Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1008
Copyright (C) HIX
2001-11-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 sutemeny cukrosoknak 3 (mind)  83 sor     (cikkei)
2 Turogomboc (mind)  13 sor     (cikkei)
3 Re: HIX hianyzo szamai (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Re:Turogomboc (mind)  14 sor     (cikkei)
5 Rosejbni (mind)  39 sor     (cikkei)
6 Szaszika (mind)  4 sor     (cikkei)

+ - sutemeny cukrosoknak 3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sarga linzerteszta.
(Gyurt omlos teszta.)
67 dkg
10 dkg  energiatartalma: 1907.28 kJ /456.11 kcal
Szenhidrat: 40.22 g, ebbol  glukonon:8.50 g.
Hozzavalok: 20 dkg vaj,30 dkg liszt, 5 tojassargaja, 6 dkg glukonon, 1
citrom reszelt heja,1 kiskanal vaniliakivonat.
A glukonont 2 tojassargaval elkeverjuk, hogy feloldodjon. A visszamaradt 3
tojassargajat a vajjal elkeverjuk, de nem habosra. A liszt kozepebe rakjuk a
vajjal elkevert sargakat, a feloldott glukonont es citromhejat. Gyors
mozdulatokkal osszegyurjuk, es felhasznalasig hutoben pihentetjuk.

Dios linzerteszta.
77 dkg
10 dkg energiatartalma: 1916.70 kJ /458.31 kcal.
Szenhidrat:35.95 g, ebbol glukonon7.4 g.
Hozzavalok: 6 dkg glukonon, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 tojassargaja, 1
citrom reszelt heja, 1 kiskanal vaniliakivonat, 5 dkg daralt dio, 5 cl
tejszin, 5 g fahej.
Ugyanugy keszul mint a sarga linzerteszta. A tejszint, a fahejat, es a
daralt diot csak a vegen gyurjuk a tesztaba.

Linzer karika.
20 szelet
1 szelet sulya:4.5 dkg
Energiatartalma: 839 kJ / 201 kcal.
Szenhidrat: 20.09 g, ebbol glukonon: 5.80 g.
Hozzavalok: 67 dkg sarga linzerteszta, 25 dkg diabetikus baracklekvar, 5 dkg
durvara tort dio, 1 tojas; a nyujtashoz 5 dkg liszt.
A tésztat fel centi vastagra kinyujtjuk, es 20 db 5-6 cm atmeroju lapot
szurunk ki. A kozepet egy kisebb kb 2 cm  atmeroju formaval kiszurjuk. A
karikakat tojassal megkenjuk, durvara tort dioval megszorjuk, sutolemezre
fektetve, forro sutoben aranysargara sutjuk. A tobbi tesztabol 20 db
ugyanolyan lapot vagunk ki, ezt  siman megsutjuk, majd baracklekvarral
megkenjuk. Mindegyikre egy-egy dioval megszort, megsult  karikat helyezunk.

Rakoczi turos.
15 szelet
1 szelet sulya: 6.4 dkg
Energiatartalom: 885 kJ / 212 kcal.
Szenhidrat: 24.88 g, ebbol glukonon: 13.25 g.
Hozzavalok: 33 dkg sarga linzerteszta, 60 dkg turotoltelek, 4 tojasfeherje,
10 dkg glukonon, 3 dkg buzadara; a nyujtashoz 3 dkg liszt.
A tesztat fel centi vastagra nyujtjuk es kibelelunk vele egy kozepes
nagysagu tepsit.Villaval megszurkaljuk, es kozepesen meleg sutoben ( 170
fok ) megsutjuk. Amikor kihult, buzadaraval megszorjuk es a turotolteleket
rasimitjuk. A tojasfeherjet a glukononnal kemeny habba verjuk, a turora
teritjuk, es a sutobe visszatolva ( 190 - 200 fok ) 3 4 percig szaritjuk,
vigyazva arra, hogy a teteje szep rozsaszin legyen, ne barnuljon meg.
Langyosan kockakra szeleteljuk.

Turotoltelek.
60 dkg.
10 dkg energiatartalma: 721.38 kJ / 172.57 kcal.
Szenhidrat: 16.97 g, ebbol glukonon: 12.64 g.
Hozzavalok: 50 dkg felzsiros tehenturo, 8 dkg glukonon, 2 tojassargaja, 1
citrom reszelt heja, 1 kiskanal vaniliakivonat, 1 dkg buzadara.
A turot attorjuk es a glukononnal meg a tojassargakkal habosra keverjuk. Az
izesitoket es a buzadarat is hozzaadjuk, es felhasznalas elott 25 - 30
percig pihentetjuk.

Meggyes kocka.
15 szelet.
1 szelet sulya: 7 dkg.
Energiatartalma: 1306 kJ / 312 kcal.
Szenhidrat: 23.9 g, ebbol glukonon: 5.03 g.
Hozzavalok: 38 dkg dios linzer, 15 dkg vaj,  5 dkg glukonon, 30 dkg
kimagozott meggy, 10 dkg daralt dio, 10 dkg liszt, 3 tojas, 5 dkg buzadara,
1 citrom reszelt heja, csipetnyi fahej; a nyujtashoz 3 dkg liszt.
A linzertesztat fel centi vastagra nyujtjuk es kibelelunk vele egy kozepes
nagysagu tepsit. Mersekelt tuznel a sutoben aranysargara sutjuk, majd
buzadaraval meghintjuk es a levetol lecsurgatott meggyel megszorjuk. A vajat
a glukononnal habosra keverjuk es eloszor a tojast, majd a daralt diot, a
lisztet meg az izesitoket hozzaadjuk. A meggyre simitjuk, es kozepesen meleg
(170 fok ) sutoben aranysargara sutjuk. Hidegen szeleteljuk fel.

Folyt. kov.  vajastesztakkal.

Udv.

Ilse
+ - Turogomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Igaz, jo regen volt mar, meg nem is a Nyugati kornyeken :-), de en
> etteremben egyedul a Nancsi neninel Huvosvolgyben ettem finom turogombocot.
> Akkora volt, mint egy teniszlabda, es habkonnyu.
> Nem egy nagy durranas elkesziteni, megse csinaljak ettermekben. Mert ha
> kisporoljak belole a turot (hogy legyen rajta haszon :-(( ), akkor
> borzalmas lesz.
>
> Zita

En az Arnyas etteremben ettem nagyon jot, cim: Diosarok 14 (?), a Janos
korhaz bejaratatol balra kb. 150 m.

- Gergely
+ - Re: HIX hianyzo szamai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

http://us.hix.com/hix/friss/

alatt mindig megtalalhato a HIX minden ujsagjanak 7 napi kiadasa.  Amint a
szoveg megjelenik a kepernyon, valaszd ki, hogy 1, 2, 4, vagy 7 nap
termesebol akarsz valamit.  Onnan ma'r magatol ertetodo a dolog.

Martha
+ - Re:Turogomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [United Kingdom]
>Temakor: Turogomboc ( 8 sor )
>Idopont: Sun Nov 11 17:53:21 CET 2001 KONYHA #1007
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Kimaradtam valamibol, ugylatszik nem kaptam meg azt a Konyhat amiben Topy
>irt a turogombocrol.

Paprikáskrumpli álcája mögé rejtettem (az 1005-ös számban)! :))) Csak egy 
megjegyzés volt, hogy mennyire nem találunk éttermet ahol van is, jó is...
Köszi az infót!

Topy
+ - Rosejbni (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eloszor is koszonom szepen, harman is elkuldtek a hianyzo szamokat! :-)

Rosejbni ugyben:

Amiert egybe vettem:
1. Nagyon siettem.
2. Gyerekkoromban mindket valtozat nagyon gyakori eledel volt. A
kulonbseget az hatarozta meg, hogy ha apam keznel volt es hajlando volt
gyalulni a krumplit, akkor rosejbni keszult, ha nem, akkor
szalmakrumpli. A krumpli, serpenyo, olaj es etvagy ugyanaz volt mindket
esetben ;-) Viszont valahogy arra is gondoltam, ezt egy erdelyi amugy is
tudja :-)

Zsokanak:

> Csak meg egy kis megjegyzes a sult krumpli temahoz.
> A rosejbni nemet eredetu, die Scheibe tarcsa, karika stb
> jelentesu szobol. Tehat a karikara vagott krumplit megsutve

Igaz hogy a szo nemetbol szarmazik, de en itt meg ilyet mas konyhajan
vagy etteremfeleben nem ettem. Nincs csak a hasab, a karika csak mint az
o"snemet ;-) chip nevre hallgato szaraz ragcsalo ize kaphato, zacskoban.
Csak 1szer olvastam valahol egy receptet, amiben a karikakat 2szer
dobjak bele a frito"zbe, kulonbozo homersekleten, es akkor szepen
felpuffad mint egy parna.

En meg olyan emberkekkel is talalkoztam itt, akik azt hittek, a
hasabkrumplit nem lehet otthon elkesziteni, az csak kulonleges
eljarassal gyarthato, es vettek a melyhutottet.

> sult krumpli. Nekem mindegy, mert mind a kettot szeretem. :-)

Igy van! :-))))))) Meg manapsag is neha ezt rogtonzom, uram bocsa'
ketchuppal, vagy sajttal vagy csak kicsit megfuszerezve, nyami, nyami...

Udv
Emilia
+ - Szaszika (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Regi olvasoja vagyok a konyhanak. Mar jo ideje nem olvastam Szaszika, a
kotekedo hentes heti etrend tippjeit es receptjeit.
Mi van vele, ki tud rola?
Ottilia

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS