Sziasztok!
Vicanak:
> Koszi Emilia, a kovasz receptjet, fogalmam sem volt rola, hogy mez is
> kell bele.
En sem gondoltam. Valszeg azert mert a mez is olyan erjedos dolog,
jobban mint a cukor.
> Ugyhogy mar tegnap este elkezdtem a kenyeret kesziteni, eloszoris be
> kellett aztatni a kovaszt, majd ma reggelig allt az eloteszta, vagy
> nem is tudom minek kell nevezni, eleg lassan kelt meg, csak reggelre.
:-)) Ez az egyik oka amiert csak elesztovel sutok kenyeret, mar ha
sutok.
> Eddig az itthon keszult kenyereim mind iszonyu kemeny hejuak lettek.
> Azt mondta a nenike, vizet kell beletenni a sutobe alulra, en a
> multkor tettem, de megintcsak iszonyu kemeny lett a kenyer heja.
Nekem is tobbnyire eleg kemenyre sikerul, habar azert ha jol emlexem
vaghato volt. Soxor ugy van a recept, hogy sutes elott vizes kezzel meg
kell simogatni a tetejet, vagy lazan pemzlivel megnedvesiteni. A ta'lka
vizrol en is olvastam. De az is lehet, hogy a sutod kicsit tu'lfu"t.
> Most nem emlekszem, arrol szo volt-e, mi a sutopor, mi van benne, de
> ugy gondolom, a natrontol a sutemeny, az aprosutemeny talan nem szarad
Ugy tudom, a sutopor kb. natron +sav egyben. A natronhoz kell valamifele
sav hogy meginduljon, ez lehet az emlitett buttermilch vagy akar ecet.
Ugy olvastam, sutopor helyettesitesere fel kilo liszthez 5 g natron +6
EK ecet jar. Az ecetet csak kozvetlen sutes elott kell hozzaadni. A
mezes eseteben a pihentetes alatt a mez annyira megerjed hogy lesz eleg
sav.
> A mezes puszedlit nyugodtan csinald natronnal, Karacsonykor itt volt
> az egesz osztrak csalad, es nagyon izlett minden csaladtagnak a
> mezesem is, pedig ezek az osztrak haziasszonyok nagyon nagy adventi
> sutogetok.
Mult Karacsonyra akartam csinalni, van egy csabito recept malatasorrel.
Szepen megcsinaltam, pihentettem, beraktam... es ezzel az alkalommal
derult ki hogy a sutom kaputt, alul egyaltalan nem mukodott :-(( Ugyhogy
az eredmeny lazas kataloguslapozas lett es elkeseredett probalkozasok, a
mezest a plattokon ide-oda csusztatva valahogy alul is felig-meddig
megsutni. Na de majd legkozelebb!
> Erdekes, hogy nem talalkoztal a szalakaleval otthon, bar azt hiszem
Ennek az a magyarazata hogy nekem az "otthon" az Erdely, es ott nem
volt. Ott a "a szomszedhoz jott valaki MO-rol, hozott sutoport es
vaniliaport, megyek veszek tole" markaju hozzavalo jart, aztan kesobb
nagyon egyszeruen megoldottak a problemat: a havi 10 dkg vaj fejadagbol
legfeljebb Karacsonyra lehetett annyit osszesporolni es -szerezni hogy
kijusson egy rendes teszta.
Erikanak:
> Meg penteken este megsutottem az almatortat-nagyon finom lett, szombat
> delutanra mar nem is maradt. Igazabol nem vagyok egy gyakorlott
> suto-fozo,de szivesen kiprobalok minden ujat! Anyukam kicsit ketkedve
> olvasta a receptet, de a vegeredmeny ot is meggyozte! Mar alig varjak
hogy
Nagyon orulok hogy izlett :-)
Nekem azert szimpatikus ez a recept mert finom, egyszeru es aranylag
gyors. A "suss egy omlosteszta lapot, aztan suss egy piskotalapot, aztan
keverd ki a kremet" tipusu dolgokat messze elkerulom, majd mint
nyogdijas...
> legkozelebb is megcsinaljam! :))A legtobb sutemenyeskonyv humbuk
dolgokat
> ir, viszont a kiprobalt és bevalt receptnek parja nincs! Orulnek ha
meg
> lennenek ilyen sutireceptek.
Most egy teasutemenyszeru, szinten egytal massza tesztara vetettem a
szememet, ha tenyleg megcsinalom a hetvegen, majd leirom.
Udv
Emilia, Stuttgart
|