A valosag meg ennel is rosszabb. Szalmonella a tojason belul is lehet,
ha tojaskepzodes kozben a tyuk petevezetekeben (a meszes hej kepzodese
elott) fertozodik a tojas. Ne egyetek nyers tojast semmilyen formaban,
ha biztosra akartok menni. Allitolag lehet "pasztorizalni" a tojast. 10
percig 70 fokon tartva a tojast allitolag a bacik elpusztulnak, de a
tojas nem fo meg. Sose probaltam, garanciat nem vallalok. Bea
|
Sziasztok!
Zita irta:
> Egyebkent azt is olvastam vhol, hogy a tojas _tulzott_ kulso
sikalasaval
> is
> elkovethetunk egy hibat: a porozus hejon keresztul kvazi
"beledolgozzuk"
> az
> esetlegesen kivul rajtalevo bakteriumokat. Nem tudom, ez csak
> feltetelezes,
> vagy van-e valos alapja?
Errol nem tudok. Viszont en mar csak azert sem sikalom olyan nagyon,
mert akkor eltorik a kezemben :-)
gomboc3 irta:
> Ugyhogy ha tojast vasarol valaki az bizony nagyonn jol
> teszi ha odafigyel kitol veszi meg.
> Tarolasra pedig azzonnal a hutobe!
> Ugyanis ha eppen hajszalrepedes van a tojashejonn
> azt szabadszemmel meg egy szakerto is nehezenn veszi eszre.
> A repedesenn keresztul pedig csak az a fertozes nem jut att amelyik
> nem akar.Pl a szalmonella is ilyen.
Itt NO-ban pl. az eladoknak tilos az eladasra szant tojast megmosni.
Vasarlas utan is azt ajanljak, hogy csak kozvetlen a felhasznalas elott
mossuk meg. A tojasnak van egy termeszetes vedoretegje, ami a mosas
altal tonkremegy, es akkor a porozus hejon mindenfele fertozes atmehet.
A csirkehusra pedig az jar, hogy miutan feldolgozta az ember, minden
edenyt, kest stb. ami a nyers hussal erintkezett, azonnal jol megmosni,
nehogy terjessze az esetleges szalmonellat. A hus legyen jol atfozve,
sutve.
Udv
Emilia, Stuttgart
|