1. |
Pesti Palma Tokiobol (mind) |
1 sor |
(cikkei) |
2. |
Palma Tokiobol (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
3. |
Faitline N. Monika, Chicago (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
4. |
Ildiko konyhaja (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
5. |
Puski es egyebek (mind) |
85 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Pesti Palma Tokiobol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
nev
|
+ - | Palma Tokiobol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Otthonkasok!
Itt ismet Palma Tokiobol:
Anna! Egyelore nem tudom, honnan lehet ismeros neked a nevem. Nem vagy
szekesfehervari? En ott erettsegiztem. Aztan kerultem az ELTE-re, utana pedig
jonehany csoportot tanitottam angolra mielott idejottunk. Sejtesz mar valamit?
Egy kesobbi levelben szivesen irok arrol, milyen volt Tokioba erkezni egy 8
honapos babaval, de pillanatnyilag nyakig ulunk a 2. szuletesnapi bulijara valo
keszulodesben. Holnap ugyanis egy gyereksereg zudul bekes - es japan meretu -
hajlekunkra, szerencsere a mamaikkal egyutt.
Tunde: sajnalom, hogy nem hasznalt a hutofurdo. Nekunk nagyon jol bevalt,
amikor mar vegkepp nem segitett mas. A dolog pikanteriaja, hogyan kossuk le
izgalmas vizijatekokkal a furdozo gyerek figyelmet. Talan tul hamar szalltal ki
belole. Az aranygaluskahoz leginkabb egy jo suto hianyzik ( a mienk oskori
mikrosuto amit mar kidobtak a japanok, s csak az etel felet melegiti egyszerre,
ezert forgatni kell benne. Egyebkent rahibaztal, az elesztot sem sikerult meg
megtalalnom (olvasasi problemak miatt) igy egyelore maradok a reggeli teanal
Aranygaluska NELKUL. Nagyon erdekelnek viszont a tovabbi receptek.
Gyorgyi, koszonom a Vargabelest, mar kiragasztottam a konyhank falara.
Szerencsere ehhez a reteslapon kivul meg itt is megvan minden. Hogy hivjak az
ismeroseidet, akiket keresel? Legkozelebb marc. 15.-en talalkozom a magyarokkal
a kovetsegen, valoszinuleg azok is ott lesznek, akiket keresel!
Ildiko, szerintem neked nagy szerencsed volt a szulessel New Yorkban (itt
helybol visszapumpaltak volna egy adag magzatvizet, es ez nem vicc!). Egyebkent
mik a fertozodes jelei? Nem zavarja a babat a kevesebb magzatviz?
Elore is koszonok minden valaszt, vidam hetveget mindenkinek: Palma
|
+ - | Faitline N. Monika, Chicago (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusztok!
Panni! Koszonom a recepteket, igyekszem oket kiprobalni.
Ami meg esetleg erdekelne , az a padlizsan. Tudom, hogy lehet belole
piritosra kenheto kremet kesziteni , ami ugy indul, hogy megsutjuk
a padlizsant es kikaparjuk a belsejet. De itt elakad a dolog, ha valaki-
nek esetleg van tippje a folytatasra , megkoszonnem.
Irigykedve olvasom, hogy nehanyan kozuletek kenyersutesre adtatok
a fejeteket. Azok szamara akiket hozzam hasonloan elrettent a feladat,
van egy egyszerubben kivitelezheto otletem. Vegyetek egy kenyerpiritot,
megpiritva mar egesz eheto ez a kenyer is. En persze konnyen beszelek,
nekem csak 5 honapig kell elnem ezen a "keseru kenyeren".
Udvozlettel:
Moni (Chicago)
|
+ - | Ildiko konyhaja (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Eddig meg nem jelentkeztem effele temaval,epp ideje beallnom a sorba.
Eloszor is Gyorgyit szeretnem konyorogve kerni,hogy kuldje el a
Dubarryt,erre a receptre mar regota faj a fogam.
Nehany tipp:
Ha nem kaphato megfelelo tehenturo (a felsorolt brandeket pl. en nem
ismerem),akkor hazilag is lehet gyartani.Fel kell fozni jo sok tejet,mikor
lobog,hozzaonteni citromlet,es leoltani a tuzet .A regi,megsavanyodott tej
magatol is turora es savora bomlik szet felforralva.Megjobb a turo,ha a
savot elteszi az ember,szobahon hagyja allni 2-3 napig,es az ujabb forralt
tejet mar evvel turositja citromle helyett.Hatrany,hogy sok tejbol keves
turo keletkezik.
A reteslapot PHYLLO DOUGH-nak hivjak,es a frozen food-nal talalhato a nagyobb
superekben.
Probaljatok ki a pitat is,a kenyereknel aruljak,lapos,lap szerint
kettevalik,es akkor mindenfeleket lehet bele tolteni.
Ha az egyen-amerikai iz nem felel meg az izleseteknek,keressetek apro ,
nemzetisegi boltokat.Az en elelmiszer-beszerzo portyaimhoz tartozik egy
indiai,egy orosz(finom litvan rozskenyerrel!)egy torok es sok olasz
csemegebolt.Ugyhogy egy valami van csak,amit nem talaltam,viszont otthon
oda voltam erte,ez pedig a soska.
Tunde,nosztalgiaval olvastam leveledben a parod koltogetesevel kapcsolatos
reszt.Nalunk ugyanis keteves fiugyermekunk,a korara jellemzo
feltekenysegtol hajtva megprobalja eltavolitani apucijat a szobabol,hogy
kettesben maradhasson a mamijaval.Szerencsere a nap tovabbi reszeben remekul
megvannak,de reggel ferjecskem hosszas zuhanyozassal tudja csak karpotolni
magat a zordon banasmodert.
Az edesseggyujtemenyt hadd egeszitsem ki a ferjem altal kirallya kikialtott
tiramisuval.Olasz eredetu,egy specialis hozzavaloja van,a mascarpone nevu
kremsajt.Helyettesitheto a konnyebben hozzaferheto ricotta cheese-zel,vagy
egyszeruen jol felvert tejszinhabbal(heavy cream)
Tehat:Hat tojas sargajat kikeverni cukorral habosra,hozzaadni egy 16OZ
doboz kremsajtot,es egy csesze eros feketekavet,ezutan gyengeden
belekeverni a hat kemenyre felvert tojashabot.Jobb az ize,ha a masszahoz
konyakot v. rumesszenciat is adunk.
Egy szep nagy edenybe retegezzuk a kovetkezoket:
1. Kaveba martott piskotak egymas melle helyezve
2.Krem
3.Kakaopor v.Csokireszelek
Nincs mas hatra,mint hutobe tenni,es masnapig varni,amikoris Fogyaszthato!!!!!
(Lehet,hogy valaki nem tudja:piskota=ladyfinger)
probalja ki valaki a kedvemert!
Ha a recept nem lenne meggyozo,kuldok szivesen egy fenykepet a ferjem
pocakjarol!
Udv! Gyory Ildiko
|
+ - | Puski es egyebek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Otthonkasok!
Amig az Otthonka betegeskedett fontos dolgok tortentek felenk: Balint napjan
elkeszitettuk a Csaladi Aranyszivek Galuskajat!! Nem akarom reszletezni, de voltminden - ahitat, ludtoll, varazsszavak, kave...Az eredmeny? Hat annak volt egy
kis prototipus jellege...(Azt hiszem ez a szaraz eleszto lehet a ludas. Vagy a
ludtoll...) No, de nyakonontve jo sok vaniliamartassal majdnem tokeletes volt!
A gyerekek kulonosen tudtak ertekelni, hogy vegre nem valami ujhullamos sa-
latat kell enniuk...Tenyleg, gyerekes mamak, papak: gyermekeitek koreben mekkora
a tetszesi indexe a zoldsegfeleknek, salataknak?? Lanyunkkal nics gond, o jo-
izuen tomi be a salatakat, no de Dani fiunk... Hat o enyhen szolva nem szim-
patizal a zoldekkel. Fantasztikus, hogy mire kepes, hogy elkerulje a zoldseg-
evest... Ahitattal beszel a magyarorszagi szereny valasztekrol...:-)
Nektek is vannak ilyen problematok? Sejtem, nem vagyunk egyedul...
Meg egyszer en is koszonom a recepteket! A President's Day tiszteletere het-
vegen maglyat rakunk. (Lassan kuldhetne valaki egy tuti fogyokura receptet!!:-)
Es most a mexikoi konyharol. Ez sem igazan fogyokuras. A magyaros etelek kedve-
loihez valoszinuleg kozelebb all, mint pl. a kinai.
Gyorgyi, tenyleg nehez bab nelkuli mexikoi receptet kuldeni, olyan ez, mint az
olaszoknak a paradicsom. Most egy egyszerubbet:
BURRITOS
1 1/2 font csontnelkuli serteshus, kb. 2 cm-es csikokra vagva
2 evokanal olaj
1 doboz (8 ounce) paradicsomszosz
1/2 apritott voroshagyma
1 teaskanal so
1 bogre csikokra vagott zoldpaprika
1 teaskanal chilipor
1/2 tk. orolt komeny
1 1/2 tk. Worcestershire szosz
6 "flour tortilla" ( ez a palacsintara hasonlito teszta nagyobb mennyisegben
osszecsomagolva szerintem szerte Amerikaban minden nagyobb elelmiszerboltban
kaphato - nagyon olcso! USA-n kivul sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet.)
1 bogre reszeltsajt ( Monterey Jack vagy Cheddar cheese)
1.Forro olajban barnitsd meg kicsit a hust.
2.Adj hozza 1 1/2 bogre (cup) vizet, a paradicsomszoszt, a hagymat es sot.
3.Fedd le, szukseg szerint kavargatva susd amig a hus atsul, kb.1/2 ora.
(adj tobb vizet, ha szukseges)
4.Add hozza a zoldpaprikat (gusztabb, ha ez nemcsak zold,hanem sarga, piros is), a komenyt, chiliport,a Worcest.szoszt, s ezekkel meg fedo alatt kb. 5-10 per-
cig susd. Vedd le a sutorol.
5.Csomagold be a tortillakat foliaba es melegitsd at oket a sutoben 350 F-on
kb. 2 perc.
6.Kanallal mindegyik tortilla kozepebe rakj a keverekbol, hajtsd egymasra a
szeleket, hogy fedjek egymast.
7. Szord ra a sajtot, s dugd vissza a sutobe, de mar csak annyi idore, hogy a
sajt megolvadjon.
A mexikoi kajak elmaradhatatlan tartozeka (a bab mellett) a GUACAMOLE :
2 kozepes nagysagu erett avokado
1 evokanal citromle
2 kozepes paradicsom (hej nelkul)
1 bogre hagyma aprora vagva
so
Ezeket mind rakd a turmixba, teljesen kremszerunek kell lennie.
Ennek is tobb variacioja van, ez egy a sok kozul.
Tipikus mexikoi meg az ENCHILADAS, a FAJITAS, a CHILI, a TACO...Irjak ezekrol??
Ja, es a MARGARITAS koktel... :-) Ja, es a SALSA - szoval lehet folytatni.
Gyorgyi, a kinairol legkozelebb.
(es koszi a valaszod a maganlevelemre!!)
Panninak is koszonom az otleteit. Ugy gondolom a svedek sok halat esznek (?),
van valami jo recepted?
No, akkor most a kulturarol. ( A sorrend nem jelent allasfoglalast!:-) )
PUSKI- CORVIN
217 EAST 83rd STREET, NEW YORK, N.Y. 10028 USA
Tel.: (212) 879-8893
Nagy a valasztek, elfogadhato arakkal. Hazai folyoiratok is rendelhetok
rajtuk keresztul.
Vidam "hosszu hetveget" minden regi es uj Otthonkasnak!
Judit
|
|