Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 752
Copyright (C) HIX
2001-01-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 gofri - waffel (mind)  8 sor     (cikkei)
2 Mindenkinek es Somogyi Agnesnek (mind)  8 sor     (cikkei)
3 fustolt csirke (mind)  93 sor     (cikkei)
4 Pizza report es pizzateszta (mind)  35 sor     (cikkei)

+ - gofri - waffel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

AHA! igy mar ismerem, de mi itt a tesztajat rengeteg tejszinnel vagy tejfollel 
csinaljuk, azert nem ismertem meg a receptbol

koszi ! Felado :  a valaszt, rossz cimrol kuldtem, az m
eg nincs aktivalva

es B U E K minden kedves konyhasnak (es nemkonyhasnak is)
Agnes
+ - Mindenkinek es Somogyi Agnesnek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Boldog Ujevet Kivanok Mindnyajatoknak!

**********
Elnezest a tobbiektol: 

Agi, koszonom jokivansagaidat; en is kuldtem, de visszajott nekem! :((

Martha
+ - fustolt csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Slovak Republic] irta:

>Csehorszagban van egy inyenc csemege. A fustolt csirke meg a hentesuzletben
>is mindig lehet vasarolni. De csehorszag meszi van.
>Nemtudja valaki veletlenul hogy keszul ez a finomsag.

Csehorszagban meg nem jartam [az atutazasokat kiveve], de aligha
tevedek, hogy ott is ugy csinaljak, mint nyugatabbra. Megjegyzem
Magyarorszagon is lehet kapni, csak nem egeszben, hanem fustolt
csirkecombkent.

Az eljaras az u.n. gozben fustoles. Erre kesz specialis eszkozoket
lehet kapni, de barkacsolassal sem nehez kesziteni, celszeruen
valami vashordobol.
Lenyeg, hogy korben es felul zart terben nagy meleget kell csinalni
azzal, hogy az aljan faszenet izzitunk. [A faszenet kivul kell
meggyujtani és feleleszteni és a mar parazslo faszenet kell egy alul
par helyen kilyukasztott talba, ami a "hordó" aljan van beletenni. A
lyukak azert kellenek, hogy alulrol friss levegot kapjon a faszen.]
Rogton efole kell rakni [kb. tiz centire] egy masik talat, amibe
forro vizet toltunk. A talak es a "hordo" fala kozott legyen kb. egy
centi hezag korben, hogy a fust felszallhasson.
Rogton a vizestal fole lehet vasracsot helyezni, esetleg ket
emeletet is, es erre kerul a hus. Nem art valamifele homerot [100
fokig jelezzen] is beszerelni, ami tajekoztat a belso
homersekletrol. A teteje leveheto legyen, [de jol zarjon] hogy
kenyelmesen lehessen a husokat ki-be pakolni, meg ellenorizni. Es
szukseges meg egy-ket zarhato nyilas a henger falara, amin keresztul
potolni lehet a faszenet, es a vizet. Mert a jatek sokaig tart,
husfeletol fuggoen esetleg 4-5 orat is. Az egesz cucc amerikaban
40-50 dollarba kerul. Ha, ha! Ott is van inflacio. Mikor az enyemet
rendeltem, a zomancozott meg 40, a rozsdamentes acel meg 80 dollar
volt, most neztem, ma mar szazvalahany dollar a legolcsobb. 

A fusthoz vizben elore jol beaztatott aromas kemenyfadarabokat kell
hasznalni. Az izzo faszenre kell rakni. Alma, dio, stb. Imadom a
hickorydio fustjet, de ahhoz a fat Amerikabol kell kuldetni,
filleres dolog.

Maga a folyamat abbol all, hogy 80-95 fokos fusttel kevert gozben
nagyon lassan egyszerre fustolodik is, meg lassan meg is fo a hus.
Igy gyorsan szaporodnak a bakteriumok, foleg eleinte, amig a husok
belseje meg sokaig ennel messze hidegebb.

Ezert minden igy keszitett hust szigoruan csak elozetes baciolo
pacolas utan szabad elkesziteni. A pacle, viz, so, keves cukor,
fuszerek, es keves natriumnitrit. Ez utobbi akadalyozza meg a bacik
szaporodasat. Patikaban szokott lenni, de barmilyen szokasos
sonkapac is megteszi. [A nitrites jobb, a nitratos, saletromsos
valtozatot sok helyen tiltjak a vilagon, mert rakot okozhat. Ezzel
egyutt sok szaz eve azzal keszultek a magyarorszagi parasztsonkak,
kolbaszok.] Legalabb ket-harom napig ebben kell allnia a husnak,
naponta ketszeri forgatassal a hutoben. En nagyobb injekcios tuvel
meg a paclebe helyezes elott eleg sok paclet fecskendezek a husba
sok szurassal kulonbozo helyekre.

A csirke eleg hamar elkeszul, de kulonosen prima igy a husos
szalonna [csaszarhus], a marhaborda, disznooldalas, a pulykamell,
marhanyelv, halak, kulonosen az angolna, libacomb, libamaj,
barmilyen husfele. Meg a kemenytojas, a hajas krumpli is prima. A
libamajat nagyon szeretem rendesen is, de igy valami egeszen
felejthetetlen.

Mas, talan egyszerubb, de nem annyira termeszetszeru modszer is van.
Villamos rezsoval csinalni a meleget, de ekkor a rezsora egeszen
picike, [kb. lencsemeretu] darabos forgacsokat kell tenni egy ocska
femserpenyoben. Egy regi, kidobott fridzsiderbol megfelelo szekrenyt
lehet ehhez konnyen csinalni. Csak a tetejere kell kemenyt rakni, es
egy homerot raszerelni. A racsos polcok eleve benne vannak. Lakasban
nem megy. Sok eros fust keletkezik.

Az igy keszult husnak egeszen kulonleges ize van, nem csak a
fusttol, hanem a pactol, es a lassu elkeszulestol. Jellegzetesen
rozsaszinu marad belul, nem feheredik ki.
Evente egyszer-ketszer szoktunk hatalmas adagokat csinalni a baratom
kertjeben. A fele azon melegeben elfogy, meg mindenki rajongott
erte, osszejonnek a szomszedok is, a masik felet [felszeletelve amit
lehet] lefagyasztjuk, es prima reggelik lesznek belole kiengedtetve.
Eloszor mindig az oldalas és a csaszarhus fogy el. :-) de par szelet
pulykamellet kiolvasztva krumplipurevel az asszony kedvenc
csemegeje. De ezek mind hickorydio fusttel keszultek, annak aromaja
nagyon addiktiv. A www.cabelas.com amerikai cimrol lehet rendelni.
Ezeket a camping, majd a cooking linken keresztul talalod. Mar csak
Mesquite es Hickory fat, regebben alma, es ader is volt. Harom kilo
ot dollar es sok-sok evig eltart. Egy fustoleshez harom darab, kb.
tiz dekanyi elegendo. A baj az, hogy a postakoltseg ennel tobb, a
rendelt ertek 20%-a, de legalabb 15$ meg hajoval is, amire
masfel-ket honapot kell varni. De megeri!!!!!!!!

Ha a sok hercehurca nem vette el a kedvedet, akkor majd megirom a
pacle pontos osszetetelet.

Udv, Peter.
+ - Pizza report es pizzateszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Rezso halas pizzaszosza tenyleg nagyon finom! Mondjuk a belekevert sajttol 
fuggetlenul en meg tettem a tetejere is. Meg tiszteljuk meg szegeny tesztat 
nehany olivabogyoval is! ;)

Es hogy legyen mire tenni, kovetkezzen ket pizzateszta recept:

25 dkg liszt
1/2 dl olivaolaj
2 dl langyos viz
csipet so
2 dkg eleszto

Langyos vizben egy kanal liszttel futtassuk fel az elesztot, hagyjuk kelni 
10 percig. A lisztet a soval, olajjal es az elesztovel alaposan dolgozzuk 
el mig sima es ruganyos nem lesz a teszta (5-10 perc). Egy kilisztezett 
talban, meleg helyen, konyharuhaval letakarva hagyjuk pihenni. Kb. a 
ketszeresere keljen meg.


1,2 dkg eleszto
4 evokanal tej
20 dkg liszt
1/2 kaveskanal so
1 tojas
2 evokanal olaj

Az elesztot langyos tejben liszttel futtassuk fel, hagyjuk kelni vagy 10 
percet. Adjuk hozza a felvert tojast es az olajat. A liszttel es soval 
dolgozzuk ossze egy talban. Sima es ruganyos tesztat kell kapnunk (szukseg 
szerint egy kis lisztet adjunk hozza). Jo alaposan gyurjuk at, majd tegyuk 
egy talba es meleg helyen, konyharuhaval lefedve ketszeresere kelesszuk meg.

Mindketto kiprobalt recept, lehet valogatni :)

Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS