Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1280
Copyright (C) HIX
2002-09-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Zold paradicsom (mind)  64 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1279 (mind)  16 sor     (cikkei)
3 zold paradicsom (mind)  17 sor     (cikkei)
4 RE: zold paradicsom (mind)  64 sor     (cikkei)

+ - Re: Zold paradicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van
Valakinek jo
> receptje?

Csak elmeleti alapon :-) (itt nincs zold paradicsom).

Zold paradicsom csatni (chutney)

20 zold paradicsom hejaval feldarabolva
5 piros alma hejaval feldarabolva
3 piros husos paprika, kimagolva, feldarabolva
4 hagyma, megtisztitva, feldarabolva
1 1/2 EK so
1 1/2 EK bors
1 1/2 TK fahej
3/4 TK orolt szekfuszeg
2 1/2 csesze cukor
2 csesze almaecet (vagy 1/2 csesze almale + 1 1/2 csesze feher borecet)

Mindent egy nagy labosba beletenni, lassan, kozepes melegen felfozni. 30
percig fedo nelkul csendesen fozni, neha-neha megkavarni.
Elokeszitett, forro csavaros uvegekbe onteni, azonnal lezarni.

Paradicsom csatni

500 g erett paradicsom
500 g zold paradicsom
2 nagy hagyma
8 cikk fokhagyma
1 EK olaj
6 EK cukor
250 ml feher borecet
1 TK so
6 ag zold zeller (nem zellerlevel, hanem az a vilagoszold vastagszaru)
1 koteg petrezselyem
1 TK orolt koriander
1 TK orolt bors
3 szetmorzsolt chili (szerintem 1-2 cseresznyepaprika is megteszi ;-) )
2 szetmorzsolt baberlevel

A paradicsomot megmossuk, torzsajat kivagjuk. Az erett paradicsomot egy
lyukas kanalban egyenkent forro vizbe meritjuk, meghamozzuk es aprora
felvagjuk. A zold paradicsomot meghamozzuk, aprora felvagjuk. A hagymat
es a fokhagymat megtisztitjuk, felapritjuk.

Az olajat felmelegitjuk, a hagymat es fokhagymat uvegesre dinszteljuk
benne. Hozzaadjuk a paradicsomot, csendesen foni hagyjuk, neha
megkavarjuk. Hozzaadjuk a cukrot, sot, ecetet. A zellert megmossuk,
feldaraboljuk, hozzaadjuk. A petrezselymet megmossuk, felapritjuk,
hozzaadjuk, ugyszinten a fuszereket. Lassu tuzon foni hagyjuk, ameddig
jo suru nem lesz, kozben meg-megkavarjuk.

Forro ecetes-sos vizzel (2 EK ecet, 2 EK so egy liter fovo vizhez)
kioblitett csavaros uvegekbe toltjuk, azonnal lezarjuk. Sotet, huvos
helyen taroljuk.


Ezenkivul letezik befott (nekem van meg 1 uveggel FO-bol), de annak nem
tudom a receptjet. Ha kiserletezo tipus vagy, kiprobalhatod.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1279 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]

> Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van Valakinek jo
receptje?

Sajnos receptem nincs, de emlékszem, édesanyám lekvárt is készített belole,
de megkérdezni már nem lehet tole :-(

Ha valaki tudja, megköszönném.

üdv:

Wawel
***************************
www.szekelyistvan.hu
***************************
+ - zold paradicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: zold paradicsom ( 3 sor )
> Idopont: Mon Sep 23 10:53:37 CEST 2002 KONYHA #1279
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sziasztok!
Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van Valakinek jo
rece
ptje?



Lattam egy filmet regebben :

Sult zold paradicsom

volt a cime. Vajon hogyan keszulhet?
+ - RE: zold paradicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

<juhasz.gertrud=malev.hu> kerdezi:
# Ti mit csinaltok a zold paradicsommal?

A "Hazi Praktika" ehavi szamaban azt irjak, hogy jo salatanak, de akar
dzsemnek is, vaniliaval izesitve. Sajnos ezeket csak otletnek irja, recept
nincs hozza. Az utobbi nekem is kicsit "meredeknek" :-) tunik, de
kiserletezoke a szerencse...

Ugyanebben a lapban van viszont egy csatni (chutney) recept, ami finomnak
tunik.
Idezem:

Zold paradicsomos csatni
------------------------

Hozzavalok:

1,75 kg zold paradicsom
50 dkg hamozott, kimagozott savanyu alma
40 dkg felapritott voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evokanal so
3 evokanal savanyusag fuszer
6 dl borecet
45 dkg cukor

* Nagyobb labosba tesszuk a paradicsomot, az almat, a hagymat es a
fohagymat. Megsozzuk, osszekeverjuk. A fuszerkevereket teatojasban vagy
gezbe kotve tesszuk hozza, igy konnyu lesz kivenni.
* Beleontjuk az ecet felet es felforraljuk, majd kis langra teve,
kevergetve egy oran at fozzuk, amig besurusodik. A cukrot feloldjuk a tobbi
ecetben es a csatnihoz ontjuk. Kevergetve meg egy orat fozzuk. ű
* Kivesszuk a fuszereket. Kisebb uvegekbe kanalazzuk a csatnit, legmentesen
lezarjuk, szarazdunsztban hagyjuk kihulni. Legalabb egy honapig hagyjuk
erni felbontas elott. 
			* - * - * - * - * 

Kozben megtalaltam a szakacskonyves polcomon egy konyvet (Erdelyi Lajosne
dr: Rakjuk el telire), amiben megvan a zoldparadicsom dzsem receptje. Ime:


Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd. 

* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk. 
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk. 
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni. 


sziasztok,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS