Sziasztok!
A hetveget a Matraban, Paradfurdo kornyeken toltottuk, es egy erdoszelen
roskadozo kokenybokrokra lettunk figyelmesek. Nekialltunk szedni "egy
keveset", ami - mint otthon kiderult - harom es fel kilora sikeredett. :-)
Egyszer mar kaptam ajandekba kokenylekvart, igy arra gondoltam, hogy en is
megprobalok ilyet kesziteni. Sajnos receptet nem talaltam, igy sajat
kutfobol kezdtem neki. Leirom Nektek, hatha mas is kedvet kap. :-)
Megmostam az elso adagot (1,10 kg volt), es egy nagy labasba raktam,
alaontottem kb. 2 dl vizet, nehogy odakapjon. Alig forrt fel, maris
pattogtak ki a szemek, par perc mulva mar el is zartam alatta a gazt. Es
ami erdekes volt, ahogy esett szet a gyumolcs, ugy surusodott. De mint a
besamel! :-) Nem gyoztem alaonteni meg es meg vizet... Igy fordulhatott
elo, hogy a nagyreszt magbol es hejbol allo :-)) gyumolcsbol paszirozas
utan ugyanolyan sulyu gyumolcspep lett. Szinte csodalatos
kenyerszaporitas... :-)) Mivel semmi specialis paszirozo ku:tyu:m nincs
itthon, a muanyag, "negyzetes" lyuku tesztaszuron pasziroztam at a
gyumolcsot, egy lapos fakanallal, ugy merokanalnyi adagokban. A paszirozasi
maradekot, ami foleg hejbol es magbol allt, egy nagy talban odakeszitett
kb. fel liter hideg vizbe tettem. Arra gondoltam, hogy a "ribizlis
modszert" alkalmazom. Nevezetesen, hogy a vizbe tett mag+hej elobb-utobb
szetvalik, majd a mag lesullyed az aljara, a hej pedig feluszik a tetejere.
Igy a hejat vissza lehet keverni a lekvarba. Hat a kokeny nem igy gondolta
:-))), eszebe se jutott feluszni. Viszont a magon es a hejon meg rengeteg
husmaradek, valamint kis "szo:szo:k" voltak, amik kioldodtak a vizben, es
mikor leszurtem, egy kb. rostos uditoital surusegu bordo levet kaptam. A
kovetkezo adagnal mar ezt ontottem a fazekba, a gyumolcs ala. Igy semmi
sem ment veszendobe. :-) Ahogy kicsit hult a gyumolcspep, mar lattam, hogy
nem kell ebbe semmi zselesitoanyag. Ugy kemenyedett, mint a betonfozelek!
:-) Siman megallt benne a fakanal. Gondolom, jo pektines a heja, mint a
ribizlie... Az 1,1 kg gyumolcspephez ugy 40 dkg cukrot kevertem, gyorsan
osszeforraltam es kisebb meretu uvegekbe toltottem. Gyonyoru melybordo
szine lett. Az ize meg igy is fanyar kicsit, de nem akarom agyoncukrozni.
Most epp a masodik adag pep var elkeszitesre. Talaltam a spajz hatso polcan
:-) kicsit kikristalyosodott mezet, ezzel fogom edesiteni.
Vadashoz, vadhusokhoz irto finom lesz. De szerintem jo lehet pl.
isler-felehez, vagy edes linzer sutemenyekbe is, amiken csokimaz van.
A harmadik adagot talan fele mennyisegu almaval fogom "higitani", a
palacsintaba, nudlihoz, kaiserschmarnihoz, stb. ugysem kell olyan intenziv
izu lekvar.
sziasztok,
Zita
|
Már ne haragudj, Emilia,
de a burduf és a liptai nem ugyanaz.
Nem tudom vegyileg vagy eljárástechnikában mi a különbség :),
tutti nem hogy nem csak az érés kérdése a dolog.
Tehát hiába érleled otthon a liptait nem lesz burduf, csak kellemetlen ízu
liptai. (vagy liptói)
A liptai a Mo-n kap6ó brindzánál is enyhébb,
nagyon kellemes íze van,
Aradon nagy a kultúrája.
Innen 50 km-re Temesváron csak burduf van, ami pont olyan, amilyennek
leírtad.
érdekes az is, hogy itt Aradon viszont csak liptai van.
Üdv
zs
|