1. |
keres (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: konyha: keres (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
3. |
zsa'zsa (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
4. |
edenyek (mind) |
30 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: kukorica a mikroban; Tupperware (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
6. |
Inkabb fozok a tanulas helyett (mind) |
194 sor |
(cikkei) |
7. |
Csavajda Laci uditos sutije (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
8. |
Abalas (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
9. |
Re: *** HIX KONYHA *** #185 (mind) |
1 sor |
(cikkei) |
10. |
muanyag dobozok (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
|
+ - | keres (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Listasok.
Én nem vagyok a lista tagja, mert egyenlore nem all modomban feliratkozni.
Lenne egy keresem hozzatok. Ha valakinek megvan az a level amiben egy
tarsatok hosszabb tanulmanyt kozol a holland sajtokrol, kerem kuldjetek el neke
m
a teljes levelet. Az irojaval esetleg szeretnem felvenni a kapcsolatot.
Ez a level valamikor marcius vegen irodott.
Teljes joszandek vezerel. Csak egyszeruen foglalkoztat a sajttema.
Bocs a zavarasert.
Udvozlettel: Jozsi
|
+ - | Re: konyha: keres (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Kedves Listasok.
> Én nem vagyok a lista tagja, mert egyenlore nem all modomban feliratkozni.
> Lenne egy keresem hozzatok. Ha valakinek megvan az a level amiben egy
> tarsatok hosszabb tanulmanyt kozol a holland sajtokrol, kerem kuldjetek el
nekem
> a teljes levelet. Az irojaval esetleg szeretnem felvenni a kapcsolatot.
> Ez a level valamikor marcius vegen irodott.
> Teljes joszandek vezerel. Csak egyszeruen foglalkoztat a sajttema.
> Bocs a zavarasert.
> Udvozlettel: Jozsi
>
>
>
>
>
|
+ - | zsa'zsa (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Vegre talaltam egy olyan fuszernovenyt (fe'le't), ami nalam is gond nelkul
megterem :-))! Zsa'zsa = Gartenkresse = garden cress.
Erdekes, tormara emlekezteto ize van, a sonkahoz pl. finom volt. Nagyon
hamar kikel, 1-2 het mulva mar "legelheto". Es azok se keseredjenek el,
akiknek meg balkonladajuk sincs, nedvesitett vattan is megterem. Csak nem
szabad kiszaradni hagyni.
A kerdesem: csak igy nyersen, zoldkent fogyaszthato, vagy van valakinek
esetleg receptje hozza?
Koszi
Zita
|
+ - | edenyek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Vica irta:
>Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a Tupperware-rol?
Nekem egy shakerem van, en nagyon szeretem. A fozes nelkul keszitheto
krem- es pudingporokat nagyon jo habosra lehet razni benne. Sot, ha
capuccinot csinalok, a forro tejet is egeszen jol fel lehet benne habositani.
Apropo: nem latott valaki speci erre a celra valo ku:tyu:t valahol Bp-en?
En eddig csak nemet meg olasz reklamokban lattam, egy fedeles
poharszeruseg, amiben egy tengelyen egy lyukacsos korongot lehet fol-le
huzigalni es ettol teljesen felhabosodik a tej.
>egy muanyag lappal. Az nagyon jo, mert
>nem foglal el helyet, es konnyebb tisztan tartani.
Ezek szerint ajanlod az osszehajtogatos gyuro"deszkat"?? En meg csak
katalogusban lattam es lusta voltam utanamenni, de praktikusnak tunik.
A tesztaszurot dicserte egy baratnom, de mar ennek is lattam 'lekoppintott'
valtozatat, gondolom joval olcsobb, mint a Tupperware.
--AMC
>Lehet, hogy a tobbiek is tudjak mar azt amit az AMC?
>20 ev utan elkepzelheto, nem?
Gondoljatok, hogy a Zepter es AMC kulon fejlesztes lenne? Vagy egyik a
masikrol koppintotta? :-)) A multkor a Katay-ban lattam WMF markaju baromi
draga rozsdamentes edenyeket, ha jol tudom, azokat is hasonloan dicserik.
Van valakinek konkret tapasztalata???
Ciao
Zita
|
+ - | Re: kukorica a mikroban; Tupperware (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A kukorica - vagy burgonya, stb. sutesi ideje attol fugg, hogy milyen eros
(hany wattos) a mikro. A vele jaro utasitast kell megnezni. Ha egyszerre
tobbet keszitsz, az ido valamennyire redukalodik. Tehat 4 burgonya
kevesebb idot igenyel, mint a ketto ketszerese.
