Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 500
Copyright (C) HIX
2000-03-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kedvencem az 500-ashoz (mind)  19 sor     (cikkei)
2 Velovel toltott palacsinta rantva (mind)  38 sor     (cikkei)
3 kedvence (mind)  48 sor     (cikkei)
4 egy kedvenc a D. szamba (mind)  34 sor     (cikkei)
5 500 - Ananaszos csirkemell (mind)  29 sor     (cikkei)
6 Stefania szeletek (mind)  26 sor     (cikkei)
7 jubileum (mind)  8 sor     (cikkei)
8 Tanyai sertesborda (mind)  30 sor     (cikkei)
9 Kedvenc (mind)  39 sor     (cikkei)
10 500. jubileumi szam (mind)  53 sor     (cikkei)
11 kedvenc etelek (mind)  109 sor     (cikkei)
12 toltott felsal (mind)  37 sor     (cikkei)
13 Bocsanatkeres es gratulacio (mind)  51 sor     (cikkei)
14 Jubileumi almas-makos linzer. (mind)  37 sor     (cikkei)
15 wok (mind)  51 sor     (cikkei)
16 #499.....#500 (mind)  6 sor     (cikkei)
17 500 (mind)  13 sor     (cikkei)
18 Kedvenc etele(i)m (mind)  112 sor     (cikkei)
19 VB: Delivery Notification: Delivery has been delayed (mind)  96 sor     (cikkei)
20 Re: *** HIX KONYHA *** #499 (mind)  7 sor     (cikkei)
21 Toltott kaposzta (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Kedvencem az 500-ashoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tavaly aprilisban mar leirtam, de csak van egy-ket ember, aki nem olvasta :)

Cibere leves

Nem igazan jo a nev, mert ahogy edesanyam fogalmazott: 'a to'tok minden 
habarassal keszitett leves cibere levesnek neveznek'. Nagyon jol 
elhasznalhato a husvetrol megmaradt sonkabor, sonkale (biztos sokan 
kiontottek, en elorelatoan dobozokban lefagyasztottam, pl. 
bableveshez/fozelekhez is isteni adalek).

A fustolt hust, csulkot meg kell fozni, mikor megfott, mehet bele a rizs 
(kozepesen suru leves kell legyen a vegen, 5 liter lere ez kb. 2-3 marek 
rizs - eleg nagy markom van :). Ha megfott behabarjuk, beletesszuk a 
kaprot, a sot (ha kell), keves ecetet (kicsit savanykasra kell kesziteni), 
majd fozzuk meg egy kicsit. Melegen es hidegen is eheto!

Topy

PS: Valoszinuleg a sonka miatt, de ez a kedvencem! Es milyen egyszeru...
+ - Velovel toltott palacsinta rantva (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok jubilalo konyhasok!

Az en egyik kedvencem (ezt meg nem kuldtem el) amivel hozzajarulok az 500-adik 
HIX sorozathoz!
 
 Velovel toltott palacsinta rantva (sajat kreacio)
 
 A szokasos modon, keszitsunk sos palacsintat, jo sokat! :-)
 
A belevalok:
	 40-50 dkg sertes, vagy borju velo,
	 20 dkg gomba,
	 10-15 dkg husos kolozsvari szalonna,
	 1-2 fej voroshagyma,
	 2 db tojas,
	 10 dkg reszelt sajt (en karavant szoktam),
	 so, bors, pirospaprika.

A szalonnat apro kockakra vagjuk, megpiritjuk, majd a finomra vagott hagymat
megdinszteljuk, a tuzrol lehuzva belekeverunk egy keves pirospaprikat, hogy
szine legyen, hozzaadjuk a vekonyra felszeletelt gombat es a velot, sozzuk,
borsozzuk es zsirjara lesutjuk, majd belekeverjuk a felvert tojasokat, es a
csak annyira sutjuk, hogy megkocsonyasodjon, majd legvegul belekeverjuk a
reszelt sajtot.
 
A palacsintakra egy-egy kanallal teszek a velos toltelekbol, majd az egyik
vegen felhajtom, majd a ket szelet raboritom es felgongyolom, mint a
hortobagyi husos palacsintat szokas.
 
Egy kicsit surubb palacsintatesztaba, majd zsemlemorzsaba martom, es nagyon
forro zsiradekban pirosra sutom.
Majonezes krumplit, vagy parolt rizst majonezzel adok hozza.
 
-- 
                               Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - kedvence (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Mar joideje olvasom a Konyhat mivel szeretek fozni, igaz meg csak kezdo
vagyok. Jo otlet volt az 500-dik szammal kapcsolatosan kedvencek
megkuldese.
Az en egyik kedvencem a Chicken Biryani / Biryani csirke, amit egy
indiai szakacstol tanultam. Bar lehet, hogy Mo-on nem lehet mindent
megkapni, de talan valakinek van otthon ezekbol a fuszerekbol (esetleg
szaritva). Nem tart sokaig elkesziteni, mert a csirket elore is meg
lehet fozni, ill a fuszerek tisztitasa, elokeszitese alatt. Utana mar
csak ossze kell fozni az izeket.
Legjobb vekonyabb wokban, serpenyoben megfozni az etelt. A fuszereket
kevergetes mellett folyamatosan egymas utan kell beletenni.
Az adag kiados tobb szemelyre keszul. Legjobb rizzsel es zoldsegekkel
talalni. Lassuk, mi kell bele.

Hozzavalok:
2 kg csirke
3 ek aprora vagott voroshagyma
1 ek friss, reszelt gyomber
1 ek reszelt fokhagyma
2 ek citromfu krem vagy 2-3 szal friss citromfu
2 ek paradicsom pure
2 ek curry por (csirkehez valo)
1 ek chilli por
1/2 ek kurkuma por
par friss curry level
2-3 db a szaritott fuszerekbol (cardamon, fahej, szegfuszeg)
1 csomo friss koriander level a talalashoz (ez nalam el szokott maradni)

***

1. A csirket feldaraboljuk es megfozzuk enyhen sos vizben.

2. Forrosits 2 ek olajat, add hozza a hagymat, gyombert, fokhagymat,
citromfuvet. 

3. Add hozza a szaritott fuszereket, majd a paradicsom puret.

4. Kovetkezik a curry, chilli es a kurkuma por es a csirke annyi
fozolevel, hogy kozepes szosz surusegu legyen. Termeszetesen izles
szerint sozzuk.

5. Koriander levellel talaljuk.

Jo etvegyat kivanok!

Rohn Szilvia
+ - egy kedvenc a D. szamba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Oly sok jo receptet, otletet koszonhetek Nektek, hogy nem allhatom meg, hogy az
unnepi szam tiszteletere ne traktaljalak benneteket szamlalatlan kedvenceim
egyikevel. (Mondanom sem kell, hogy a valasztas szinte a lehetetlenseg hatarat
surolta.)
szoval:

To:ko:s palacsinta a la LB
egy cc. masfel kilos zsenge tokot (v. csillagtokot, v. cukkinit) meghamozunk es
paroloedenyben (ennek hijan kockakra vagva keves vajon) 5-10 perc alatt
felpuhara parolunk, szuroben lecsopogtetjuk, majd 3 gerezd zuzott fokhagymaval,
egy csipet soval, borssal, egy kiskanal dijoni mustarral és 8 dkg reszelt
fustolt sajttal izesitunk es merulomixer segitsegevel pepesitunk, vegul a tuzre
visszatesszuk (ill. mikroban) _osszerottyantjuk_ (forrasig melegitjuk)
20 dkg finomliszt 5 dkg kukoricaliszt, 2 tojas, 3 dl tej, so, es keves asvanyvi
z
(vagy sor) segitsegevel palacsintatesztat keszitunk, izesitjuk egy csokor
metelohagymaval, 1 orat pihentetjuk, majd vekony palacsintakat sutunk belole.
Egy tuzallo talat vekonyan kivajazunk, rateritunk egy palacsintat, megkenjuk a
tokpurevel, meghintjuk egy keves reszelt fustolt sajttal, majd erre csusztatjuk
a kovetkezo palacsintat (azert csusztatjuk, hogy a melegebb oldala erintkezzen 
a
reszelt sajttal ...). A manovert ismeteljuk amig a teszta el nem fogy. A teteje
t
es az oldalat tortaszeruen bevonjuk a toltelekbol (ill. kefirben elkeverunk 1
tojas sargajat, soval, borssal, szerecsendioval es reszelt sajttal izesitjuk,
majd ezzel kenjuk kivulrol a tortat), es 10 percre forro sutobe toljuk.
(tetszoleges, hutoben osszeerlelt majonezes salataval - franciasalata, majoneze
s
zoldborso, ... -, illetve tzatzikival talalhatjuk)
Nekem meg sosem sikerult eleget csinalnom belole...
Jo etvagyat,
LB
+ - 500 - Ananaszos csirkemell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Udvozlet mindenkinek az 500. konyha alkalmabol!
Az en receptem azoknak szol, akik szeretik az
edesen keszitett husokat:

Ananaszos csirke/pulyka mell:

hozzavalok:
1 kg csirke/pulyka mell
1 doboz darabolt ananasz konzerv
fel deci olaj, vagy vaj
so, delikat
orolt gyomber

A filezett husokat kozepes csikokra vagjuk, soval,
keves izesitovel megszorjuk, kicsit pihentetjuk.
Olajon, vagy vajon megfeheritjuk a hust, majd 
orolt gyomberrel izesitjuk. Hozzaadjuk az ananaszt,
keves levevel egyutt, majd lefedve keszre paroljuk.
A fogyatkozo nedvesseget az ananaszlevel potolhatjuk.

Koretnek burgonyapuret, es piritott mandulas/dios
parolt zoldbabot ajanlok melle

Jo etvagyat!

Logoff Suhy.

+ - Stefania szeletek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A csalad kedvencei kozul:

Stefania szeletek

3 nagy szelet stefaniat (marhahus) kiverunk, soval, borssal 
meghintjuk. A szeleteken latjuk, hogy hany kemeny tojas 
fer rajuk. Legalabb 6, de ha kicsik a tojasok, 8-9.
A megtisztitott tojasokat, a szeletekre tesszuk (hosszaban)
es a hust felgongyoljuk. Regebben osszevarrtuk, de jobb
hustukkel megtuzni. Vigyazzunk, hogy a tekercsek vegei
is zartak legyenek.
Kuktaban keves zsiradekon, egy nagy fej aprora vagott hagymat
uvegesre parolunk, majd ratesszuk a tekercseket es tovabbsutjuk,
amig minden oldalon megfeherednek, kicsit mar pirulhat is..
Vizzel felontjuk , esetleg utanasozzuk. 
Lezarjuk a kuktat es keszre paroljuk.

A kesz tekercseket kivesszuk a lebol. Hulni hagyjuk.
Levet tejfolos habarassal (nem tulsurure) besuritjuk, szukseg eseten bors, 
so meg mehet bele.
Krumplipurevel, vagy rizzsel talaljuk. A koretet a tal kozepere halmozom
a tekercseket ujjnyi vastag szeletekre vagom es a huskarikakat korberakom,
majd a martas egy reszevel megontozom, hogy a tojas ki ne szaradjon.
A tobbi martast cseszeben adom hozza.
                              Jo etvagyat
                                           Sida
+ - jubileum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhas Tarsasag!

Megrendelesre sajnos nem megy.... :-)) Csupa olyan kedvenc etel, finomsag
jut eszembe, amit mar termeszetesen megirtam ide a listara. 
Igy csak recept nelkul kivanok minden ironak es olvasonak jo etvagyat, es
tovabbi jo kedvet a fozocskezeshez. :-)

Zita
+ - Tanyai sertesborda (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!
Udvozlet az otszazasok klubjanak!

Az egyik kedvencem:

Hozzavalok:
4-8 szelet karaj,
5-15 dkg csirkemaj,
5-15 dkg kolozsvari szalonna,
5-20 dkg gomba,
2-6 evokanal cukorborso,
1-2 fej voroshagyma,
so,
bors,
petrezselyemzold,
zoldpaprika,
paradicsom,
zsir.

A csikokra vagott szalonnat felig kiolvasztom, hozzateszem a csikokra vagott
hagymat, a felszeletelt gombat, a zoldborsot, es egyutt piritom az egeszet,
mig a hagyma uveges nem lesz.
Ekkor soval, borssal fuszerezem, petrezselyemzolddel megszorom, hozza teszem
a cikkekre vagott zoldpaprikat, paradicsomot es a majat. A ragu
hozzavaloinak mennyisege izles szerint varialhato.
A husszeleteket kiverem, a szelet bevagdalom, sozom es kisutom.
Talalaskor a bordakra ontom a ragut. Hasabburgonyaval talalom. Rumos meggyet
es szilvat adok hozza.

SoMolTi
+ - Kedvenc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ritkan jelentkezem, de Misi otletet nagyon jonak tartom, ugyhogy,
mint o"sregi KONYHA-olvaso, en is megosztom veletek gyermekeim
kedvencenek receptjet:

CITROMOS-MEZES CSIRKE:

Hozzavalok 4 szemelyre:
csirkecombok (6-8 db)
15 dkg margarin
5-6 evokanal mez
1 citrom
so

A csirkecombokat (szerintem abbol a legjobb, de egyeb alkatreszek-
kel is lehet probalkozni) besozzuk, es rovid ideig allni hagyjuk.
Elhelyezzuk a csirkedarabokat a tepsiben, 1/2 deci vizet ontunk ala,
es lefoliazva 1/2 orat paroljuk. Kozben elolvasztjuk a margarint,
hozzaadjuk a mezet, es vegul a citrom levet. A csirkerol levesszuk
a foliat, raontjuk a citromos-mezes martast, es mikozben szep
pirosra sutjuk (kb 15 perc), a husokat megforgatjuk, ill. locsolgatjuk.
Krumplipure illik hozza, amelyet szinten erdemes egy kicsit meg-
ontozni a mezes szosszal...

Udvozlettel,
Lazar Peter


Ui:  Ja, majd' elfelejtettem!!!
Nem tudom, hogy Hollosi HiX Jozsi jelentkezik-e szemelyesen,
de Misi kedveert rakerdeztem nala. Megsugta nekem, hogy az
aranygaluska a kedvence ;)

Jozsef Hollosi ) irta:
>az aranygaluska csokolademartassal; de sajnos nem tudom 
>elkesziteni, csak megenni. ;)
>Szia,
>Jozsi
+ - 500. jubileumi szam (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szeretettel Udvozlom a Nyajas Olvasot!

Ezuttal az ajanlatom egy kicsit unnepi:
(leves most nincs:-()
rantott sajtos pulykaszeletek, rizzsel es tartarral
valamint tejszinkrem torta.

Pulykamell szeletek
8 db kb egyforma meretu mell file
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
1 szep nagy citrom
1 ek vagott petrezselyem
8 db kisebb szelet trappista sajt
olaj a suteshez

A husszeleteket megmossuk, szarazra toroljuk, kisse kiverjuk, es
kb 20-30 percre kicsit besozzuk. Panirozashoz elokeszitjuk a
lisztet, a morzsat, ill. a 2 tojast. A citromot megmossuk es
felkarikazzuk. A husszeleteket lisztbe, tojasba forgatjuk
lecsepegtetjuk, majd ismet lisztbe fektetjuk es a tetejukre 1-1
szelet sajtot nyomkodunk. Ezutan ismet megmartjuk a tojasba, majd
vegul zsemlemorzsaba forgatjuk.
A felforrositott olajba eloszor a panirozott husnak azt az
oldalat fektetjuk, amin nincs sajt. Kozepes tuznel, esetleg sutes
kozben is mersekelhetjuk, hogy ideje legyen a husnak atsulni fedo
nelkul szep aranylo barnara sutjuk. Ezutan nagyon ovatosan, hogy
meg ne seruljon a panir 2 sutolapattal megforgatjuk es a masik
oldalat is ropogosra sutjuk. Celszeru kevesebbet sutni, mint
amennyi belefer az edenyunkbe, hogy
konnyebb legyen megforditani. Ezutan szuropapirra szedjuk, hogy
lecsopogjon a felesleges olaj, majd talra tesszuk tetejere
citromkarikakat illetve a citromot megszorjuk meg a zol
petrezselyemmel. Fott rizzsel es tartarral nagyon finom. :-)

No es persze a jubileumi torta is itt van. ;-)

Tejszinkrem torta
1 piskota tortalap
5 dkg mazsola
10 dkg cukrozott gyumolcs keverek
2 ek rum
2 ek porcukor
3 dl tejszin
A tortalapot 3 fele vagjuk es a kovetkezo kremmel toltjuk meg:
A tisztitott mazsolat es az aprora vagott cukrozott gyumolcsot
meglocsoljuk a 2 ek rummal, majd osszekeverjuk a porcukorral
edesitett kemenyre vert tejszinhabbal. Ezzel toltjuk  meg a
piskotalapokat es a tetejuket meg az oldalukat is vekonyan
bekenjuk. A torta tetejet cukrozott gyumolccsel es tejszinhabbal
diszitjuk. Jol kifagyasztjuk, es csak azutan szeleteljuk

Jo etvagyat kivan: J. Zsoka
+ - kedvenc etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Misi jubileumi felhivasanak nem lehetett ellenallni, igy csaladom kedven
receptjeit kozreadom. Mivel sok van, igy nehez a valasztas.  (Remelem ide
meg nem kuldtem el az alabbi recepteket.)

Eloetel:
Csirkesult vajas tesztaban.
(6 szemelynek)
1 grillcsirke (vagy 1 csirkemell + 2 csirkecomb sozva, sutoben megsutve)
1 cs. leveles vajas teszta, 1 dl tejfol, 6 szelet gepsonka
1 tojas, so, bors, petrezselyemzöld
A csirkehust a csontjarol lefejtjuk, 6 nagyobb darabot felreteszunk, a
tobbit aprora vagjuk, a tejfollel, soval, borssal, aprora vagott
petrezselyemmel osszekeverjuk.
A tesztat kinyujtjuk, es 6 db. 12x12 cm-es negyzetet vagunk ki belole
Mindegyikre helyezunk 1-1 szelet sonkat, 1-1 darab csirkehust, majd a
csirkepepet ratesszuk, es mint a turostaskat osszefogjuk a teszta sarkait.
Felvert tojassal megkenjuk, es kozepes sutoben 25 percig sutjuk.
En ugy szoktam talalni, hogy a tanyerra teszek egy salatalevelet, es arra
teszem ra a batyut.

Leves:
Norveg kiralyi leves.
50 dkg daralt marhahus, 3 ek vaj, 1 kis fej voroshagyma, 4 szal sargarepa, 5
ek. liszt, 5 db husleveskocka, 1 cs. zoldpetrezselyem, 5 ek. zsemlemorzsa, 1
tojas, 20 dkg zoldborso, 3 ek. vororsbor, csipetnyi pirospaprika, 2 kk.
so,bors.
Egy nagyobb edenyben a vajon megparoljuk az aprora vagott hagymat, a kockara
vagott sargarepat, es amikor mar barnul, beletesszuk a lisztet, a
pirospaprikat, a borsot, a husleveskockakat. Az egeszet felontjuk 1,5 l
vizzel. Felforrasig kevergetjuk, majd lassu tuzon 15 percig fozzuk, felig
befedve. Kozben elkeszitjuk a husgombocokat: a daralt hushoz aprora vagott
petrezselymet, sot, zsemlemorzsat es 1 tojast keverunk. Az egeszet
osszegyurjuk, kb. 25 gombocot formalunk belole. Egy-ket ek. zsiradekban a
husgombocok minden oldalat megsutjuk, majd beletesszuk a levesbe, a
zoldborsoval es a borral egyutt. Kb. 20 percig fozzuk. Tetejere
zoldpetrezselymet szorunk.

Husetel:

Pikans sertestaskak

Hozzavalok: 4 nagy szelet sertescomb, 2 ek. mustar, so, bors, 1 ek.
currypor, 4 bacon szalonna, 8 szelet szalami, 4 szelet sonka, 3 ecetes
uborka, 5 dkg olaj,
1 sargarepa, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, marhahusleves, szojaszosz, 3 ek.
pecsenyele (lehet kockabol kesziteni).
A husszeletek mindket oldalat bedorzsoljuk a soval, borssal, curryporral,
bekenjuk mustarral, beteritjuk sonkaval, szalonnaval, szalamival, es a
hosszukas, vekony szeletekre vagott ecetes uborkaval. A hust taskaszeruen
osszehajtjuk, es fogpiszkaloval osszetuzzuk, mindket oldalat lisztbe
nyomkodjuk, forro olajban mindket oldalat szep pirosra sutjuk, majd
kivesszuk a serpenyobol, es melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradekban
megpiritjuk a hagymat, a reszelt sargarepat es a lisztet, majd felontjuk
marhahuslevessel es pecsenyelevel, szojaszosszal, soval, borssal izesitjuk,
majd visszatesszuk bele a hustaskakat, fedo alatt, kis langon puhara
paroljuk, mikozben meg egy keves levest utana onthetunk, ha szukseges. A
szoszt atszurjuk, es talalaskor a husra ontjuk.

Köret:
Rozmaringos burgonya (4 szemelyre)Hozzavalok: 1 kg hejaban fott burgonya, 3
dl tejfol, 20 dkg nyers vagy mirelit brokkoli, 10 dkg reszelt fustolt sajt,
2 tojas, 1-1 mk. reszelt citromhej, bors, 1 tk. szaritott rozmaring (vagy
friss), so
Kozepes tepsit kikenek olajjal, zsemlemorzsaval megszorom. A burgonyat
meghamozom, lereszelem, a brokkolit kis rozsakra szedem, a szarat
felapritom. A tejfolt a rozmaringgal, a fuszerekkel, es a felvert tojasokkal
osszekeverem.
A tepsi aljara burgonyat szorok, megsozom, meghintem reszelt sajttal,
meglocsolom keves tojasos tejfollel. Erre szorom a brokkolit. A kovetkezo
reteg ismet burgonya, sajt, tejfol, brokkoli. A tepsit alufoliaval lefedem,
elomelegitett sutoben, kozepes langon 25 percig sutom, majd a foliat
leveszem, es megpiritom a tetejet.
Nagyon finom. Keszulhet mas zoldseggel is. Mar probaltam mexikoi
vegyeszoldseggel is.

Edesseg:

Verdens beste. ( A vilagon a legjobb.)

Hozzavalok. 12,5 dkg Rama margarin, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg liszt, 4 tojas,
3 ek. tej,  2 kk. sutopor, 1 cs vaniliascukor.
A cukrot a margarinnal, a tojasok sargajaval habosra keverjuk. Hozzaadjuk a
tejet, a vaniliascukrot, a sutoporral elkevert lisztet. Ezt a sarga masszat,
egy sutopapirral kibelelt nagy tepsibe kenjuk (eleg vekony reteget kapunk.)
A tojasok feherjet felverjuk habba, es kozben 20 dkg kristalycukrot is
hozzaadunk. Ezt a tojashabot a nyers sarga tesztara kenjuk egyenletesen.
A sutot elomelegítjuk 160 fokra. (Gaznal talan a legalacsonyabb fokozat.)
Nagyon fontos a sutese. Ha tul meleg, akkor elobb barnul meg a teteje, mint
ahogy megsul az alja, ha tul alacsony, akkor nem sul meg. Kb. 30 percig
sutjuk. Akkor jo, amikor a teteje kezd egy kicsit rozsaszinuve valni.
Papirral egyutt kicsusztatjuk a tepsibol a gyurodeszkara es kettevagjuk
kozepen (fuggolegesen). Elotte par percig hagyjuk egy kicsit hulni. Az egyik
lapot egy talcara tesszuk ugy, hogy valami lapos eszkozzel pl.
palacsintaforgatoval vagy hosszu kessel elvalasztjuk a papirtol es ovatosan
attesszuk a talcara vagy talra. Ovatosan banjunk vele, mert torekeny a
teteje.
Az eredeti recept szerint sarga fozott vaniliakremmel toltjuk, de fozes
nelkuli (Aranka) kremporbol keszult kremmel toltve is ugyanolyan finom.
A vaniliakrem tetejere helyezzuk a masik lapot. Nagyon kulonleges, legiesen
konnyu sutemeny, tobb retegu, mert latszik benne a sarga teszta, a feher
habreteg, a sarga krem es az ujabb tesztareteg. Talalaskor csak egyszeruen a
tortalapattal levagunk belole egy darabot.
A leirasa tobb idobe telt, mint elkesziteni. Ez eddig meg mindenkinek nagyon
izlett.

