> Felado : [Hungary]
> Temakor: hazikenyer ( 6 sor )
> Idopont: Tue Jun 26 00:33:23 CEST 2001 KONYHA #888
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Lenne egy kerdesem: -Hogyan lehet hazilag kenyeret kesziteni?????
> Valaszaitokat elore is koszonom.
>
> Sziasztok T.Dániel
>
Ímhol, ahogy én szoktam:
Krumplis kenyér
A receptet nagymama hagyományos házi kenyere alapján kísérleteztem ki
gázsütore is alkalmas adagra. (De azért már csináltam duplából is)
Készíthetjük tisztán búzalisztbol, fehér kenyérnek, de rozsliszttel keverve
ízletesebb lesz. A krumpli is elhagyható, bár a házikenyeret többek között
ez teszi jól eltarthatóvá: a krumplis kenyér kevésbé szárad illetve
morzsásodik, nemhogy másnaposan, de napok múlva is élvezheto.
Hozzávalók: (kb. 75 dkg-os kenyérhez)
Fél kg liszt (ha lehet, ötöde-negyede rozslángliszt), 2-3 közepes krumpli, 5
dkg éleszto, egy kiskanál cukor, ízlés szerint só, köménymag (én oröltet
használok, mert nem szeretünk ráharapni), egy kanál langyos zsír
(elhagyható, de olaj is jó: folyékony legyen, de ne forró), egy kanál
konyak, rum, vagy más semleges ízu szesz (elhagyható), víz szükség szerint.
Az élesztovel, a cukorral, sóval, egy kanál liszttel, kevés langyos vízzel
kovászt keverünk. A hajában megfozött krumplit azon forrón meghámozzuk,
áttörjük, elkeverjük a liszttel és a köménymaggal. Amikor kézmelegre hult,
hozzáadjuk a kovászt, a konyakot, és szükség szerint langyos vizet, hogy
rugalmas, de puha tésztát kapjunk. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós, most kell
pótolni.
Következik a dagasztás élvezetes munkája, amit addig kell muvelni, míg a
tészta "szálas" lesz (ez persze minden kelttésztára vonatkozik.). Utoljára
beledolgozzuk a zsiradékot, kissé elrendezzük a tálban a tésztát, lisztet
szitálunk alá-köré, ruhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kb. a
duplájára kelni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítva gyengén átgyúrjuk,
megformázzuk (veknire vagy cipóra, ízlés dolga). Akinek kemencéje van, az
lisztezett kendovel bélelt kosárba vagy tálba teszi a "kiszakajtott"
tésztát; mivel én tepsiben sütök, egyenesen abba szoktam rakni. Letakarás,
kelesztés - közben begyújtani, nagyon elomelegíteni a sütot.
Mielott a sütobe tennénk, a kenyér tetejét vízzel megkenjük, két-három
helyen bevágjuk. A sütést nagyon forró sütoben kezdjük, de fokozatosan
levisszük a homérsékletet közepesre. Ez a mennyiség kb. fél óra alatt lesz
jó, de azért nem árt figyelni.
A kisült kenyeret kendobe csomagolva hagyjuk ehetore hulni, és leghamarabb
másnaposan tegyük nejlonba vagy zárt dobozba (ha még lesz belole).
Ez így elsore jó bonyolult dolognak tunik, de egy kis gyakorlattal rutinná
válik, és szinte észre sem veszi az ember. Én sokszor hétszámra nem veszek
kenyeret. Az idoigényessége is relatív: a dagasztáson kívül alig kell vele
foglalkozni, nyugodtan lehet mellette mást csinálni.
Megj: De ha be tudsz menni a honlapomra (www.tar.hu/mulan), - és, ha
freemailed van, miért ne tudnál - ott kép is van hozzá, meg más
kelttészta-receptek:-)
Edit (Gyor)
|