ es MOBIL ujsagokban magan aprohirdeteseket is
elhelyezhetsz (tehat ha valamibol 1-2 darabot akarsz eladni, venni,
vagy cserelni, magancellal). Ez esetben leveled a kovetkezo cimek
EGYIKERE (csak egyre!) kuldd:







> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Lakodalmas husleves ( 31 sor )
> Idopont: Fri Jan 10 13:05:38 CET 2003 KONYHA #1385
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

      Lakdalmas  husleves
 
  Hozzavalok: 250 dkg tyuk, 50 dkg csont. 30 dkg vegyes zöldseg,10 dkg
zeller, 5 dkg gomba,                     
  30 dkg kelkaposzta, 4dkg so , 0,5 dkg bors, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
gyömber, 1 dkg fokhagyma.
   fel csomo petrezselyem,25 dkg finommetelt.
  
       Májgombochoz: 20 dkg sertes maj, 3 dkg vörös hagymy, 6 dkg zsir, fel
csomo petrezselyemzld,  
   2 dkg so, 0,5 dkg törött bos 
        A  tyukot es a csontot hideg vizben tesszuük fel föni, felforrt,
lehabozzuk füszerezzük es bezöld -
   segeljük. Mmérsekelt tüzön egyenletes forrassal fözzük keszre.
        Közben a gombochoz  finomra  vagott hagymát  zsiron  megpiritjuk,
hozzatesszük  az  aprora
   vagdalt   petrezselyemzöldet,es ha kihült elegyitjük a  ledaralt majjal.
Soval, borssal, majorannaval fü-
   szerezzük,  hozzaadagoljuk az áztatott és jol kicsavart  zsemlét, a
tojást meghintjuk liszttel, morzsaval
   es az egeszet jol elkeverjük .  Hideg  vizben martott kezzel (vagy
kanállal) gombocokat formálunk, es 
   forrasban levö vizben fözzuk ki a finommeteltet is.
         talalasnal a tyukot darabokra vágjuk az izlés  szerint osszevagott
zoldseggel , gombaval,majgomboc-
   cal es finommetettel együtt adjuk a levest az asztalra.


        

                                      


----- YOUR ORIGINAL MESSAGE -----


>>Return-Path: >
Message-ID: >
From: "Balogh, Janos (G/GQ-41)" >
Subject: Lakodalmas husleves
Date: Fri, 10 Jan 2003 13:02:16 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable


      Lakdalmas  husleves
 
  Hozzavalok: 250 dkg tyuk, 50 dkg csont. 30 dkg vegyes zöldseg,10 dkg
zeller, 5 dkg gomba,                     
  30 dkg kelkaposzta, 4dkg so , 0,5 dkg bors, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
gyömber, 1 dkg fokhagyma.
   fel csomo petrezselyem,25 dkg finommetelt.
  
       Májgombochoz: 20 dkg sertes maj, 3 dkg vörös hagymy, 6 dkg zsir, fel
csomo petrezselyemzld,  
   2 dkg so, 0,5 dkg törött bos 
        A  tyukot es a csontot hideg vizben tesszuük fel föni, felforrt,
lehabozzuk füszerezzük es bezöld -
   segeljük. Mmérsekelt tüzön egyenletes forrassal fözzük keszre.
        Közben a gombochoz  finomra  vagott hagymát  zsiron  megpiritjuk,
hozzatesszük  az  aprora
   vagdalt   petrezselyemzöldet,es ha kihült elegyitjük a  ledaralt majjal.
Soval, borssal, majorannaval fü-
   szerezzük,  hozzaadagoljuk az áztatott és jol kicsavart  zsemlét, a
tojást meghintjuk liszttel, morzsaval
   es az egeszet jol elkeverjük .  Hideg  vizben martott kezzel (vagy
kanállal) gombocokat formálunk, es 
   forrasban levö vizben fözzuk ki a finommeteltet is.
         talalasnal a tyukot darabokra vágjuk az izlés  szerint osszevagott
zoldseggel , gombaval,majgomboc-
   cal es finommetettel együtt adjuk a levest az asztalra.
+ - Helyesiras (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
 Nem haragszom, de remelem kijavitottatok a 1385-os
 recepteket is. 
 Sokszor erthetetlenek vagytok ti MAGYAROK! 
 Udvozlettel,
 Bori
 


__________________________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! Mail Plus - Powerful. Affordable. Sign up now.
http://mailplus.yahoo.com
+ - karamellas tej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Katalin!

A tejes edényedbe karamellizalsz keves kristalycukrot (addig hevited a
cukrot
kevergetve, amig barnulni nem kezd) es hozzaontod a tejet es osszeforralod,
amig
feldodik az osszes cukor.
Vigyazni kell, mert a nagyon forro karamellbe, ha belezuttyintod a tejet,
akkor
kikophet, frocskolni, sisteregni kezd. Ezert celszeru kesztyut huzni, kicsit
elallni a labastol es gyorsan dolgozni. Nehany mp. mulva abbamarad a
frocskoles,
amint a tej lehuti a karamellt, de nem art az ovatossag.
Mennyisegeket nem tudok mondani, en csak ugy saccra szoktam, mondjuk
ket evokanal cukor kell ket bogrenyi tejhez venni.

Gabi

ui. Egyebkent en is megkivanom neha az ilyen regi menzas izeket. :))
+ - Re: karamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

----- Original Message -----
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: karamell ( 7 sor )
> Idopont: Sun Jan 12 21:23:33 CET 2003 KONYHA #1387
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>

>
> Meg tudja mondani valaki, hogy hogyan keszul napkozis korom tizoraira
kapott
> karamellitalja?

Kristalycukrot (finomitottal gyorsabban megy, de porcukor nem jo, az nem
tiszta cukor) szaraz edenyben allandoan keverve megolvasztasz, aranybarnara
piritod, tejjel felengeded es osszeforralod. Eloszor megkemenyedik a tejtol,
de azutan feloldodik benne.

Udv
Edit (Gyor)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS