Sziasztok,
csak disznosagok!
------------------------------
Udv.: Misi
SORBEN SULT ROPOGOS CSULOK
Egy nagy, nyers csulkot 1 nappal a sutes elott jol besozunk, fokhagymaval,
husos szalonnaval megtuzdeljuk. Vegetaval es egy kis komenymaggal
bedorzsoljuk, allni hagyjuk. Meglocsoljuk sorrel es alufoliaba csavarjuk.
Tuzallo talba helyezzuk, melle voroshagymat teszunk. Kb. 1,5 orat sutjuk, ha
megpuhul, levesszuk a foliat es idonkent sorbe martott, sos szalonnaval
megkenjuk, vagy a szaftjaval meglocsoljuk. Mindket oldalat ropogos pirosra
sutjuk. A krumplit hosszukasra vagva melle tesszuk es keszre sutjuk.
MARSHALL MAJ
A sertesmajat nagyon vekony szeletekre vagjuk, nem sozzuk meg. Zsemlemorzsaba
forgatjuk, es forro olajban sutjuk. Villat ne szurjunk bele. A hagymat
karikara vagjuk, lisztbe martjuk es megsutjuk. Egy talra rakjuk, ha a maj
megsult, vajban sult foghagymaval megkenjuk, es a sult hagyma tetejere rakjuk.
Az egeszet a szaftjaval meglocsoljuk. Utolag sozzuk, borsozzuk.
Takacs Edit, Kanizsa
TEJBERAGU
Hozzavalok: 80 dkg sovany sertescomb, 5 dkg vaj, 1 fej voroshagyma, kb. fel
liter tej, so, 3 szem szegfuszeg.
A combot kockara vagjuk, ot deka vajon feherre paroljuk, majd leontjuk annyi
tejjel, hogy ellepje. Megsozzuk, belerakjuk a hagymat, amelynek oldalaba
szurtuk a szegfuszeget, es fedo alatt nagyon kis langon puhara paroljuk.
Parolas kozben idonkent meg kell keverni, nehogy odakapjon, es vigyazzunk,
mert a tej az edenybol konnyen kifut. Akkor jo, ha csak sarga, suru martas
marad alatta. Talalas elott a hagymat kidobjuk belole es vajas rizzsel
kinaljuk.
Korosi Ilona, Bacsszolos
SAVANYU SZIV
Fel kg szivet megmosunk, kettevagunk, egy fazekba annyi vizet ontunk ra, hogy
ellepje es puhara fozzuk. A megfott szivet kivesszuk, es vekony meteltre
vagjuk, visszatesszuk a lebe. A rantashoz ket fozokanalnyi zsirban ket kisebb
fej aprora vagott voroshagymat megdinsztelunk, es hozzaadunk 2 pupos evokanal
lisztet, zsemleszinure piritjuk, beleteszunk ket kaveskanal pirospaprikat. Az
osszevagott szivet a level egyutt raontjuk a rantasra, soval, citromlevel vagy
ecettel izesitjuk. Talalhatjuk kifott tesztaval is, de nem kotelezo.
Dr. Pass Adamne, Szabadka
CSODAPECSENYE
Az enyhen sozott karajszeleteket (lehet nyul is), sorba rakjuk a tepsi aljan,
es a kovetkezo ontettel ontjuk le: egy joghurtospohar olaj, ugyanennyi sor,
tej es paradicsomle. Ehhez hozzaadunk egy evokanal etelizesitot. Lefedjuk
alufoliaval es keszre sutjuk. Burgonyapuret talalunk a szaftos pecsenyehez.
DobosJudit, Bezdcin
KOMENYMAGOS VAGY PAPRIKAS SERTESKARAJ
50 dkg serteskarajt felszeletelunk es kiveregetjuk. Keves tejbe martjuk, es
csurgatas utan a szeleteket pirosra sutjuk mindket oldalan. Sutes kozben
megsozzuk, es meghintjuk komenymaggal (vagy alaposan megpaprikazzuk piros
paprikaval). Ha paprikasan keszitjuk, akkor a sult szeleteket rateszszuk a
forro zsiron megfonnyasztott (reszelt) hagymara. Citromlevet csepegtetunk ra,
es ha kell, forro huslevest vagy vizet ontunk ala. Mindket valtozathoz
talalaskor burgonyat; galuskat, rizst adhatunk, vegyes zoldseg salataval,
savanyu uborkaval.
SERTESHUS HAGYMAVAL
40-50 dkg serteshust nagyon vekony szeletekre vagunk, es egy tuzallo edenybe,
amely ki van kenve 2 dkg zsirral (olajjal) kirakjuk a husszeletekkel.
Megsozzuk, borsozzuk, es meghintjuk pirospaprikaval es finomra vagott
hagymaval. Betakarjuk vekony fustolt szalonnaval. Egy ket reteget igy
folytatunk, amig a keszlet tart. Keves vizet ontunk ala, es fedo alatt forro
sutoben puhara paroljuk keveres nelkul. Burgonyaval, rizzsel, uborkaval, de
mas salataval is talalhatjuk.
Goncol Julianna, Szabadka
MAJPASTETOM
Hozzavalok: 1/2 kg maj, 5 dkg szalonna, 2,5 dkg mustar, so, bors, szegfuszeg,
majoranna.
A majat enyhen sos vizben megfozzuk, majd apro lyuku tarcsan egyszer-ketszer
megdaraljuk. A majat es a szalonnat osszekeverjuk, izles szerint fuszerezzuk
es szeles szaju edenyben, hideg helyen taroljuk. Nem all el sokaig, tehat
ajanlatos minel elobb elfogyasztani.
Szabo Renata, Temerin
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|