Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 400
Copyright (C) HIX
1999-12-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kokuszos suti (mind)  29 sor     (cikkei)
2 Kokuszors linzer Vica modra megbolonditva (mind)  53 sor     (cikkei)
3 Receptkerdes (mind)  11 sor     (cikkei)
4 megmaradt tojas (mind)  9 sor     (cikkei)
5 #400 (mind)  10 sor     (cikkei)
6 Negyszaz gyertyas torta (mind)  84 sor     (cikkei)
7 Sult sonka (mind)  40 sor     (cikkei)
8 egy-s-mas (mind)  66 sor     (cikkei)
9 Re: csoroge, forgacsfank. (mind)  60 sor     (cikkei)
10 ************400************* (mind)  10 sor     (cikkei)
11 Essen meg a szivetek (mind)  18 sor     (cikkei)
12 Receptek a bankettrol 1 (mind)  55 sor     (cikkei)
13 A 400.-ik HIX Konyha jubileumi bankettjerol... (mind)  106 sor     (cikkei)

+ - Kokuszos suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv mindenkinek! Ezen unnepi, 400. konyhat szeretnem
gazdagitani az alabbi kokuszos suti receptjevel:

Hozzavalok a tesztahoz: 9 tojas feherje, 350 g cukor,
130 g kokuszliszt, 8 kanal liszt, egy kis sutopor.

Teszta:

A tojasfeherjet felverjuk, beledolgozzuk a lisztet es
a cukrot. Zsirozott-lisztezett tepsiben megsutjuk.

Krem:

9 tojas sargajat 130 g cukrot ket evokanal eros feketekavet
es ket evokanal kakaot para folott osszefozunk. Kulon
kikeverunk 250 g vajat, a kihult kremmel osszedolgozzuk.

A kihult tesztara rakenjuk a kremet es csokolademazzal
bevonjuk.

Kicsit draga, de finom.
Jo etvagyat kivanok!

-----
Meg valami: a kozelgo unnepekre valo tekintettel:
pulykacombbol mi keszitheto? Minden 5let erdekel(ne)!
-----

Agi.
+ - Kokuszors linzer Vica modra megbolonditva (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Hat akkor koszontsuk a 400. Konyhat!!

Ennek alkalmabol kuldok Nektek egy kokuszos linzert, mely felig-meddig
sajat talalmanyom, de inkabb csak felig, ugyanis egy baratnomtol
kapott receptet alakitottam at, hogy kokuszos legyen.
Apropo, ezuton is koszonok minden toportyus pogacsa receptet, es
kokuszos kockat is.
Mindent szepen bemasoltam a "Receptek" ordnerbe.

Akkor jojjon az unnepi kokuszos linzer, melyet a hetvegen sutottem.
/Rengeteg karacsonyi receptet gyujtottem ossze, 3 hete csak
sutok-probalom a recepteket-3 kilot biztos hiztam:-((/
Matol megy elesben nalam a karacsonyi sutes. Januartol koplalunk!!!

Kukuszos linzer hizzavaloi

24 dkg liszt
16 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojas
negyed csomagnyi sutopor
10 dkg kokuszreszelek

Ezekbol a szokasos modon tesztat keszitunk.
Kezdoknek: A vajat en bele szoktam hidegen reszelni a kimert
hozzavalokba, majd osszegyurom, es berakom a hutobe allni egy orara.

Nyujtsuk ki, viszonylag vekonyra. Utana virag, vagy csillagformakkal
kiszurni, a formak felenek a kozepet szurjuk ki, majd
sussuk ki az osszeset a sutoben.
Ha kisult, hagyjuk kihulni, majd egy lukas format, es egy nem lukasat
ragasszunk ossze
mondjuk piros szinu lekvarral.

Ha kokusz nelkul csinaljuk, itt ugy hivjak ezt a sutemenyt, hogy
linzer Augen.
Szoktak meg ugy is csinalni, hogy 3 lukat tesznek egy formara, akkor
nagyobb formakat kell kiszurni.
Egyebkent ennek a linzer Augen nevu sutemenynek rengeteg valtozata
van, lehet ugy is csinalni, hogy 25 dkg liszt
                         15  dkg vaj
                          10 dkg cukor
                          1 egesz tojas
                           1 tojassargaja
                            egy keshegynyi sutopor   /van aki nem tesz
bele/
En ezt is kiprobaltam, de kemenyebb lett, aztan persze megpuhul,
ugyhogy mar el lehet kesziteni, karacsonyra pont jo lesz.

Udv
Vica
+ - Receptkerdes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Felesegem anno egyetemistakent kint jart a SZU-ban, es emlekeiben ugy 
el, hogy egyszer volt alkalma megkostolni egy igen finom forro 
eloetelt, a neve, ha jol emlekszik, "gribi v szmetanye",  azaz "gomba 
tejfolben" volt.
Ha valaki ismeri ennek az eredeti receptjet es megosztana 
velem/velunk, annak nagyon orulnenk.

Koszi,
Viktor
+ - megmaradt tojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Jo regen irtam, biztos nem is emlekeztek ram.
 
A panirozas utan megmaradt tojast prezlivel szoktuk
kikeverni es azt is kisutni. Mi "hercsula'nak" hivjuk
es mindig versenges van erte, hogy ki egye meg. :))))

*.Gabi
+ - #400 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon tetszett a felhivas, hogy mindenki szoljon hozza a 400. szamhoz. Hat
EN ITT VAGYOK! :o)
Kerdesem is lenne: Ti hogyan unneplitek a karacsonyt? Mi kerul az unnepi
asztaltra?
Szilvesztert mi tartjuk a parommal, milyen menut ajanlotok?

Udvozlettel
        Kicsi Niagara
+ - Negyszaz gyertyas torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Regi es Uj Fakanalforgatok!

Mindjart unnepelunk es ezert kepzeljetek el egy minimum 5 emeletes
hatalmas tortat 400 ego gyertyaval. Mindenki hozzatett legalabb eggyet es
a torzsgarda tobbet is. Ugye csodalatos ez a rengeteg gyertyalang, amit
egyszerre fujhatunk el ugyanazt kivanva - Veletek, ezutan is, ugyanitt.
A torta csak vizualis es barmilyen lehet, kinek - kinek izlese szerint.

Boldog KONYHASszulinapot Mindenkinek!!!

Mas:

MISI! Koszi, hogy erre is figyeltel es eppen lehoztam a postat 
szerencsere.
Talan nem kesek el a gratulacioval es inkabb elobb, mit utobb.

> Felado : Nagy Barnabas

Megertem a gondodat, mert ilyen neven en sem talaltam a receptet.
Kb sejtem, hogy mirol beszelsz, de ird meg legyszi az ismertetojeleket.
A fertodi kastelyban ettem valaha ilyesmit. Johet maganban is.

> Felado :  [Hungary]

Timi, sajatmagadnak valaszoltal a kerdeseiddel, mert szinte mindent
hasonlokeppen elkeszitve betehetsz a szendvicssutobe. /A bundaskenyeret 
is./
Ujdonsagot csak maganban kaphatsz, mert tul hosszu lennek.

> Felado :  [Hungary]

Vilmos, nagyon roviden egy chilis bab recept: a neve chili con'carne.

4 szemelyre - 1 fej voroshagyma, 1/2 kg daralt marhahus, 2 gerezd 
fokhagyma,
2 db paradicsomos babkonzerv, 1 husleveskocka, pirospaprika, so, bors, 
cayennebors, majoranna es kozben meg eszembe juthatnak dolgok.

A hagymat aprora vagva megdinszteled nagyon keves olajon/keves soval 
sokkal
hamarabb lesz uveges/, mert a marhahus eleg sok zsirt tartalmaz. A tuzrol 
leveve
belekevered a daralthust, a pirospaprikat, a fokhagymat/aprora vagva/ es 
az osszes
tobbi fuszert -  nem eltulozva kostolas elott!!! - valamint a 
babkonzervet is es kb 2
dl vizet. Kozepes homersekleten szorgalmasan kevergeted, mert eleg suru 
ezert 
gyorsan leeghet es a vegere meg surubb lesz. Kb 1/2 - 3/4 ora az egesz es 
finom.
Mexikoban csak frissensult, hazi kenyeret esznek hozza.

> Felado :  [Hungary]

Kedves Zsoka!

Erdekes lehet a receptkonyved vagy a szotarad, mert hamuzsirt sehol nem 
hasznalnak 
etelekbe. Szappanfozesre mar inkabb alkalmas. de ki fozi manapsag sajat 
maga?:-)))
A mezessutinel nem tudom, hogy melyik valtozatra gondolsz es Agnes leirta 
mar
az eszaki valtozatokat kemeny es puha fuszeres mezesek neven valamelyik 
szamban.
Ha nincs meg, szerintem szivesen elkuldi o is vagy en maganban.

Afonyanak:

>Tegnap foztunk kocsonyat. Ti szoktatok csinalni?
>Ha igen, mit tesztek bele?
Eleg sok boros alkatreszt/korom, farok, ful/, csulkot a tobb hus miatt,
2 db egesz sargarepat, 1 db gyokeret, 1 jo nagy fej voroshagymat, 5 - 6
gerezd fokhagymat, sot, par szem egeszborsot, majorannat es persze vizet.
A mennyisegek 8 - 9 literre vonatkoznak es min felnapig kell fozni, szinte
nem is fozve. A leszures elott mindig ontok bele 1 pohar hidegvizet es
igy szep, tiszta lesz a le es, ha tul sok a zsirkarika akkor eloszor ezt 
egy
kanallal leszedem, mert kifagyva nem gusztusosak a tetejen.
A husfeleket kicsontozom amennyire lehet es neha fott tojaskarikakat is
teszek a tanyerokba egy mar regebben hallott otlet alapjan. Szep lesz.

Most mar aztan itt a vege, mert konnyen visszakaphatom a hosszusag miatt.

Mindenki gondoljon mindenkire gyertyafujaskor, udv:  Edit/S/
+ - Sult sonka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eloszor is gratulalok a Konyha 400. "szamfordulojahoz".

Otthon sult sonka

Karacsonykor es husvetkor szoktam ezt kesziteni, mert minnel nagyobb a
sonka, annal jobb az ize, es igy unnepeken, mikor itthon van a csalad, el is
szokott fogyni.

Hozzavalok

Egy db. nyers fustolt sonka, kb 2 kg
1 l viz
1 db nagy hagyma
1-2  baberlevel
6 szem feketebors

A bevonasahoz:
10 dg barna cukor
2 teaskanal angol mustarpor (remelem lehet ezt mar Mo-n kapni)
szekfuszeg

A sonkat ejjel beaztatjuk.  Betesszuk egy nagy labasba (en kuktaban szoktam
fozni) a vizzel, baberlevellel, a negyedre vagott hagymaval, borssal.
Felforraljuk es fedo alatt egy es fel oraig lassu tuzon fozzuk (a kuktaban
eleg ra felora).

A borkejet lehuzzuk es a zsirjat eles kessel gyemantalaku kockakra jeloljuk.
Minden kocka sarkaba benyomunk egy szekfuszeget es a cukor es mustarpor
keverekkel bevonjuk es jol ranyomogatjuk az egesz zsiros feluletre.  Forro
sutoben (200C fok) kb. 15 percig sutjuk hogy a zsir ropogos es aranyszinu
legyen.

Lehet persze melegen is enni, de en mindig elore keszitem el es hidegen
szoktuk falni.

A kifozo vizet el ne dobjatok, nagyon jo leves keszitesehez.

Jo etvagyat

Juli
+ - egy-s-mas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo reggelt, Fiuk, Lanyok!

A "Konyha" kolektiv bolcsessege egetvero. A Tudomanyos Akademia kiskutya
fule hozza kepest. Matol kezdve "Academia Culina" (remelem jol irtam) es a
tagoknak koszoru a fejukre. Kinek kicsi, - nehany level, masoknak (Emilia,
Zsoka, Misi, Peter) egy egesz lomb koszoru. Nahat!

Megmaradt tojas? Zsemlemorzsaval keverve, nem sok, nallunk ugy hivjak, hogy
"baczganya" csabai totosan. Kituno zug-kaja ejfel utani konyha-piknikhez.
Nem szabad a hutoszekrenybe tenni, ket okbol. 1./ Megmerevedik, 2./A
hutoszekreny kinyitasaval kigyullad benne a lampa es a varatlan nagy
vilagossag, esetleg valakit felebreszt a hazban. :-(

Az a bizonyos "krumpli pogacsa"? Uri hazban "burgonya" neven ismeretes.

1977 ben Los Angelesben dolgoztam (illegalisan) miutan Torontoban mindenemet
elvesztettem egy ambiciosus vendelo, es harom csendes-tars jovoltabol.

A Pico es Beverly Boulevard keresztezodesenel volt egy hires restaurant a
"Brownstone". Nehany honapig dolgoztam ott mint szakacs es estenkent mint
pincer.(sajnos nem volt szabad sokaig egy helyen dolgozni lebukas elkerulese
vegett) A tulajdonos nehai mamajanak hires magyar kifozdeje volt
Hollywoodban, ha jol emlekszem meg a 30-as evektol, de lehet, hogy a haboru
utan kezdodott. Ugy hivtak, hogy "Mama Weisz" A tradiciot a fia ezen az uj
helyen folytatta, plus az emeleten volt egy nagy Food Emporium csak telefon
rendelesre hazhoz szalitottak a leg dragabb, legritkabb etel feleket.
Francia bekacomb, ausztraliai teknosbeka hus, vagy afrikai galamb tojas.
Az etteremben a falak boritva voltak a Hollywood-i sztarok halalkodo
kepeivel, Mama Weisz foztjet es "ingyen" vacsorait dicserve. Kozottuk Czukor
Gyorgy, Vajda, Kurtis meg a tobbi magyar. Az etlapon sok magyaros etel
mellett a new yorki zsido etelek szep szammal szerepeltek. Minden etel az
egyszerusegevel es az adag nagysagaval hoditotta a divatos kozonseget. A
tyuk leves, bar nem hivtak Ujhazinak de olyan finom volt es bar nem volt
kosher, a csirke paprikas tejfolos volt. Az egyik legnepszerubb etel volt az
etlepon a fott marhaszegy. 25 dekas darab hus, negy-ot darab fott sargarepa
meg feher es harom "latke". (a new yorki jidish neve). A titka: egyszeru.
Hazi hasznalatra "lekicsinyitem" az adagot.

Potato Latke

1 kisebb voros hagyma finomra reszelve
75 deka krumpli (nyersen) szalasra reszelve
2 tojas
3 ek macesz morzsa vagy kukorica pehely morzsa, vagy durva (darabos es nem
karomkodos) zsemlemorzsa.
so, bors
 (liszt nuku!)
Olajozott serpenyoben sutve. Csak megkenve a serpenyo, nem szabad hogy
olajban usszon mert sok zsiradekot vesz fel kulonben.

Shortening. Minden zsiradek fozeshez hasznalhato allapotban. De nem ami a
leves tetejen uszik. Az Fat. A hus is Fat... A diszno zsir Shortening. A
szalonna Fat.
Vaj, olaj, margarin: Shortening. Altalaban felcserelheto... kiveve amikor iz
es specialis viselkedes a lenyeg, mint a vaj a hajtogatasnal, margarin
omlossa teszi a tesztat, az olaj konnyen keveredik pl. palacsinta tesztaban,
etc, etc.

Emlekesztetoul megjegzem itt ismet, a Konya napi kiadvanyok megtalalhatok a
WebPagemen, 'kiskukta" oldalon a #363 tol napjainkig. Plusz egy kis olvasni
valo magyarul az "irka-firka" oldalon. (me kellett jegyeznem az el nem mulo
hiusagom erdekeben).

Pista Ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
+ - Re: csoroge, forgacsfank. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

 Kedves Monika!  [Hungary]

"Meg szeretnem kerdezni van-e valakinek kiprobalt, igazi csorege fank
receptje? Nekem van egy, de nem akar sikerulni. :-( Lehet, hogy valamit
rosszul csinalok? "

Keresedre kuldok nehany   csoroge receptet:

CSOROGE:

Egyes szakacskonyvek forgacsfanknak is nevezik!!!

2 egesz tojast, 2 evokanal tejfollel, 1 evokanal porcukorral, keves soval,
elkeverunk es annyi lisztet adunk hozza, hogy nyujthato tesztat kapjunk.
Vekonyra  nyujtjuk, derelyemetszovel csikokra vagjuk. A teszta kozepet
bevagjuk s az egyik sarkot rajta athuzzuk. Forro zsirban vagy olajban
kisutjuk es vanilias vagy fahejas cukorral meghintjuk.


ELESZTOS CSOROGE:

2  dkg elesztot egy kavescsesze tejben 1  kockacukor hozzaadasaval fel-
futtatunk. Deszkara tesszuk 30 dkg lisztet, kozepebe 2 evokanal tejfolt,
2 egesz tojast, 10 dkg vajat, 2 evokanal porcukrot, sot, majd a liszttel es
a feloldott elesztovel egyutt holyagosra verjuk. Kinyujtjuk, haromszor
egymas utan hajtogatjuk ugy, mint a vajastesztat szoktuk, labas alatt
pihentetjuk egy-egy negyedorat minden hajtogatas utan. Vegul keshat
vekonysagura kinyujtjuk es mint a csoroget szoktuk, kivagjuk, hajtogat-
juk es kisutjuk.


FORGACSFANK:

6 tojas sargajat 2 dl tejfollel , 50 dkg liszttel, 2 evokanal cukorral es 2 evo
-
kanal rummal osszegyurjuk. 30 percig pihentetjuk. Levesteszta vekony-
sagura kinyujtjuk, es derelyevagoval teglalap alakura felvagjuk. A kozepen
a szelekkel parhuzamosan ketszer bevagjuk, es forro olajban vagy zsirban
kisutjuk. Meg melegen vanilias cukorral megszorjuk.

FORGACSFANK:  (maskepp)

Hozzavalok:
25 dkg daras liszt, 3 tojassargaja, 1 evokanal rum, 1 evokanal purcukor,
csipetnyi so, kb 1 evokanal tejfol, zsir, vagy olaj a kisuteshez.

A  fentiekbol ( zsir, vagy olaj nelkul) lagyabb gyurt tesztat keszitunk. Jol,
simara kidolgozzuk, ket cipot keszitunk, ezeket is kidolgozzuk, majd tiszta
ruhaval letakarva kb. fel ora hosszat pihentetjuk. Kesfoknyi vastagsagura
kinyujtjuk. Derelyemetszovel eloszor kb. 3 ujjnyi szeles csikokra, azutan
rezsutos kockakra  vagjuk. Kozepen meg ket bevagast csinalunk, es  fel-
hevitett , bo zsirban mindket oldalan aranysargara sutjuk. Lecsopogtetjuk,
talra rakjuk, es boven meghintjuk porcukorral, vagy vanilias porcukorral,
es melegen vagy hidegen talaljuk.

Jo sutkerezest kivanok!!!

                Szeretettel: Irene
+ - ************400************* (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hat ide is eljutottunk!
Kicsit jobb idozitessel az egesz vilag unnepelne a HIX Konyha
jubileumat....
Kellemes unnepeket, boldog Uj Evet, Uj Szazadot, Uj Ezredet kivanok
a Konyha minden olvasojanak!

Samuka

U.I. Az evszazad/evezred kezdeterol ne kezdjunk ujabb vitat... mindenkinek
igaza van: kinek matematikai alapon, kinek erzelmi alapon.
+ - Essen meg a szivetek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

rajtam. Elvesztettem azt a jo kis tojasos karacsonyi innivalo receptet. Volt
tobb is, barmelyiket tegyetek mar ujra fel, vagy akar maganban is. 
+1 ohaj: van valakinek valami nagyon egyszeru tengeri herkentyus szuper
kulonlegessege? Olyan amihez sem suto nem kell, sem olajszag nem terjeng
utana az egesz lakasban. Cserebe egy teljesen hasznalhato, kiprobalt, 5
perces 

edesseg: a most reklamozott Csaszarmorzsa kivalo. Talan nem eleg edes, tehat
vagy kozben, vagy ra egy zacskonyi vaniliascukor rafer, es arra vigyazzatok,
hogy mar akkor fordithato allapotban van az alja, amikor a teteje meg igen
folyos. Viszonylag nagy teflonban serpenyoben sutottem, es igy is jo vaskos
lett. ugy saccolom, hogy egy palacsinta nemi grizzel lehet az eredeti
recept, de a zacskos megoldas sokkal gyorsabb, es tenyleg nagyon-nagyon
finom. 

Van meg egy kiprobalt fogyokura receptem is, nekem ket het alatt 7 ugrott
le. Tartogassam kari utanra? 
Tovabbi virtualis jo etvagyat kivanok.
+ - Receptek a bankettrol 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
 
Sikerult a foszakaccsal olyan kozeli helyzetbe kerulnom hogy a diktafon
megorizte szavait.
Ime a receptek:
 
Libamajjal toltott zsurkenyer (adagok egy zsurkenyerhez)
Hozzavalok:
1 zsurkenyer,                          20 dkg libamaj,
2 fej hagyma,                          2   db paradicsompaprika,
2 db csemege uborka,             10 dkg trappista sajt,
1 dl tejszin,                              2   ek zsiradek,
1 dl tej,                                   2 gerezd fokhagyma,
so, bors, pirospaprika.
 
A zsurkenyer ket veget levagjuk, a belsejet kivesszuk es tejbe aztatjuk.
Megmossuk a majat es feldaraboljuk. Aprora vagjuk a hagymat, majd
a zsiron uvegesre paroljuk, megpiritjuk benne a libamajat es hozzaadjuk 
a fokhagymat. A kihult majat a kinyomkodott kenyerbellel finomra 
daraljuk, majd tejszinnel fellazitjuk. Soval, borssal, pirospaprikaval jol
megfuzerezzuk es hozzaadjuk az aprora vagott paradicsompaprikat, a
csemegeuborkat es a sajtot.
Az egeszet jol osszedolgozzuk es a kenyerbe toltjuk.
Jol lehutve hidegen talaljuk, vekony ferde szeleteket vagva, de 
hirtelen par percig a sutoben 250C°-on grillezve friss ropogos kabatban
sem utolso elmeny.
 
Tarkonyos baranyleves
Hozzavalok 4 szemelyre:
40 dkg baranylapocka,                        vegyes leveszoldseg,
1 fej hagyma,                                     10 dkg gomba,
10 dkg zoldborso,                               1-2 tarkony,
5 dkg margarin,                                  2 ek liszt,
1 1/2 dl tejfol,                                     so, bors, 
tarkonyecet, vagy citromle,                 2 dl feherbor.
A megtisztitott baranyhust kis kockakra, azoldseget karikakra, a 
hagymat aprora, a gombat szeletekre vagjuk.
Megpiritjuk a hagymat, a vegyes zoldseget, a hust, majd hozzaadjuk
a borsot, nehany tarkonylevelet es soval borssal fuszerezzuk.
Lelocsoljuk a borral, majd egy liter viz hozzaadasaval puhara fozzuk.
Amikor keszen van , hozzaadjuk a gombat es a liszttel elkevert tejfollel
behabarjuk. Megegyszer atforraljuk es tarkonyecettel, vagy citromlevel
kellemes savanykasra izesitjuk.
 
Mivel senki nem akarja a recepteket azonnal ujra enni, engedtessek
meg, hogy a tobbi finomsag leirasat holnap kozoljem.
 
Bent szol a zene, mindenki jol erzi magat, csak en ulok itt egy sarokban 
a folyoson es potyogtetek szorgalmasan, hogy hire menjen a dolognak.
Legkozelebb szaz nap mulva lesz ennel is nagyobb buli, amire mar
megkaptam a meghivot, es oszinten mondom, hogy jol ereztem magam
es szivesen jovok ujra vissza e kedves tarsasag mulatsagarol hirt adni.
 
Addig is jo etvagyat kivan mindenkinek:
                                                        Misi
+ - A 400.-ik HIX Konyha jubileumi bankettjerol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Taknyos parhonapos ujonc listatagkent udvozlom ezuton az alapitotagokat,
valamint a lista minden olvasojat es irojat!
Kivanok mindenkinek kellemesen eltoltott perceket a konyhaban es az
ebedloasztalnal is.
Az alabbi menut fogyasszuk el egyutt gondolatban, senki nem fog tole
egy dekanyit sem hizni, legfeljebb ehes lesz tole.

Van e valaki ebben es mas orszagban, aki nem szeret unnepelni?
A tavasztol kezdve  a termeszet sok kellemes napot szerez nekunk, az uj 
elet teremtesevel, a  nyilo viragjaival, a nyaralasunkat feledhetetlenne tevo 
kanikulaval, a hetkoznapi forrosagot lehuto esovel, a mindennapi friss
gyumolcs es zoldseg lehetosegevel es a vegen meg a betakaritas adta
jovobeli biztonsag oromet is szivunkbe varazsolja.
Ki lenne olyan telhetetlen, hogy a reggel a haloszobaablakon bekacsinto 
napfeny oromet kevesnek talalva, meg valami mulatsagon torne a fejet.
Kar, hogy vidam napjaink mulnak leggyorsabban, s talan jol lett megis
kitalalva, hogy ne tudjuk fekezni mulasat.
Bizony nagy fifikas okelme a Termeszet, volt ideje boven gyakorolni, hisz
nem ma kezdte. 
Igy adodhat, hogy a levelek hullasaval kezd jokedvunk is alabb hagyni,
am, hogy ne essunk hosszu szomorusagba az orvossag is kezkozelbe
van adva.
A tavalyi bor fogytaval nem maradtak uresen a hordok sem, az idei
szolo leve talan nemesebb a tavalyinal is. Ez pedig nagyon fontos, mert
az immar silanyabb napok szebbe teteleben igen fontos szerepet kapott
a nagy rendezotol, finom falatok es a vig muzsika lesznek egyenlo jogu
partnerei.
Ahogy rovidulnek a napok, annal inkabb kivanjuk, vidam kornyezetben
meghosszabitani oket. Ugy lett kitalalva, hogy adassek eleg alkalom is
az unnepsegre, legyen szo kicsikrol, vagy nagyokrol.
A Telapo is itt koborol a kornyeken mar tobb mint egy hete, de azt 
hiszem hogy meg forgat valamit a fejeben.
S ha mar eleget szerettuk egymast, ujabb alkalom vidam unnepre az ev
bucsuztatasa. A karneval multaval pedig mar latohataron a tavasz, es 
joleso bizsergessel a mellkasunkban varjuk a fak rugyeinek, valamint
a vekony polok takarta bimboknak a megjeleneset. ;-)
Hamar a HIX Konyha 400-adik szama is ezen idore esett, ne hagyjuk
unneples nelkul.
Foglaljunk hat helyet az unnepien megteritett hatalmas asztalnal, 
ahol mindenkinek jut hely, szoronganunk sem kell.
A fal mellett korben hatalmas palmak, mogottuk a falba rejtett 
akvariumban szazszamra ficankolnak egzotikus halak es az uvegteton
egy szep fomaju felhocske mellett a nap korongja nevet rank.
Mindezzel szemunk lakik jol, de mi sem fogunk ehesen felallni 
helyunkrol, mert a pincerek mar hozzak fenyesen csillogo talcan az
eloetelt es vele a gyomor felebresztesere szant Martinit, a hidegtol
paras poharakban.
A harom darab ferden vekonyra vagott libamajjal toltott zsurkenyer 
szelet csak a feleledt gyomorsav elso lazadasat hivatott csillapitani.
Szinte meg fel sem ocsudtunk az elso falatok okozta kellemes 
meglepetesbol, amikor mar elottunk van az illatos tarkonyos 
baranylevest tartalmazo csesze. A leves fogyasztasa kozben arra
a megnyugtato kovetkeztetesre jutunk, hogy a szakacs erdeme az,
hogy a valaha gyapjas begeto nem hiaba hagyta veret, s szelleme
ezentul mar gondterheles nelkul elvezheti a legnagyobb ret fuvet.
A pohar kaliforniai olaszrizlinget az o emlekere fogyasszuk el .
A kovetkezo fogas talalasaig van lehetosegunk egymas nev szerinti
megismeresere. Ne tagadja senki, hogy eddig azt probalta 
kitalalni, hogy az egyebkent ismeros tarsasagbol a kozeleben ulok 
kozul melyik nev kire illene a legjobban.
Jo jatek, de kb. annyi talalati biztonsaggal, mint amennyit a legutolso
Lotto kitoltesekor ertunk el.
Kiderul, hogy akit Editnek hittunk az Aliz es akirol megeskudtunk 
volna, hogy o a Zsuzsa arrol kiderul, hogy Zitanak hivjak.

Mire a joizu nevetgelesekkel teli tarsalgasbol eloszor felocsudunk,
addigra az asztal szinte ujra megtelt finomsagokkal.
Savanyusagok kavalkadja ameddig a szem ellat, szoszos kancsok
sora es meg ki tudja mennyi, rafinalt kiegeszitoket tartalmazo kis 
edenyek fokozzak kivancsisagunkat es etvagyunkat egyarant.
Szomjunk oltasara a legfinomabb vorosborok sorakoznak fel a vilag 
minden tajarol, korulveve a palackhutokbol kikandikalo feherboroktol.
Nem kis szamu pezsgosvodor is kinalja tartalmat a nagyerdemunek.
Nem ragaszkodunk az iratlan szabalyokhoz, mindenki azt az italt
fogyasztja amihez eppen legnagyobb kedve van. A szabalyok 
egyebkent is csak arra varnak, hogy valaki megszegje oket.
A felszolgalok - mindegyik mestere a szakmajanak -  a kivansag 
szerinti etelbol talalnak mindenki tanyerjara.
A kiszolgalo kocsik hotarolos talcain haromfele finomsag talalhato:
- ropogosra sult malac, citrommal (nemelyik almaval) a szajaban;
- tuzdelt nyulgerinc;
- marha oldalas Gauda sapkaval.
Ahogy csokkent a tanyerok es a poharak tartalma, ugy emelkedett
a hangulat. 
Volt aki villaval a kezeben hadonaszva probalta meggyozni a vele
szemben ulot arrol, hogy igenis a fasirtot sutes elott zsemlemorzsaban
kell megforgatni. Masok szorgalmasan jegyzetelik szomszedjuk
eloadasat, egy jokepu fiatalos uriember pedig szorolapot osztogat
a jelenlevok kozott - nem feledkezve meg a pincerekrol, a betevedt
brazil szarmazasu viragaruslanyrol es egy kivancsian ekkor kitekinto
termetes szakacsrol sem - ezzel a nagybetus felirattal: IGY KESZUL
AZ IGAZI GULYAS!    
Kozben mindenki kapott egy csodalatos fagylaltkehelyt, ezutan mar 
mindenki maga szabta meg, hogy milyen retest, vagy vagy egyeb
sutemenyt kivan fogyasztani. A sutemenyek egytol egyig a lista
tagjainak receptje utan lett keszitve, arulta el hajnal fele vallamra 
borulva a foszakacs. 
A kave fogyasztasa kozben mar hallatszott a zenekar hangolasa,
es mivel szenvedelyes tancos vagyok, itt befejezem a helyszini
esemenyek jegyzeteleset.(Egy-ket csinos konyhatundert mar a
levesnel kineztem magamnak!)
Jonnek a receptek is!
Kellemes masnapot es ujra jo etvagyat kivan.:
                                                                  Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS