Kedves Katalin,
én nem voltam napkozis :-), de regebben gyakran keszitettem karamellt.
Nemcsak italnak, hanem sutikbe, grillazsnak, stb.
Mennyiseget nem irok, mert nem lenyeges. Szerintem nehany evokanalnyi
mennyiseggel kiserletezd ki.
Egy szaraz labosba beleteszed a kristalycukrot, es elkezded melegiteni a
ga'z- v. villanytuzhelyen. Kevergetni kell. Egy ido utan elkezd olvadni,
majd lassan szint is kap. Amikor mar olyan szep aranybarna, leveszed a
tuzrol, es _nagyon ovatosan_ (de tenyleg!!!) vizet eresztesz bele. Azert
hangsulyozom az ovatossagot, mert az olvadt cukor irtozatosan forro, es
komoly egesi sebeket okozhat. Ahogy a forro karamellbe belekerul a hideg
viz, _azonnal_ forr, es kicsaphat!
Jol osszekevered, es akkor egy barna szinu vizes oldatot kapsz. Ezt tejjel
higitod, es maris kesz a karamellital.
szia,
Zita
|
-----Eredeti üzenet-----
Feladó:
[mailto:]
Elküldve: 2003.január.10. 13:06
Címzett:
Tárgy: Re: konyha: az alabbi uzeneted megerkezett.
Ha megjelenes elott barmi okbol torolni akarod ezt a cikked,
irj egy levelet arra a cimre, ahonnan EZ a level erkezett.
A torles celjabol bekuldott leveled tartalma kozombos.
Ha a cikken javitani akarsz, akkor eloszor torold, majd kuldd
be a javitott valtozatot a szokasos modon.
Figyelem: ez a cim nem ugyanaz, mint az ujsag cime, es mindig
valtozik; legegyszerubb, ha erre a levelre REPLY-jal valaszolsz.
HIRDETESI LEHETOSEG:
A TIPP, GURU, KORNYESZ es MOBIL ujsagokban magan aprohirdeteseket is
elhelyezhetsz (tehat ha valamibol 1-2 darabot akarsz eladni, venni,
vagy cserelni, magancellal). Ez esetben leveled a kovetkezo cimek
EGYIKERE (csak egyre!) kuldd:
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Lakodalmas husleves ( 31 sor )
> Idopont: Fri Jan 10 13:05:38 CET 2003 KONYHA #1385
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lakdalmas husleves
Hozzavalok: 250 dkg tyuk, 50 dkg csont. 30 dkg vegyes zöldseg,10 dkg
zeller, 5 dkg gomba,
30 dkg kelkaposzta, 4dkg so , 0,5 dkg bors, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
gyömber, 1 dkg fokhagyma.
fel csomo petrezselyem,25 dkg finommetelt.
Májgombochoz: 20 dkg sertes maj, 3 dkg vörös hagymy, 6 dkg zsir, fel
csomo petrezselyemzld,
2 dkg so, 0,5 dkg törött bos
A tyukot es a csontot hideg vizben tesszuük fel föni, felforrt,
lehabozzuk füszerezzük es bezöld -
segeljük. Mmérsekelt tüzön egyenletes forrassal fözzük keszre.
Közben a gombochoz finomra vagott hagymát zsiron megpiritjuk,
hozzatesszük az aprora
vagdalt petrezselyemzöldet,es ha kihült elegyitjük a ledaralt majjal.
Soval, borssal, majorannaval fü-
szerezzük, hozzaadagoljuk az áztatott és jol kicsavart zsemlét, a
tojást meghintjuk liszttel, morzsaval
es az egeszet jol elkeverjük . Hideg vizben martott kezzel (vagy
kanállal) gombocokat formálunk, es
forrasban levö vizben fözzuk ki a finommeteltet is.
talalasnal a tyukot darabokra vágjuk az izlés szerint osszevagott
zoldseggel , gombaval,majgomboc-
cal es finommetettel együtt adjuk a levest az asztalra.
----- YOUR ORIGINAL MESSAGE -----
>>Return-Path: >
Message-ID: >
From: "Balogh, Janos (G/GQ-41)" >
Subject: Lakodalmas husleves
Date: Fri, 10 Jan 2003 13:02:16 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lakdalmas husleves
Hozzavalok: 250 dkg tyuk, 50 dkg csont. 30 dkg vegyes zöldseg,10 dkg
zeller, 5 dkg gomba,
30 dkg kelkaposzta, 4dkg so , 0,5 dkg bors, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
gyömber, 1 dkg fokhagyma.
fel csomo petrezselyem,25 dkg finommetelt.
Májgombochoz: 20 dkg sertes maj, 3 dkg vörös hagymy, 6 dkg zsir, fel
csomo petrezselyemzld,
2 dkg so, 0,5 dkg törött bos
A tyukot es a csontot hideg vizben tesszuük fel föni, felforrt,
lehabozzuk füszerezzük es bezöld -
segeljük. Mmérsekelt tüzön egyenletes forrassal fözzük keszre.
Közben a gombochoz finomra vagott hagymát zsiron megpiritjuk,
hozzatesszük az aprora
vagdalt petrezselyemzöldet,es ha kihült elegyitjük a ledaralt majjal.
Soval, borssal, majorannaval fü-
szerezzük, hozzaadagoljuk az áztatott és jol kicsavart zsemlét, a
tojást meghintjuk liszttel, morzsaval
es az egeszet jol elkeverjük . Hideg vizben martott kezzel (vagy
kanállal) gombocokat formálunk, es
forrasban levö vizben fözzuk ki a finommeteltet is.
talalasnal a tyukot darabokra vágjuk az izlés szerint osszevagott
zoldseggel , gombaval,majgomboc-
cal es finommetettel együtt adjuk a levest az asztalra.
|
Kedves Katalin!
A tejes edényedbe karamellizalsz keves kristalycukrot (addig hevited a
cukrot
kevergetve, amig barnulni nem kezd) es hozzaontod a tejet es osszeforralod,
amig
feldodik az osszes cukor.
Vigyazni kell, mert a nagyon forro karamellbe, ha belezuttyintod a tejet,
akkor
kikophet, frocskolni, sisteregni kezd. Ezert celszeru kesztyut huzni, kicsit
elallni a labastol es gyorsan dolgozni. Nehany mp. mulva abbamarad a
frocskoles,
amint a tej lehuti a karamellt, de nem art az ovatossag.
Mennyisegeket nem tudok mondani, en csak ugy saccra szoktam, mondjuk
ket evokanal cukor kell ket bogrenyi tejhez venni.
Gabi
ui. Egyebkent en is megkivanom neha az ilyen regi menzas izeket. :))
|