Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 893
Copyright (C) HIX
2001-07-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Solet emlekek (mind)  9 sor     (cikkei)
2 kenyerrecept :(( (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Rantott sajt - vegso megoldas (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Re: Solet (mind)  18 sor     (cikkei)
5 Re:Hazikenyer (mind)  64 sor     (cikkei)

+ - Solet emlekek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Misi eszembe jutotta a soleteket amit meg otthon ettunk.
Igen, lehet fustolt libahussal is csinalni, a londoni magyar
vendeglo pl. ugy kesziti.  Mi csulkot hasznaltunk.  Amire
viszont nagyon emlekszem hogy nem otthon foztuk meg, hanem
levittuk a pekhez aki betette a kenyersutojebe egesz
ejjelre, igy lassan fott ossze a sok iz.  Volt benne tojas
hejjaban is.

Juli
+ - kenyerrecept :(( (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tetszik ez a recept, csak nemely mennyiseget nem ertem :((

zsani

> ˝ l folyadek > ˝ dl olaj, stb.
+ - Rantott sajt - vegso megoldas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Csak bosszantott, hogy minden trükközés ellenére is csak kifolyt időnként a 
sajt a panírból. Sikerült fellelnem egy "hivatásost" aki elárulta 
megoldást: sütés előtt két-három órával duplán be kell panírozni a sajtot 
(eddig is duplán paníroztam) aztán irány a mélyhűtő. Hétvégén kipróbáltam, 
korrekten működik :)

Topy
+ - Re: Solet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Misi irta a soletrol:

> Ugy remlik, hogy az osrecept szerint libahussal keszul, de igy is igen
> finom.

Bizony. Mivelhogy ez zsido eledel es a koser taplalekban tilos a sertes.
Minthogy zsiradek csak kellett, rendszeresen libazsirt es -hust
hasznaltak mindenfeleben. A solet (vagy csolent) is azzal keszult. En
1szer ettem ilyet, felulmul minden fustolt csulkot.

Es nekem meg valami hianyzik belole: a gersli (=Gerstengraupen), azaz
arpakasa. Es persze a pek forro kemenceje, ahova este beraktak a fazekat
es reggelire megvolt... de ez mar nekem is csak tundermese...

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re:Hazikenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: hazikenyer ( 6 sor )
> Idopont: Tue Jun 26 00:33:23 CEST 2001 KONYHA #888
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Lenne egy kerdesem: -Hogyan lehet hazilag kenyeret kesziteni?????
> Valaszaitokat elore is koszonom.
>
> Sziasztok             T.Dániel
>

Ímhol, ahogy én szoktam:

Krumplis kenyér

A receptet nagymama hagyományos házi kenyere alapján kísérleteztem ki
gázsütore is alkalmas adagra. (De azért már csináltam duplából is)
Készíthetjük tisztán búzalisztbol, fehér kenyérnek, de rozsliszttel keverve
ízletesebb lesz. A krumpli is elhagyható, bár a házikenyeret többek között
ez teszi jól eltarthatóvá: a krumplis kenyér kevésbé szárad illetve
morzsásodik, nemhogy másnaposan, de napok múlva is élvezheto.
Hozzávalók: (kb. 75 dkg-os kenyérhez)
Fél kg liszt (ha lehet, ötöde-negyede rozslángliszt), 2-3 közepes krumpli, 5
dkg éleszto, egy kiskanál cukor, ízlés szerint só, köménymag (én oröltet
használok, mert nem szeretünk ráharapni), egy kanál langyos zsír
(elhagyható, de olaj is jó: folyékony legyen, de ne forró), egy kanál
konyak, rum, vagy más semleges ízu szesz (elhagyható), víz szükség szerint.

Az élesztovel, a cukorral, sóval, egy kanál liszttel, kevés langyos vízzel
kovászt keverünk. A hajában megfozött krumplit azon forrón meghámozzuk,
áttörjük, elkeverjük a liszttel és a köménymaggal. Amikor kézmelegre hult,
hozzáadjuk a kovászt, a konyakot, és szükség szerint langyos vizet, hogy
rugalmas, de puha tésztát kapjunk. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós, most kell
pótolni.

Következik a dagasztás élvezetes munkája, amit addig kell muvelni, míg a
tészta "szálas" lesz (ez persze minden kelttésztára vonatkozik.). Utoljára
beledolgozzuk a zsiradékot, kissé elrendezzük a tálban a tésztát, lisztet
szitálunk alá-köré, ruhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kb. a
duplájára kelni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítva gyengén átgyúrjuk,
megformázzuk (veknire vagy cipóra, ízlés dolga). Akinek kemencéje van, az
lisztezett kendovel bélelt kosárba vagy tálba teszi a "kiszakajtott"
tésztát; mivel én tepsiben sütök, egyenesen abba szoktam rakni. Letakarás,
kelesztés - közben begyújtani, nagyon elomelegíteni a sütot.

Mielott a sütobe tennénk, a kenyér tetejét vízzel megkenjük, két-három
helyen bevágjuk. A sütést nagyon forró sütoben kezdjük, de fokozatosan
levisszük a homérsékletet közepesre. Ez a mennyiség kb. fél óra alatt lesz
jó, de azért nem árt figyelni.

A kisült kenyeret kendobe csomagolva hagyjuk ehetore hulni, és leghamarabb
másnaposan tegyük nejlonba vagy zárt dobozba (ha még lesz belole).

Ez így elsore jó bonyolult dolognak tunik, de egy kis gyakorlattal rutinná
válik, és szinte észre sem veszi az ember. Én sokszor hétszámra nem veszek
kenyeret. Az idoigényessége is relatív: a dagasztáson kívül alig kell vele
foglalkozni, nyugodtan lehet mellette mást csinálni.

Megj: De ha be tudsz menni a honlapomra  (www.tar.hu/mulan), - és, ha
freemailed van, miért ne tudnál  - ott kép is van hozzá, meg más
kelttészta-receptek:-)

Edit (Gyor)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS