Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1496
Copyright (C) HIX
2003-05-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: rizs (mind)  6 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1495 (mind)  9 sor     (cikkei)
3 Mohacs, Grillparty, Rizs (mind)  49 sor     (cikkei)
4 re: grill (mind)  31 sor     (cikkei)
5 re: Rizs (mind)  41 sor     (cikkei)
6 Re:Rizs (mind)  9 sor     (cikkei)
7 Re: rizs (mind)  20 sor     (cikkei)
8 OT (mind)  5 sor     (cikkei)

+ - Re: rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Tudna valaki tanácsokat adni,hogy mivel lehetne kicsit a rizst izesíteni?

Pl. zoldsegekkel (zoldborso, sargarepa, kukorica, zoldbab), majjal, 
mazsolaval, gombaval. Bovebben itt: http://kifozde.try.hu Koretek kategoria.

Udv. Istvan
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1495 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Húsleveskockával.

> Helló !

> Tudna valaki tanácsokat adni,hogy mivel lehetne kicsit a rizst izesíteni?
> Én idáig foleg csak hagymát pirítottam és így foztem meg.
> A válszokat elore is kösz mindenkinek.

HK
+ - Mohacs, Grillparty, Rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zita koszi a kedves szavakat!

Eloszor szeretnem ajanlani a a Mohacson talalhato dunaparton a kompatkelo
mellett talalhato.
Igaz II. osztaly de kiralyul foznek, s nem utolso sorba gyonyoru a kilatas.
Az adagok nagyok s az arak is elfogadhatok.
En mindig halaszlet vagy valamilyen halpaprikast eszek turoscsuszaval.
Koszi a Forum ajanlatot ma lehet, hogy utana nezek.

-->Krisztian!

Nyaranta en is nagyon sokat szoktam grillezni a hetvegi kertunkbe!
En a kovetkezokeppen keszitem el agrill husikat.

Altalam felhasznalt hus fajtak:
Pulykamel , csirkemel, disznocomb, tarja, karaj sot en meg szoktam csirke
combot is
hasznalni amivel egy kicsit vigyazni kell mivel a borebol kiolvado zsir
milyat konnyen langra kap a faszen.

Miutan felszeletelem husokat (kb ujj vastagsagura), nagyon enyhen
kikloffolom.
Majd altalaban a boltba kaphato fuszer es grill sokbol keszitek egy
kevereket kb ugy,
hogy egy kis poharba osszekeverek beloluk olyan aranyba , hogy mely izek
dominaljanak.
Ezutan a husokat megfuszerezem. (Pulyka es csirkemell eseteben nagyon enyhen
meg oliva olajjal is megkenem)
Majd veszek egy zarhato edenyt es egy reteg hus, egy reteg karikara szelt
hagyma retegezessel telerakom
a talat. Ezutan sorrel felontom es lefedem es irany a huto. Minimum elozo
nap meg kell csinalnod, hogy az izek osszeerjenek.

Grillezes soran a paclevel ovatosan lehet locsolni a husikat, s a vegen a
hagyma karikakat is megsutheted egy alufoliaba becsvarva. (Kiraly)

Melle nagyon finom a paradicsom es paprikabol keszitet salata na es a jo
friss kenyer.

-->Rizs

En szoktam bele rakni meg 1-2 gerezd fokhagymat, petrezselyem zoldjet, na es
egy kavas kanal vegetat (2 fos adagba)
Ezenkivul zoldborso, sargarepe kockak is nagyon feltudjak dobni.
Ja es en toyakosan szeretm!

Deki
+ - re: grill (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [Hungary]
>Eddig tarja, karaj ill. tengeri halfile kerult a racsra, otleteket keresek,
> hogy mivel erdemes meg probalkozni, hogyan pacoljunk, fuszerezzunk?

Ha szeretitek a feher husokat, lehet csirke- v. pulykamellfilet is
grillezni. Nagy elonyuk, hogy gyorsan atsulnek, nem kell sokat alldogalni
mellette korgo gyomorral... :-) Vekonyra szeleteled (esetleg picit
megklopfolod), es akar rogton, keves szaraz fuszerrel megszorva mehet a
racsra. De finomabb, ha elotte valo nap bepacolod. Pl. olivaolaj + zuzott
fokhagyma + szojaszosz + finom fuszerekbol kulimaszt :-) csinalsz, es ezzel
bekened a husszeleteket. Egy zart dobozban (de akar egy sima nejlonzacsko
is jo) mehet a hutobe. Van, aki csontos csirkehust is grillez (comb,
szarny), de mi nem szeretjuk, ha a csont mellett veres marad. 
A fuszerezest egyebkent erdemes magadnak kikiserletezni, kezdetnek nezd meg
a Kotanyi fuszerkeverekeket (ez itt a reklam helye :-) ). Van grill, steak,
barbecue, gorog, sultcsirke, stb. keverek - szerintem biztos talalsz
izlesednek megfelelot. Esetleg nezz szet ezen a weblapon:

http://sgicenter.oai.hu/szuper/Fuszerek/

Erdemes a faszenre is radobni pl. nehany szem borokabogyot, esetleg egy
rozmaring agacskat. NAgyon finom illatu lesz a fust, a hust is atjarja. 

Szerintem jol lehet sertesoldalast is grillezni - bar szerintem nem art
elofozni egy kicsit, mert maskepp sokaig tart a sutes. Az oldalashoz jol
passzol a mezes - paradicsomos csipos fuszeres pac. 

sziasztok,
Zita
+ - re: Rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [Hungary]
>Tudna valaki tanácsokat adni,hogy mivel lehetne kicsit a rizst izesíteni?

Szerintem szinte barmivel. :-) A rizs alapvetoen semleges izu koret, nagyon
valtozatosan lehet fuszerezni. Bar ujabban raszoktunk a jazmin rizsre, az
mindenfele fuszer nelkul a legfinomabb - foleg ha a foetel megfeleloen van
fuszerezve.

Alapesetben vegetaval fuszerezem, es dobok melle egy fel fej hagymat (nem
is kell apritani, piritani), egy gerezd fokhagymat es egy keves orolt borsot.

Nagyon finom a kokuszos rizs - mar aki szereti a kokuszt...
Egy masik kulonleges koret a currys-mazsolas rizs. 
Most hallottam egy szojaszoszos rizst, de ezt meg nem probaltam. 2-3
evokanal gombas szojaszoszt kell belelottyinteni. 

Aztan itt van megy egy finomsag: 
Palorizs

500 gr rizs
10-12 szem szegfuszeg
2 db egesz fahej
2 db baberlevél
20 g so
1 kk. kurkumapor 
10-10 dkg repa, feherrepa jo aprora vagva
etolaj
(mikor keszre parolodott, termeszetesen ki kell belole szedni a
fuszerdarabokat)

Nyaron pedig nincs finomabb, mint a gorog joghurtos rizs, Agnitol tanultam.
Melegen is finom, de szerintem jegbehutve az igazi! A fott rizst
osszekevered joghurttal (jo sokat felvesz), es izesited pl. fokhagymaval,
vagy friss bazsalikommal, de lehet jo sok apritott snidlinggel is. 

Egyelore ennyi jutott eszembe. 

sziasztok,
Zita
+ - Re:Rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia


A rizst izesitheted  peldaul  leveskockaval  (de  akkor  a  legfinomabb,  ha a
forralni   valo   vizbe   so  helyett  teszed  a  kockat),  teaskanal
bors+vegeta, de a sima fott rizst mindig jol feldobja az aprora vagott
zoldpetrezselyem. De biztos kapsz meg mas jo otleteket is.

Agi
+ - Re: rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

>Tudna valaki tanácsokat adni,hogy mivel lehetne kicsit a rizst izesíteni?
>Én idáig főleg csak hagymát pirítottam és így főztem meg.

Altalaban csak sot hasznalok, de nagyon pikans koretet lehet csinalni,
pusztan  a  rizs  megpiritasaval is. Ne ontsd fel vizzel rogton akkor,
amikor  elkezd kifeheredni es enyhen felpuffadni, hanem piritsd tovabb
ovatosan,  amig egyenletesen vilagosbarna nem lesz. Egeszen kulonleges
ize van az igy keszult rizsnek.

Ha  a  fuszerezessel  akarod  az  izet  megvaltoztatni,  ajanlom  (meg
sokminden  mashoz  is)  a  Natur  Vega  Mix  nevu szaritott zoldseg es
zoldfuszer  kevereket,  ami  kicsit hasonlit a vegetara, viszont nincs
benne so es igy batrabban alkalmazhato.


-- 
Udvozlettel:
Kaskoto Mihaly                 mailto:
+ - OT (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Lista, elnezest, hogy ide nem tartozo dolgot irok, de kerlek Juhasz
Gertrud, hogy irdd meg maganban a pontos cimedet, mert ma szerettem volna
valaszolni, de a cimedet nem fogadja el a szerverem.

Udv. Vegh Izabella-Velence

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS