1. |
csulok+fondue+kifroccseno zsir (mind) |
42 sor |
(cikkei) |
2. |
Pulykamell, karacsonyra (mind) |
77 sor |
(cikkei) |
3. |
Koszonet (mind) |
5 sor |
(cikkei) |
4. |
(no subject) (mind) |
3 sor |
(cikkei) |
5. |
kinai leves (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: racsos linzer. (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
|
+ - | csulok+fondue+kifroccseno zsir (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Szokas szerint lemaradasban olvasom a KONYHAt, igy elnezest
a regebbio temakert.
**csulok**
Emlites esett jo csulokrol. Az en tippem: Becsben a
Praterben a legnagyobb etteremben, ha jol emlekszem Sveizer
a neve, vagy valami hasonlo. A csulkot megfozik es utanna
grillezik. Csak tavasztol oszig van nyitva, legalabbis a
mult heten nem volt. :o(
Hozza kell tennem, hogy en sosem eszek csulkot, sot
disznohust is igen ritkan. Ott viszont en is eszek belole.
Az ar: 189 ATS/kg, nagyjabol egy kilos egy adag, az 2
ferfinak es ket nonek eleg.
**fondue**
Amikor egyszer ettem husfonduet, akkor azt ugy csinaltak,
hogy kis darab marhahusokat hoztak, azt kellett a forro
olajban megsutogetni. Hejaban fott krumpli, szoszok es
zoldsalata volt hozza. Az olajban pedig uszott egy darab
kozepes meretu hejas krumpli. Mikor kerdeztem, hogy az
miert van benne, azt mondtak, hogy attol nem eg meg az olaj.
Fondue sajtkevereket lattam az Auchanban. Ket szemelyre
valo adag szep dobozban valami 1400 Ft korul volt.
**kifroccseno zsir**
>Errol jut eszembe: Van valamelyikotoknek olyan szuro
jellegu anyagbol
>keszult fedoje kifroccseno zsiradek ellen? Erdemes ilylet
venni?
Nem. Vagy amit en probaltam az nem volt jo, de az azt
csinalta, hogy ugyan nem frocsogott a zsir amig rajta volt,
viszont a felcsapodo zsiradek szepen kikozlekedett a szita
szelere es ott szepen lefojt korben az edeny kore. Amikor
pedig beleraksz valamit a zsirba, akkor le kell venned a
halot. Es akkor frocsog a legjobban. Erre nem tudok mas
megoldast, csak a minel melyebb edenyt.
Byte,
Krisztina
|
+ - | Pulykamell, karacsonyra (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Az egesz ugy indult, hogy a haveromeknal epitettuk a garazst. Es itt
beszeltuk meg Janossal, aki mellesleg pulykakat is tart, hogy karacsonyra
egy kisebb pulykat megvennek. A mult heten szolt, hogy mehetek a pulykaert!
Nagy boldogan atzakatoltam az oreg lokomotivval, es vittem magammal egy
kosarat, a madarnak. Egy kicsit meglepett az a babaka'd, amiben a pulyka
hevereszett! Konyhakesz allapotban vart ram, es ami azt illeti 25 kg volt.
1, azaz egy darab madar! Phu", kis baratom, ezzel meg fogsz kuzdeni,
gondoltam magamban. Szoval, hazaszallitottam a struccot, es
feltrancsiroztam. Most a reszletekkel nem untatlak, lenyeg az, hogy nem
lett kisebb.
A pulykanak, tobb egyeb alkotoresze mellett, remekfinom melle van. Egy
huszonotkilos pulykanak vagy tizenotkilos cicije van, amibol nagyon sok
finomat lehet gyartani. Na ezt a tizenotkilos cicit szedtem negyfele, ahogy
adta magat. Eloszor is kettevagtam, s a fel mell belso felen van egy resz,
ami szerkezetileg is klasszul levalaszthato, es kisebb, mint a maradek. Na
ezeket a "belso felmelleket" eltettem, majd megsutom egyben, de a hatalmas
"kulso" felmell, az kb eleg lesz karacsonyra, nyolcunknak, mint egy foga's.
Es hogy karacsonyhoz melto fogas legyen, a kovetkezokeppen fogom
elkesziteni.