A Tupperware egy mostanaban nagyon utanzott ma'rka, s az utanzat sokszor
van olyan jo, vagy me'g jobb, s foleg olcsobb. A "nyujtodeszka" es a
nyujtofa igen jo; foleg, mert kis helyen ta'rolhato es nem veszi at a
teszta v. mas izet, mint a fa; emellett a ny.fa veget ki lehet nyitni es
szukse'g szerint jeges v. meleg vizzel megtolteni.
Martha
|
+ - | Inkabb fozok a tanulas helyett (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Keruljek bar a poklok - poklara, de fozni jobban szeretek, mint
dolgozatokat irni.
Majd a nemzetkozi gazdasagbol/doga/ is osszehozok valamit, hiszen mar van
gyakorlatom pl a mindennapi kaja kitalalasaban.
Zitanak es akit meg erdekel!
Se nem regi, se nem uj krumpli/lehet akarmilyen szep spanyol is/ - egy
kimondottan sutokrumplinak nevezett fajtarol van szo es ezt szoktak
mindenfelevel tolteni. Nem tudom honnan szallitjak, de nagyon finom. Az
aluminiumfolias csomagolas viszont szinte eletbevago mikozben sutod. Itt
sem olcso, altalaban harmat adnak 10 SEK- ert azaz kb 300 Ft - ert,
viszont ez garantaltan tobb, mint egy kilo. Egy darab ilyen, kiadosan
toltve a legtobb felnottnek
is eleg vajas kenyerrel es zoldsalataval.
>Valami vilagmegvalto otlet???? :-)
Nem vilagmegvalto, de tapasztalaton alapul. Alacsony homerseklet es
igenis eloszor viz is kell hozza meg persze fedo is, mert igy nem kell
allandoan kevergetni, azaz osszetorni. Keveres
helyett fogod az edenyt es ugyesen forgatod meg razogatod idonkent. Teny
es valo az
igazi, finom petrezselymes ujkrumpli lehetoleg minimalis kevergetessel
keszul.
>"pochieren"-nek neveztek. Van erre valami magyar kifejezes?
Na, most jo nehezet kerdeztel. A hirtelen atsutes rendben van, A
husleveskocka feloldva is es ebben at is fo a hus, de magyar kifejezest
nem tudok az eljarasra azon kivul, hogy egyetlen TV konyhaban sem
keszitenek el semmit keszre azaz "osszecsapott". / Csak vicceltem, mert
fogalmam nincs, hogy mit jelent./ Ettol fuggetlenul kivancsi lennek arra
a husra.
Emilianak!
A legtobb dologban szivembol szoltal.
Minden ujdonsag johet, ami valoban konnyit es gyorsit. A wok idonkent jo
/persze ido is kell mindent felapritani, bar szerintem te is tudsz venni
kesz zoldsegkevereket a boltban./ es ezzel nem azt akartam mondani, hogy
mindennap ilyen eteleket kell enni plane, hogy ezek csak frissen finomak
igazan.
Kitalaltam mar regebben valamit, ha akarod probald ki!
Egy heten egyszer "fozos napot" tartok es ilyenkor mindenfelet fozok, ami
kb eleg lesz egesz hetre.
Fagyaszto + mikro kerdese a dolog es az etelek java resze semmifele
karosodast nem szenved a fagyasztastol. Kozben azert otletnapok is
vannak, mert idonkent tul sok maradek szalami, sajt es egyebek gyulnek
ossze a hutoben/ a tojasrantotta es az omlett is nepszeru/. Kivalo
pizzaanyagok lehetnek es az sem art ha hagyjuk a gyerekeket is alkotni,
mert jokat talalnak ki es tobbnyire meg is tudjak ehetore csinalni. OK,
nem mindig, de maskepp nem lehet megtanulni fozni. Hideg kaja mindig van
itthon es akkor nem nagy dolog a sikertelen kiserlet, igaz?
Az AMC egy un szendvics- vagy duplaalju rozsdamentes edeny.
A nagykeses szakacstechnikarol csak annyit, hogy: - Take it easy!
/Nyugalom/
Minimum 3 evig tanuljak a technikat a leendo szakacsok es rengeteget
gyakorolnak. Aron fiam is ilyen gimibe jar, mert szakacs szeretne lenni.
Ennek ellenere o is azt mondja, hogy az ujjai fontosabbak, mint a
zoldsegek szepsege amig nem valik az egesz rutinna.
A zoldsegfelek javareszet masfajta eljarassal keszitjuk a legtobben es a
blansirozottra nincs igazan magyar kifejezes azt hiszem.
