Kedves alomjaro,
Az archivumban, a 1010 - 1019-es szamok kornyeken megtalalod a receptet,
korabban mar volt errol szo. A lenyeg: nem lehet hazilag elkesziteni. Azt
hiszem, erre is ervenyes, hogy ha valamit szeretsz, ne akard megtudni,
hogyan keszul. :-))))) De ime a leiras:
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Re: krumplicukor (HIX KONYHA ##** 1010 **## ( 22 sor )
> Idopont: Fri Nov 23 22:03:22 CET 2001 KONYHA #1018
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Keményitőcukor (Burgonyacukor)
alapanyag a burgonyakeményítő, amelyet,
- ha szirupot készítenek 1-2%
- ha krumplicukrot, akkor 3-4% kénsavval hidrolizálják,
homogénen ólmozott vasautoklávban, (gőzzel) 3 atmoszféra nyomáson 45
percig főzik.A kész cukoroldatot fakádakban krétaporral közömbösí-
tik. A keletkezett gipszet ülepítik, a cukros levet több szakasz-
ban vákumkészülékben besüritik, majd kristályosítják.
A szirupot befőttekhez, likőrökhöz, bonbonokhoz használják, a
kristályosított termékből cukorkát gyártanak.
Irodalom: Kossutány: Mezőgazd. chemiai technológia, 1908
Tecnikai Lexikon, Győző Andor kiadása, Budapest, 1928
Szerintem ma is hasonlóan gyártják
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
udv,
Zita
|
A szalicilnak (szalicilsav, nátrium szalicilát) nincs E-száma, mivel nem engedé
lyezett anyag, se nálunk, se máshol. Aránylag sokan érzékenyek rá, (gyomorpanas
zok, hőhullám stb.), ezért bolti termékekben nem szabad használni. Az más
kérdés, hogy otthon valaki beleteszi a befőttbe, az ő dolga. Ha ottho
n a családban senkinek sem okoz gondot, semmi baj, de ha gyanúsnak tűnik,
tessék inkább szorbinsav (nátrium szorbát) alapú tartósítószert tenni a bef!
7;ttbe, azzal sokkal kevesebb az ilyen gond.
-t.gunda-
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: caracas-2949.adsl.interware.hu)
|