Sziasztok,
talaltam tegnap en is nehany kuszkuszos
receptet.
Fuszeres marharagu kuszkusszal
4 szemelyre, elokeszites: 25 perc, fozes: 1 ora 45 perc
Hozzavalok:
1 evokanal olivaolaj,
700 g sovany marhahus (lapocka v. labszar)
lezsirozva es kockara vagva,
6 dl marhahus alaple,
3 mokkaskanal orolt fahej,
1 mokkaskanal so,
frissen orolt fekete bors,
250g nem tul apro szemu kuszkusz,
4 evokanal víz,
250g mogyorohagyma, hej nelkul,
350g sonkatok, meghamozva, a husos resz kis kockara vagva,
3 evokanal balzsam- vagy feherborecet
1 evokanal mez
250 g kimagozott aszalt szilva felbevagva
250g fott csicseri borso lecspegtetve.
Egy nagymeretu fazekban felhevitett olajon piritsuk
5-8 percig a husdarabokat. Ontsuk hozza az alaplet
es izesitsuk a fahejjal, soval es borssal. Miutan felforrt,
mersekeljuk a langot, fedjuk le es fozzuk
csendesen 1 orahosszat.
Kozben a kuszkuszt tegyuk talba es ontsunk ra
hideg vizet, majd hagyjuk 10 percig allni.
A hushoz keverjuk hozza a hagymat, a tokot,
valamint az ecetet es a mezet. Az egyeszet ismet
forraljuk fel, majd mersekeljuk a langot. A kuszkuszt
tegyuk egy nagymeretu de kis lyuku femszurobe es
helyezzuk a husosedeny fole. A szurot fedjuk le,
es az egeszet fozzuk csendesen kb. 30 percig,
amig a hus es a zoldsegek meg nem puhulnka.
A zoldseges hushoz keverjuk hozza az aszalt
szilvat es a csicseriborsot, majd fedo alatt fozzuk
5 percig. Kozben villaval lazitsuk fel a kuszkuszt,
majd tegyuk elomelegitett talra es a husragut rahalmozva talaljuk.
Kapros-citromos nyelvhal cukkinival
4 szemelyre, elokeszites: 20 perc, fozes: 20 perc
Hozzavalok:
1 kozepes fej voroshagyma aprora vagva
2 nagy gerezd zuzott fokhagyma
1 evokanal olivaolaj
400g konzervparadicsom leszurve, feldarabolva
1,5 dl halalaple
? mokkaskanal szaritott kakukkfu
1 mokkaskanal szaritott bazsalikom
frissen orolt fekete bors
220g zold és ua. sarga cukkini, lehamozva es felszeletelve
4 dupla nyelvhal vagy lepenyhal file, kb. 150 g/db
2 kaveskanal citromle
? mokkaskanal so
1 evokanal finomra vagott friss kapor
170 g kuszkusz, megfozve
Keverjuk ossze a hagymat, a fokhagymat es
az olajat lapos hoallo talban. Kb. 4 percig
sussuk a maximumon, amig a hagyma uveges
nem lesz, felidoben keverjuk meg.
Vegyitsuk hozza a paradicsomot, az alaplet, a
kakukkfuvet, a bazsalikomot es egy keves borsot,
majd fedjuk le a talat es 3 percig fozzuk a maximumon;
2 perc utan keverjuk meg egyszer. Adjuk hozza a
cukkinit, fedjuk le es fozzuk 4 percig a maximumon,
felidoben megkeverve.
A halszeletek mindket oldalat hintsuk meg citromlevel
soval es kaporral. Hajtsuk felbe a halszeleteket,
hogy a feje es farka feloli resz talalkozzek, a bore legyen kivul.
Toluk a zoldsegfeleket a tal kozepere, a halszeleteket
rakjuk korejuk ugy, hogy a felbehajtott reszuk nezzen
kifele. Fedjuk le a talat es a maximumon sussuk 4
percig, ekkor a hal husa porhanyossa valik.
Ekkor ovatosan toljuk a halat a tal kozepere es a
kuszkuszt halmozzuk koreje. Fedo nelkul a maximumon
melegitsuk at 30 masodpercig. Lefedve pihentessuk
2-3 percig es talaljuk.
Udv mindenkinek: Ildiko
|