Udv.
Aliz
+ - toltott felsal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A sok altalatok okozott nyalcsorgas utan szeretnem en beinditani a pavlovi
reflexeiteket.
Anyam szokta regebben kesziteni a toltott felsalt, ma mar a felesegem is
remekul csinalja, csak ritkan.

Hozzavalok:
6 tojas
ket szelet felsal (olyan masfel lengos meretu legyen kikloffolva)
15 dkg fustolt szalonna
keves mustar
so
orolt bors
1 dl tejfel
1 1/2 evokanal liszt
orolt pirospaprika

5 tojast kemenyre fozunk, majd hejatol megtisztitunk
Ket szep ( a hentes nagyon szep szeleteket tud vagni, foleg, ha joban
vagyunk vele 8-)> ) szelet marha felsalt vekonyra kiverunk. Megsozzuk es
vekonyan mustarral megkenjuk.
A fott tojasokat es a fustolt szalonnat apro kockara vagjuk, fuszerezzuk
soval, orolt borssal es osszekeverjuk egy egesz nyers tojassal.
A kevereket  hurkaszeruen a husra tesszuk felgongyoljuk, majd cernaval
szorosan megkotozzuk.
A tekercseket hoallo edenybe, vagy kuktaba tesszuk, ala vizet es zsiradekot
teszunk, a husra hagymat szelunk, megszorjuk piros paprikaval es puhara
paroljuk.
Mikor ez a muvelet kesz, ki kell venni a szaftbol. A szaftba 1 dl tejfelt
teszunk es  masfel evokanal  liszt hozzaadasaval osszeforraljuk.
A hust kb 1 cm vastag karikakra szeleteljuk es visszatesszuk a szaftba..
Fott krumplival a legizletesebb talalni.

Bar egyszerunek tunik, szerintem csucsszuper.

Minyu
+ - Bocsanatkeres es gratulacio (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Elnezeseteket kerem, hogy csak belebeszeltem a dolgaitokba anelkul,
hogy bemutatkoztam volna. De annyira orultem, hogy megtalaltam a
Csulok pekne modra receptjet, hogy rogton meg akartam irni, es
elfeledkeztem az elemi udvariassagi szabalyokrol. Most roviden
potolom.
Nyugdijas pedagogus vagyok, Balatonfureden morzsolgatom napjaimat.
Ket fiam van, mar felnottek, de meg nem kotottek be a fejuket.
Sajnos, nem surun latom oket - a nagyobbik Pozsonyban el es dolgozik,
a kisebbik most Tajvanon tartozkodik 8 honapos szerzodessel. En meg
lassan elfelejtek fozni, de legalabb olvashatom remek receptjeiteket,
nyelem a nyalamat, azutan megeszem a zoldbabfozelekemet.
Szivbol gratulalok a Konyha 500. szamahoz, kulon azoknak az
uttoroknek, akik elinditottak,s azota is vele vannak! Bizom benne,
hogy meg sok inycsiklandozo etek leirasaban reszesitetek.
En recept helyett egy aranyos tortenettel kedveskedek a jubileumra.
                         A sutemenytolvaj

Egy asszony vart az esti jaratra. A gepe csak orak mulva indult,
szetnezett hat a repteri konyvesboltban, vett egy zacsko
teasutemenyt, s keresett egy kenyelmes padot.
Konyvebe temetkezett, am egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a
mellette ulo ferfi nem atall a kettejuk koze rakott sutemenyes
zacskoba nyulkalni. Az asszony ugy tett, mintha nem vette volna
eszre, mert nem akart jelenetet rendezni. Majszolta a sutit, orajara
pillantott, mikozben arcatlan padszomszedja szorgalmasan apasztotta a
sutemenykeszletet.
Ahogy teltek a percek, egyre ingerultebb lett. Megerdemelne, hogy
kidekoraljam a kepet, gondolta duhosen.
Eszegettek a sutemenyt, egyet o, egyet a ferfi, vegul kiurult a
zacsko, egyetlen szem maradt az aljan. Vajon most mi lesz? Nem
kellett sokaig toprengenie, ke'retlen kenyerespajtasa felszeg
mosollyal kiemelte az utolso sutemenyt, kettetorte, s fele nyujtotta
az egyik darabot.
Idegesen kikapta a kezebol, es magaban megallapitotta, hogy ez mar
mindennek a teteje. Nem eleg, hogy ez a pimasz frater felfalja a
teasutemenyet, de meg csak szikranyi halat sem mutat.
Nem is emlekezett, mikor duhodott fel utoljara ennyire.
Megkonnyebbulten sohajtott, mikor bemondtak a jaratat. Sietve
osszeszedte a holmijat, es igyekezett a megadott kapu fele. Vissza se
nezett a halatlan pimaszra.
Felszallt a gepre, elfoglalta a helyet, aztan elovette a konyvet,
melynek kozben csaknem a vegere ert. Taskajaba nyult, s elakadt a
lelegzete: ott allt a teli sutemenyes zacsko!
- Uristen! - nyogott fel. Ha ez erintetlen , akkor amaz a ferfie
volt, o osztotta meg vele a sajat sutemenyet! Keso banat, nem teheti
jova: bizony, o" az arcatlan, halatlan, pimasz sutemenytolvaj!
            ( Az Ero"leves a Leleknek c. konyvbol )

Sok szeretettel udvozlok mindenkit!
Csiri
+ - Jubileumi almas-makos linzer. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A HIX Konyha jubileumi 500. szamaba , kuldok egy linzer
teszta  receptet.

 Almas-makos linzer.

Hozzavalok , a tesztahoz:

25 dkg liszt ,
15 dkg vaj,
10 dkg cukor,
 1 cs. sutopor,
 2 db tojas-sargaja,
 2 evokanal tejfol.

A fentieket nem tul kemeny tesztava gyurjuk, es egy orat hutoben
pihentetjuk.

Toltelek:
20 dkg daralt makot elkeverunk, 10 dkg porcukorral, 0,5 kg reszelt
almaval es egy kis fahejjal.

A tesztat  kinyujtva tepsibe tesszuk, megszurkaljuk felig sutjuk,
majd rakenjuk a fenti tolteleket.

A toltelek tetejere az alabbi anyagokbol racsot keszitunk:

Piskota hozzavaloi (ill. a racs anyaga)

2 db tojas, 5 dkg cukor, 7 dkg liszt, fel csomag sutopor, ebbol
piskotat keverunk es zsirpapirbol keszult tolcserbe rakjuk, es a 
masszabol,racsot keszitunk, nem tul forro sutoben megsutjuk.

Jo sutkerezest es unneplest kivanok mindenkinek.

                       Udv: Irene
+ - wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Peter irta:
>>Van egy kinai szakacs altal irott kinai szakacskonyvem.
>>A szerzo (Kenneth Lo) azt irja, hogy nem erdemes vastag,
>>nehez, "rusztikus" wokot venni, tokeletesen megfelel a
>>vekony kovacsoltvas darab is.

>Sem kovacsoltvas, sem rusztikus wokkal en meg nem talalkoztam.
>A "kovacsoltvas" talan a fordito hibaja. Valszeg "kalapalt" szerepelt az
>eredetiben.

Nem, nem a fordito hibaja, ugyanis a konyvet eredetiben
olvastam. Biztosan rosszul emlekeztem.

>Egyszeruen randak a foltos, egyenetlen
>feluletukkel es ormotlan mar a boltban koszos durva fanyelukkel.

Az enyemnek nincsen nyele, fule van...

>Es erdekes modon nincsenek raegetheto [ecceru palacsintasuto serpenyokon
>megszokott] lakkal rozsdamentesitve. Ez a lakk megfelelo raegetes es
>tovabbi olajretegek rendszeres raegetese utan kituno tapadasgatlo. Jobb,
>mint a teflon!!! Nem tudja valaki, hogy pontosan mit hasznalnak erre a
>celra?

Szerintem meg szentegtores az ilyen lakk! Olyan, mintha egy romai
cserepedenyt akarnal belakkozni. Az ilyen modon lakkozott edeny serpenyo,
de nem wok. A wokot a rozsdasodastol egyszeruen ugy kell megovni, hogy
mosogatas (mindig csak tiszta vizzel!) utan vekonyan meg kell kenni
etolajjal. Akkor nem fog rozsdasodni. Elso hasznalat elott pedig at
kell forrositani, majd etolajba martott konyharuhaval meg forron at kell kenni
parszor. (A ruha persze tonkre fog menni). Ezt is egy kinai szakacskonyvben
olvastam, kiprobaltam, az utobbi 5 evben bevalt. :-))

>>Nem baj, ha van hozza rostely es fedo,
>>de szerintem egyik sem nelkulozhetetlen.

>Hat en a fedot erosen hianyolom.

Nekem meg soha nem hianyzott. Ha ember igazi kinai dobva-razva sutott
dolgokat foz, akkor nincsen szukseg fedore, ido se lenne fol-le rakni.
Levest meg fott dolgokat en nem keszitek wokban.

>Es nem veszek addig, amig csak
>borzalmas extravekony, mar a boltban horpadt eloxalatlan aluminium
>fedoket lehet kapni ezerert. Mar gondolkodtam azon, hogy rozsdamentes
>nagymeretu felgombalaku keveroustot veszek, es rakok ra egy fogantyut.

Nekem van rozsdamentes acel wokom, de nem szeretem, valahogy nem
az igazi.

Udv: Afonya
+ - #499.....#500 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hat, ez is elerkezett... emlekszem meg a vitara az anya-lista TIPP-ben,
hogy legyen-e KONYHA vagy ne, hiszen ott az OTTHON....
Aztan lett es azota is el es virul es egyre ujabb levelezokkel gyarapodik.
Csak igy tovabb, gyerekek..... aztan johet a fogyokura...... :-)))

Samuka
+ - 500 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sajtos rud

Hozzavalok: 14 dkg liszt, 14 dkg vaj, 14 dkg burgonya, 14 dkg sajt, só,
a tetejere meg 5 dkg sajt a szorashoz

A burgonyat megfozzuk, osszetorjuk es kihutjuk. Majd az osszes 
hozzavalokat osszegyurjuk a tetejet megszorjuk reszelt sajttal,
feldaraboljuk es megsutjuk. 


Ildi
+ - Kedvenc etele(i)m (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Mi volt elobb? A fazek, vagy a kanal? Aldassek a neve, barki is
talalta fel oket! Egyet azert biztosan tudok roluk, ehesek voltak!:-)))
Jolakottan senki emberfia nem torte a fejet ilyen dolgokon, hanem
behuzodva egy meleg sarokba, vagy eppen egy arnyekos huvos
helyre, szunditott egyet.

A kedvenc etelemrol akarok irni, de ugy tunik, hogy egy kisse nagy
nekifutast vettem.:-)
De hat melyik kedvenc etelemrol irjak? A szuletesem ota eltelt nehany
esztendo alatt tobb is volt. Ezen minden ismerosom csodalkozna, mert
meg hat evvel ezelott is nem ugy neztem ki, mint aki enni is szokott!
Mindig szorosan a kerites mellett mentem, ha hirtelen szello tamadna,
legyen mibe megkapaszkodnom. Igaz, tul nagy fontossagot nem
tulajdonitottam az evesnek, de megis volt amit szivesebben ettem
a tobbbinel.
Ezek koze tartozott a mostaninal is fiatalabb koromban(!) a brassoi,
a rakott krumpli, a rantott csirkecomb, a hidegek kozul pedig a parizsi,
a turista szalami es a napkoziben kapott, daralt tepertos kenyer.
Evekkel kesobb, - akkor meg gyorsabban repultek - 23 eves, ket
gyermekes taknyos apakent, egy ettermi brigad-bulin a velem szemben
ulo idosebb kollegam rendelt "rendes kaja" helyett fott fustolt csulkot,
tormaval es mustarral. Talan tagra nyilt szemem kesztette arra, hogy
egy boros falatot adjon kostolonak. Eloszor huzodoztam, de vegul
engedtem az unszolasanak es bekaptam a falatot.
Az elso orgazmus elmenyevel vetekedo felfedezes volt ez, mert igy
meg soha nem ettem ilyent. Ragaszkodo szeretetem a mai napig tart,
unnepnek szamit ha elvezem izet, mert itt nalunk ilyen nem kaphato.
Ha letszamuk a fagyasztoban kettore csokken, mar almatlan ejszakaim
vannak!
A masik nagy etel szerelmem a disznotoros. Az igazi hazi hurka-kolbasz,
disznosajt, abalt szalonna nekem a foldi menyorszagot jelenti. Mivel
igen ritkan talalkozunk, nagy becsuk van elottem. Unnepnap ez is!
Talan az utolso generaciohoz tartozom, akiknek az unnep szo meg
jelent valami szepet, valami rendkivulit!
Amikor meg volt unneplo ruham es cipom, a banan, a fuge, a narancs
ünnepet jelzett, a vendegvaro teritett asztal is unnepszamba ment.
Moziba, strandra, cukraszdaba, kirandulni csak vasarnap mentunk,
es a rantott hust is vasarnap ettuk.
Kinek van ma csak ket par cipoje, ki nem eszik szerdan becsi szeletet,
ha kedve van hozza?
Ami nekem gyerekkent unnep volt, az ma hetkoznappa valt ebben a
rohano vilagban, es a mai szuloknek nagyobb aldozatot jelent, igazi
unnepet varazsolni a kivancsian csillogo apro szemekbe.
A mai viszonyokhoz kepest eleg koran alltam sajat labra, igy magamtol
jottem ra, hol kell bekapcsolni a rezsot, a mosogato megismerese
lassabban ment. De meg mindig tanulokepes vagyok, ezert is vagyok
itt a listan koztetek. Sot meg fejlodesben vagyok, mert az utobbi par ev
alatt meg nottem is. Igaz, leginkabb derektajban.
Kulfoldre kerulve ismertem es szerettem meg a gorog es a kinai konyhat.
Az utobi evekben kedveltem meg a vad eteleket igazan. Nem vagyok
maradi, annak ellenere, hogy par evvel ezelott az ujpesti piacon egy
hentesnel bogracsba valo vadhus utan erdeklodve a kenguru helyett
megis inkabb a vaddisznot valasztottam.

Most pedig, remelhetoleg egy hetig sajat boreben szabad teli levegon
erlelt lott szarvas gerince ajanlkozik etvagyunk csillapitasara.
Ezzel azert varjuk meg a vasarnapot, szentsegtores lenne az erdok
buszke teremtmenyet sima hetkoznap a suto kozelebe vinni.
Megerdemli, hogy a legnagyobb husvago deszkat vegyuk elo, aminek
mar a vastagsaga is tekintelyt parancsol,es amit meg nem szennyezett
be holmi egyszeru csirke vere.
Akar szakuzletben vett friss, vagy a supermarket hutoladajabol
kikerulo fagyasztott kozel ket kilos szarvasgerinccel van dolgunk,
ajanlott elozo nap a kovetkezo pacleben a hutobe tenni.
Megfelelo edenybe tegyuk a foszereplot, ontsunk ra egy palack szaraz
feherbort, ha kell ne sajnaljuk a masodik palack felet sem.
Ezutan adjunk hozza karikara vagott hagymat, par szem fekete borsot,
rozmaringot, kakukkfuvet es baberlevelet. Ne sozzuk, mert a so a
husbol ugyanugy kivonja a nedvesseget, mint pl. a paradicsombol es az
egyebkent is szarazabb vadhust meg jobban kiszaritja.
Masnap kora reggel mar elo kell vennunk a spajzbol a mar emlitett
nemes faanyagot, ha meg akarjuk adni a husnak kijaro tisztesseget es
meg naplemente elott talalni akarjuk a remelheto remekmuvet.
A hust kivesszuk furdojebol, szarazra toroljuk es gondosan
levalasztjuk a csontrol, majd letakarva ujra hidegre tesszuk.
A csontokat dio nagysagura daraboljuk, majd egy kanalnyi novenyi
zsiradekban (ki mit hasznal) jo erosen megpiritjuk, kozben hozzaadva
kockara vagott sargarepat, zellert es porehagymat. Amikor mar szepen
megpirultak, szomjukat oltsuk fel liter szaraz vorosborral.
Sozzuk, borsozzuk, adjunk hozza 4-5 szetnyomott borokabogyot,
egy baberlevelet. A let tobbszor fozzuk fel, kozben mindig csillapitsuk
egy kis viz hozzaadasaval. Ha szep sotet szint kapott, akkor ontsuk
fel ket liter vizzel es fedo alatt lassan fortyogva negy oran keresztul (!)
fozzuk.
Az igy keletkezett "szoszt" egy konyharuhan keresztul atpaszirozzuk,
majd kb. 3 dl-nyire elfozzuk.
Elovesszuk szemunk fenyet a hutobol, aki talan mar le is mondott
arrol, hogy a sokat hallott melegebb kornyezetbe keruljon.
Jol megsozzuk, megborsozzuk es forro sutovajban korben roviden
megpiritjuk. Ezutan 200 C°-ra elomelegitett sutobe tesszuk es jo hat
nyolc percig sutjuk. A belsejenek rozsaszinunek kell maradnia!
Kiveve a sutobol, alufoliaba tekerve melegen tartjuk.
Az edenyt amiben a hust sutottuk, a tuzhelyre tesszuk, hozzaadjuk
a kincset ero poharnyi suritmenyunket es az egeszet osszefozzuk.
A hust felszeletelve talra tesszuk, meglocsoljuk olvasztott fustolt
szalonna zsirjaval, majd leontjuk a szosz felevel es burgonya
krokettel talaljuk.
Kiseroje lehet a klasszikus afonya dzsem, de ime ket vaganyabb
variacio.
 1. Vajban cukrot karamellizalunk amihez ribizlit adunk, majd keves
szosszal leontve, tejszin es csipetnyi vaj hozzaadasaval habverovel
kikeverjuk.
 2. Vajban apro kockara vagott szalonnat piritunk, karikara vagott
szarazabb fajta gombat adunk hozza, majd az egeszet sozva,
borsozva, majorannaval meghintve par percig erleljuk.

Gyorsan kivanok mindenkinek jo etvagyat, mert hirtelen az orara
nezve vettem eszre, milyen keso van, es nem szeretnem lekesni
a lapzartat.
 Misi
+ - VB: Delivery Notification: Delivery has been delayed (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> mivel a ribizli meg az alma elott jon:
> 
> Hosszukaraj ribizliszosszal
> 4 szem
> 4 szelet hosszukaraj, 1 tk so, 1 csipet feketbors, 1 tk gyomber
> Szosz:
> 2 ˝ dl husleves, 4 ek pirosribizlizsele, 1 ek edesitetlen mustar (a rib.zsele
ben 
van mar cukro), ˝ tk gyomber, 1 tk szoja, 1 dl tejszin, 1 ek liszt
> Ha friss ribizlivel keszul: 2 dl pirosribizli, 1 dl cukor a rib-zsele helyett
>  a huslet, zselet. mustart, gyombert, szojat felfozni, a tejsziben simara kev
erni 
a lisztet es azt is belekeverni, legjobb habverovel es surusodesig fozni.
> Ha friss ribizlivel keszul, akkor eloszor a ribizlit a cukorral csepp-probaig
 
fozni (vagyis ha hideg vizbe cseppentesz belole akkor az osszeall) es utanna mi
nt
>  fentebb.
> A husszeleteket - lehetoleg - grillazni 3-4 percet 1-1 oldalan, utanna sozni/
borsozni.
> Fott krumplival esetleg torott vajaskrumplival es vajon parolt zöldborsoval 
talalni.
> 
> Marhabiff vagy entrecote-szelet cseresznyevel, portoibor szosszal
> 4 szem
> 4 szelet biff vagy entrecote (Szaszika, most segits! az entrecote milyen resz
? 
> van benne csont is, ha ki nem veszem, de azzal jobb sutni. Finom, zaftos husi
)
> 1 tk so, csipet bors
> 
Szosz: 2,5 dl eros husle (pl kockabol), 1/2 dl portoi vagy sima vorosbor, 2 ek 
> paradicsompure, 1 tk krumpliliszt, 10-15 szem cseresznye
> A huslet a par.purevel felfozni. A lisztet a borban simara keverni es allando
 
keveres mellett az elobbihez adni, majd egyet felfozni, kimagozni a cseresznyet
 
> es a szoszba rakni hogy az is atmelegedjen.

> A hust lehetoleg grillazni,2-3 percet 1-1 oldalan, sozni/borsozni, a frissen 
sult hust a szosszal, vajon parolt zoldborsoval es krumplikrokettekkel talalni.
> 
> Entrecote feketeribizli szoszban
> 4 szem
> 4 szelet entrecote, ca 1 ˝ cm vastag, 1 tk durvara torott (nem daralt!) feket
bors, 
1 tk so, 1 ek vaj

> szosz:
> 3 dl eros husleves, 1 dl feketeribizliszorp-koncentrat (vagys higitatlan) 1 t
k
>  kakukkfu, 2 tk krumpliliszt, so, bors, ca ˝-1 dl friss feketeribizli
> A huslet a kakukkfuvel es szorppel felfozni, belekeverni a friss fek.ribizlit
 
majd a krumplilisztet kis vizzel elkeverni es allando keveres mellett az elozob
e
>  belekeverni es azzal 1-t felforralni. Izles szerint sozni/borsozni.

> A vajat kisutni hogy vilagos barna legyen es a hust abban 2-2 perc/oldal sutn
i.
> Attenni egy serpenyobe, amibol talalni is lehet, raonteni a szoszt es vajon 
parolt zoldbabbal (haricots verts) lehet talalni.
> 
> Krumpli hozza: szemelyenkent (kb) 2-2 krumplit meghamozni, bevagdosni kb 1 cm
-s
>  kozokben de ugy hogy alul a krumpli egeszben maradjon, megsozni es keves zsi
radekon
> , sutoben ca 45 percig sutni, 175 fokon. A vegefele lehet raszorni prezlit, 
arra reszelt sajtot es azt raolvasztani.
> 
> No most irtam egy egesz csomot, most egy ideig csak olvasok meg elkezdhetek f
ut
> ni is talan .....
> Nincs penzem uj ruhatarra, egyszerubb "lefutni", igaz?

> udv
> Agnes
> 
> 
rosszul cimeztem, igy lett megkesve bar de fogyva nem...

----- Ursprungligt meddelande ----- 
Frĺn: Internet Mail Delivery >
Till: >
Skickat: den 28 mars 2000 00:30
Ämne: Delivery Notification: Delivery has been delayed


> This report relates to a message you sent with the following header fields:
> 
>   Message-id: >
>   Date: Sun, 26 Mar 2000 12:08:57 +0200
>   From: Konsultfirma Snapphanen >
>   To: 
>   Subject: gyumolcsos de nem almas husik
>
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #499 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Jelentem a kedvencem a makos teszta. :o) Aki szeretne a receptjet szivesen
elkuldom!
Eljen az 5oo. szam!!!!
Sziasztok:
        Kicsi Nia
+ - Toltott kaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Minden jot kivanok mindenkinek 500. megjelenesunk alkalmabol.  Miutan en
(majdnem) mindent szeretek, a legrovidebb receptet valasztom, mert gondolom
ma sok lesz a sor.

Rantott csirke

1 kg csirke, so, 8 dg liszt, 2 tojas, 10-15 dg zsemlemorzsa, sutesehez olaj,
diszitesere petrezselyem

A csirket megmossuk, feldaraboljuk majd megsozva 20 percig pihentetjuk.
Aztan lisztbe, felvert tojasba, majd a morzsaba forgatjuk es bo olajban
kozepes langon megsutjuk, papirtorulkozore szedve leitatjuk rola az olajat.
Petrezselyemmel diszitjuk.

Joetvagyat!

Juli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS