1. |
Fogyos kaposztaleves (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
2. |
Padlizsankrem telire (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: elveszett/hianyzo HIX KONYHA (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: marha es mas (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
5. |
Karacsonyi ital (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
6. |
Fw: pulyka (mind) |
119 sor |
(cikkei) |
7. |
mexikoi szakacskonyv (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
8. |
Flamand korte... (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
9. |
Re:#360, 361, 362 (mind) |
89 sor |
(cikkei) |
10. |
[Fwd: Meleg fustoles] (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
11. |
Marha, kinai (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
12. |
(no subject) (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Fogyos kaposztaleves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyHIX-esek!
nagyon jo volna egeszsegesen fogynom. Ehhez pedig kene a "kaposztaleves"
receptje.
Kerlek Benneteket, hogy maganba irjatok, mert nem vagyok rajta a konyHIX-en.
mailto:
Koszonom!!!
BT
|
+ - | Padlizsankrem telire (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhatunderek!
A HIX-en megvalosult az az utopisztikus elmelet, hogy minden ember egyenlo!
Nevezetesen, senki sem kapta meg a Konyha 359. szamot.
Kasinak kuldott levelbol, illetve az o" valaszabol idezek:
>>Mondd te megkaptad a Konyha 359. szamat, en ugyanis nem kaptam meg,
>>ha meg tudnad tenni legyszives kuldjed at nekem.
>
>Az a szam nem jelent meg, a tobbi aznapi HIX-es listaval egyutt. Valami
>problema volt a listaserverrel.
>Ha valakivel *nagyon* ki akarsz tolni, kesobb hivatkozz majd erre a szamra.
>;-))))
Nem kiszuraskent, de annyi szeretnek megemliteni a meg nem jelent
359-bol, hogy orommel koszontottem a listan megjelent _profit_, aki
az igazi francia hagymaleves leirasaval megjelent kozottunk. Raadasul a
"Kaskotoi oldalt" jelentosen megerositette legalabbis a nevrokonsaggal. :-))
Most mar talan nem lesz lyukas a kas, es nem tud kiugrani a pulykakakas. ;-)
Padlizsankrem telire
2 kg padlizsan, 2 kg husos zoldpaprika, 2 kg piros szinu (zold)paprika,
esetleg paradicsompaprika, 1/2 l olaj, egy kis chili, so, a tetejere olaj
A padlizsant, meg a ketfele zoldpaprikat a sutoben megsutom (kozben egyszer
megforgatom). Utana valamennyit meghamozom, husdaralon megdaralom,
osszekeverem. Az olajba beleforgatom, es kevergetve "szarazra" parolom,
megfuszerezem a chilivel es megsozom. Akkora kis csavaros teteju uvegekbe
toltom, amennyit telen egy alkalommal elfogyasztunk, es mindegyik tetejere
1-1 ek olajat ontok. (Nem szoktam semmi mas tartositositoszert hasznalni.)
Lecsukva az uvegeket szarazgozbe teszem. Telen nagyon szep es finom, ha 1
talat kibelelek fejessalatalevellel, erre egy kis merokanalnyi kremet teszek
lehet kemenytojas karikakkal disziteni. Remek eloetel, vagy hideg vacsora
piritos kenyerrel.
Sziasztok. Jeszenszky Zsoka
|
+ - | Re: elveszett/hianyzo HIX KONYHA (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Az utolso het szamait keresd itt:
http://www.us.hix.com/hix/friss/
majd kattints arra (1, 2, 4, vagy 7 nap) amire szukse'ged van.
Martha
|
+ - | Re: marha es mas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajnos nem kaptam meg a konyha #359. számát, igy nem tudom, hogy
megjelent-e benne. Amennyiben ige, elnézést kérek.
Kedves Ágnes, Zsóka és Edit!
Elnézéseteket kérem, hogy csak ilyen sokára mondok köszönetet a
steak-receptekért, de nagyon mozgalmasak jelenleg a napjaink, és nem nagyon
jut idő levelezésre. Még a steak megsütésére sem jutott idő, de majd
beszámolok róla, hogyan sikerült.
Jó néhányszor próbálkoztunk már... de sosem sikerült még úgy, ahogy azt
anyósom Finnországban csinálja.
Gondolom az alap probléma a hússal lehet, mert Finnországban is, ahogy
nálatok is Edit Svédországban, már pácoltan árulják a húst és szinte nem
lehet elrontani. Valahogy a szine, az állaga és az ize is sokkal jobb, mint
nálunk. Arra sajnos még nem jöttem rá, hogyan tudom elkerülni, hogy ne "vén
marhát" vegyek itthon.
Szóval ez a marhahús ez az én nagy bajom, mert itthon nálunk nincs igazán
kultúrája a készítésének (nem is ismerek egyszerű, könnyű, jó recepteket!),
a férjem meg mást nem nagyon eszik meg. Még a halat szereti, de azt is jobb
itt nem venni és nagy nehezen sikerült elfogadtatnom vele a pulykát, csirkét.
Úgyhogy ha van még kedvetek egyszerű marhahúsos élet receptjeinek a
leirásához, köszönettel fogadom.
Más. Két hete vettünk egy tömör vasból készült wok-ot, de eddig még nem
találtam receptkönyvet hozzá, illetve, hogy a wokot magát, hogy kell
kezelni. Ha jól tudom, nem szabad kimosni, csak olajjal kitörölni.
Tud-e valaki egyszerű recepteket a wok-hoz: csirke, pulyka, marhahúshoz?
Köszönettel:
Zsuzsa
|
+ - | Karacsonyi ital (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Tavaly Kanadaban jartam. Karacsony kornyeken megjelent
egy ital, ami hasonlo izu volt mint a madartej egy kis alkohollal (elnezest
kerek mindazoktol, akiket ez a leiras sert).
Meg tudna mondani valaki, hogy hogyan hivjak?
Hogyan kell elkesziteni? Tenyleg csak karacsonykor isszak?
Üdv
Kicsi Nia
|
+ - | Fw: pulyka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bocs, rossz cimet irtam, igy talan jobb lesz.
----- Original Message -----
From: Steven Kaskoto >
To: >
Cc: >
Sent: Monday, November 08, 1999 10:28 AM
Subject: pulyka
> Hello Zsuu es mindenki mas aki karacsonyra pulykat akarna sutni!
>
> Regi szep idokben (igazabol nem hianyzik a vendekeskedes) mikor 15 ultek a
> karacsonyi asztalnal, testverek es a velejarok, meg a szokasos "jobaratok"
> akik gyorsan eltuntek mikor szukosse valtak az esztendok, ezt a pulyka
> receptet hasznaltam, valtoztatgattam izlesnek, hozzavalok lehetosegeihez
> alkalmazva. Mar nem hiszem, hogy valaha sutni fogok egy 6 kilos madarat,
> ketten vagyunk... lanyunk-vejunk jon, aztan negy szemelyre egy ekkora
> vadallat tulzas lenne. A regi "hagyomanyok"-bol maradt a toltott kaposzta.
> Azt meg egy het mulva is lehet melegiteni.
> Szoval, batorsag Zsuzsanna!
>
> A fagyott pulykat a hutoszekreny aljaban kell kiereszteni, lassan kell
neki
> masfel nap. Ne probald melegvizben kiolvasztani, biztos mod salmonella
> tenyeszteshez. (persze attol fugg, hogy kit hivsz meg vacsorara, de
vigyazz
> a mergezes eredete konnyen kinyomozhato hehehe.)
>
> Hozzavalok a pulykahoz.
>
> 6 kilos pulyka. so, bors
> egy citrom leve olvasztott vaj 10deka
>
> A szoszhoz.
>
> 2 evokanal liszt csirke leves (stock) kb 2 deci
> kb 2 deci feher bor so, bors
>
> A toltelekhez.
>
> 5 deka fustolt szalonna kockara vagva
> 1 kozepes hagyma finom kockara vagva
> 1 gerezd fokhagyma finomra vagva
> 1 kilo sovany disznohus daralva
> 1 1/2 deci paradicsom pure
> 2 deci hamozott mandula vagy dio aprora vagva (nem daralva)
> 1 1/2 deci erett oliva aprora vagva (ha van)
> 3 kozepes sargarepa szeletelve
> 3 banan szeletelve (hamozva)
> 3 savanykas alma, hamozva, magvazva aprora vagva
> 2 deci mazsola
> 2 1/2 deci feher kenyer kocka szaritva vagy inkabb tormelek nem morzsa
> 2 evokanal cukor
> so, bors es kis fahej izles szerint.
>
> Keszisd el a tolteleket eloszor.
> Kisutod a szalonnat egy nagyobb serpenyoben es tedd felre a tepertot.
> Dinszteld meg a hagymat es a fokhagymat mig uveges es arany szinu, add
hozza
> a daralt hust es allando keveres mellett "barnitsd" meg. (nem tudom mi a
jo
> kifelyezes ra, addig "susd" amig elvesziti a feher szinet). Onts le a
feles
> zsiradekot es add hozza a tobbi "alkatreszt" kiveve a tepertot es
kevergetes
> kozben fozzed 15 percig. Ha elvesziti a nedvesseget, lehet kis vizet
vagy...
> en allott so:rt szoktam hozza adni. Vagy bort. Majd add hozza a tepertot,
> jol elkeverve tedd felre kihulni.
>
> A pulyka.
> Ruhaval tapogasd szarazra a pulykat szedd le a folosleges bort, a nyaka
> boret meg kell tartani. Dorzsold be kivul belol soval borssal majd locsold
> meg a citrom levevel.
> Tolsd meg lazan a belsejet es vard be a nyillasokat konyhai cernaval.
> (gorbe zsakvarro tu a legjobb es vekony cerna zsineg)
Szarnyakat es a combokat a pulyka teste melle kell lazan kotozni.
> Egy alacsony suto edenybe, magas szelu tepsibe racsra (!) helyezd a
pulykat.
> Melle fent.(hanyatt fekve) Takard be duplara hajtott konyhai muszlinal
> (cheese cloth) amit az olvasztott vajjal itattal at. Egy ritka szovesu
feher
> anyag is megteszi.
> A suto legyen elomelegitve 325F ami 175celsius egy jo kozepes homerseglet.
> Susd 4 1/2 - 5 ora hosszaig, kozben gyakran onozgessed a tepsiben levo
> folyadekkal. En meg ket alkalommal sutes kozben feher borral is
> meglocsoltam. A vajas "takarot" ket es fel ora mulva le lehet venni.
> A szabaly szerint, minden kilora kell 45 perc sutesi ido. Vigyazz, nem
eleg
> hogy a hus resze meg legyen sutve jol, a tolteleknek is ell kell hogy erje
a
> kozepeben a 76-80celsius hofokot a hus pedig
> 85c. Jo ha homero van a konyhan, a leggyakorlottabb prfi szakacsok is
> hasznaljak. (ne erjen a homero vege csonthoz, az mindig melegebb)
> Tedd a pulykat talalo edenyre es tartsd melegen.
>
> A szosz.
> A tepsit a tuzhelyen kozepes langon hozd forrasba, szord bele a lisztet es
> kapard fel a tepsi aljarol a leragadt "hogyishijjakot" adj hozza annyi
> csirke-let es feherbort, hogy egy jo vastagsagu szosz legyen. Forrald fel,
> izles szerint sot es borsot adj hozza majd szurd bele egy talalo cseszebe.
>
> Ami toltelek kimaradt azt egy magas suto edenybe, mint amibe a katona
> kenyeret sutik (?) szoktam tenni es foliaval takarva megsutom, szeletelve
a
> talalo edenyre teszem a pulyka kore. (Rendszerint az az elso ami elfogy.)
>
> Melle sult burgonyat, parolt broccolit, kelbimbot es afonya jamet talalok.
> Feledes rizling, vagy mas feher jarja melle.
>
> A haz feje szokta az asztalnal szeletelni ami egy kulon "mesterseg". Van
aki
> tudja van aki "gyilkolja" a madarat.
>
> Jo etvagyat.
> Kerdesekre e-mailben szivesen valaszolok.
>
> Visit my Homepage:www.homestead.com/stevenkas
>
|
+ - | mexikoi szakacskonyv (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Jelentem, van Magyarorszagon mexikoi
szakacskonyv.
A cime: Mexikoi szakacskonyv (nem megmondtam :-))
Megjelent a "Konyhavarazs" sorozatban.
Kiado: Uj ex Libris.
ISBN szam: 963 9031 29 1
Remelem, segitettem valamit .
Udv: Afonya
|
+ - | Flamand korte... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
4 korte
3 dl viz
20 dkg kristalycukor
1 citrom
A KREMHEZ:
12 dkg cukor
4 dkg liszt
3 tojas
3 dl tej
fel rud vanilia
4 szelet kalacs
3 cl rum
8 dkg barackiz
A korteket meghamozzuk, alulrol eltavolitjuk a maghazukat,
citromlevel bedorzsoljuk, majd cukros-citromos szirupban
megfozzuk. A kremhez a cukrot es a lisztet elkeverjuk a
tojassargakkal, vanilias tejjel felontjuk es allandoan kevergetve
felforraljuk. Az igy elkeszitett vaniliakremmel a korteket megtoltjuk.
Mindegyik kortet 1-1 kalacsszeletbol kiszurt vagy kivagott
talpacskara helyezzuk es leontjuk rummal izesitett baracklekvarral.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Re:#360, 361, 362 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>
> Felado : Kasko:to" Miha'ly
> E-mail : [Hungary]
> Temakor: Tojas + magyar nevek ( 53 sor )
> Idopont: Fri Nov 5 13:07:48 EST 1999 KONYHA #360
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Ezeket a magyar neveket nem en talaltam ki, hanem Horvath Ilona 1956-ban
> megjelent szakacskonyvebol mazsolaztam.
>
Hu, az mar muzeumi peldany lehet! (Bar ugyanezek a nevek a legujabban is
szerepelnek - en most kaptam egyet, mert a regi mar kisse hianyosra kopott, ebb
en
mar mikrohullamu keszulek is van!)
>
> >A sztrapacska - az sztarapacska, minimum 3 kulombozo, mint a do:do:lle.
>
> Bevallom, nem tudtam ezt a mondatot megfejteni.
Lehet, hogy a tomorseg az erthetoseg rovasara ment. Azt akartam mondani, hogy a
hany
haz, annyifele nev, meg elkeszitesi mod. Mi egyebkent krumplilepenynek hivjuk,
de
azt hiszem, ez csaladi elnevezes.
> Kifogyott a tarkonyom.:-(
A Hatvan utcan volt valamikor egy biokaja-bolt, ott nezted? A Herbariaban is
szokott lenni.
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Pulyka ( 16 sor )
> Idopont: Sat Nov 6 21:02:46 EST 1999 KONYHA #362
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!!
>
> Segitsegre lenne szuksegem. Szoval adott egy kozel 6 kilos pulyka.
Biztos, hogy egeszben akarod elkesziteni? Vagy egy hadsereget varsz vacsorara?-
:)
Ambator a sult hust is lefagyaszhatod.
Sutes elott nehany napig hideg helyen kell erlelni, (ez Nalad mar megtortent),
combjabol az eros inakat harapofogoval ki kell huzni, a madarat kivul-belul
megsosni, es egy orat a soban allni hagyni. Egy fel oraig keves vizben, fedo al
att
celszeru parolni, azutan forro vajjal vagy zsirral leonteni, es sutoben, zsirja
val
locsolgatva, idonkent megforgatva ket-ketesfel orat sutogetni.
Szoktak a mellet szalonnaval megtuzdelni, vagy (ha a mellbor ala is teszel
tolteleket) vekony szalonnaszeletekkel beboritani.
Barmi toltelekkel toltheted, bor ala es a hasuregbe is lehet tenni a tolteleket
,
utana a hasan a nyilast tuzd ossze.. Legismertebb talan a gesztenyes toltelek:
Egy
kilo gesztenyet megfozol, attorod, elkevered fel kilo daralt hussal, egy
aztatott-kifacsart zsomlyevel, ket tojassal, izles szerint soval, borssal.
A kisult pulykat hagy kicsit lehulni, majd darabold fel: combjat szarnyat vagd
le,
a torzserol fejtsd le a hust, szeleteld fel. A hasaban levo tolteleket is
felszeletelve adjuk a hus melle.
Barmilyen szokasos koret jo hozza, de leginkabb krumplipuret es almakompotot
ajanlok melle.
Jo etvagyat hozza!
> =======================================================
> Felado : [Canada]
> Temakor: Fw: pekingi kacsa ( 113 sor )
> Idopont: Sat Nov 6 21:03:35 EST 1999 KONYHA #362
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> > 1 1/2 deci soja szosz, uvegben lehet kapni, majdnem fekete es igen sos izu
> a
> > kinai neve "hoisin"
Elnezest, hogy kiigazitalak, a hoisinmartas egeszen mas, nem azonos a
szojamartassal, bar ez is egy erjesztett fuszerszosz, es sos is-:))
Edit (Gyor)
|
+ - | [Fwd: Meleg fustoles] (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mivel ugy tunik, az a bizonyos 359-es altalanosan eltunk az eterben (en
sem kaptam), megismetlem az abban feltett kerdesemet:
-------- Original Message --------
Subject: Meleg fustoles
Date: Thu, 04 Nov 1999 12:23:00 +0100
From: dr. Patonayné Takács Edit >
To:
A NetSzakacshoz kaptam ezt a kerdest, es szegyenszemre nem tudok
erdemben segiteni. Talan van valakinek ilyen tapasztalata is:
> Végre talán választ kaphatok arra a kérdésemre, hogy a hal
> meleg füstöléséhez milyen fát a legjobb használni, lehet-e a füstöt
> "fűszerezni", hogyan, mivel? Köszönettel vennék egy ajánlást a
kapcsolatos
> irodalmi forrásra!
Elore is koszonom, ha valaki tud segiteni
Edit (Gyor)
|
+ - | Marha, kinai (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Zsuzsa!
Vannak azert remek marhaetelek, itt van mindjart egynek a rozsdas marha,
ez oreg husbol is jo lesz: A hust szeleteld fel, es alaposan verd ki.
Pirits hagymat, mintha porkoltet csinalnal, forgasd at a forro zsiron,
mig kifeheredeik, szord meg pirospaprikaval, es engedd fel keves vizzel
vagy vorosborral. Lehet megsozni, melletenni egy zoldpaprikat, egy
paradicsomot, es fedo alatt, idonkent megkeverve, a folyadekot szukseg
szerint potolva puhara parolni. Foleg rizzsel szoktuk enni, de piritott
daraval, krumplisalataval is nagyon jo.
Kinait lustasagbol nem irok, egy csomot talalsz a
http://www.nexus.hu/mulanyao/masnep.html cimen.
|
+ - | (no subject) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ezuton kerek elnezest mindenkitol aki valaszolt a keresemre, hogy csak
most jelentkezem, de betegseg miatt nem olvastam a konyhat 3 napig.
Persze mindenkinek koszonom a segitseget, ha kiprobaltam beszamolok az
eredmenyrol.
Koszonom
hello
|
|