A havas hazteto receptje:a netrol vettem le
Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt
(púpozottabban mérjük, mint a cukrot), késhegynyi szódabikarbóna
vagy sütőpor
az egyik töltelékhez (töltelék 1.): 15 dkg darált dióbél, 20 dkg darált
háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár, 10
dkg margarin, 2 evőkanál kakaó (nem cukrozott!), tetszés szerint rum
vagy 1 doboz rumaroma
a másik töltelékhez (töltelék 2.): 4 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 15 dkg
margarin, 20 dkg porcukor
a sütemény tetejére: kókuszreszelék, 2 evőkanál tej, 1 csomag vaníliás
cukor
Elkészítése: 6 tojásból piskótát készítünk. Bár mindenki tudja, hogyan
kell, én azért leírom: a 6 tojás sárgáját habosra kikeverjük a
kristálycukorral. A tojásfehérjét felverjük, nagy mozdulatokkal
hozzákeverjük a sárgájához a fehérjét – lehetőleg ne törjük a habot –
és a szódabikarbónával elkevert lisztet evőkanalanként ismét nagy
mozdulatokkal keverjük az eddigiekhez. Majd mikor ügyesen péppé
törtük a piskótatésztát (sic!), beletesszük egy zsírozott, lisztezett
25x30 cm-es tepsibe, és előbb közepes, majd alacsony lángon rövid idő
alatt kisütjük a tésztát. Vigyázat! Ne gyönyörködjünk a szép, sülő
tésztánkban, mert menthetetlenül összeesik, ha kinyitjuk a sütő
ajtaját! Tehát, ha piskótánk készen van, és kihűtöttük úgy-ahogy,
simítsuk el az első tölteléket (dió-keksz stb.) a tésztán. Nem könnyű
művelet, de kivitelezhető. A második töltelékhez melegítsük a tejet,
közben tegyük bele a lisztet, és főzzük nagyon sűrű, csomómentes
krémmé. Ha kihűlt (nagyon fontos, hogy langyos se legyen!), keverjük
hozzá az előzőleg margarinnal elkevert porcukrot. Ezt simítsuk az első
töltelék tetejére, majd vastagon szórjunk rá kókuszreszeléket. (Ezért
havas a háztető…) Azt ajánlom, hogy a kókuszreszeléket, mielőtt a
tésztára szórjuk, hintsük meg vaníliás cukorral és locsoljuk meg 1-2
evőkanál tejjel, így nem lesz „fűrészpor” ízű.
|