1. |
REC... (mind) |
78 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: HIX KONYHA archivum (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Gulyas (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
4. |
AW: *** HIX KONYHA *** #301 (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
5. |
Hix Konyha archivum (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
6. |
aranygaluska (mind) |
111 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: Archivum (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
8. |
tiramisu (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | REC... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Téma: Erdesz fele csirkecomb...
______________________________________________________________
Hali !
Hozzavalok:
1 kg csirkecomb
1,5 ek. sur. paradicsom
3 ek. liszt
2 husleveskocka
3-4 gerezd fokhagyma
1 dl tejfol
so.
A combokat megsozzuk, lisztbe forgatjuk es olajban megpiritjuk.
A pecsenyelebe megpiritunk 3 ek. lisztet, hozzaadunk 1,5 ek. su-
ritett paradicsomot es felengedjuk kb. 7 dl huslevessel, amit
a leveskockabol keszitunk. Hozzaadunk meg 3-4 gerezd zuzott
fokhagymat is. A megpiritott combokat visszarakjuk a lebe,
felforraljuk es hozzaontunk 1 dl tejfolt.
Zsemlegomboccal talaljuk.
--
Téma: Narancsos kacsasult...
______________________________________________________________
Szasztok !
Elkeszitesi ido: 2,5 ora
1 adag: 720 kcal/3009 kJ
Hozzavalok 4 szemelyre:
1 pecsenyekacsa (kb 2 kg), 1 ek. morzsolt majoranna,
2 kozepes hagyma, 8 narancs, 2 pupos ek. kristalycukor,
1 citrom leve, 1 dl testes vorosbor, 1 husleveskocka,
1 pupos ek. vaj, 3 ek. brandy, so.
A kacsat gondosan megtisztitjuk, zsirzojat kivagjuk,
megmossuk, lecsepegtetjuk, kivul-belul bedorzsoljuk
soval, a hasureget majorannaval is. Formara igazitjuk,
azaz a 2 labat osszekotjuk, a szarnyvegeket pedig a
torzse ala hajtjuk.
Mélyebb sütőedénybe tesszük, 220 fokra előmelegített
sütőben megkapatjuk (15 perc), majd egy kevés vizet
öntünk alá, mellédobjuk a meghámozott, vastagabb
gerezdekre vágott hagymákat, alufóliával betakarjuk,
mérsékeljük a tüzet 180 fokra, és saját gőzében
puhára pároljuk (kb. 1 óra).
Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk,
megtörölgetjük. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan
meghámozunk, a héját gyufaszál vastagságú csíkokra
vágjuk. Egy edénykébe tesszük, leöntjük annyi vízzel, amennyi
ellepi, és fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
A 2 meghámozott és még 2 narancsot félbevágunk,
levüket kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 4 narancsot meghámozzuk,
vékonyan felkarikázzuk, a szeletelés közben kifolyt lét a
többi narancsléhez adjuk. 1 lábasban barnára pirítjuk a cukrot.
Hozzáadjuk a citromlét, a narancslét, a bort, a húsleveskockát,
és erős tűzön 1/3-ára beforraljuk.
Eltávolítjuk a kacsáról a fóliát, leöntjük alóla a pecsenyelét,
és további 25-30 percig, aranyropogósra sütjük.
Közben elkészítjük a mártást: a pecsenyelét zsírtalanítjuk,
a narancsos bormártáshoz szűrjük. Gyors mozdulatokkal, kézi
habverővel beledolgozzuk a vajat, átforrósítjuk benne az
előfőzött narancshéjat. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a brandyt,
és fedő alatt melegen tartjuk.
Kivesszük a kacsát a sütőből, néhány percig pihentetjük.
Lehántjuk róla a zsineget, ovális tálra fektetjük. 4-6 szép
narancsszeletet a középpontjáig éles késsel bevágunk,
megtekerjük őket, és úgy, hogy vágott élük találkozzon, a kacsasült
tetején egymáshoz illesztjük, azaz girlandot készítünk belőlük.
A maradék narancsszeletekkel körberakjuk a tál peremét. A
forró mártást előmelegített csészében, külön kínáljuk.
Sült burgonya, burgonyapüré illik hozzá. (Ollóztam a receptet!)
--
Jo etvagyat. :) <<<<<<< Udv.: csl
>>>>>>>
|
+ - | Re: HIX KONYHA archivum (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Estee!
Mindenkeppen javalsolnam, hogy tedd fel a honlapodra, s gyozd meg Hollosy
Jozsit, hogy a KONYHA minden szamaban jelezze, merre tala'lhato'k a regi
lapok. Igy majd kozszolgaltatast adsz mindnyajunknak, anelkul, hogy
esetenkent zaklatnank.
Udv.,
Martha
|
+ - | Re: Gulyas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello!
A gulyasokrol szolva meg kell emlitsem, hogy az interneten tobb
receptgyujtemenyben is lattam azt a magat Hungarian Goulash-nak
nevezo borzadalyt, amihez a hust Coca Colaban kell megfozni. Ennyit
az izlesekrol.
Norbi
|
+ - | AW: *** HIX KONYHA *** #301 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok
Zoldborsoleves felsogodi modra
(egy ottani szakacsnotol tanult recept, a csalad kedvence)
A zoldborsot kaveskanalnyi cukorral kis zsiradekban megfuttatom, kb.(=sacc)
egy pupozott fozokanalnyi liszttel piciket atsutom (kavargatva), ra egy kis
pirospaprika, es vizzel felontom, simara kavarom. Beleteszek egy kisebb fej
vöröshagymat, egy kis paradicsomot, egeszben osszekotve petrezselyemzoldet,
sot, es keszre fozom. A vegen a petrezselyemzoldet, hagymat paradicsomot
kiszedem es csurgatott tesztat csurgatok bele: amennyi lisztet egy tojas fel
tud venni ugy, hogy meg ´megcsurogjon´+ pici so, allando kavargatas mellett
belecsurgatok a levesbe, es meg piciket atfozom (hig galuskateszta viz
nelkul). A leves eleg surure fo, es isteni.
Frankfurtban elek kb masfel evtizede, jelentem: nem ismerik a frankfurti
levest, pedig NAGY hobbiszakacsokat is ismerek :o)))), de nagyon tetszik
nekik, mikor megkerdezem es a receptjet is rogton meg kell adni. Lehet, hogy
10-20 ev mulva mar itt is elterjedt lesz :o)))))). A -barmibol keszult -
porkoltet itt is gulas-nak ismerik, es altalaban elhiszik, hogy ez magyar
szo, bar mar volt olyan is, aki nem hitte el. Persze o azt sem tudta, hogy
eleink boven ellattak Europat marhahussal, amikor a gulyasok labon
exportaltak ide a marhat.
Udvozlettel, jo fozicsket
Ildiko
mfG: Ildikó Záruba
START AMADEUS GmbH
Informationstechnologie Bereich Systemtechnik I_SD
Tel: 00/49/69/7588-2664 Fax: -2309
E-Mail:
|
+ - | Hix Konyha archivum (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves KonyhaLakok!
Mivel maganban tobben is kertetek, feltettem a kovetkezo cimre az
elso 300 szamot: http://w3.swi.hu/estee/konyha.html
3 db zip file talalhato ott, osszesen 745 Kb.
Es elnezest kerek, de a magan-keresekre nem tudok valaszolni,
totalisan el vagyok havazva maganlevelileg (is). Remelem, akik irtak,
itt olvassak soraimat, legyen ez a level valasz, nekik is. Es bocs
megegyszer.
Szeretettel: Estee
|
+ - | aranygaluska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Ma Hajni receptjeibol ket aranygaluskat kuldok, foleg a
masodikat erdemes vegigolvasni akkor is, ha ma nem ez lesz
a desszert. :o)
ARANYGALUSKA
A tesztahoz:
30 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg eleszto
2 tojassargaja
10 dkg vaj
1 keshegynyi so
A toltelekhez:
8 dkg cukor
10 dkg diobel
5 dkg mazsola
Elkeszites:
Keves langyos cukrozott tejben az elesztot megfuttatjuk (
kb. 10 perc). A lisztet az elesztos tejjel, a maradek
tejjel, a tojassargajaval, 5 dkg vajjal, a soval alaposan
osszedagasztjuk, mig holyagos nem lesz. Konyharuhaval
letakarva meleg helyen duplajara kelesztjuk ( kb. 1 ora ).
Ezutan lisztezett deszkan egy cm vastagra kinyujtjuk, es
kisebb pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk. Minden darabot
olvasztott vajba martunk, es egy melyebb sutoedenybe egymas
melle rakjuk oket. Retegenkent megszorjuk a cukorral,
mazsolaval elkevert daralt dioval.
A legfelso sor teteje teszta legyen. Ujboli kelesztes utan
( kb. Fel ora ) kozepes homersekletu sutoben aranybarnara
sutjuk. Legjobb deszkara boritva kihuteni. Vanilia-, vagy
bormartas illik hozza. Mi szaritott elesztobol keszitettuk,
de nem okozott minosegi romlast. Ez a mennyiseg egy kb.
20x30 cm-es tepsibe elegendo. Daralo hijan a diot mi
husklopfoloval tortuk ossze. Nagyon kiados teszta.
ARANYGALUSKA Tundetol
Olyan egyszeru lenne leirni "Vegy ezt-azt", de az
Aranygaluskat nem lehet csak ugy, hirtelen otlettol
vezerelve, egyik percrol a masikra odavarazsolni az
asztalra. Hozza alkalom kell, esemeny, ihlet! Pl
keresztelo, vagy Karacsony. Minden egyes gyuraskor kedves
szavakat mormogni, s arra gondolni, akit majd megkinalunk
belole. A fozes unnepnapja, mikor (vasarnap) kora reggel
(csalad meg alszik) kilopodzkodhatunk a konyhaba es
elovehetjuk A talat (a csalad ebbol az apro neszbol tudja,
ma kulonleges nap van). A konyhaasztal felkeszulten
(uresen) varja az 50 dkg lisztet, a 3 dkg elesztot, a
cukrosdobozt (amibol csak 3 evokanal kell), a ket tojas
sargajat (a feherjek a melyhutoben remenykednek a szebb
napokban),csipetnyi sot, a 10 dkg olvasztott vajat s a
tejes kancsot. A kellemes feszultseg fokozodik, mikor az
asztal sarkara kerul a kb 20 dkd dio es a 30 dkg cukor. (Ez
tobb dioval s cukorral tovabb novelheto.) Ha minden(ki)
egyutt van, megkezdodhet a rituale: a langyos tej, a cukor
es az eleszto megalkotja a Galuska szivet. (Addig eletunk
parjanak bevihetjuk a reggeli teat/kavet, s
jelentosegteljes pillantasokat valthatunk.) Innettol kezdve
felgyorsulnak az esemenyek (ha meg sem, akkor dobjuk ki az
elesztos kutyulmanyt es kezdjuk ujra, de a tejet
masodszorra mar veletlenul se forraljuk fel kozvetlenul az
esemeny elott; ferjunk meghatodik a masodik
teatol/kavetol): A talban levo gyuru alakura formazott
liszt kozepebe mar szinte bekivankozik a "sziv", a tojasok
sargaja es a so. A tej is mocorog az asztalon, amibol a
varazsszavak mormogasa kozben (ezt hivjak masok gyurasnak)
ontsunk a talba. Ha az egesz osszeallt, a tej sem mocorog,
mert mar eleg lagy (jaj, le kell irnom) a teszta, s a mi
jokivansagaink is elfogytak - akkor kezd tancba az
olvasztott vajbol kb 8 dkg, s meg egy utolso varazs(ko:r)
mondatot tegyunk Erte. Ekkor vegyuk elo a legszebb
konyharuhat es fedjuk le a kulvilag zaja elol. Csendes
meditalasanak eredmenye: 1 ora mulva ketszer annyian
lesznek A talban. Most jon a kulon szeretetunk Iranta: apro
holdacskakat szaggatunk Belole (ennek orul) es a kivajazott
tepsibe rakosgatjuk. De nem am ossze-vissza! Eloszor a
tepsi szeleit, majd egyre beljebb es beljebb.
Szimmetrikusan a tepsi hossztengelyere.(A masik tengely
minosegromlast okoz.) A kesz emeletet simogassuk meg az
olvasztott vajba martott ludtollunkkal s most lep akcioba a
dios cukor fele: beboritja a harmadnyi O"t. Majd megint
holdacskak, vaj (ludtollal), dios cukor masik fele
(tetszoleges, melyik felet hasznaljuk elobb) s az utolso
sor (kulonosen gondosan rakott) holdacskak. Mig a suto
megerti, hogy ma ki sul benne, addig O pihen. Ha a suto
felfogta es kellemesen meleg a szamara, akkor kb 40 percre
adjuk at a 180C-nak. Ezalatt elkeszithetjuk a sajat
Galuskank szamara kedves martast (a mienk a vaniliat
szereti). Igen, 40 perc mulva ott fog ragyogni a maga
aranysagaban O. Unnepeink disze, az asztal remeke. Meg kb 3
oraja van eletebol, mert kihulese utan mi melegszunk be
(ki) a latvanyba: ahogy hofeher tanyeron tronolo Galuskan
vegigcsorog a martas. "Jo etvagyat" - mondanam, de nem
teszem. Teli szajjal eszem az ARANYGALUSKAT. Tunde
Az en Dedmamam koralakura sutotte es harom tesztareteget
csinalt. A felso es a kozepso kozott a fenti leirasokban
szereplo dio volt, de a kozepso es az also reteg koze
cukros makot tett.
Byte,
Krisztina
|
+ - | Re: Archivum (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>> >Ha van ra igeny, felteszem egy honlapra, ahonnan szabadon letoltheto
>> >aztan.
>Igen, a sajatomra tennem, de mivel nincs ra igeny, nem teszem :)
>Ha valakit erdekel azert, irjon.
Ha nincs ra igeny (en mar nem is szamitok ? :-) )
Akkor johet maganba :-)
A'kos
|
+ - | tiramisu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Noemi!
Amikor meg egyaltalan nem lehetett itthon kapni Mascarponet, megprobaltam
elkesziteni turobol. Az allaga jo volt, csak az ize egy picit savanykasabb
lett. A turobol rudmixerrel, vagy azzal a kis geppel, aminek 2 gyorsan forgo
kese van (nem tudom mi a hivatalos neve) nagyon jo kremturot lehet keverni,
egeszen sima, kremszeru lesz. Ez akkor is jo, amikor a recept szitan attort
turot ajanl.
En mar talalkoztam a hazai kremsajtok kozt olyannal, ami egyaltalan nem volt
sos, csak most azt nem tudom, hogy melyik volt a sok kozul. Talan valamelyik
tejszines kremsajt. Lehet probalkozni, de ha ratalalsz, majd mondd el, mert
engem is erdekel. A Julius Meinl arai nem a legkedvezobbek, a Penny
Marketben, a Profiban vagy a Metroban sokkal olcsobbak ezek a termekek.
Udv.
Aliz
|
|