Minden jot, udv: Edit
dom, de feltehetoleg legalabb olyan
nagysagrendu mint a biztositonal. Ott 1-5% kozott > Temakor: csodaedenyek
( 29 sor )
Szia Afonya es Zita,
Zita irja:
> En is voltam egyszer regebben AMC bemutaton, de nem hatottak meg :-)
> Nem tudom, mostanaban hany szazezer ft-ert kinalnak egy kisebb
> keszletet,
> de en nem tudtam volna (es nem is akartam) annyit raszanni. Hasonlo
> belga
> gyartmanyu rozsdamentes, szendvicstalpu edenyeim vannak, toredek aron.
> Igaz, olyan hofokszabalyzo bigyo nincs a fedoben, de tuleltem :-)
Mar kezdem gyanitani, mirol van itt szo. Zitanak teljesen igaza van, nem
kell azonnal rohanni minden "szenzaciora". A legtobb esetben tul dragak
a holmik, hiszen az ugynokok oriasi penzeket sepernek be reszesedeskent.
Ugyanazt vagy nagyon hasonlot joval kevesebb penzert kapni a boltban is.
Majd meglatjatok, ma AMC, holnap egy ExtraXY, holnaputan egy SzuperABC -
es mindegyik "a vilag leg-ebb edenye", valosagos forradalom. Aztan
kiderul, hogy a mindennapi (szurke) gyakorlatban majdnem semmi
kulonbseget nem tapasztalni.
> Az a velemenyem, hogy nem szabad hanyattesni peldaul a zsirmentes
> hussutestol. Hisz a felhasznalt zsir, vagy olaj is nagy mertekben
> hozzajarul az izekhez, arrol nem is szolva, hogy bizonyos fuszerek
> kifejezetten zsirban oldodva adjak ki az aromajukat.
Azt ajanlottak?? Megintcsak Zitanak van igaza, a zsir un. izhordozo.
> Azert en is kivancsi lennek, _miert_ kerulnek ezek az edenyek ennyibe
> (meg ugy altalaban a "multileveles" termekek, de ez mar offtopic).
Az uygnokok ebbol elnek, es nem is rosszul. Hogy ilyen haztartasi
berkekben mennyi a reszesedes, nem tu mozog, ami azt
jelenti, hogy teszem azt egy 60e DEM epitosporlo (Bausparen)
szerzodesnel az ugynok legalabb 600 DEM-et kap. Ezert aztan az egyik itt
csucsult vagy 3 orat a fejemen. Ehhez jonnek a koltsegek, az egesz
ugynokhalozat fenntartasa az iranyitokkal, rendszeres treningekkel, az
unnepsegek, rendezvenyek, a szallitas dragabb mert kis darabszam es
egyaltalan az, hogy joval kissebb darabszamban gyartjak es aruljak a
holmikat mint azt, ami mindenutt ott van.
Ami a meggyozo munkat illeti, az ML-nel meg ehhez jon a hierarchia klf.
"rangfokozattal", ami a forgalomtol, az eladott aru mennyisegetol fugg.
Az osztonzes rendszerint nagyon nagy, mert a legtobb ilyen cegnel penzen
kivul meg kemeny pszichotrening is van, kiemelkedo ugynokoket nagy
unnepsegen tuntetnek ki stb.
Udv
Emilia
> =======================================================
> Felado : [United States]
> Temakor: puha-kemeny-puha hus ( 19 sor )
> Idopont: Sun Apr 25 20:37:51 EDT 1999 KONYHA #184
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Udv,
>A disznohus is megpuhul de van aki csak a masodik puhulas utan szereti.
>(Azt mondjak meg ugy is vettem eszre, hogy a husok sutve-fozve eloszor
>nagyon hamar megpuhulnak 3-5 perc, majd megkemenyednek es joval tobb ido
>mulva ujra puhak lesznek. Aki ert hozza elmondhatna, hogy valoban igy van-e?
Igy van. Rovid piritaskor a hus kulseje hamar megpirul, a belseje
atforrosodik, es a belso levek felforrnak, es hirtelen a'tfo" a belseje
is.
Ha tovabb piritod, vagy fozod, kimegy a nedvesseg a belsejebol, a hus
osszebb zsugorodik, "kiszarad" a hus, es kemeny lesz, mivel a kotoszovet
(ami a hust osszetartja) meg nem fott szet. Ha tovabb fozod (sokkal),
akkor
a kotoszovet is megfo, es omlos, puha lesz megint.
A hirtelen suteshez (pl roston sult, rantott hus stb) fiatalabb allat husa
jo, a kozepkoru allatebol lehet hosszas fozessel jo fogast csinalni (pl
marhaporkolt), az oreg allat husa foleg levesbe jo, amiben kifo" az ize,
de
megenni a hust nehezen lehet (pl kiszolgalt kakasbol leves).
Hanna
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=*=
> =* Hollosi Information eXchange /HIX/ -- http://hix.com
*=
> =*
> -------------------------------------------------------------------------
> *=
> =* TIPP -+- GURU -+- MOKA -+- RANDI -+- HIR -+- JATEK -+- VITA -+-
NARANCS *=
> =* AGYKONTROLL AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILOZOFIA HANG
KONYHA *=
> =* KORNYESZ KULTURA MOZAIK NY OTTHON PARA SPORT TANC TUDOMANY UK
WEBMESTER *=
> =* KUKKER: http://kukker.com MAGELLAN: http://magellan.net
*=
> =*
> -------------------------------------------------------------------------
> *=
> =* Automata segitseg: >
*=
> =* Ha az nem eleg: >
*=
> =* Utolso szalmaszal: > Hollosi Jozsi, Internetist
/HIX/ *=
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> *=*=
|
+ - | Csavajda Laci uditos sutije (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Szia Laci!
Igazan nem akarlak provokalni, de ezt a sutit mar megcsinaltad?
A teszta hozzavaloinak aranya kicsit furcsa szamomra.
De a legfobb bajom nem ezzel van: hanem a szensavas uditovel.
1. Minden ilyen tiszta kemia
2. uttorovasutas koromban-mert az is voltam ammmmmm!:-))))
majdnem minden szolgalatban a desszert rizskoch volt malnaszorpos
ontettel.
A malnaszorp meg volt melegitve, ezzel volt leontve a rizskoch.
Allandoan azzal nyuztam az anyukamat, hogy csinaljon o is ilyet,
de malnaszorpos on
tettel.
Addig mindig vaniliassal keszitette. /igaza volt/
Na, meg is csinalta a malnaszorpos ontetet, vettunk a Kozertben
malnaszorp-
suritmenyt es felmelegitettuk. Vegre megvalosult az almom!!
Nem kivanok senkinek olyan 2 hetig tarto gyomorfajast, ami nekem
ettol volt.
Hozzaaertok azt mondtak, hogy az etelszinezek nem birta a
felmelegitest a malnaszorpben, es ez nem tett jot a gyomromnak. Persze
ez pont 20 eve volt.
Lehet hogy az Uttorovasuton natur volt a malnaszorp, ott nem fajt a
gyomrom tole. Hat ezek utan, en a kolat biztos nem fogom fozni, de
mas egyeb "szintetikus uditot"
sem
Amugy is a termeszetes gyumolcsleveknek vagyok a hive.
Ne vedd sertesnek amit irtam, de ezt el kellett meselnem.
Udv
Vica
|
+ - | Abalas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Most latom, nem egeszen arra valszoltam a multkor, amit a Zita
kerdezett
a"pochieren"-t kerdezte a ZIta, en meg a vegtermek kinezetet
magyaraztam, bocs.
Mitol abalt a szalonna, errol jut eszembe?
Az mit jelent? Azt is 90 fokon "fozik"?
Egyszer vettunk Csomoron egy disznot, es a szomszedokkal kozosen
dolgoztuk fel, csinaltunk hurkat, kolbaszt, egy ismeros hentest
hivtunk el,
mert ehhez azert szakertelem kell. Mi csak a segedmunkat vegeztuk.
A hurkaba-erre emlekszem -a rizst a szomszed neni "abalta"
De nem tudom mar en sem, hogy ez mit jelent, arra sem emlekszem hogy
hogyan vegezte ezt a muvelelet..
Lehet hogy Afonyanak van igaza.
Most be kell ismerjem egy hianyossagomat, de mi az a buggyantott
tojas?
Mar rengetegszer hallottam persze a kifejezest, de ilyet meg soha nem
ettem.
Udv
Vica a nagyon tudatlan
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #185 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A sutopor nagyobb reszt szodabikarbonabol all. Bea
|
+ - | muanyag dobozok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Vica irta:
>Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a Tupperware-rol?
Nekem egy un. frissentarto dobozom van, ramtukmaltak :), de tenyleg
jo. Eloszor nem akartam elhinni, hogy mi kulonbseg van a muanyag
dobozok kozott, de tenyleg lehet benne valami, hogy ez jobb, mint
egy mezei. Hogy mitol, nem tudom, de teny, hogy a zoldseg (pl. a
petrezselyem), egy het utan is olyan benne, mint amikor beletettem
frissen. Szoval en szeretem.
Van egy kenyertarto dobozuk is, amiben allitolag napokig teljesen
friss marad a kenyer, nem kell semmibe becsomagolni pluszban, eleg
a doboz. Engem ez erdekelne, van e valakinek tapasztalata?
Gabi
|
|