Tuzdelt pulykamell, Szent Gyorgy modra
(Azert Szent Gyorgy, mert Dunaszentgyorgyon lakom .-) )
Kell egy pulykamell, amit szepen megtisztit az ember, mindenfele
hartyatol meg lafanctol. Feher bor, gyomber, feherbors, vegeta,
etolaj, rozmaring, kaukkfu, borokabogyo...
Mivel a pulykamell igen szaraz, ezert eloszor is bepacolom. Any-
nyi etolaj, hogy a felet ellepje, a masik felet feher borral (En sze-
melt rizlinget hasznaltam, Feri batya pincejebol), hogy ellepje, fel-
toltom. En a hatalmas mellhez ket evokanal vegetat tettem, kaves-
kanalnyi gyombert, kakukkfuvet, egy picivel tobb rozmaringot,
par szem borokabogyot. Naponta megforgatom, hogy a pacle jol
atjarja. Legalabb harom-negy napig benne kell, hogy legyen. En
szombaton raktam bele, es szombatra akarom elkesziteni, megpe-
dig tuzdelve, egyben sutve. Ekkora darab pulykamellel meg nem
volt dolgom, de kisebb (harom-negy kilossal) mar sok inyet meg-
csiklandoztam :-)
A pacbol kivett mellet nem mosogatom le, hanem ugy, olajosan,
belerakom a fedeles tepsinkbe. (Tisztaban vagyok vele, hogy nem
minden haztartas ilyen remekul felszerelt, de szerintem ha egy tep-
sire alufoliat tesz az ember, abbol is fedeles tepsi lesz am, csak
persze az nem olyan profi :-) ) Ezutan nekiallok megtuzdelni. Ez
nem egy konnyu muvelet, tehat elotte celszeru egy kisfroccsel meg-
ismerkedni. A tuzdeleshez fustolt sonka koverjet, fustolt szalonnat,
gombat, hagymat es egy keves fokhagymat hasznalok. (A fokhagy-
maval remekul el lehet venni a voroshagyma szagat!) Egyeni izle-
sedre bizom, hogy mibol mennyit tuzdelsz bele, en sok sonkaval es
gombaval, tobb voroshagymaval, mint fokhagymaval szeretem. Mi-
utan elkeszultunk a tuzdelessel, meltan erezhetjuk, hogy alkotasunk
alapkoveit leraktuk. Megerdemlunk egy kisfroccsot. Lefedjuk a
sza'rnyast es betoljuk a sutobe. Egy ekkora darab hus, elsuldogel
egy ideig, lesz idonk egy finom angolkoretet csinalni hozza. Zold-
borso, repakocka, kukorica, esetleg brokkoli es kelbimbo, egysze-
ruen csak egy kis margarinnal, vegetaval osszeparolva. Egyszeru,
mondhatnam jellegtelen koret kell hozza, de szines legyen, mert a
mell, na az hofeher lesz. (Mar csak ezert se adjunk hozza tejbegrizt.)
Jo negyven perc mulva elkedhetjuk dofkodni a mellet egy vékony
hustuvel, ellenorizendo hogy megsult-e mar. (Na latod, ezert is jobb
a fedeles tepsi, mint az alufolias, mert a fedelet egyszerubb emelget-
ni, mint az alufoliat gyurogetni) Amikor ugy erzed, hogy mar csak tiz
perc kell neki, akkor kitakarod, es a maradek paclevel egy kicsit
megkenegeted. Igy kap egy kis szint, de persze ez a szin ne fekete
legyen! :-)
Ha kesz, mar az illatabol is erzed, Istenek asztalara melto eledelt al-
kottal. "Kesz a nagy mu, az alkoto pihen...", es megiszik egy kis-
froccsot. Talalashoz vedd ki a tepsibol, tedd egy szep talra. Ezzel
nemcsak az unnepet tiszteled meg, de alkotasodat is az ot megilleto
kornyezetbe helyezet, hogy mielott az elso szelet omlosan puha, ize-
sen gozolgo szelet a legkedvesebb vendeg tanyerjara simul, a lat-
vany is elgyonyorkodtethesse az asztalnal uloket. Ezert tedd a talra
a szines koretet is, melyet diszithetsz egy-egy vekony narancskari-
kaval is.
Mielott kest veszel a kezedbe, egy pillanatra gondolj azokra, akik-
nek nem jutott hasonloan boseges lakoma.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
|
+ - | Koszonet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Mindenkinek koszonom a konyha cimeket.
Ildi
|
+ - | (no subject) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mindenkinek kellemes unnepeket kivanok!
Sziasztok Ildi
|
+ - | kinai leves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusztok Konyhasok!
Kiprobaltam tegnap a kinai spargalevest, a konyhavarazs szakacskonyvbol.
Nagyon finom lett, de persze ez csak a "deszka peldany" volt. (Nehany apro
igazitani valot talaltam magamnak.)
Spargaleves
Hozzavalok:
30 dkg friss, zsenge sparga (no persze ezt konzervbol csinaltam, de zsenge
volt :-) es finom), 1 gerezd fokhagyma, 3 tojasfeherje, 1 ek kemenyito, 1 ek
tej, 1 kk so, 1 sargarepa, vagy 1 ek konzerv kukorica (en mirelit kukoricat
hasznaltam), 1 l zoldsegleves, 1/2 ek illatos szezamolaj (no ez nem volt
itthon elhagytam), 1 ek olivaolaj, bors
Oldjuk fel 8 kanal levesben a kemenyitot. Verjuk fel a tojasfeherjet a
tejjel. Vagjuk 2 cm-es darabokra a spargat, torjuk ossze a fokhagymat.
Vagjuk apro kockakra a sargarepat. Az olivaolajat hevitsuk fel. Tegyuk bele
a fokhagymat fel percre, majd a sargarepat (azaz esetemben a kukoricat), es
allandoan kevergessuk. Tegyuk a spargat, a sargarepat (meg mindig a
kukoricat tettem :-))), mivel azzal keszitettem), a sot es a borsot fazekba
a zoldseglevessel. Forrositsuk fel. Adjuk lassan hozza a kemenyitot,
kevergessuk, amig a leves be nem surusodik. Vekony csikba engedjuk at egy
villan a felvert tojast, folytassuk a kevergetest, nehany perc mulva adjuk
hozza a szezamolajat, es vegyuk le a tuzrol. Azonnal talaljuk. Vagott
petrezselyemzolddel vagy korianderrel diszithetjuk.
Tanulsag a nullszeriahoz :
nem szabad geppel verni a tojast, mert kemeny hab lesz, amit ugye nem lehet
egy egyugyu villan keresztul a levesbe ereszteni :-))))), nos nekem a
kemenyre vert tojashab kicsit olyan volt, mint a madartej habgaluskaja.
:-)))) Izre, kulsore nem volt rossz, de nem a leiras szeritni. :-))
Hat akkor mara ennyi a tudositasom nektek! Jeszenszky Zsoka
|
+ - | Re: racsos linzer. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kedves "Boronkai, ill. jtiszamarti"
[Hungary
" Sziasztok ! Tudna-e nekem valaki küldeni egy rácsos süti recept
et
? Arra gondoltam ami lekvárral
van töltve és a tetején vékony rácsokat kell rakni ..."
Racsos linzer:
Hozzavalok:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, vagy 15 dkg zsir, 20 dkg cukor, 10 dkg
daralt dio (ez el is maradhat), 1 egesz tojas, 1 dl tej, vagy 1 kanal tejfol,
1 sutopor, citromhej, fahej.
Toltelek:
15 dkg lekvar. (en sargabarack lekvarral szoktam kesziteni).
Az anyagokat osszegyurjuk, ketharmad reszet kinyujtjuk, tepsibe helyez-
zuk es a lekvarral megkenjuk. A megmaradt reszbol racsokat keszitunk
es egymasra, keresztberakva, a tesztara helyezzuk. Tetejet tojassal meg-
kenjuk es 5 percig kozepes tuznel sutjuk. Sutes utan deszkara kiboritjuk,
(en a tepsiben szoktam felvagni!!!) es ha kihult , ferde teglalapra szele-
teljuk.
Jo sutkerezest!!!
Szeretettel: Irene
|
|