Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1325
Copyright (C) HIX
2002-11-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Csipkebogyolekvar (mind)  9 sor     (cikkei)
2 Csipkedaralo (mind)  20 sor     (cikkei)
3 Tarka receptek / Levesek 3 (mind)  63 sor     (cikkei)
4 Re: Klf. kotyogo (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: Csipkebogyolekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Errol az jutott eszembe amikor azst olvastam egy szakacskonyvben hogy...
"A malackormot 40 perc (!) alatt puhara fozzuk" :-))))
Ez meg kuktaban sem fog sikerulni !!! 

Dr. Willy

> Szia Agnes!
> 
> Kerlek, aruld el, hogy Te hogyan keszited el ezt harom ora alatt!:)
+ - Csipkedaralo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha segit akkor elarulom hogy ez a TUTI FRUTI daralo es valamikor
szlovakiaban gyatotak vagy gyartak meg ma is ha szerencsed van akor meg ma
is tudnal ojat venni.
Nagy hatranya hogy a rostok benne vasbol vannak es rozdasodnak :-((
Nekunk is van ojan ha akarod lefotozhatom es maganban elkudom.
De az is lehet hogy a daralo ceg a orszagunk szetvalasa utan csehorszagban
maradt.
A PORKERT darolok azok csehek az interneten biszos van cimuk de magyarul
nemtudnak.
En tudok magyarul is meg csehul is :-))
Az ara ??? Hat egy 8-as husdaralo 800 Sk - 800 x 5.7 = Ft
Ez sem lessz olcsobb.

Dr. Willy

> > nagymamamnak volt egy olyan paszirozoja, ami daralo kinezetu volt, de a
> > lenyege egy nagyon aprolyukas fem henger volt, amibe egy - husdaraloehoz
> > hasonlo - csiga hajtotta be a paradicsomot, es a heja vhogy egy masik
> > nyilason jott ki - abszolut kipreselve. Nem tudom, igy ra lehet-e jonni,
> > mire gondolok, de szerintem ez csipkebogyohoz is jo lenne.
+ - Tarka receptek / Levesek 3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,

meg mindig levesek!
------------------------------
Udv.: Misi

KOLBASZLEVES
Hozzavalok: 30 dkg fustolt kolbasz, 1 voroshagyma, 1 baberlevel, kis
pirospaprika, 2 dkg zsir, 3 dkg liszt, 2 dl tejfol, so, kis Vegeta.

A lisztbol, a zsirbol, pirospaprikabol barna rantast keszitunk, majd
felengedjuk vizzel. Beletesszuk a baberlevelet, sot, a Vegetat, a karikara
vagott fustolt kolbaszt. Ha a kolbasz megpuhult, hozzaadunk 1-2 kanal tejfolt.
Lehet csipetkevel is fozni, de azt akkor tegyuk bele, amikor a kolbaszt.
Csipetke:
Hozzavalok: 15 dkg liszt, 2 tojas, so.
A tojast a liszttel es soval kemenyre dolgozzuk. Babszem nagysagura szaggatjuk
es gombolyitjuk. Ha a leves forr, akkor főzzuk bele.

ORJALEVES
Hozzavalok: 1 kg sertesorja, 2 szal sargarepa, 2 petrezselyemgyoker, 1 kisebb
karalabe, 1 kisebb zeller, 1 vorosbagyma, 1 zoldpaprika, 1 paradicsom, par
szem bors, so, egy evokanal Vegeta.

A jol megmosott hust 3 liter hideg vizben feltesszuk foni, a habot leszedjuk
rola es fuszerezzuk. Amikor felig megfott, hozzaadjuk a megtisztitott
zoldsegeket es a hagymat egeszben. Ezekkel egyutt meg nagyon lassan fozzuk,
amig a hus teljesen megpuhul. Ekkor a hagymat kivesszuk, a hust a csontokrol
leszedjuk. A fott hust a leves elfogyasztasa utan ecetes tormaval vagy
mustarral talaljuk.
Barna Ibolya, Horgos

OLCSO KAPOSZTALEVES
Hozzavalok: 1 kg kaposzta, 2 dl tejfol, 1 dl rizs, 1 fej voroshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 10 dkg fustolt kolbasz, olaj, liszt, so, paprika.

A kaposztat aprora vagjuk, es kicsit megsozva allni hagyjuk. Kozben az aprora
vagott hagymat pici olajon megparoljuk es a tuzrol leveve hozzaadjuk a
megmosott rizst, majd a fokhagymat, legvegul a kinyomkodott kaposztat.
Felengedjuk vizzel es kozepes tuzon felfozzuk. Elkeszitjuk a rantast, majd jol
kikeverjuk a tejfollel, es ha mar puha a rizs, behabarjuk. Felkarikazott
kolbasszal dusitjuk, es meg nehany percig forraljuk. Tejfollel meglocsolva
talaljuk.
Ordog Magdolna, Becse

SZARAZBABLEVES LAJCSI MODRA
A babot megfozzuk, de nem nagyon puhara, leszurjuk, felretesszuk. A csulkot is
megfozzuk, es szep apro darabokra osszevagdossuk. Mikor elkeszult, ontunk ra
vizet, teszunk bele meg kolbaszt, szalonnat, apro darabokra vagva
petrezselyemgyokeret, sargarepat, fokhagymat; voroshagymat, paradicsomot,
paprikat. Izles szerint sozzuk, es egy kis Vegetat is teszunk bele. Puhara
fozzuk, amikor kesz, egy halaszleporral behabarjuk.
Harmath Iren, Zenta

APROLEKLEVES
30 dkg borju- vagy sertestudot, szivet es majat kb. ket liter vizzel puhara
fozunk. Kiszedjuk a levebol, es 1 kemenyre fott tojassal megdaraljuk. Ha a
vilagos rantassal berantott le felforrt, raontjuk/raszedjuk a tanyerokba
rakott daralt husra es metelohagymara. Ha savanyuan szeretjuk, citrommal
izesitjuk, lehet tejfolt es fuszert is hasznalni.
Gyorgy Szandra, Szabadka

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - Re: Klf. kotyogo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

koszi a magyarazatokat! Minthogy en is csak a kavefozot ismertem,
igencsak furanak tunt az ertekezes a borral kapcsolatban :-))
Egyebkent nalunk az emlitett kavefozo gomba nevre is hallgatott, egy
annak idejen elterjedt magyar markanev utan.

Itt NO-ban meg par evvel ezelott slager volt egy olyan valtozata, aminek
a derekan egy vizszintes femlap van. Arra kell tenni a cseszet (-ket), a
kave egyenesen belekotyog.

> Hogy egyesek milyen szemtelenul fiatalok! :-)))))

Hajjaj, mar en is kezdem ezt mondogatni, valahogy egyre gyakrabban :-)))

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS