1. |
re: kinai etelek (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
2. |
Kantoni rizsleves curryvel (mind) |
44 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: kinai etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> etel _kinai_. Mondjuk inkabb ugy, kinai jellegu. Kina akkora hatalmas
> orszag, az egymastol (ottani mertekkel) alig tavolabb levo tajakon teljesen
> mas etelek vannak, ill. a hasonlo osszetetelu etelek is lehetnek eleg
> kulonbozo izuek. Ezt tobb evig Kinaban elt ismeroseim is meseltek. Arrol
> mar nem is beszelve, hogy az europai kinai ettermekben rengeteg a husos
> etel, holott a hus Kinaban elegge luxusnak szamit. Az europai ember
> (kivetel persze a vegetariusok) viszont meglehetosen vercse tipus. :-)
Mint mondod, Zita, igen nagy a kulonbse'g regiok kozott. Igy a hong-kongi
v. taiwani kinai is meglehetosen ma's eteleket eszik. Ott igenis van hus
etel, na meg a tengeri herkentyuk es halfe'le'k is sokszor kerulnek az
asztalra. Azok megengedhetik maguknak; ott mas az eletszinvonal. A
legjobb persze minden kinai konyhan, hogy a zoldsegeket nem fozik agyon, s
tobb tapertek, vitamin marad bennuk. Emellett gusztusosabb is a tanyeron.
Tobben kerdezte'k, hogy milyen eteleket lehet vokban kesziteni. Nalam az
iranyado, hogy a vokban kenyelmesen elferjen valami, s ne legyen folyos.
Ki hatarozza meg, hogy peldaul az omlettet ne abban csinaljam? ;-) Ha
ma'r megvettem, legyen kihasznalva az edeny!
> De szerintem nemcsak a kinai kajakkal van ez igy. Aki mar evett Gulasch-t
> Nemetorszagban, az sejtheti, mire gondolok... :-) Vagy mikor az itthoni
> "olasz" pizzeriakban ketchupot adnak a kajakhoz. Brrrrrrrrr :-(
Az amerikai "goulash" csaknem a porkolt. Nem kapsz kanalat hozza!
Szerencsere me'g nem jutottunk oda, hogy a pizzahoz ketchupot adjanak, s
ferfiasan bevallom, hogy a pizza itt sokszor jobb es valtozatosabb, mint
az *atlag* pizza Olaszorszagban. Persze itt nem a valodi, (eredeti)
napolyi pizzarol beszelek!
> Persze altalanos igazsag, hogy "izlesek es pofonok..." avagy kinek a
pap,
> kinek a papne. :-)))))
A TIPP-en a multkor Lang Attila ezt a valtozatot irta: "kinek a papne,
kinek a paplan"... :))))))))))))))))
Martha
|
+ - | Kantoni rizsleves curryvel (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Itt van a Zita altal emlitett leves, ami fuggetlenul attol, hogy kinai vagy
kinai jellegu, mindenkeppen nagyon finom.:) Erdemes kiprobalni
Udv.
Aliz
Kantoni rizsleves curryvel
2 csirkecomb vagy
1 nagyobb csirkemell
1 kozepes fej hagyma
1 szal porehagyma
80-100 g zeller
2 kozepes sargarepa
1 baberlevel
1 csapott ek. curry
100 g rizs
1 csokor snidling
so
oroIt feherbors
A rizst megmossuk, a zoldsegeket ertelemszeruen megtisztitjuk,
megmossuk, apro kockakra vagjuk. A hust 1,5 l hideg vizben feltesszuk
foni, ha felforrt, mersekeljuk a tuzet, hozzaadjuk a zoldsegeket, a
baberlevelet, a curryt, keves sot, es kb. 30 percig fedo alatt, lassu
forralassal mintha huslevest keszitenenk fozzuk. A rizst megmossuk,
lecsepegtetjuk, a leveshez adjuk, es gyakorta megkevergetve tovabbi kb.
20 percig puhulasig fozzuk.
A hust kivesszuk a levesbol, boret eltavolitjuk, kicsontozzuk, kisebb
kockakra vagy csikokra vagjuk, es visszatesszuk a levesbe. Ha
szukseges, utanasozzuk, orolt borssal izesitjuk.
Tetejet finomra vagott snidlinggel megszorjuk, es forron talaljuk.
Taplalo, nagyon izletes, konnyu; allaga meglehetosen suru!
Megjegyzes:
Kicsit valtoztattam rajta, mert egy fel csirkemellfilebol keszitettem,
amit vekony csikokra szeleteltem fel. A hagymat a hust es a szinten
csikokra vagott sargarepat keves olajon atfuttattam, es ugy ontottem
fel vizzel, meg az elozo naprol megmaradt huslevessel. Legkozelebb, ha
nem lesz huslevesem, akkor csirkehusleveskockat teszek bele, mert
nagyon finom lett tole.Currybol egy kicsit tobbet tettem bele, mert nem
ereztem elegge az izet.
Nagyon finom lett es 5*-ost kapott-:)
|
|