1. |
tiramisu (mind) |
76 sor |
(cikkei) |
2. |
tiramisu (mind) |
64 sor |
(cikkei) |
3. |
lazac (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
|
+ - | tiramisu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Switzerland]
Kedves konyhasok
> Ugyan nem en vagyok az Izabella, de gondoltam, megerositem Vicat a rummal
> kapcsolatban. En otthon (Mo-on) amikor elkezdtem tiramisut csinalni, a
> mascarpone jellegu azzurro kremsajton levo recept alapjan csinaltam,
> aszerint rummal kell. Most itt Svajcban vasarlas kozben egyszer kaptunk a
> Galbani sajtokhoz kis receptes fuzetet. (A Galbani szerintem egy olasz
> sajtgyar lehet). Az is a rumot ajanlja, zarojelben megjegyzi, hogy lehet
> amarettoval is.
Valoban az Izabella en vagyok, a Galbani meg egy autentikus olasz ceg.
> Most megneztem a Galbani weboldalan levo tiramisu receptet, hat nem tul
> konzekvens a ceg. Ott azt irja, hogy a kaveba kell tenni egy kiskanal
> (sotet) rumon kivul egy kiskanal brandyt is, sot a kremhez ujra ket
> kiskanal rumot, meg egy negyed kiskanal mandula aromat. Mindezt a
> mennyiseget a 250 g-os mascarponehoz veszi. Mindamellett a mult heten
> jartam Olaszorszagban, es egy etteremben ettem tiramisut, abban en nem
> ereztem ilyen sok alkoholt, aromat sem. Szerintem ahany haz, annyi szokas.
> (de en asszem maradok a rumnal)
>
> Udv
> Tunde
Nahat Tunde Te meg itt vagy a kozelemben es meg csak be sem kukkantottal
hozzam:)))))
Kulonben en is ugy tudom, hogy mindenfele aroma, meg szesz nelkul csinaljak
a "dobjfelt", annal is inkabb, mert a gyerekek csemegeje. Az olaszok nem
raknak olyan sutibe egetett szeszeket, amiket a gyerekek is esznek.
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Ejnyebejnye kedves Vica, nem hiszel nekem.... :-)))))) Remelem, Izabella
> megerosit abban, hogy az olaszok meg csak veletlenul se hasznalnanak a
> tiramisuba rumot, ha van Amaretto, vagy ehhez hasonlo keserumandula
likoruk.
> Ahogy tegnap irtam, a magyar receptek is (pl. ami a magyar mascarpone sajt
> dobozan talalhato) rumot javasolnak. De szerintem csak azert, mert azt
> mindenki ismeri. Es igy jobban el tudjak adni a mascarponet is. Itthon az
> emberek 90%-anak fogalma sincs, mennyi egyeb finom etelhez hasznalhato meg
> a mascarpone.
valoban rengeteg fele, meg sos etelekbe is hasznaljak a mascarpone-t. Mind
olyan dolgokhoz is lehet tenni, amit kulonben fozesi tejszinnel kell
dusitani.
> De ha mar itt tartunk: egyre tobb helyen latom a sajtospultban nagy talban
> kiteve a "Cremor" sajtot (semleges izu tejszines kremsajt), ami
tokeletesen
> olyan, mint a mascarpone, csak epp feleannyiba kerul. Kiprobaltam,
> tokeletesen jo a tiramisuhoz (is). :-)
Ugy tudom a Mascarpone is megkapta a "doc" elnevezest, ami azt jelenti, hogy
nem lehetne hamisitani, de hol vannak mar a torvenyek, szabalyok??? Es ha
Cremino vagy mittudomen milyen neven megjelenik egy hasonlo keszitmeny, ki
mondja arrol hogy hamisitvany?
> sziasztok,
> Zita
Mondtam en gyerekek tegnap, hogy nem lehet ezen eligazodni. Otthon
mindenfele likorokkel bolonditjak azt a szerencsetlen tiramisut, itt meg,
ahogy Tunde is mondta, nem sok izt, aromat erzett benne.
En ilyenkor egyszeruen elintezem a dolgokat:
Mindenki csinalja ugy, ahogy a legjobban izlik, hivja is tiramisu-nak,
higgye azt is, hogy az az igazi.....
Jo etvagyat hozza:
Izabella
|
+ - | tiramisu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Tucsi irta
> Hát nem igazán egy autentikus forras a babapiskota hatoldala, plane
azok
> után, hogy a tiramisu nem babapiskotabol keszzul. Ez gondolom egy
recept
> olcsobb magyaritasa.
Semmikepp, a szegeny Ausztriarol van szo, a deli hatartol 150 km-re
befele, ahol lakom.
Eierbiskottennek hivjak nalunk, de ha ezt irom magyarul, az nem lett
volna ertheto.
Ez _babapiskota_ mindegy minek hivjak es hol.
Ebbol keszul orszagszerte a tiramisu. Ausztria orszagszerte.
Olasz boltokban valoban lattam en is kulon tiramisuhoz "babapiskotat"
abban kulonbozott a mifelenk, meg tolunk keletebbre hasznalttol, hogy
hosszabb volt.
> Beindul a szokott folyamat, jon az eredeti recept, ami bozonyos
alapanyagok
> nehezkes beszerzese miatt massal is elkeszitheto. Kesobb ez mar ugy
bukkan
> fell.
Semmikepp, itt eleg regen volt hianygazdalkodas, es a rum is dragabb,
mint az Amaretto, sokkal dragabb.
Valami mas miatt terjedhetett el a rum, ha ugyan nem az volt megis
elobb.
Komolyan egyetlen egy osztrak receptben sincs Amaretto, vagy utalas
mandulalikorre.
A mascarpone, es a mascarinon levo recept szerint sem. Egyik az olasz,
masik az osztrak gyarmany.
De Tunde is majdnem ezt irja Svajcbol.
Emilia:
> A feltuntetett rum nem veletlenul ugyanattol a gyartotol szarmazik,
> esetleg ugyanaz a multi? Mert ilyen "objektiv" receptet is lattam
mar...
Nem, van vagy 15 fele babapiskota gyartmany, 10 kulonbozo uzletben,
mindenutt RUM van na!!!:-)))) A Rumokat egesz masok csinaljak.
De komolyan megkerdezem a Del-Tirolbol szarmazo aposomat, ok mivel
csinaltak.
Bar az sem mervado, mert nem szereti az olaszokat,
A irta:
. Azonban ekkor se mondjuk azt, hogy ezt _igy
> kell_, hogy _ez az igazi, eredeti_, maximum azt, hogy mi igy
szoktuk, illetve
> igy szeretjuk. Mert ugyebar izlesek es pofonok... :)
Ez sem egeszen igy van, gondojunk csak a Sacher tortara.
Mert amiket en Budapesten Sachernek eszem, az is minden.............
Legalabb annyira mint itt a GULASCH, bar az osztrakok azert
fejlodokepesek.
Udv
Vica Grazbol ahol draga a rum, es a gulasch neha gulasch:-)
|
+ - | lazac (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Hogy ne csak, tiramisurol legyen szo :-).
Az Auchan-ban marc.8-13-ig akcióban egesz lazac 999,-Ft/kg. Hatalmas allatok
2-2,5 kg-s darabok. Delelott vettunk egyet, ki van belezve, de persze meg
kell tisztitani a pikkelyeitol. No, en ugy gondoltam megeri az oraberem.
Nagyon finom rokfort martassal. :-))
Zsoka
|
|