Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 397
Copyright (C) HIX
1999-12-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Skot kremes + kokuszos szelet (mind)  34 sor     (cikkei)
2 libamaj sutese+rakottgomba (mind)  38 sor     (cikkei)
3 Re:toportyuspogacsa. (mind)  60 sor     (cikkei)
4 cimvaltozas (mind)  10 sor     (cikkei)
5 zsiroldo (mind)  12 sor     (cikkei)
6 "totos" neve (mind)  20 sor     (cikkei)
7 Re: Rantas es Pas'ka (mind)  82 sor     (cikkei)
8 Sziasztok! (mind)  25 sor     (cikkei)

+ - Skot kremes + kokuszos szelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Helloztok!

Leirom a fenti sutemenyek receptjet. Egy kicsit hosszadalmasnak tunik, de
nagyon finom.

Skot kremes
30 dkg lisztet, 1 ek porcukrot, kicsi sot, 7 dkg vajat (v. margarint) 1/2
pohar tejben 1,5 dkg szalalkalit es egy tojast elkeverve, retesteszta
kemenysegu tesztat gyurunk.  3 egyenlo reszre osztjuk, es elosutott sutoban
sutolapon egyenkent szep vilagosra megsutjuk a lapokat. Ovatosan
lecsusztatjuk a sutolaprol meg forron, mert ha kihul konnyen osszetorik. Az
alabbi kremmel toltjuk.
Krem: 1/2 liter tejben 5 dkg reteslisztet 2 csomag vaniliascukorral allando
keveres mellett suru pappe fozunk, es hulni hagyjuk Ezalatt 25 dkg porcukrot
25 dkg vajjal habosra keverunk keverogeppel, majd ezutan fozokanallal
belekeverjuk lassankent a kihult lisztes pepet. Megtoltjuk a lapokat  a
kremmel. A tetejet megszorjuk porcukorral es eles kessel kicsi negyzetekre
vagjuk.

Kokuszos szelet
1 tojast, 3 dkg margarint, 20 dkg cukrot 3 evokanal mezzel jol osszekeverek.
Utana 1 dl tejet (szukseg szerint tobbet is) adok hozza, vegul 28 dkg
lisztet es keshegynyi szalalkalit (esetleg 1 kk sutopor is jo, de jobb a
szalalkali) osszekeverek, hig teszta keszul belole, amit forro sutoben
megsutok. Ha kihult kb 2 cm szeles, 5 cm hosszu hasabokra vagom, es a
kovetkezo mazba, majd kokuszreszelekbe meghempergetem.
Maz:
22 dkg margarint goz felett felolvasztok, belekeverek 25 dkg cukrot, 4 dkg
sotet kakaot, 2 tk rumot, 5-6 ek tejfolt, majd az egeszet felfozom, es meg
melegen megmartogatom benne a felvagott tesztat.

Elegge kiados mennyisegu sutemenyek, de nem szokott megmaradni. :-))))

Jo etvagyat mindenkinek, es persze finom kajakat kivanok: Zsoka
+ - libamaj sutese+rakottgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szep jo napot a Listanak! Hello Misi!

>Felado :  [Germany]
>Temakor: Beszamolo ( 47 sor )
>A napokban sikerult Estee honlapjarol http://w3.swi.hu/estee/konyha.html
>letoltenem a HIX Konyha szamait az #1-es szamtol kezdve.
Ez velem is eppen ezen a heten tortent meg, miutan en csak valamikor
szeptemberben kapcsolodtam be a muhelymunkaba. :-)))))
Jo otletnek tartom a jubileumi 400-ast, most ugyis a kerek szamok
buvoleteben elunk. :-)

Mar korabban szo volt a libamaj helyes suteserol egyreszt ezt szeretnem
en is leirni.
Libamaj sutese
A libamajat annyi meleg (nem forro) zsirba kell sutni, amennyi majdnem
ellepi. Vizet NEM szabad hozzatenni, mert akkor szivos lesz (a majat is jol
megtorolgetem, hogy vizmentes legyen) Elobb 5-10 percig (a maj
nagysagatol fuggoen) lefedve sutom, majd ovatosan !
megforditom a majat es fedo nelkul szep pirosra sutom. Ezutan talba
teszem, es a zsiradekot (termeszetesen libazsirrol van szo) raontom.
Ilyen pofon egyszeruen szoktam, de mindig csodalatos az ize.

No most azert egy evben csak 1x szoktam sutni es az veletlenul
Erzsebet korul szokott lenni. Az ember kenyeztesse magat is! ;-)
Mellekelek meg egy joizu, de nem draga, gyors egytaletelt is.

Rakottgomba (Nem csak vegetariusoknak :-)).)

4 db kisebb, elegge tomor zsemlyet kisebb kockakra vagok, tejjel
meglocsolom, csak ovatosan, hogy eppen nedves legyen. Kozben
5 tojast kemenyre fozok, 25 dkg vagott gombat hagymas-zsiron
keszre parolok. Egy tuzallo edenybe lerakok egy sor zsemlyet,
rateszem a karikara vagott tojast, majd ujra egy sor zsemlyekockat,
arra a gombat, es vegul befedem a zsemlyevel. A sorok kozott is
es a tetejet is meglocsolgatom tejfollel 2-3 dl-rel. Forro sutoben
eppen csak addig sutom, amig megpirul. Jo etvagyat!

Szervusztok: Jeszenszky Zsoka
+ - Re:toportyuspogacsa. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
Kedves Vica !  (Austria)

"Talan egy honappal ezelott kerestem toportyuspogacsa receptet.
Megszanna valaki most eggyel?"

Itt kuldok keresedre 3 fele pogacsa receptet , amit a KONYHA egyik
oktoberi szamaban mar kozoltem. Remelem , tudtam segiteni!

Leveles burgonyapogacsa:

30 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg reszelt margarinnal, hozzaadunk
30 dkg melegen attort burgonyat, langyos tejben megfuttatott  2 dkg
elesztot, egy tojast és sot. Jol osszedolgozva  fel orat pihentetjuk.
Pihentetes utan negyszogletesre nyujtjuk a tesztat, es felolvasztott
10 dkg margarin egyharmad reszevel megkenjuk. Hajtogatott vajas
teszta modjara hajtogatjuk.
Negyed orai pihentetes utan ismet nyujtjuk ? vigyazva, hogy sodras
kozben meg ne forditsuk a tesztat - , megkenjuk a masodik egyhar-
madresz margarinnal. Ismet negyed oras pihentetes utan nyujtva ra-
kenve a maradék margarint, hajtogatjuk a tesztat. Utolso hajtogatas
utan haromnegyed ora hosszat pihentetjuk. Kinyujtjuk ket centimeter
vastagra, es pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk, vagy forro eles kessel
ketszer ket centimeteres negyzeteket vagunk belole. Tepsibe teve
ovatosan megkenjuk tetejuket tojassal, majd fel orai pihentetes utan
sutjuk, elomelegitett sutoben a tesztat kozepso racsra teve kb. 20-30
percig. 

Toportyus pogacsa (leveles)

25-30 dkg megdaralt toportyut osszemorzsolunk 50 dkg liszttel, beledol-
gozunk, cukros tejben megfuttatott 2 dkg elesztot, 2-2,5 dl tejfolt, mokkas-
kanalnyi sot, torottborsot. Jol kidolgozzuk, fel orai pihentetes utan deszkara
teve, negyszegletesre nyujtjuk es megkenjuk a felolvaszott 10 dkg margarin
egyharmad reszevel es hajtogatott vajas reszta modjara hajtogatjuk.
A tovabbi eljaras azonos a leveles burgonyapogacsaeval. (Kiszaggatas
utan eles kessel bevagdossuk a pogacsak tetejet.)


Sajtos pogacsa: (ez kevesbe munkaigenyes!!!)

Hozzavalok: 60 dkg liszt, 1 db margarin (25 dkg) , 1 pohar tejfol, 2 tojas
sargaja, 3-4 kocka sajt (Csardas , Macko) 3 dkg eleszto ,kb 3 csapott
mokkaskanal so, 20 dkg reszelni valo sajt.

A lisztet a margarinnal es a sajttal osszemorzsoljuk, az elesztot keves
cukros tejben felfuttatjuk, hozzaadjuk a magarinnal osszemorzsolt
liszthez, osszedolgozzuk a tojassargakkal, soval es a tejfollel.
Kb. 2 cm vastagra nyujtjuk, tetejet beracsozzuk, kozepes nagysagu
szaggatoval kiszaggatjuk, tepsibe kb. fel orat  (lehet tobb is) allni
hagyjuk.
Sutes elott bekenjuk tojassal es reszelt sajttal szorjuk . Forro sutoben
rozsaszinure sutjuk.

A magunk reszere (4 fo) mind a harom fajta pogacsabol  DUPLA  adagot
szoktam kesziteni.

Jo sutkerezest kivanok!

         Udvozlettel: Irene
+ - cimvaltozas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!
A nalatok bejegyzett cimemre ugyan megkapom az erdekes postat, de a
cimem megvaltozott:
az uj cimem:

. net

Kerem bejegyezni es kerem tovabbra is a KONYHAT!
Udv
Marta
+ - zsiroldo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Koszi szepen, addig megyek, mig meg nem talalom... :-))  Amerikai
>gyartmany, ugye??

Nem amerikai, hanem izraeli gyartmany, es egy komaromi ceg forgalmazza.
A legvaratlanabb helyeken lehet kapni. En egy Ulloi uton levo
festekaruhazban vettem Lorincen. Mielott rabukkantam, mar sok helyen
megneztem, foleg a nagyobb helyeken, mint pl. a Cora, de nem volt. Miutan
megtalaltam, masnap lattam a Jee diszkontban is.
Sokkal jobb, mint a tuzhelytisztito habok.

Udv.
Aliz
+ - "totos" neve (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

en meg krumplipufni-.nak ismerem es ez Kassarol szarmazik.
Van valaki a Felvidekrol?
En is teszek bele egy tojast is, es a krumplireszelest "megoldottam" a mixerben
. Igaz hogy nem lesz szalas.
A rostit en is csak krumplibol ismerem, nem fott hanem nyers es azt viszont dur
vabbra reszelem, es vekony karikara vagott hagymat is teszek bele, meg a szokas
os: so, bors, sajt.

Egy kerdes: MO-n milyen fajta rizst lehet kapni tejberizsnek? mi a neve? Itt va
n kulon amit "ka'sarizs"-nek hivnak, gombolyu es elegge ragacsos ha megfozik.
Es ha valakit erdekel: a fiam kapott kardemom-t a sved kovetseg szakacsatol, de
 azert koszonok minden tippet, meg is irtam neki de mar keso volt.

Receptre ma nem futja az ido:mbo:l.

A zsirfelfogo halorol nekem is ugyanaz a velemenyem, nem is hasznalom (annak). 
- csak "polcmelegitonek"....:-)))

Jo kajakat az etvagyatokhoz!
Agnes
+ - Re: Rantas es Pas'ka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: szakacskonyvek ( 176 sor )

Peter irta:
> Nagyon ajanlom kiprobalni. Ugye szoszerint _lisztrantas_. Ize szerint
> is
> az. Ellenteben a kukorica, burgonya, rizslisztbol, kemenyitobol es
> egyebekbol keszitett tobbiekkel.

Lehet hogy legkozelebb kiprobalom. Habar mar annyira megszoktam a
"valodi" lisztet :-) Node ha mar itt tartunk, hadd emlitsek meg meg egy
valtozatot:
Fele-fele puha vajat es lisztet osszegyurunk, ezt aztan el lehet tenni a
hutoben/fagyasztoban. Ebbol lehet aztan tenni a forro martasba, nem fog
csomosodni. Csak epp nem a martas keszitesekor kell eszebe jusson az
embernek hogyhat most jo lenne ha lenne, mint nekem neha :-)))

> Es fortsriftos felhasznalas szerint le kell huteni es _teljesen_
> lezsirtalanitani tovabbi felhasznalas elott. A csontokbol, plane a

Igen, igy van. De ez nem nehez, a zsir a hutes folytan olyan reteget
kepez a tetejen mint a jeglapok a vizen, siman leemelheto.

Davidnak:

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Orosz Paska ( 11 sor )

> Nincs meg valamelyikotoknek az Orosz Pa'ska receptje? Regebben
> megvolt, csak

Mondjuk ugy, nekem van _egy_ Pa'ska recept, ideirom. Az eredetiseget nem
garantalom :-)

20 adagra (?):

1 kg 10%-os kremturo (ezt nehez leforditsam, a nemet Quark van ideirva
ami olyan kisse vizenyos kremturo)
15 dkg vaj
1 db valodi vanilia
1 citrom
csipet so
3 tojassargaja
15 dkg cukor
25 dkg tejszin
10 dkg kandirozott gyumolcs felapritva
40 g feldarabolt mandula
50 g ... Zitronat, huhh, mi is ez? az a gorog kandirozott zold
citromhejfele, apro kockara vagva aruljak muanyag dobozban kulonosen
adventi/karacsonyi sutikhez

A turot ha nedves, ejjelre szitara tesszuk hogy lecsorogjon.
A puha vajat a kikapart vaniliaval, reszelt citromhejjal es soval
habosra kavarjuk. A turot hozzaadjuk, elkavarjuk. Egy fem edenyben a
tojassargajat a cukorral egesz vilagosra, habosra verjuk.
A tejszint felmelegitjuk, de vigyazzunk hogy ne fojon. Lassan a
tojas-cukor keverekhez ontjuk, eloszor csak kicsinkent, kozben allandoan
kavarjuk hogy ne menjen ossze. Az edenyt majdnem fovo vizfurdobe
helyezzuk, tovabb kavarjuk ameddig megsurusodik. Ekkor jeghideg vizes
edenybe helyezzuk es ujfent tovabb kavarjuk ameddig kihult.
A gyumolcsot, mandulat, kandirozott citomhejat es turomasszat
hozzaadjuk, osszekavarjuk.

Huhh, most jon a legfurabb resze: Egy megfelelo meretu (kb. 15 cm)
vadonatuj viragcserepet kibelelunk egy tiszta konyharuhaval, a masszat
beletoltjuk. A konyharuha vegeit osszehajtogatjuk hogy befedje a
tetejet. Rahelyezunk egy tanyert es erre egy sulyos targyat teszunk hogy
lenyomja az egeszet. A cserepet egy racsra helyezzuk hogy a folos
nedvesseg a lyukon kicsuroghasson. Az egeszet 2 napig a hutoben tartjuk,
azutan egy talra boritjuk. Izles es turelem szerint kandirozott
(diszitesre valo) cseresznyet csikokra vagunk es a pas'ka oldalara
kirakjuk belole az X es a B betuket (a "Krisztus feltamadott" orosz
megfelelojenek a kezdobetui).


Na szoval ez nem ugy nez ki hogy olyan hamar ki fogom probalni. Foleg a
turo gyanus, talan emlexel mifelet tettetek bele.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Allandoan olvasoja vagyok a konyhanak, es most egy kerdesem is lenne. Foleg
azokhoz, akik amerikaban elnek/eltek. Arra lennek kivancsi, ogy otthon
mivel lehetne helyettesiteni a kovetkezo dolgokat: corn syrup, es
shortening. Szeretnem megcsinalni nehany kintrol szarmazo receptemet az
unnepek alatt, es kivancsi vagyok hogy vlakinek vannak-e ilyen teren
tapasztalatai.

Elore is koszi:

Nelli

________________________________________

Kornélia Szabó

European Molecular Biology Laboratory
Meyerhofstrasse 1
69117 Heidelberg
Germany

tel: 49-(6221) 387-600
fax: 49-(6221) 387-166
e-mail: 

_________________________________________

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS