1. |
rec... (mind) |
48 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: gulyas (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
3. |
Tiramisu (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
4. |
gulyas<->porkolt (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: Archivum (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
6. |
Sertes Dubarry modra+Mezeskalacs (mind) |
71 sor |
(cikkei) |
7. |
tiramisu (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | rec... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Téma: Kolozsvari rostelyos...
______________________________________________________________
Hali !
Hozzavalok:
6o dkg rostelyos
12 dkg fustolt kolbasz
8o dkg savanyu kaposzta
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejfol
fel csokor kapor
3 ek. olaj
komenymag
orolt bors
pirospaprika
so
A kiveregetett rostelyosszeleteket soval, borssal fuszerezzuk,
keves forro olajban mindket oldalat pirosra sutjuk es egy la-
bosba szedjuk. A sutesbol visszamaradt olajban megpiritjuk
az aprora vagott hagymat, meghintjuk pirospaprikaval es
felontjuk vizzel. Hozzaadjuk a zuzott fokhagymat, a
komenymagot es felforraljuk. Raontjuk a rostelyosra, majd felig
puhara paroljuk. Beletesszuk a karikara vagott kolbaszt es a
kaposztat. Szukseg szerint keves vizet es tejfolt raontve, fedo
alatt puhara paroljuk. Talalaskor aprora vagott kaporral
megszorjuk. (ollozas)
--
Téma: Pásztortarhonya...
______________________________________________________________
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
20 dkg tarhonya
80 dkg pörkölthús
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1-2 zöldpaprika
pirospaprika, só, bors, babérlevél, tárkony.
A burgonyát, a húst, zöldpaprikát, hagymát feldaraboljuk.
A fazékba soronként rakjuk a burgonyát, húst, nyers tarhonyát,
szalonnát, vöröshagymát, zöldpaprikát, majd rászórjuk a fűszereket,
sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Keverés nélkül, rázogat-
va puhára főzzük. Az elfőtt vizet mindíg csak annyira pótoljuk, hogy éppen
ellepje. Ha kész, tetszés szerint hígíthatjuk, de jól forraljuk át.
(ollózás)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Re: gulyas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nem lehetne ugy megegyezni, hogy a gulyast felig marhabol, felig
disznohusbol keszitsuk? Nekem csak jo tapasztalataim vannak errol a
kombinaciorol. A komenymag nem mindenki kedvence, hiaba "eloirt"
feltelele a gulyasnak. Ha nem szereted, ne hasznald!
Re: porkolt <---> gulyas
Eszakamerika minden szakacskonyveben (es a *nem* magyar ettermeben) a
porkoltot nevezik gulyasnak. (Legtobb esetben az ipszilont ki is
hagyjak a szobol ~ goulash) Ember legyen a talpan, aki ezt a
hul(y)ese'get meg tudja valtoztatni! Me'g jo, hogy legtobbszor galuskaval
szolgalja'k fel, amit "spaetzel" neven hirdetnek.
A paprikas csirket viszont "chicken paprikash" neven jol ismerik. - Na,
adtam magamnak egy jo otletet holnap ebedre!
Martha
|
+ - | Tiramisu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Noemi!
A kremsajtokat en meg sosem probaltam, igy abban nem
tudok segiteni, viszont ajanlom figyelmedbe a Podravka
Tiramisu kremporat. Nem olyan draga, mint az olasz krem-
sajtok, viszont megszolalasig hasonlo kremet lehet belole
eloallitani.
Magantapasztalat: az eloirt tejmennyisegnek csak a fele legyen
tej, a masik fele pedig habtejszin, dermedes utan sokkal
jobban szeletelheto az egesz.
Jo etvagyat!
Mariann
|
+ - | gulyas<->porkolt (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Peter, nagyon kivancsiva tett, amit irtal
az eredeti, nepi porkolt es gulyas kozotti
kulonbsegrol. De sajnos leveledbol nem
ertettem meg pontosan, hogyan is kell oket
fozni. Mi az, hogy egyszerre tegyunk fel minden?
Leirnad, legyszives, receptszeruen, hogy
Te hogyan csinalod a gulyast es a porkoltet!
Elore is koszonom:
JaGab
U.i.: Tenyleg kar lenne osszeveszni
etelek elkeszitesen. Mindenki ugy foz,
ahogy tud. Es aztan azt is eszi:-)
|
+ - | Re: Archivum (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [International]
> Temakor: Re:archiv ( 6 sor )
> Idopont: Mon Sep 6 10:53:02 EDT 1999 KONYHA #300
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> >Felado : [Hungary]
> >Ha van ra igeny, felteszem egy honlapra, ahonnan szabadon letoltheto
> >aztan.
> Esetleg a sajatodra ? :-)
Sziasztok kedves KonyhaLakok! Szia A'kos :)
Igen, a sajatomra tennem, de mivel nincs ra igeny, nem teszem :) Amugy ujra
helyesbitenem kell, a meret nem stimmel, olyan 6-700 Kb a helyes. Ha valakit
erdekel azert, irjon.
Szeretettel: Estee
|
+ - | Sertes Dubarry modra+Mezeskalacs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Meg mindig Hajnitol:
SERTESJAVA DUBARRY MODRA
60 dkg karaj
60 dkg karfiol
1 evokanal olaj
10 dkg vaj
reszelt sajt
10 dkg liszt
6 dl tej
2 tojas
1 dl tejfol
1 evokanal zsemlemorzsa
so
reszelt szerecsendio.
A hust kiverjuk,megsozzuk,2dkg lisztben megforgatjuk es
forro olajban pirosra sutjuk. Kozben 8dkg lisztbol,8dkg
vajbol vilagos rantast keszitunk,forro tejjel felengedjuk
es soval,szerecsendioval fuszerezzuk. (en so helyett Vegeta-
t szoktam hasznalni es egy kis kurkumat is szorok bele,
mert szep sarga lesz tole a szosz.)Tuzrol leveve a
tejfollel simara kevert tojasokat hozzakeverjuk es 2dkg
vajat belemorzsoljuk. Tuzallo talba (melyebb tepsi is jo)
lerakjuk a husokat,alaontunk a martasbol es ranyomjuk a sos
vizben megfott karfiolt. A pecsenyelevel a maradek
martassal megontozzuk,es a tetejere raszorjuk a reszelt
sajtot,zsemlemorzsat. ( Ha a martas egy kicsit surure
sikeredik a tej mellett lehet meg higitani a a kifott
karfiol levevel. En a martasbol mindig egy kicsit tobbet
keszitek, annyit, hogy a husokat, tetejen a karfiollal
teljesen befedje,mert igy sokkal szaftosabb lesz a hus.
Masreszt joval kiadosabb.)
Mezeskalacs
1 kg liszt (kozonseges)
30 dkg porcukor
30 dkg mez (minel sotetebb es vegyesebb, annal szebb lesz a
kesz suti szine)
12 dkg vaj
3 tojas
kis sutopor (1.5 teaskanalnyi)
fahej es szegfuszeg orolve (kb 2-2 evokanallal, de ha tobb
kerul - csak izesebb lesz)
Az egeszet egy nagy talba halmozzatok es lehetoleg az eros
kezu ferjeket nyerjetek meg az osszedolgozashoz. Amikor mar
kezdik feladni, akkor vegyetek vissza toluk es konnyeden
fejezzetek be a gyurast. Egy cipoban kell allnia a
tesztanak es mar ne ragadjon a kezetekhez. Most johetnek a
gyerekek! A tesztabol egy darabot 2-3 mm-re nyujtsatok ki
es kezdodhet a formazas. A mi fankra (ha lenne az iden, de
helyette csak agat diszitunk) kerul csiga, zsebora, csibe,
(karacsonyi) nyuszi, kutya, maci, barany es meg sok mas. A
nagy resze nem kiszuro formaval keszult, hanem elozo nap
kemenypapirra megrajzoltam oket es a tesztabol egy eles
kessel korbevagtam.
FONTOS: a nyujtaskor mindig tegyetek ala lisztet, mert
kulonben nem jon fel a deszkarol.
SUTES: 180 C-on (350F) kb 7 perc. Meg egy kicsit puha
olyankor, ezert egyenes feluletre rakjatok kihulni.
DISZITES:kemenyre vert tojasfeherje + porcukor. Akkor jo,
ha "szalat" tudsz huzni belole. Zacskoba toltve, amit a
sarkanal kivagok, de csak icipici lyuk kell. Kb 1 mm.
Byte,
Krisztina
|
+ - | tiramisu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Noemi,
valo igaz, a Mascarpone az igazi! Ma lattam Parmalat tejszinkremsajtot, de
nem tunt sokkal olcsobbnak. A 250 g-os 225 ft volt (Meinl) Ha jol
emlekszem, van ilyen 100 g-os kis kerek dobozban is, egy probara az is jo.
Egy kanalnyi mennyisegen ki lehet probalni, hogy mennyire lehet cukorral
ellensulyozni a sos izt. Legfeljebb ha tul sos, megeszitek snidlinggel,
fokhagymaval, borssal "bolonditva" kenyerre kenve :-).
En is nyomoztam regebben tiramisu receptek utan, akkor talaltam a neten egy
receptet, miszerint Mascarpone hianyaban turoval is elkeszitheto. Talan a
tegla alakura csomagolt turok kevesbe morzsalodosak, mint a zsacskos.
Esetleg egy kisebb adagot kiprobalnek a helyedben. Vagy kis mennyisegert
nem is erdemes belekezdeni...?? :-)
szia,
zita
|
|