Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1361
Copyright (C) HIX
2002-12-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 ikeas suti (mind)  17 sor     (cikkei)
2 moderalas (mind)  18 sor     (cikkei)
3 Tarka receptek / Marhahusok 1 (mind)  85 sor     (cikkei)
4 Afrika (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - ikeas suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Mezeskalacs (IKEA)

De hol a liszt? Mennyi kell bele?

zsani

szerintem egy sort kihagytam, bocsi:
tehát a hozzávalok még egyszer

3 dl mez
4 dl cukor
 1 1/2 evőkanal gyomber
 1 1/2 evokanal szegfuszegpor
350 g margarin vagy vaj
3 dl tejszin
1,5 kg liszt
1 evokanal sutopor
+ - moderalas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Bori!

>Szeretnelek megkerni mindnyajatokat, ha tudtok hatni a
>moderatorokra, hogy allitsak mar le ezeket a
>leveleket.

Ezen a listan _NINCS_ moderator. Ha van onkent jelentkezo, aki hajlando
arra, hogy nap-mint-nap vegignezze a leveleket, mielott kikuldesre kerulnek
- szerintem nincs akadalya. Jozsival kell megbeszelni. De azt nem art
tudni, hogy o csak listatulajdonos, nem ez a fo tevekenysege, hogy
uzemelteti a HIX-et. Tehat nem koveti uptodate minden lista eletet. 
Tehat egyelore Pgdwn gomb, ha latod a tartalomjegyzekben a gyanus subjectet.
En mar edzett vagyok, a tipp lista jovoltabol (onnan gyujtottek be a
cimeket) naponta 20-30 koreai spam-et kapok. :-(( Igy egy nigeriai mar meg
sem kottyan... :-) 

sziasztok,
Zita
+ - Tarka receptek / Marhahusok 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

itt egy kis marhasag!
(Miert szeretik sokan jobban a nokedlit, mint a krumplit? Mert a nokedlit nem
kell kapalni!) :-)))
------------------------------
Udv.: Misi

MARHAHUSOK

Marhahusbol csak nehany nappal vagas utan keszitsunk etelt, mivel friss
allapotban meg a kivalo minosegu hizott marhahus is ragos, nem keszitheto el
puhara. Marhahusbol keszithetjuk a legfinomabb huslevest. Ehhez legjobb a
farto, a szegyhus es a lapocka. Mindenkeppen jo, ha csontos husbol keszul a
leves. Parolashoz a felsalt es a feherpecsenyet, sultekhez vagy felszeletelt
felig sultekhez hatszint, rostelyost es vesepecsenyet vegyunk. Gulyas,
porkolt, tokany vagy vagdalt hus keszitesehez lapockat, labszarat vasaroljunk.
A borju sutesre alkalmas reszei a karaj, a szegy, a lapocka, a dio, a
szuzpecsenye es a csulok. A diobol finom pecsenye sutheto es szepen
szeletelheto, a szuzpecsenyebol suthetjuk a legfinomabb falatokat. Porkoltnek,
paprikasnak, becsinaltnak labszarhust, nyakhust es a szeletelesnel megmaradt
husreszeket hasznaljuk. A borjuhus egyik legfinomabb husfelenk, nincs benne
semmi zsiradek, a hartyaitol viszont jol meg kell tisztitani, kulonosen ha
natur sutjuk vagy rantjuk.

MARHAHUS VADASAN
Hozzavalok: 50 dkg marhahus, 1 evokanal Vegeta, 5 dkg zsir, bors, 1 evokanal
mustar, 4 savanyu uborka, 2 dl tejfol, 1 evokanal liszt.

A hust szeletekre vagjuk, kiverjuk, borsozzuk es egyik felet megszorjuk
Vegetaval. A husszeleteket megsutjuk forro olajban, eloszor azt a felet,
amelyet nem Vegetaztunk. A megsult husszeleteket lapos tepsibe rakjuk,
bekenjuk mustarral, beboritjuk az uborkaszeletekkel, felontjuk fel deci
vizzel, es hozzaadjuk az elozoleg liszttel osszekevert tejfolt. Ezutan a
husszeleteket atforraljuk, es a kesz etelt rizzsel talaljuk.
Sinkovics Csilla, Csantaver

MARHAROLAD
Hozzavalok 4 szemelyre: 8 szelet marhahus a combjabol (lehetoleg nagyobb es
teglalap alaku), 15 dkg fustolt szalonna, 1 fej voroshagyma, 3 evokanal
majonez, 2 dl tejfol, so, bors es 3 evokanal liszt.

A marhaszeleteket kiverjuk, megsozzuk, megborsozzuk, es megkenjuk vekonyan
majonezzel. Az igy elkeszitett husra 1-2 karika voroshagymat rakunk, az apro
kockara vagott szalonnabol hintunk a hagyma tetejere 7-8 kockat. Minden szelet
hust roladba feltekerunk, a ket veget fogvajoval megtuzzuk. Az igy elkeszitett
roladokat forro olajban, hogy ellepje, hirtelen megsutjuk. Amikor ezzel
elkeszultunk, az edenybol leszurjuk az olajat, csupan az 1-2 ujjnyi aljat
(amely szep barna) hagyjuk meg, es ebbe visszarakjuk a husroladokat, felontjuk
annyi vizzel, hogy ellepje. Kb. fel oraig fozzuk, amikor megfottek a
husroladok, ismet kiszedjuk, egy tanyerra rakjuk. A tejfolbe beleteszunk 3
evokanal lisztet egy kis vizzel kikeverve, es allando kevergetessel beleontjuk
abba az olajos vizbe, amelyben a husok fottek. Nagyon finom, suru martast
kapunk, amibe ismet belerakjuk a roladokat, es 1-2 percig osszemelegitjuk.
Fott krumplival, vagy parolt fott rizzsel talaljuk.
Kothenc Vera, Ada

BORJUVELO RANTOTTAVAL
Harom db vizben aztatott velot lehartyazunk, ruhaval megszaritjuk es kisebb
darabokra osszevagunk. A finomra vagott 5-6 dkg hagymat sargara piritjuk,
adunk hozza finomra vagott petrezselyemzoldet, es vegul a velot, megsozzuk,
megborsozzuk, es majorannaval 5-6 percig piritjuk. 10 db tojast felverunk (jol
elkeverunk), es raontjuk a velore.
Goncol Julianna, Szabadka

SOROS MARHASULT
Hozzavalok: 4 evokanal olaj, 1 kg sovany marhacomb 2 cm-es kockara vagva, 2
kozepes voroshagyma, 3 evokanal liszt, 1 pobar sor, 2 gerezd aprora vagott
fokhagyma, 2 baberlevel, 2 kaveskanal so, 1/2 kaveskanal cukor, 1 evokanal
ecet, 1 szal petrezselyem, 1 2 csipet csombor es szerecsendio, 10 db 5 cm-es
kenyerkocka, mustarral megkenve.

Kozepes homersekletre bekapcsoljuk a sutot. Egy labasban 2 ek. forro olajban
hirtelen megforgatjuk a hust, ugy, hogy minden oldala megfeheredjen. Ezutan a
maradek 2 kanal olajban megpiritjuk a vekonyra szelt hagymat, majd meghintjuk
liszttel, es 1-2 perces keveres utan beleontunk 1/2 liter forro vizet, sort,
hozzaadjuk a fokhagymat, a baberlevelet, a sot, a cukrot, az ecetet, a
petrezselymet, a csombort, es vegul beletesszuk a husdarabokat es
felforraljuk. Az egeszet atontjuk egy kb. 2-3 literes tuzallo talba, lefedve a
sutobe tesszuk, es kb. 2 ora hosszat sutjuk, mig a hus meg nem puhul.
Kozvetlenul talalas elott kivesszuk a sutobol, a tetejen osszegyůlt zsirt
lekanalazzuk. Tetejere rakjuk a mustaros kenyerdarabokat, es fedetlenul
visszatesszuk a sutobe, eros langon addig sutjuk, mig a kenyer meg nem pirul.
Taubner Ibolya, Zombor
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - Afrika (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International]
> Temakor: Nigeriai felhivas ( 14 sor )
> Idopont: Mon Dec 16 23:23:11 CET 2002 KONYHA #1360
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sziasztok!

Szeretnelek megkerni mindnyajatokat, ha tudtok hatni a
moderatorokra, hogy allitsak mar le ezeket a
leveleket. En mar irtam Hollosi Jozsinak az elso level
utan, de sajnos ugy latom nem ert semmit.

Elore is koszonom!
Bori

EN IS!!!!!!!
Miklos

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS