Sziasztok konyhasok!
Itt a kovetkezo adag.
--------------------
Udv.: Misi
71. Margit-kalacs.
1 kg. liszt, 10 dkg. vaj, 5 dkg, cukor, keves so, 1 csomag Dr.
Oetker-fele sutopor, 1/2 liter tej es annyi langyos viz, hogy gyenge
kalacstesztara lehessen dolgozni. 1/2 orahosszat jol kidolgozzuk es
fonott kalacsot formalunk belole. Tojassal bekenjuk es pirosra sutjuk;
72. Mezes kalacs:
15 dkg. vaj vagy zsir, 2 egesz tojas, 4 tojas sargaja, 50 dkg. cukor
75 dkg. liszt, 11/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 25 dkg. mandula,
20 dkg. finomra vagott citronat, 2 dkg. torott fahej, 1 teaskanal
torott szekfuszeg, 1/2 reszelt szerecsen dio, 1/2 citromheja reszelve.
A vajat felolvasztjuk, egymasutan hozzakeverjuk a cukrot, tojast, a
hamozott es orolt mandulat, citronatot, fuszereket es vegul a
sutoporral kevert lisztet.
Az elegge kemeny tesztat kinyujtjuk, tetszesszerinti darabokra vagjuk,
vagy poharral megformaljuk, mindenikbe egy mandulat teszunk es az
egeszet ostyan megsutjuk. Ha szeretjuk, cukor- vagy citrommazzal
bekenhetjuk.
73. Mezes csok.
30 dkg. mez, 45 dkg. cukor, 20 dkg. edes mandula, 5 dkg. keseru
mandula,
65 dkg. liszt, 6 dkg. fahej, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 3 gramm
orolt szekfuszeg, 1 csomag Dr. Oetker-fele vanillincukor, egy 1/2
citromheja reszelve.
A tisztitott es durvara vagdalt mandulat a fuszerrel es
vanillincukorral, vegul a liszttel keverjuk. A cukrot a mezben egy
zomancozott edenyben feloldjuk es a tesztara ontve egy csomag Dr.
Oetker-fele sutoporral keverjuk. Egy edenyben liszttel ugy
atdolgozzuk, mig tobbe nem ragad es jol gyurhato. Gyuro-deszkan
kinyujtjuk, kiszaggatjuk es viasszal kikent tepsiben megsutjuk, majd
meg melegen egy kes segitsegevel a tepsibol kiszedjuk.
Sokaig elall es olcso.
74. Mogyoros torta.
10 dkg. vaj, 2 egesz tojas, 20 dkg. cukor, 1/8 liter tej, 18 dkg.
torott mogyoro 1/2 ora hosszat jol elkeverendo, azutan hozzaadjuk a
sutoporral osszekevert lisztet, es vajjal kikent formaba ontve
egyenletes melegnel megsutjuk. Gyumolcsizzel toltjuk es citrommazzal
bevonjuk.
75. Omlett.
3 tojas, 20 dkg. liszt, 1/2 liter tej, 1 evokanal cukor, 1 csipetnyi
so, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
A tojas sargajabol, lisztbol, tejbol, cukorbol es a sobol tesztat
keverunk, melyhez 3 tojas feherjebol habot es vegul sutoport adunk.
Az omlettsutobe dionagysagu vajat olvasztunk es annyi tesztat ontunk
bele, hogy fedve maradjon, majd a vajban mindket oldalon pirosra
kisutjuk, gyumolcsizzel bekenjuk, osszecsavarjuk es cukorral
behintjuk.
76. Omlos-torta.
1/4 kg. vajat szetkavarunk. Egy masik edenyben a tuzhely szelen
felverunk 4 tojast 1/4 kg. cukorral, keverunk hozza egy keshegynyi Dr.
Oetker-fele vanillincukrot. Ezt a masszat a vajjal keverjuk s adunk
hozza fokozatosan 20 dkg. lisztet, majd vegul 1/2 csomag Dr.
Oetker-fele sutoport A tesztat vajjal kikent tortaformaban mersekelt
tuz mellett megsutjuk.
77. Dr. Oetker-fele hazitorta.
2 tojas, 14 dkg. cukor, 5 dkg. vaj vagy zsir, 1/8 liter tej, 1 csomag
Dr. Oetker-fele sutopor, 30 dkg. liszt, egy citromheja reszelve, 1
keshegynyi so.
A tojast a cukorral habossa keverjuk, hozzaadjuk a vajat, tejet, a
sot, a sutoporral kevert lisztet s vegul a reszelt citromhejat. Jol
kizsirozott tortasutoben aranyszinure kisutjuk.
Gyumolcsiz toltessel vagy mas raontessel finomithatjuk.
Olcso es kituno.
78. Piskota-kalacs.
4 tojas, 15 dkg. cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele vanillincukor, 15
dkg. liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, egy keshegynyi so.
A tojast, cukrot es a vanillincukrot habossa verjuk, hozzaadjuk a sot
es a sutoporral kevert lisztet.
A kesz tesztat jol kizsirozott formaban mersekelt ho mellett 3/4 oraig
sutjuk.
79. Pozsonyi kifli.
15 dkg. fott burgonya, 15 dkg. liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker-fele
sutopor, 7 dkg. cukor, 7 dkg. vaj vagy zsir, 1 tojas, 1 evokanal tej,
keves citromhej, 1/2 csomag .Dr. Oetker-fele vanillincukor, 1
keshegynyi so.
A burgonyat egy nappal elobb megfozzuk. Megreszeljuk es a leirt
anyaggal tesztava gyurjuk s jol a gyurodeszkahoz verjuk.
Kesvastagsagnyira kinyujtjuk, 3 szogekre vagjuk, toltelekkel
megtoltjuk es kiflikke formaljuk. A tojassal bekent kifliket
kizsirozott tepsiben forro sutoben megsutjuk, vegul vanillincukorral
kevert porcukorral beszorjuk.
To1te1ek:
1.) 10 dkg. orolt mak, 4 dkg. vaj, 1/8 liter tej, 7 dkg. cukor, keves
citromhej, torott fahej. Felforraljuk. Tehetunk a toltelekbe egy kanal
mezet is.
2.) orolt dio, cukor, rum, keves Dr. Oetker-fele vanillincukor,
esetleg keves tej.
80. Princess-fank.
Forraljunk fel 1/1s liter tejet, keves sot, keves cukrot es 10 dkg.
vajat, ha forr, adjunk hozza 12 dkg. lisztet s hagy juk folytonos
keveres mellett hulni egv ket percig. Azutan keverjuk jol fel adjunk
hozza 3-4 tojast, meg egy kanal Dr. Oetker-fele sutoport. Keszitsunk a
tesztabol kis fankokat, kenjuk be es sussuk ki jo meleg sutoben. Ha
megsultek, vagjuk fel es toltsuk meg vanilia-kremmel vagy
tejszinhabbal, melyhez egy keves cukrot es 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukrot adhatunk.
|