1. |
Rakott palacsinta (mind) |
45 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #418 (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
3. |
meg ez is ide kivankozik: (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
4. |
remelem az elozo cikket torlik! (mind) |
89 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Rakott palacsinta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... ( 69 sor )
>Idopont: Tue Jan 4 06:13:11 EST 2000 KONYHA #418
Kedves Peter!
Talan elkerulte a figyelmedet, hogy a kivalo rakott krumli receptjet mar
egyszer bekuldted. Az elso sorok olvasasa utan mar ismeros illata
csapta meg orromat, meg is talaltam az eredeti leirast.
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... ( 56 sor )
>Idopont: Fri Nov 12 07:43:25 EST 1999 KONYHA #367
Es ha mar rakott etelrol van szo, kozlom egy rakott palacsinta receptjet.
Eloszor kisutunk 15-20 db palacsintat, attol fuggoen mekkora tuzallo tal
all rendelkezesunkre.
Ezutan elkeszitjuk a toltelekeket:
Turos: a turot atpaszirozzuk es keves olvasztott vajjal, tejszinnel,
tojassargajaval, mazsolaval, keves porcukorral osszekeverjuk,
reszelt citromhejjal es vaniliaval izesitjuk.
Dios: a daralt diot keves tejszinnel, porcukorral, rummal, reszelt
citromhejjal lazan osszekeverjuk.
A tuzallo talat kivajazzuk es az elso palacsintat a tal aljara helyezzuk,
majd megkenjuk a diotoltelekkel. Erre tesszuk a kovetkezo
palacsintat, amit a turotoltelekkel kenuk meg, az erre kerulo palacsintat
csokoladereszelekkel szorjuk meg, a kovetkezot pedig baracklekvarral
kenjuk meg.
Ezutan kezdjuk elolrol a diotoltelekkel es folytatjuk amig a palacsinta
elfogy.
A felso palacsintat csokoladereszelekkel szorjuk meg, es az egeszet
fedo alatt sutoben kozepes hofokon (160-170C°) kb tizenot-husz perc
alatt keszre "sutjuk".
Talalaskor egy tejszinhabbal toltott fel oszibarack befottet adunk a
felvagott rakott palacsinta melle. A tejszint eszunkbe ne jusson
edesiteni, gondoljunk az eppen elmult unnepnapokra es a furdoszoba
sarkaban allo merlegre.
Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #418 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyha!
Szia Timi!
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Kaszinotojas ( 19 sor )
>Egy keresem is van: ha valaki tud barmilyen sonkatekercs, vagy sajttekercs
>receptet, kerlek irjatok meg.
>
>Koszonom szepen a sok szendvicsreceptet!
>Udv: Timi
Erre a keresedre kuldom el azt a sonkatekercset, amit majdnem minden
vendegeket varo hideg kajahoz kesziteni szoktam. Egyreszt szep es gyors,
masreszt finom! Szerintem ezeket a szempontokat kell elsosorban figyelembe
venni egy mai 100 fele' elfoglalt haziasszonynak. Uff, uff! (Beszeltem!)
Sonkatekercs
8 szelet barmilyen gepsonka (en baromfit szoktam hasznalni)
20 dkg tejszines kremsajt (natur)
10 dkg ecetes torma
so
bors
1 fej salata
ecetes uborka
A kremsajtot habosra keverem a tormaval (esetleg almaval gyengitheto, ha sok
a gyermek :-)).) es izles szerint sozom, borsozom. Egy hosszu talat kirakok
lecsurgatott salatalevelekkel, es szepen sorjaban elhelyezem rajta a fenti
toltelekkel toltott sonkatekercset. Vigyazok arra, hogy a tekercs vegere es
a tetejere jusson 1-1 (muanyag zacskobol kinyomott) rozsa. A tekercsek kozet
aprora vagott, lecsorgatott ecetes uborkaval vagy izles szerinti
paradicsomkarikaval, nyers uborkaval, citromszelettel, tojaskarikaval ihlet
szerint diszithetem! :-)))) Jol behutve talalom.
Sok sikert hozza, hidd el nem lesz halatlan a fogyaszto tabor! :-))))
Szervusztok: Jeszenszky Zsoka
|
+ - | meg ez is ide kivankozik: (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Itt vannak az idos "holgyeknek" varro/koto egyesuletek (regen a nok nem dolgozt
ak es valahol kellett emberekkel talalkozni)
Szoval, egy ilyen egyesuletben beszelgetnek, t. k. az elozo napi buvesz eloadas
arol:
- lattad hogy a buvesz csak azt mondat hokusz-pokusz es eltunt egy nyuszi?
Mire egy masik:
- az is valami? En csak annyit mondok "gyertek mosogatni" es egy egesz csalad e
ltunik!
megegyszer: udv, es tovabbi jo ujevet!
Agnes
|
+ - | remelem az elozo cikket torlik! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
mert "kicsit" rossz lett a vaj mennyisege! (75 gr helyett 755 gr)
> =======================================================
> Felado : [Sweden]
> Temakor: 13-ik nap ( 70 sor )
> Idopont: Wed Jan 5 01:45:48 EST 2000 KONYHA #419
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Felado : [Sweden]
> Temakor: Valamit kifelejtettem ( 118 sor )
>>Edit irta:
>>> Meg egy finomsagokkal teli unnep van elottunk
>Bocs, most jon az, amit kifelejtettem. Huu, meg egy unnep lesz,
>amit nalunk a Karacsony utani 13. -ik napkent unnepelnek es
>fogalmam sincs rola, hogy ez mas orszagokban is unnep - e,
- ami nem mas mint Vizkereszt vagy Haromkiralyok napja.
>>Amerikaban nem tomik a libakat, igy nics libamaj.
>Itt sem,
es ha egy allatbarat meghallja akkor az eldobja magat.
Viszont Franciaorszagban is tomik a libakat (ha jol tudom, meg mindig) mert a f
ranciak is tudjak mi a finom. De a francia libsamaj sokkal dragabb ezert veszik
inkabb MO-rol :-(((((
Sajnos az utolso szallitmany rossz minosegu volt nem tudom ugyan milyen szempon
tbol, de lehet hogy egyszeruen csak az ara lett magasabb ?
Pista ba': en is sajnalom hogy elmesz de a receptjeid/irasaid kedves emleket al
litanak neked.
Itt viszont van valami amit bojtben esznek, nehogy tul sok legyen a fogyokuraza
s :-))))) es bojtizsemlenek hivnak:
10-12 db
75 gr vaj, 3 dl tej, 50 gr eleszto, csipet so, 1 dl cukor, 1 tojas,
˝ kk agancs so (ammoniumkarbonat helyett sutopor),
ca 9 dl finomliszt
1 teaskanal kerdemommi
Olvszad fel a vajat, ontsd hozza a tejet hogy kezhomerseklet
legyen. Oldd/futtasd fel az elesztot egy kis folyadekban,
add hozza a tobbi folyadekot, sot, cukrot es a kisse
felvert tojast. Az agancssot (sutoport) es kardemommit
keverd el a lisztben, de a lisztbol elobb vegyel el
ca 1 dlt a zsemlek formazasahoz.
Keverd ossze a lisztet az elobbi vaj/tej stb-vel hogy a teszta konnyen dolgozha
to legyen es addig gyurjad
(keverd a hazt-geppel) hogy sima legyen es ne ragadjon. Huzatmentes helyen kele
szd 25-30 percig.
Amikor megkel a maradek liszttel gyurd at deszkan
(ezt viszont nem lehet geppel csinalni) es oszd fel
10-12 zsemlenek.
Zsirozott (de egyszerubb ha sutopapiron) tepsin keleszd
ca 20 percig. Kend meg felvert tojassal a tetjet es 250 fokos (vill.sutoben a m
ax 300 fok) sutoben susd 5-10 percig.
Racson, ruhaval letakarva hagyd kihulni (hogy nem
kemenyedjen meg a zsemle)
Toltelek:
100 gr mandula, a zsemlek kiszedett belseje, 1 dl cukor,
ca 1 dl tejszin
Vagd le a zsemlek tetejet es szedd ki a belsejuket.
Ennek a nagyobb reszet vegyed a toltelekhez.
A mandulat hamozd meg es darald le. Keverd ossze
a zsemlek belsejevel, a cukorral es a tejszinnel.
Annyi tejszin kell bele hogy a toltelek kicsit lagy legyen,
es toltsd meg a zsemleket.
2 dl tejszint verjel fel kemeny habnak es tedd a megtoltott
zsemlekre vegul tedd ra a levagott tetejuket (kalapot) es
szorjal ra kis porcukrot.
A mandulat/cukrot ki lehet cserelni kesz mandulamasszara,
akkor abbol ca 150 gr kell ehhez a mennyiseghez.
A mandulamasszat durvabb reszelon le kell reszelni es a tovabbiakban ugyanugy t
ejszinnel es a zsemlek belsejevel
ossze kell keverni tolteleknek.
Kaveval / teaval vagy meleg tejjel szoktak adni.
A megtoltott zsemleket nem lehet lefagyasztani, ugyhogy
egyszerre csak annyit kell megtolteni ami egy nap alatt elfogy,
csak frissen jo (mivel a toltelek eleg lagy a zsemle
megvizesedik ha sokaig all).
En szoktam meg belekeverni a toltelekbe kis reszelt
narancshejat is.
joetvagyat / udv
Agnes
|
|