Valamikor, nagyon régen, a hetvenes években laborban dolgoztam, ahol
hozzájutottunk különbözõ élelmiszer, textil stb. színezékekhez.
Kollégám (egyébként szinte õsinek mondható) muskotályos szörpöt
készített bodzából. Én meg zöldre színeztem az ételszínezékkel. Az
"érzékszervi" vizsgálaton megbuktam...(Nem "vak" teszt volt.) Pedig ua.
volt a szörp.
Készítettem kék körömlakkot, nem volt sikere, ma már nem gond, akár a 2
cm-tõl fölfelé hosszúságú köröm sem, mintával, fazonnal stb.
Mi kellett? Reklám.
Szõrtelenítés. Ez nagyon "izgi" téma, megõrzöm a véleményemet. De nagyon
jó üzlet.
Paradicsom: a jó paradicsom az, amelyik eltartható, tehát nagy a
savtartalma, hogy mégse legyen olyan borzasztó, több a cukor benne. A
sav "eltartja" a "cukor" eladja. Mert "kemény paradicsom". A piacon az
"õstermelõket" keresem, nekem ne "kemény", hanem jó paradicsomot
adjanak. Évrõl-évre kevesebb az ilyen. Érthetõ, mert a mostani holnap,
vagy holnapután már nem vihetõ piacra. Ezért nincs igazán jó lecsó sem.
Persze, a termelõ, valahol a "mediterránban", vagy a "hollandus"
"konténergazdaságban" szeretné visszalátni a pénzét a munkáért, a
repülõs szállításért stb.
(furcsa: lányom a paradicsomot nem eszi, a kecsöppel nincs gondja.)
Dédinek van egy almafája. Nem terem rajta évente csak néhány kiló,
szerencsére meggyõztem, ne vágja ki. Isteni. Édes, viszont nem savas.
Igaz, nem is áll el. Hûtõben max. 1-3 hét, viszont kukacos ;-) .
Füstölt hús. Egészségtelen. Tudom. De a "Húsvéti sonka", amelyik egy hét
alatt penészes, (a füstölt!) az mennyire egészséges? Persze, csökevény.
De imádom a jó "kéményszagú" füstölést.
Jó lenne, ha az élelmiszerekben nem csak két kategória lenne, a
"gazdaságos" és a "csúcs" termék. Ezek nagyon szépen elváltak, talán
beleférne a "fogyasztható" kategória is. Igaz, ez plusz munka, kevesebb
haszon, de lehetne egy piaci kör, mely nem azonos a "bió" kategóriával.
Természetesen, ha bebizonyítják a mcdönci és a gazdaságos élelmiszerek
jó tulajdonságát (ténylegesen, tudományos alapon), akkor mea culpa, de
addig maradok a jó ízeknél, és az inkább ritka fogyasztásnál.
Emlékszem, amikor nagymamám felengedett a cseresznyefára. Nem kerestük
a
kukacot, jó volt mind. Persze. ebben biztosan mi is hibásak vagyunk,
most kerestetjük a kukacmentes cseresznyét. ...
Udv: ml.
|