Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1944
Copyright (C) HIX
2005-01-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: krumplicukor hazilag (mind)  33 sor     (cikkei)
2 RE: selyem tisztitasa (mind)  6 sor     (cikkei)
3 Re: szalicil E szam (mind)  10 sor     (cikkei)

+ - re: krumplicukor hazilag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves alomjaro,

Az archivumban, a 1010 - 1019-es szamok kornyeken megtalalod a receptet,
korabban mar volt errol szo. A lenyeg: nem lehet hazilag elkesziteni. Azt
hiszem, erre is ervenyes, hogy ha valamit szeretsz, ne akard megtudni,
hogyan keszul. :-)))))  De ime a leiras: 

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: krumplicukor (HIX KONYHA ##** 1010 **##  ( 22 sor )
> Idopont: Fri Nov 23 22:03:22 CET 2001 KONYHA #1018
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Keményitőcukor (Burgonyacukor)

alapanyag a burgonyakeményítő, amelyet,
- ha szirupot készítenek 1-2%
- ha krumplicukrot, akkor 3-4% kénsavval hidrolizálják,
homogénen ólmozott vasautoklávban, (gőzzel) 3 atmoszféra nyomáson 45
percig főzik.A kész cukoroldatot fakádakban krétaporral közömbösí-
tik. A keletkezett gipszet ülepítik, a cukros levet több szakasz-
ban vákumkészülékben besüritik, majd kristályosítják.

A  szirupot  befőttekhez,  likőrökhöz,  bonbonokhoz használják, a
kristályosított termékből cukorkát gyártanak.

Irodalom: Kossutány: Mezőgazd. chemiai technológia, 1908
          Tecnikai Lexikon, Győző Andor kiadása, Budapest, 1928

Szerintem ma is hasonlóan gyártják
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

udv,
Zita
+ - RE: selyem tisztitasa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlok mindenkit!
Koszonom a selyem tisztitasi modszereket. Szerencsere elegge egyertelmu: 
  sampon...
Udvozlettel:
Lajos
Paks
+ - Re: szalicil E szam (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A szalicilnak (szalicilsav, nátrium szalicilát) nincs E-száma, mivel nem engedé
lyezett anyag, se nálunk, se máshol. Aránylag sokan érzékenyek rá, (gyomorpanas
zok, hőhullám stb.), ezért bolti termékekben nem szabad használni. Az más 
kérdés, hogy otthon valaki beleteszi a befőttbe, az ő dolga. Ha ottho
n a családban senkinek sem okoz gondot, semmi baj, de ha gyanúsnak tűnik, 
tessék inkább szorbinsav (nátrium szorbát) alapú tartósítószert tenni a bef!
7;ttbe, azzal sokkal kevesebb az ilyen gond.  
-t.gunda-

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: caracas-2949.adsl.interware.hu)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS