Kedves Rezso!
En is kezsitettem mar sok fajta italt, le is irok nehanyat.
Citrompálinka (Limoncello)
Hozzávalók:
1 kg citrom, 1 liter alkohol, 1 kg cukor.
Elkészítés:
Végy 1 kg citromot, majd egy éles kést, és vastagon hámozd meg, hogy a
fehér húsa is belekerüljön. Végy egy széles szájú üveget és szórd bele.
Miután vásároltál a patikában 1 liter 96 %- os alkoholt, locsold rá a
szomjas citromhéjjakra. Hagyd állni 4 napig, keverd meg, és adj neki
még egy napot. Forralj 1 liter vizet, majd tégy hozzá 1 kg cukrot és
kevergesd, míg fel nem olvad. Amikor lehűlt a szirup öntsd nyakon a
részeg citromhéjat. Egy nap múlva szűrd le, tedd üvegbe, jól hűtsd le.
Kínáld meg a szomszédot egy kupicával a többit, dugd el előle, mert
megissza az összest.
Ha van még energiád, akkor újabb 1 liter sziruppal nyakon öntöd a
szűrőben fennakadt citromhéjat, egy napig állni hagyod, újból leszűröd,
ebből már kínálhatod a szomszédot, nem ver meg a felesége, hogy
rászoktattad az alkoholra. Ha van kedved pepecselni, akkor még egyszer
leöntheted 1 liter sziruppal, ezt ízesíted málnaszörppel, már a
kiskorú is ihatja.
Erdei szamóca- vagy málnalikőr 1.
Hozzávalók:
50 dkg málna vagy erdei szamóca, 43 dkg cukor, 3 dl alkohol.
Elkészítés:
Fél liter vízben melegítve feloldjuk a cukrot, majd langyosra hűtjük.
Hozzáöntjük az alkoholt, meg annyi vizet, hogy 1 liternyi folyadékunk
legyen. Egy 5 l-es uborkás-üvegbe öntjük a gyümölcsöt, ráöntjük a
szeszes oldatot és az üveget lekötve, időn-ként megrázva 10-12 napig
állni hagyjuk. Ezután nedves szűrőpapíron átszűrjük, és üvegekbe
töltjük.
Martini (fehér)
Hozzávalók:
50 dkg rizs, 1,5 kg cukor, 3 liter víz, 4-5 db szegfűszeg, 1 fahéj darab,
kicsi vaníliarúd, 2 db citrom szeletelve, 2 dkg élesztő, 1 csomag mazsola.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy 5 literes üvegbe tesszük, majd felöntjük a kimért
vízzel. A napra kitesszük, de előtte lefedjük zacskóval, amit
kiszurkálunk. Kb. 4-5 hét az érési idő, ez alatt teljesen letisztul.
Vékony cső segítségével üvegbe töltjük.
Hűtve, citromkarikával nagyon finom ital.
Kókuszlikőr
Hozzávalók:
4 dl tiszta szesz, 50-60 dkg cukor, 1,5 liter tej, 10 dkg kókuszreszelék,
2 csomag vaníliacukor.
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és ezt követően a kókuszreszelékkel 1 órán át
lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve a cukrot és a vaníliacukrot
belekeverjük. Ha kihűlt, átszűrjük, és az alkohollal összekeverjük.
Meggylikőr
Hozzávalók:
60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz,
5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom,
1 késhegynyi csersav.
Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk.
A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe
tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két
hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.
Narancspálinka 2.
Hozzávalók:
1 nagy narancs, 44 szem kockacukor (mi a családban csak 22 raktunk bele,
így is elég édes), 44 szem kávé, 1 rúd vanília, fél liter vodka.
Elkészítés:
A narancsot megszurkáljuk 44 helyen (pl. :kötőtűvel), bele rakjuk egy
nagyszájú üvegbe, belerakjuk a kockacukrot, a kávét, a vaníliát és
leöntjük a vodkával. Légmentesen lezárjuk az üveget, és 44 napig érni
hagyjuk, közben kétnaponta nem árt megrázogatni. Leszűrjük, üvegbe
töltjük, hidegen sokáig eláll.
Az íze érdekes, nekem egy kicsit jobban érződik a kávé, mint a narancs.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos),
csersav, 1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk.
A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig).
A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és
üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!
Vegyes gyümölcspálinka
Hozzávalók:
25 dkg cukor, cseresznye, málna, eper, 2 liter pálinka.
Elkészítés:
Negyed kiló cukrot mártsuk meg vízbe, tegyük tiszta lábasban láng-tűzre
forrni; mikor a cukor forrni kezd, öntsük bele a következőleg készített
gyümölcslevet: egy kis tányérnyi érett fekete cseresnyét, ugyanannyi
málnát és epret törjünk által szitán; ez a gyümölcslé legyen egy
félliternyi. Amint már a cukor elolvadt, azonnal öntsük a gyümölcslevet
a forró cukorba, s ugyanakkor tegyünk még e keverékhez két liter jó,
tiszta pálinkát. Ezeket együtt főzzük még fél óra hosszáig, akkor
öntsük üvegbe és dugjuk be. Egy hétig minden nap rázzuk fel az üveget,
azután szűrjük át sűrű ruhán és tegyük megint tiszta üvegbe.
Használjuk vendégség alkalmával, délelőtt piskótával felszolgálva.
Hogy honnan vannak ezek a receptek nem tudom, de nagyon finomak.
Talan neked is izleni fog mind.
Szia!
Agi
|