Kedves Topy!
<<Mivel a mi joghurtunk kozel sem olyan zsiros mint a gorog, udvozito
eredmenyt tejfollel valo keveres adott. Gyartoktol es zsirtartalomtol
fuggoen tejfol:joghurt = 1:1 - 1:4>>
Nagyon koszonom ezt a magyar megoldast! Mostmar akkor nyugodt szivvel
nekifoghatok kesziteni ha hazamegyek.
<<Korfun kifaggattunk egy haziasszonyt a dologrol, O pici borecetet is
szokott tenni bele, hogy kicsit savanyu legyen. Meg egy keves aprora vagott
zoldfuszert, melyet a tolmacsolasban segito srac keptelen volt magyarra
forditani. Ettol fuggetlenul egeszen jol sikerult reprodukalni :)>>
Az aprora vagott zoldfuszer a friss anizs vagy friss. Tenyleg hogyan is
felejtettem ki a receptbol, hat persze hogy kell bele! A kapor picit sotetebb
zold es rovidebbek a tua alaku puha levelei, az anizs kicsit vilagosabb,
hoszabbak a levelek es erosebb, pikansabb az ize, ezzel finomabb.
<<Szinten ott ettunk rizzsel, daralt hussal toltott sult paradicsomot (a neve
most eppen nem jut az eszembe), melynek azota is keresem a receptjet.>>
Itt van:
TÖLTÖTT PARADICSOM GÖRÖG MÓDRA
Sajnos nem tudok mennyiségeket írni, mert én majdnem mindent szemre
készítek.
Túlérett, körülbelül egyforma paradicsomokat veszek, megmosom őket, beleteszem
a tepsibe hogy lássam, hány kell hogy megteljen a tepsi. Vagy lehet fele tepsi
paradicsom, fele paprika, mi kizarolagosan igy keszitjuk.
Levágom a sapkájukat, félreteszem, de úgy, hogy tudjam, melyik sapka kié, ezért
jobb egyenként csinálni. Kivájom vigyázva a belüket kés és kiskanál
segítségével, majd a kivágott magos részeket össze-turmixolom.
Az üres paradicsomokat a sapkájukkal a tetején behelyezem a tepsibe. Az
összeturmixolt paradicsomszószhoz (ha az egész tepsi csak paradicsom, akkor kb.
a szósz 2/3-a lesz felhasználva, ha fele paprika akkor az egész szósz mehet,
mert így kevesebb a paradicsom, tehát kevesebb a szósz is) meg teszünk kb. egy
kávéscsésze rizst, finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát (1 db), 5-6 gerezd
fokhagymát ízlés szerint, petrezselyemzöldet, diosmot (vad menta) ami fontos
mert ettől lesz illatos de lehet még akármilyen fűszert, fantázia és tetszés
szerint. Én szoktam egy turmixolt sárgarépát is.
Tehát kell kapjunk egy sűrű állagú masszát még folyós állapotban (tehát a rizs
megfövése után ne legyen szikla keménységű, de ne is folyjon szét a kaja),
amivel szépen megtöltjük a paradicsomokat, rájuk helyezzük a sapkájukat,
megsózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük olivaolajjal, közéjük szurkálunk vastagabb
hasábra vágott krumplit és addig sutjuk sütőben amíg szép pirosra sülnek.
Vigyázat: lehet, hogy elsőre nem lesz igazi, mert el kell találni a töltelék
állagát úgy, hogy ne legyen túl vizes, mert a paradicsom is enged ki
vizet, és akkor úszkálnak a lében a paradicsomok, az sem jó.
Ha valaki daralt hussal akarja, akkor a toltelekhez eloszor a daralt hust meg
kell feheriteni olajon, majd hozza kell toltenie a paradicsomlevet es a
fuszereket. Ezt ossze kell rotyogtatni majdnem keszre, utana osszekevreni
rizzsel de persze kevesebbel mint a csak rizses valtozatban es megtolteni a
paradicsomokat. A jellegzetes izt az itt hasznalt fuszerek adjak meg, altalaban
a paradicsomos daralt husokba tesznek szekfuborsot es majd minden
paradicsomszoszos etelbe vad mentat, az olaszokkal ellentetbe akik inkabb
bazsalikommal izesitenek.
Mi jobban szeretjuk a csak rizses valtozatot, mert a hus ize nem fedi a
paradicsomok finom sult izet.
***Norbert
<<No azert szerintem a tzatziki nem ennyire egyszeru, hogy joghurt +ubi
+fokhagyma. Imadom, Korfun minden nap ettunk, es azota is gyakran
csinalunk itthon.>>
Hat pedig engedd meg hogy kijelentsem igenis ilyen egyszeru. Egyszeruen csak az
aprora vagott friss anizst felejtettem ki a receptbol. A gorog konyhara
egyaltalan nem jellemzo hogy akarmilyen fuszerkevereket is hasznaljanak amit
keszen lehet uvegekben kapni. Ilyen megoldassal csak a vendeglosok elnek, ezert
is nem tudod milyen az igazi hazi tzaziki. Otthoni elkeszitesnel nem jar mas
bele mint joghurt+uborka+fokhagyma+anizs aprora vagva, es szerintem igy a
legjobb.
***Zita
Persze hogy igazad van:) A vendegloi tzaziki ritkan az igazi, foleg olyan
helyeken ahova a turistak jarnak, ott legtobbszor futoszalag-termek van. Jo sok
zold kaporral, anizzsal erdemes otthon kikeverni.
Sokat olvastam halaszlerol es tudom itt a Bajai halaszlefozo-unnepseg ideje is
lassan.
Olvastam balkani bogracsrol is, ami nem igazan tudom mi lehet, lehet a Balkan
felsziget kozepebbi reszen hasznaljak, mert itt a kornyeken es a Peloponez
felszigeten nem halottam ilyesmirol, pedig sokat jartam, jarok falura is. A mai
falusiak szerintem nem is ismerik a bogracsot ezen a videken.
Elkuldom nektek a gorog halleves receptjet, ahogyan Anyosomtol tanultam es
ahogyan a gorog haziasszonyok csinaljak.
En kuktat hasznalok, de lehet hagyomanyos labost, akkor a fovesi ideje persze
hoszabb.
HALLEVES avagy halászlé görög módra
A hallevest én általában tőkehalból szoktam (amiből a kis méretűt otthon ha jól
tudom, hekknek hívják), vagy skorpióhalból, vagy "piros halból" (ennek nincs
más magyar megfelelője a szótárban). Ez utóbbi adja a legjobb levet de nagy a
feje, csontos és kevés hus marad belőle. A legtöbb húst a tőkehal adja és a
legolcsóbb is az emlitettek kozul.
Hozzávalók:
2 db közepes tőkehal (olyan 30 cm-sek)
Leveszöldségek ízlésnek megfelelő mennyiségben, általában mint a húsleveshez.
Én nagyon sok zellerzöldet teszek bele, egy egész nagy kötéssel, azonkívül 4-5
krumplit lehámozva, megmosva, 2-3 fej hagymát,
5-6 murkot (sárgarépát) vagy többet is, zellergyökeret ha van,
petrezselyemzöldet egy kötéssel szoktam, mert nekünk itt nem áruljak a gyökeret
és így sok zöldet használok. Só, bors.
A zöldségeket odateszem főni.(én kuktában szoktam), 1-es fokozaton 10 perc.
Miután megfőttek, kiveszem őket és a lébe beleteszem a megmosott,-tisztított
halakat egyben és kb. 10-15 perc alatt megfőnek a kukta alacsony fokán.
Kiveszem a megfőtt halakat is, leszűröm a levet.
Amíg a halakat ujjat fújogatva lecsontozom, addig a lében kifőzök rizst.
Miután a rizs megfőtt (olyan jo sűrűre csinálom) készítek egy tojásos citromot
és a tűzről lehúzva a lábost lassan-lassan hozzáöntöm.
A tojásos citrommal meg egy két percig összerotyogtatom és kész.
A rizset csak eves elott belefozni mert nagyon besurusodik, vagy pedig ha
reggel fozzuk meg delre akkor kevesebbet belefozni mert kidagad delig. En ket
csesze rizst teszek bele (400 gr) ha rogton esszuk, a kuktam jo nagy, most nem
tudom megnezni hany literes mert nem vagyok otthon. Ha masnapra vagy delre
keszitem csak egy cseszevel teszek bele.
Tojásoscitrom
2 felvert tojáshoz hozzáadom 3 citrom levét. Ezt homersekletkiegyenlitessel
kell a leveshez adni, de meg igy is vigyazva.
Ha valakinek meg savanyubban izlik, a tanyerban is potolhatja a citromot.
***Attila
Holnap kuldom a recepteket mert ma sorlimit miatt visszadobott.
Sziasztok, jo fozicsket
Agni - Athen
> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
|