Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1313
Copyright (C) HIX
2002-10-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kokenylekvar (mind)  44 sor     (cikkei)
2 ujra ettem (mind)  22 sor     (cikkei)
3 burduf (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - kokenylekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A hetveget a Matraban, Paradfurdo kornyeken toltottuk, es egy erdoszelen
roskadozo kokenybokrokra lettunk figyelmesek. Nekialltunk szedni "egy
keveset", ami - mint otthon kiderult - harom es fel kilora sikeredett. :-)
Egyszer mar kaptam ajandekba kokenylekvart, igy arra gondoltam, hogy en is
megprobalok ilyet kesziteni. Sajnos receptet nem talaltam, igy sajat
kutfobol kezdtem neki. Leirom Nektek, hatha mas is kedvet kap. :-)  

Megmostam az elso adagot (1,10 kg volt), es egy nagy labasba raktam,
alaontottem kb. 2 dl vizet, nehogy odakapjon. Alig forrt fel, maris
pattogtak ki a szemek, par perc mulva mar el is zartam alatta a gazt. Es
ami erdekes volt, ahogy esett szet a gyumolcs, ugy surusodott. De mint a
besamel! :-) Nem gyoztem alaonteni meg es meg vizet... Igy fordulhatott
elo, hogy a nagyreszt magbol es hejbol allo :-)) gyumolcsbol paszirozas
utan ugyanolyan sulyu gyumolcspep lett. Szinte csodalatos
kenyerszaporitas... :-)) Mivel semmi specialis paszirozo ku:tyu:m nincs
itthon, a muanyag, "negyzetes" lyuku tesztaszuron pasziroztam at a
gyumolcsot, egy lapos fakanallal, ugy merokanalnyi adagokban. A paszirozasi
maradekot, ami foleg hejbol es magbol allt, egy nagy talban odakeszitett
kb. fel liter hideg vizbe tettem. Arra gondoltam, hogy a "ribizlis
modszert" alkalmazom. Nevezetesen, hogy a vizbe tett mag+hej elobb-utobb
szetvalik, majd a mag lesullyed az aljara, a hej pedig feluszik a tetejere.
Igy a hejat vissza lehet keverni a lekvarba. Hat a kokeny nem igy gondolta
:-))), eszebe se jutott feluszni. Viszont a magon es a hejon meg rengeteg
husmaradek, valamint kis "szo:szo:k" voltak, amik kioldodtak a vizben, es
mikor leszurtem, egy kb. rostos uditoital surusegu bordo levet kaptam. A
kovetkezo adagnal  mar ezt ontottem a fazekba, a gyumolcs ala. Igy semmi
sem ment veszendobe. :-)  Ahogy kicsit hult a gyumolcspep, mar lattam, hogy
nem kell ebbe semmi zselesitoanyag. Ugy kemenyedett, mint a betonfozelek!
:-) Siman megallt benne a fakanal. Gondolom, jo pektines a heja, mint a
ribizlie...  Az 1,1 kg gyumolcspephez ugy 40 dkg cukrot kevertem, gyorsan
osszeforraltam es kisebb meretu uvegekbe toltottem. Gyonyoru melybordo
szine lett. Az ize meg igy is fanyar kicsit, de nem akarom agyoncukrozni.
Most epp a masodik adag pep var elkeszitesre. Talaltam a spajz hatso polcan
:-) kicsit kikristalyosodott mezet, ezzel fogom edesiteni.  
Vadashoz, vadhusokhoz irto finom lesz. De szerintem jo lehet pl.
isler-felehez, vagy edes linzer sutemenyekbe is, amiken csokimaz van. 
A harmadik adagot talan fele mennyisegu almaval fogom "higitani", a
palacsintaba, nudlihoz, kaiserschmarnihoz, stb. ugysem kell olyan intenziv
izu lekvar. 

sziasztok,
Zita
+ - ujra ettem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Kéthavi megpróbáltatás (lakásfelújítás, gyorsbüfés néha evés) után végre
rend van, és bevetettem magam a konyhába.

A hétvégi menü:
A receptek fényképekkel:
Almás csirkeleves www.szekelyistvan.hu/recept/index#Almascsirke
Sült csirkecomb, rizibizi, almakompót,
Szudzsuk.www.szekelyistvan.hu/recept/index#Szudzsuk

A jóllakott Wawel :-)))
**************************
www.szekelyistvan.hu
http://hajo.lap.hu
http://vilagitotorony.lap.hu
http://tengeresznota.lap.hu
http://muzeum.lap.hu
http://galeria.lap.hu
http://malta.lap.hu
http://lengyelorszag.lap.hu
********************************
+ - burduf (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Már ne haragudj, Emilia,
de a burduf és a liptai nem ugyanaz.
Nem tudom vegyileg vagy eljárástechnikában mi a különbség :),
tutti nem hogy nem csak az érés kérdése a dolog.
Tehát hiába érleled otthon a liptait nem lesz burduf, csak kellemetlen ízu
liptai. (vagy liptói)

A liptai a Mo-n kap6ó brindzánál is enyhébb,
nagyon kellemes íze van,
Aradon nagy a kultúrája.

Innen 50 km-re Temesváron csak burduf van, ami pont olyan, amilyennek
leírtad.
érdekes az is, hogy itt Aradon viszont csak liptai van.

Üdv
zs

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS