Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 912
Copyright (C) HIX
2001-07-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 spenotos palacsinta (mind)  37 sor     (cikkei)
2 japan receptek (mind)  6 sor     (cikkei)
3 gyumolcscentrifuga (mind)  12 sor     (cikkei)
4 teszta recept (mind)  41 sor     (cikkei)
5 brokkoli (mind)  123 sor     (cikkei)

+ - spenotos palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Gondoltam, regen irtam mar., megosztom veletek egy ujabb receptemet.

Hozzavalok
a tesztahoz-palacsinta
20 dkg liszt
fel liter tej
3 tojas

a toltelekhez
fel kilo ricotta de lehet helyettesiteni turoval
bors
40 deka blansirozott spenot
10 deka reszelt parmezan
so, szerecsendio, 3 tojassargaja

a szoszhoz
fel liter bechamel szosz
2 evokanal paradicsomszosz
2 deka parmezan, vaj

Sussunk ki vekony palacsintakat.

A spenotot vagjuk aprora, keverjuk ossze a ricottaval, a parmezannal,
es a tojassargajaval.
Soval, borssal, szerecsendioval fuszerezzuk.

A masszat tegyuk a palacsintakra, tekerjuk oket fel, es vagjuk fel a
palacsintakat karikakra.
Egy kivajazott hoallo formaba rakjuk bele a karikakat, ontsuk ra a
bechamel szoszt, majd a paradicsomszoszt, aztan a parmezant tegyuk ra,
legvegen a vajdarabokat.
200 fokon sussuk at 10-15 percig.

Udv
Vica
+ - japan receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyula! 
Gondolom, a tobbiek neveben is mondhatom, hogy koszonjuk, es nagyon varjuk a
folytatast. Mondjuk menu formajaban is, hogy japanban nem jartak szamara is
kideruljon, hogy hogyan kovetik egymast a fogasok, mit mivel illik. Esetleg,
ha vannak mar itthoni tapasztalataid, hogy melyik vendegloben melyik fogast
erdemes...
+ - gyumolcscentrifuga (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

boldog tulajdonosai lettunk egy Moulinex gyumolcscentrifuganak.
Probalgattuk, de valahogy nem valtotta be a remenyeinket.
Baracknal a le eleg suru es keves, a (kulon edenyben elvalasztott)
gyumolcshus meg meglehetosen leves.

Milyen gyumolcsokkel erdemes probalni? 
Vannak bevalt receptjeitek?

Koszonettel,
Koli
+ - teszta recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Örököltem egy Pasta Matic Simac 1400 tipusú tésztagépet és egy IL
Panettiere Modello NPA-100 tipusú kenyérsütöt.
>Sajnos egyikhez sincs használati utasítás, így nem tudom milyen tésztát
kell bele tenni.
>Ha valaki tud kérem segítsen

Szevasztok!

Bar nem tudom milyen  a fenti tipusu tesztagep, de feltetelezem, hogy
hasonlo a mienkhez. Az olasz gyartmanyu. Mi ketfele tesztat szoktunk vele
kesziteni, az alabbiak szerint.

Egy nagy talba beleszitalok 2 kg lisztet, es 75 dkg reteslisztet. Szarazon
jol osszekeverem, majd a kozepebe egy melyedest keszitek. Egy masik edenybe
13 tojast, fel liter vizet es egy jo csipetnyi sot osszehabarok. A lisztben
levo melyedesbe ontom, majd osszegyurom. Tallal letakarva pihentetem fel
orat, majd atgyurom. Ezt a pihentetest - atgyurast addig folytatom, mig a
teszta szep sima nem lesz. Ha szukseges aprankent vizet adok hozza. Ezt ugy
szoktam, hogy gyuras elott benedvesitem a kezemet, ha felitta akkor ismet.
Arra ugyelni kell, hogy a teszta ne legyen lagy. A szep sima tesztabol
kisebb darabokat vagok, ezt is atgyurom, ( kozben a tobbit letakarva tartom,
hogy ki ne szaradjon ) majd a gepen kinyujtom. Ezt a tesztat nem kell nagyon
vekonyra nyujtani, mert ebbol lehet lebbencset, kockatesztat, laskat
(szelesmetelt ) stb. kesziteni. Szetteritve megszaritjuk, majd
vaszonzacskoban taroljuk. Nyaranta szoktunk kesziteni nagyobb mennyiseget.
Szaraz szellos helyen egy evig is elall.

A levesbe valo teszta hasonloan keszul, csak annak mas az osszetetele.
1 kg liszt, 25 dkg retesliszt, 10 tojas, fel dl viz.
Ebbol lehet csigat, ( ludgege ) eperlevelet, cernameteltet, zabhegyest stb.
kesziteni.

Ugyelni kell a keszites soran, hogy a teszta osszegyurva, letakarva jol
tarolhato minosegvaltozas nelkul. Kinyujtva viszont, rovid idon belul el
kell kesziteni a kivant tesztaformat, mert ha nagyon megszikkad akkor mar
nem lehet vagni, mert pattan es csak lebbencs keszitheto belole.

Jo munkalkodast!
Gyula

Ui. Valaki el tudna kuldeni a ravioli tesztajanak a receptjet?
+ - brokkoli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok.

Nagytakaritast vegezve  a gepemen, rabukkantam az alabbi receptgyujtemenyre.
Akit erdekel tudom kuldeni ekezettel is.

Gyula

Brokkolileves

Hozzavalok: szemelyenkent 10 dkg brokkoli, csontle, hagyma, zoldpetrezselyem
vagy lestyanlevel, so.
Keszitese: a csontlebe tesszuk a brokkolit a hagymaval es puhara fozzuk.

Brokkolileves gyongytyukkal

Hozzavalok: negy szemelyre egy gyongyos, fel kg brokkoli, egy kozepes fej
voroshagyma, fuszerek izles szerint, zoldpaprika, paradicsom, so, esetleg
rizs vagy levesteszta.
Keszitese: a gyongyost egeszben vagy darabolva hideg vizbe tesszuk a soval,
fuszerekkel, hagymaval, zoldpaprikaval, paradicsommal. Puhara fozzuk,
leszurjuk es a tuzre visszateve belerakjuk a brokkolit a hussal egyutt.
Keszre fozzuk. A tesztat kulon fozzuk ki.

Brokkolis halleves

Hozzavalok: negy szemelyre fel kg brokkoli, 1 kg halfej vagy 40 dkg
halszelet, egy kozepes voroshagyma, egy csomo petrezselyemzold, so.
Keszitese: a megsozott kopoltyujatol megtisztitott halfejet addig fozzuk a
hagymaval egyutt, amig a csontjarol le nem valik. Ezutan leszurjuk. A leben
megfozzuk a brokkolit. A kicsontozott halfejet levesestalba tesszuk es
raontjuk a brokkolis levest. Raszorjuk a petrezselyemzoldet, Ha halszeletbol
keszitjuk, akkor nem szurjuk es nem csontozzuk, hanem a hallal egyutt
tesszuk fel foni a brokkolit.

Brokkolikremleves

Hozzavalok: szemelyenkent 5-8 dkg brokkoli, csont vagy csirkelab, egy
tojassargaja, voroshagyma, so, izesitesul lestyanlevel, orolt feketebors,
feherbors bazsalikom.
Keszitese: a csontleben megfozzuk a hagymat, leszurjuk, szetfozzuk benne a
brokkolit, kicsit lehutjuk es a tojassal egyutt szetturmixoljuk. Ezutan
felforraljuk.

Brokkolirudacskak

Hozzavalok: 25 dkg baromfi vagy serteshus, fel kg brokkoli, ket tojas, egy
gerezd fokhagyma, fuszerek, izles szerint, liszt, zsir, so.
Keszitese: a brokkolit teflonedenyben, keves vizzel, fedo alatt addig
paroljuk mig a villa eppen hogy belemegy. A maradek vagy friss hust
ledaraljuk, a brokkolit villaval darabosra torjuk, elkeverjuk a fuszerrel,
fokhagymaval, soval, tojassal es annyi liszttel, hogy tomor masszat kapjunk.
Lisztes kezzel rudakat formazunk es forro zsiradekban megsutjuk.

Tojasos brokkoli

Hozzavalok: szemelyenkent 20 dkg brokkoli, 2 tojas, 1 evokanal tejfol, orolt
fekete vagy feherbors, kakukkfu, bazsalikom, pirospaprika.
Keszitese: a parolt brokkolira raontjuk a tejfollel alig elkevert tojast,
amelyet elozoleg megsoztunk es fedo alatt atsutjuk. A fuszereket a tetejere
szorjuk.

Gombas brokkoli

Hozzavalok: szemelyenkent 20 dkg brokkoli, 10 dkg gomba, voroshagyma, 5 dkg
fustolt szalonna, fuszerek, so.
Keszitese: a fustolt szalonnat kis kockakra vagva alacsony hofokon
kiolvasztjuk, uvegesre  paroljuk rajta a vekony cikkekre vagott hagymat es a
felbe-negyedbe szelt gombat, majd ratesszuk a hasonlora szelt brokkolit,
raszorjuk a fuszereket es a fedo alatt puhara paroljuk. Akkor sozzuk amikor
kesz.

Kolbaszos brokkoli

Hozzavalok: szemelyenkent 20 dkg brokkoli, 10 dkg fustolt kolbasz, 2 dkg
sajt, 2 tojas, so, zsir.
Keszitese: a parolt brokkolit elkeverjuk a kolbasszal es fedo alatt paroljuk
1-2 percig. Tepsibe tesszuk. A tojasfeherjet habba verjuk, belekeverjuk a
sargajat, megsozzuk es raontjuk a kolbaszos brokkolira. Eros tuzon hirtelen
sussuk at. Ha kesz, szorjuk ra a reszelt sajtot.

Nyers brokkolisalata

Hozzavalok: szemelyenkent 10 dkg brokkoli, so, 1 liter vizhez 10 g salata
fuszerkeverek, olaj, borecet, edesito.
Keszitese: a brokkolit rozsaira szedjuk, a konnyen vaghato, gyenge szarat
karikara vagjuk es egy keves soval 5 percig allni hagyjuk. A salata-
fuszerkeverekbol teat keszitunk, leszurjuk, edesitett ecettel izesitjuk. Es
a brokkolira ontjuk. Ha olajat is teszunk ra, elobb azzal ontsuk le, hagyjuk
egy kicsit atjarni, es csak azutan kovetkezzek a salatale. Hutoszekrenyben
legalabb nehany oraig erleljuk.

Parolt brokkolisalata

Hozzavalok: adagonkent 15-20 dkg brokkoli, barmilyen salataontet vagy
martas.
Keszitese: a brokkolit a parolt brokkolinal leirt modon elkeszitjuk, es
elkeverjuk a salatalevel vagy -martassal. Kulonosen a mustaros es a
paradicsomos salatamartas illik hozza.
Mustaros martas
Hozzavalok: 2 evokanal mustar, 1 egesz tojas, 1 evokanal olaj, 1 nagy citrom
leve, 1 dl tejfol vagy ugyanannyi savanyu feherbor, esetleg  voroshagymale
es aprora vagott metelohagyma. Izesitheto kaporral, borsikafuvel,
szegfuborssal es szerecsendioval.
Keszitese: a turmixban keverni kezdjuk a tojast az olajjal, mustarral,
tejfollel, majd a citromlet es a bort cseppentgetjuk bele, vegul a hagymalet
es a fuszereket.
Paradicsomos martas
Hozzavalok: 2 evokanal paradicsompure vagy 2 dl paradicsomle, 1 evokanal
mustar, 1 evokanal olaj, 1 teaskanal pirospaprika, 1 csapott mokkaskanal
majoranna, 1 citrom leve, 2 dl szodaviz vagy savanykas vorosbor. Ha friss
vagy konzerv paradicsomlevet hasznalunk, e ket utobbi elhagyhato.
Keszitese: turmixba tesszuk az olajat es elkeverjuk a pirospaprikaval,
beleontjuk a mustart, majd a paradicsompuret, a majorannat, vegul a
citromlet, bort vagy szodavizet.

Parolt brokkoli

Hozzavalok: brokkoli, fokhagyma, so.
Keszitese: teflonedenyben fedo alatt, keves vizzel es szetnyomkodott
fokhagymaval puhara paroljuk a brokkolit. Csak utolag sozzuk meg. Kuktaban
racsra tesszuk, beledobjuk a fokhagymat egeszben, sozzuk es attol fuggoen,
hogy mire hasznaljuk, 3-6 percig fozzuk. A fokhagymat kidobjuk, a levet
leparoljuk.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS