Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1702
Copyright (C) HIX
2004-02-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: muffinok (mind)  20 sor     (cikkei)
2 re: muffinok (mind)  61 sor     (cikkei)
3 szalicil E szama (nincs neki) (mind)  20 sor     (cikkei)
4 masszala indiai modra (mind)  45 sor     (cikkei)
5 re: Tandoori csirke (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - re: muffinok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nekem a kedvenc, bevalt muffin receptem egy sos muffin. Ime:

GOUDA muffin:

2 csésze liszt (500mL)
1/2 csésze cukor (125mL)
1 evőkanál sütőpor (15mL)
1 teáskanál só (5mL)
1/2 teáskanál szódabikarbóna (2mL)
1 1/2 csésze Gouda sajt, morzsolt (375mL)
1 csésze natúr joghurt (250mL)
1/4 csésze vaj, olvasztott (50mL)
2 tojás, felverve
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a 
szódabikarbónát,
keverd bele a sajtot is.
Egy kis tálban alaposan keverd össze a joghurtot, vajat és a tojásokat.
Öntsd ki a tésztát egyenletesen 12 nagy, kivajazott muffin-tepsibe.
Süsd 200 fokon 18-20 percig.
+ - re: muffinok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Anikonak maffin receptek !

PILLANGOS
CSOKOLADES MAFFIN /12db

-125g / 1/2cup olvasztott margarin
-125g / 1/2cup (superfine)cukor
-150g / 1 1/4cup liszt
-1 tsp sutopor
-2 db nagyobb tojas
-2 Tbsp kakaopor
-25g csokidarabok

Robotgeppel az osszedolgozuk simara es 180C/350F/Gas 4 /15perc alat keszre
sutjuk. Ha kihult akkor a papirnal levagjuk a kalapjat es citromos kremmel
megtultjuk, majd a kalapot kettetorve,mint egy lepkeszarnyat visszarakjuk.
Citromos krem hianyaban tejszinhabbal is nagyon finom.

Citromos krem :

-100g / 1/3cup olvasztott vaj (sotlan)
-225g / 1 1/3cup porcukor
-1/2 citrom reszelt heja
-1 Tbsp citromle



CHOCOLATE CHIP MUFFINS /12 db

-100g /1/3cup olvasztott margarin
-225g / 1cup cukor
-2 db nagyobb tojas
-150ml / 2/3cup natur joghurt
-5 Tbsp tej
-275g / 2cup liszt
-1 tsp szodabikarbona
-175g csoki chips

Szepen sorba osszekeverni az alapanyagokat,majd 190 C/375 F/Gas 5 /25perc
sutesi ido.
A formaban 5 percig hulni hagyni,majd racsra rakva kihuteni.


BANANOS MAFFINOK

-275g / 2 cup liszt
-3 tsp sutopor
-1/2 tsp szodabikarbona
-125g / 1/2 olvasztott vaj
-225g / 1 cup barna cukor
-3 db tojas
-3 db banan osszetorva
-narancs/citrom reszelt heja
-csoki chips v. mazsola /aprora vagott magvak /aszalt gyumolcsok es ami meg
kedvedre valo

Sutesi ido 20-25 perc tuprobaig 180 C/375 F/5 gaz.

Jo etvagyat

Kriszta
+ - szalicil E szama (nincs neki) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eszter kerdezte anno:

> A szalicilnek is van E szama?
 
A harom napja (altalam) emlitett Termeszet Vilaga cikkben van
ra utalas, bemasolom:

"A megkovesedett szokasok, nezetek nagymertekben
befolyasoljak, hogy a koztudat mit itel karosnak, es mit nem.
Ha megnezzuk az engedelyezett konzervaloszereket, a
nagyanyaink altal is hasznalt szalicilt nem talaljuk koztuk. A
vilagon sehol sincs engedelyezve, mert allergen, sok embernel
gyomorbantalmakat okozhat stb. A boltokban megis aruljak -
tulajdonkeppen erthetetlen, hogy miert. Talan a hatosagok
biznak abban, hogy aki erzekeny ra, nem hasznalja otthon. A
gyakorlatilag csakugyan artalmatlan szorbinsavtol es soitol
viszont odzkodnak az emberek, ha ezen a neven, vagy E200-kent
emlitve benne van valamiben."

Tibor
+ - masszala indiai modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha mar szoba kerultek az indiai fuszerek, szeretnek egy kis
kiegeszitest tenni.

Az indiai konyha 3 felekeppen szokott fuszerezni:
Az elso mod, hogy nehany ek ghit (tisztitott vajat) tesznek a labosba,
felolvasztjak, es megpiritjak benne a fuszereket. Addig piritjak, mig
illatuk nem lesz, es azutan hozza rakjak az elokeszitett zoldsegeket.
Ezt hivjak masszalanak.

A masik modszer az, hogy egyszerre teszik a serpenyobe a ghit es a
fuszereket, s ugy piritjak meg, majd hozzaontik a mar fovo etelhez. Ez
a csonsz.

A harmadik modszer az, hogy nyersen, osszetorve teszik az etelbe a
fuszereket.

Az indiai konyhaban a fuszerezesnek egeszsegmegorzo szerepe is van.
Pl. a kurkuma vertisztito, a csipos paprika segiti az emesztest, a
gyomber rendben tartja a beleket stb. :))


Alapmasszala
Ghiben piritsunk meg romai komenyt es feldarabolt csipos
fuszerpaprikat. Sussuk barnara (ez kb 2 perc).

A sokfele fuszer meghatarozott es osszetort kevereket garam
masszalanak nevezik. Ebbol altalaban nagyobb mennyiseget elore
elkeszitenek. Ez poralaku. (A garam jelzo nem feltetlenul jelenti a
csiposet!)

Garam masszala 1. variacio
1 kk szegfuszeg, 2 kk fahej, 1 kk koriander, 1 kk gyomber, 1 kk
szerecsendio, 2 kk romai komeny
Keverjuk ossze a fuszereket es torjuk porra.

Garam masszala 2 variacio
1 kk romai komeny, 1 kk anizs, 1 kk koriander, 1 kk mustarmag
Szarazon piritsuk serpenyoben barnara a kevereket, majd torjuk porra.

Edes masszala
1 kk szerecsendio, 1 kk fahej, 1 kk kardamommag, 1 kk koriander, 1 kk
lepkeszegmag, 1 kk romai komeny, 1 kk anizs, 1 kk csipos paprika
Torjuk porra a kevereket.

Szeretettel J.Zsoka
+ - re: Tandoori csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most jutottam az uzeneteimhez, Sziasztok! 

Masala - fuszerkevereket jelent. 
A racs takaritasra variaciok: 
- beolajozott kis hurkapalcikakra huzod a kis hus darabokat, es egy tepsire rak
od keresztbe, 
- nem reklam helye, de Platny-nak hivjak, Henkel termek, viszonylag ritkan ille
tve keves helyen lehet kapni, de minden odasult, olajos kovuletet leszed.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS