Sziasztok,
itt egy kis marhasag!
(Miert szeretik sokan jobban a nokedlit, mint a krumplit? Mert a nokedlit nem
kell kapalni!) :-)))
------------------------------
Udv.: Misi
MARHAHUSOK
Marhahusbol csak nehany nappal vagas utan keszitsunk etelt, mivel friss
allapotban meg a kivalo minosegu hizott marhahus is ragos, nem keszitheto el
puhara. Marhahusbol keszithetjuk a legfinomabb huslevest. Ehhez legjobb a
farto, a szegyhus es a lapocka. Mindenkeppen jo, ha csontos husbol keszul a
leves. Parolashoz a felsalt es a feherpecsenyet, sultekhez vagy felszeletelt
felig sultekhez hatszint, rostelyost es vesepecsenyet vegyunk. Gulyas,
porkolt, tokany vagy vagdalt hus keszitesehez lapockat, labszarat vasaroljunk.
A borju sutesre alkalmas reszei a karaj, a szegy, a lapocka, a dio, a
szuzpecsenye es a csulok. A diobol finom pecsenye sutheto es szepen
szeletelheto, a szuzpecsenyebol suthetjuk a legfinomabb falatokat. Porkoltnek,
paprikasnak, becsinaltnak labszarhust, nyakhust es a szeletelesnel megmaradt
husreszeket hasznaljuk. A borjuhus egyik legfinomabb husfelenk, nincs benne
semmi zsiradek, a hartyaitol viszont jol meg kell tisztitani, kulonosen ha
natur sutjuk vagy rantjuk.
MARHAHUS VADASAN
Hozzavalok: 50 dkg marhahus, 1 evokanal Vegeta, 5 dkg zsir, bors, 1 evokanal
mustar, 4 savanyu uborka, 2 dl tejfol, 1 evokanal liszt.
A hust szeletekre vagjuk, kiverjuk, borsozzuk es egyik felet megszorjuk
Vegetaval. A husszeleteket megsutjuk forro olajban, eloszor azt a felet,
amelyet nem Vegetaztunk. A megsult husszeleteket lapos tepsibe rakjuk,
bekenjuk mustarral, beboritjuk az uborkaszeletekkel, felontjuk fel deci
vizzel, es hozzaadjuk az elozoleg liszttel osszekevert tejfolt. Ezutan a
husszeleteket atforraljuk, es a kesz etelt rizzsel talaljuk.
Sinkovics Csilla, Csantaver
MARHAROLAD
Hozzavalok 4 szemelyre: 8 szelet marhahus a combjabol (lehetoleg nagyobb es
teglalap alaku), 15 dkg fustolt szalonna, 1 fej voroshagyma, 3 evokanal
majonez, 2 dl tejfol, so, bors es 3 evokanal liszt.
A marhaszeleteket kiverjuk, megsozzuk, megborsozzuk, es megkenjuk vekonyan
majonezzel. Az igy elkeszitett husra 1-2 karika voroshagymat rakunk, az apro
kockara vagott szalonnabol hintunk a hagyma tetejere 7-8 kockat. Minden szelet
hust roladba feltekerunk, a ket veget fogvajoval megtuzzuk. Az igy elkeszitett
roladokat forro olajban, hogy ellepje, hirtelen megsutjuk. Amikor ezzel
elkeszultunk, az edenybol leszurjuk az olajat, csupan az 1-2 ujjnyi aljat
(amely szep barna) hagyjuk meg, es ebbe visszarakjuk a husroladokat, felontjuk
annyi vizzel, hogy ellepje. Kb. fel oraig fozzuk, amikor megfottek a
husroladok, ismet kiszedjuk, egy tanyerra rakjuk. A tejfolbe beleteszunk 3
evokanal lisztet egy kis vizzel kikeverve, es allando kevergetessel beleontjuk
abba az olajos vizbe, amelyben a husok fottek. Nagyon finom, suru martast
kapunk, amibe ismet belerakjuk a roladokat, es 1-2 percig osszemelegitjuk.
Fott krumplival, vagy parolt fott rizzsel talaljuk.
Kothenc Vera, Ada
BORJUVELO RANTOTTAVAL
Harom db vizben aztatott velot lehartyazunk, ruhaval megszaritjuk es kisebb
darabokra osszevagunk. A finomra vagott 5-6 dkg hagymat sargara piritjuk,
adunk hozza finomra vagott petrezselyemzoldet, es vegul a velot, megsozzuk,
megborsozzuk, es majorannaval 5-6 percig piritjuk. 10 db tojast felverunk (jol
elkeverunk), es raontjuk a velore.
Goncol Julianna, Szabadka
SOROS MARHASULT
Hozzavalok: 4 evokanal olaj, 1 kg sovany marhacomb 2 cm-es kockara vagva, 2
kozepes voroshagyma, 3 evokanal liszt, 1 pobar sor, 2 gerezd aprora vagott
fokhagyma, 2 baberlevel, 2 kaveskanal so, 1/2 kaveskanal cukor, 1 evokanal
ecet, 1 szal petrezselyem, 1 2 csipet csombor es szerecsendio, 10 db 5 cm-es
kenyerkocka, mustarral megkenve.
Kozepes homersekletre bekapcsoljuk a sutot. Egy labasban 2 ek. forro olajban
hirtelen megforgatjuk a hust, ugy, hogy minden oldala megfeheredjen. Ezutan a
maradek 2 kanal olajban megpiritjuk a vekonyra szelt hagymat, majd meghintjuk
liszttel, es 1-2 perces keveres utan beleontunk 1/2 liter forro vizet, sort,
hozzaadjuk a fokhagymat, a baberlevelet, a sot, a cukrot, az ecetet, a
petrezselymet, a csombort, es vegul beletesszuk a husdarabokat es
felforraljuk. Az egeszet atontjuk egy kb. 2-3 literes tuzallo talba, lefedve a
sutobe tesszuk, es kb. 2 ora hosszat sutjuk, mig a hus meg nem puhul.
Kozvetlenul talalas elott kivesszuk a sutobol, a tetejen osszegyůlt zsirt
lekanalazzuk. Tetejere rakjuk a mustaros kenyerdarabokat, es fedetlenul
visszatesszuk a sutobe, eros langon addig sutjuk, mig a kenyer meg nem pirul.
Taubner Ibolya, Zombor
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|