Sziasztok Galambocskaim!
Ket csoki leesik az asztalrol:
- Aaaaaa....Eltortem a bordamat.
- Az semmi, en bevertem a mogyoroimat.
Heti etrend
VASARNAP: Kapros eroleves, toltott csirke burgonyapurevel es nyari
vegyes salataval
HETFO: Paradicsomleves, rizses csirkeaprolek kaposztasalataval,
karamellkrem
KEDD: Zoldbabgulyas kolbasszal, meleg rakott alma
SZERDA: Hideg szilvaleves, marhaporkolt sos vizben fott
burgonyaval, fott kukorica
CSUTORTOK: Rizsleves, padlizsanomlett, alma vaniliakremben
PENTEK: Gombakremleves (levesporbol), fasirttal toltott zsemle,
keszen vett eperhab
SZOMBAT: Csurgatott-tojasleves, lecso virslivel, barackos torta
Receptek
Kapros eroleves
Egy liter vizben feloldunk ket husleveskockat. beledobunk egy
paradicsomot, egy zoldpaprikat, es koromnyi baberlevellel,
keshegynyi komenymaggal izesitve, lefedve, 10 percig forraljuk.
Kozben ket tojassargat habverovel kikeverunk, masfel deci tejjel,
csipet soval, es hozzaadunk egy csokor finomra vagott kaprot.
Kivajazott kis tepsibe ontjuk, es a sutoben megsutjuk. Vegul deszkara
boritjuk, es laskara vagjuk. A levest atszurjuk, a tanyerokba osztott
tesztara merjuk. Es meghintjuk egy masik csokor kaporral.
Rizses csirkeaprolek
Ket evokanal olajon vagy dionyi vajon vilagosra piritunk egy kis fej
reszelt voroshagymat, atsutunk rajta egy megtisztitott csirkeaprolekot.
hozzaadunk ket-ket szal megtisztitott, vekony karikakra vagott sarga-,
meg feherrepat, es par percig egyutt piritjuk. Egy keves vizet ontunk
ala, par szem borssal meg egy csapott evokanal etelizesito porral
fuszerezzuk, es fedo alatt. lassu tuzon 20 percig paroljuk. Ekkor
kozekeverunk 20 deka tobbszor atmosott rizst, leontjuk annyi vizzel,
hogy boven ellepje, es ha kell, utanasozzuk, vagy meg adunk bele
leves izesitoport. Fedo alatt. nagyon lassu tuzon puhara paroljuk A
vegen, kozekeverunk egy csokor osszevarrt petrezselyemzoldet.
Talalaskor a tetejet ot deka reszelt sajttal hintjuk meg, vagy raszorunk
lisztben megforgatott. bo olajban ropogosra sutott hagymakarikakat.
Fasirttal toltott zsemle
Felbevagunk negy zsemlet, belsejuket kiszedjuk. Atdaralunk 30 deka
serteshust, 10 deka fustolt szalonnaval meg 10 deka fott fustolt hussal,
majd athajtjuk a daralon a zsemle kiszedett, tejjel megontozott belet
is. Osszegyurjuk egy nyers tojassal, ket aprora vagott ecetes
uborkaval, egy kis fej reszelt voroshagymaval, soval meg torott
borssal. A kivajt fel zsemleket tejben konnyeden megmartjuk (nem
aztatjuk!), majd kikent tuzallo talra, uregukkel felfele, egymas melle
ultetjuk. Az ureguket puposan megtoltjuk a husvagdalekkal, es forro
sutoben 20 percig sutjuk. Ezutan mindegyikre egy-egy vekony szelet
sajtot boritunk, es a sutoben addig sutjuk, mig a husvagdalek teljesen
at nem sult, a sajt ra nem olvadt. Talalaskor mindegyik toltott zsemlet
egy-egy szelet paradicsommal koronazzuk. Salataval kinaljuk.
Meleg, rakott alma
Meghamozunk, kimagvazunk, cikkekre vagunk negy szep nagy nyari
almat, es leontjuk annyi vizzel, hogy ellepje. Adunk hozza egy
darabka citromhejat, egy darabka fahejat, par szem szegfuszeget, meg
egy evokanal cukrot, puhara fozzuk, es a leveben hagyjuk kihulni.
Vegul levetol lecsurgatva, vajjal, vagy Rama margarinnal jol kikent
tuzallo talba teritjuk, es leontjuk a tesztamasszaval, amelyhez simara
kevertunk negy tojassargajat, 10 deka cukorral, hozzaadunk 10 deka
daralt diot meg a tojasok kemeny habba vert feherjet. A forro sutoben
addig sutjuk, mig a beleszurt ture mar nem tapad ragacsos massza.
Vanilias porcukorral meghintve forron adjuk asztalra.
Barackos torta
Habosra keverunk harom tojassargajat nyolc deka cukorral, majd
hozzaadunk 13 deka reteslisztet es harom evokanal tejben feloldott
egy csomag sutoport Ovatosan, nehogy osszetorjon, belekeverjuk a
tojasok kemeny habba vert feherjet, majd belecsorgatunk ot deka
olvasztott vajat. Kizsirozott, kilisztezett, kozepes nagysagu
tortaformaban vagy kisebb tepsin megsutjuk. Kozben meghamozunk,
kimagozunk, felbevagunk 70 deka oszibarackot, es keves vizben
cukorral megparoljuk, levetol lecsepegtetjuk. Visszamaradt levet
surure beforraljuk, es ezzel ontozzuk meg, meg melegen a kisult
tesztat. Ha kihult, kirakjuk a barackdarabokkal. jol behutjuk, es talalas
elott bevonjuk ket deci tejszinbol vert edes habbal.
E HETI SALATANK
Barackos kaposztasalata
Nagyon vekonyra legyalulunk vagy felvagunk fel kilo feherkaposztat,
es sos vizzel leforrazva, abban hagyjuk kihulni. Ezutan keves ecettel,
cukorral, egy fej reszelt voroshagymaval izesitjuk, es egy-ket napig
allni hagyjuk. Talalas elott leszurjuk, osszekeverjuk 2-3 meghamozott,
kimagvalt, kockara vagott oszibarackkal meg egy tubus majonezzel,
amelyet ket deci tejfollel higitottunk, mustarral, cukorral izesitettunk.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|