Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 46
Copyright (C) HIX
1998-12-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Garam Masala (mind)  20 sor     (cikkei)
2 kemenyito (mind)  21 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #45 (mind)  23 sor     (cikkei)
4 Re: Garam Masala (mind)  21 sor     (cikkei)
5 pulyka (mind)  52 sor     (cikkei)
6 Re: Karacsonyi pulyka (mind)  11 sor     (cikkei)
7 Garam-masala (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - Garam Masala (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali Gergely!

Receptem nincs, de szoktam hasznalni a Garam Masala nevu
fuszerkevereket. Szaftos ma'je'telekhez,'rizseshushoz, rizibizihez
kevertem, hogy egy kis uj izt hozzon.
Indiai fuszer, a Tandoori Masalaval egyutt. Ez utobbi csipos.
Mindketto erosen illatos, ezert azt ajanlom, hogy eloszor ovatosan
hasznaljatok, aztan izles es tapasztalat szerint el lehet talalni a
kello fuszerezest
.A fuszerkeverek dobozanak oldalan van egy angol szoveg, ott biztosan
latszik az osszetetel, vagy a felhasznalas modja, csak en nem tudok
angolul.
Talaltam viszont egy receptkonyvet, Bence Vera: Vilagkonyha.
Ebben indiai etelek is vannak. A Garam Masalarol nem tesz emlitest,
Valoszinuleg a keverek osszetevoit hasznalja.
Ilyenek: curry, gyomberpor, bors, fahej,szegfubors,koriander, chili,
orolt komeny.
Gyomber es curry szinte mindenben van.
             En csak ennyit tudok segiteni:
                                                                Sida
+ - kemenyito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhamesterek!

Ma kimerito valaszokat olvashattam szalalkali ugyben, ezennel ujabb
"feladvanyt" tennek kozze:
Mi az etkezesi kemenyito, miert, ill. mi helyett jo hasznalni. Eleg sok -
foleg kulfoldi - receptben latom. Nagyjabol sejtem, hogy pl. szoszok
suritesere is jo (a kinai kajakat is ezzel suritik? - nem tudja valaki?),
de ezen kivul fogalmam sincs, mihez hasznalhato. (Ez is valami E szammal
rendelkezo adalek?? )

Mas:
Van-e valami jo receptetek osszegyujtott tojasfeherjek felhasznalasara.
Egyetlen suti receptjet talaltam csak a szakacskonyvemben, nem volt rossz,
de azert a rendes piskota finomabb.:)
Mostanaban lefagyasztom a maradek feherjeket, s bar szkeptikus voltam, de
rendesen felverodik habnak. 
Igy aztan nincs tobbe peneszedo tojasfeherje a hutoben :))

Varom valaszotokat
sziasztok
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #45 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ledves Peter,
Itt kuldok egy pulyka receptet, amit csak 42 eve csinalok minden Karacsonykor.

  A nyakat, belsoreszt kiveszed , megmosod es kis labosan zoldseggel, soval
fozod ( ez lehet  a levest) .Az egesz  pulykat is megmosod hideg vizze,
besozod kivul es belul.
 En szoktam tolteleket is tenni bele.
Toltelek: 1 hagyma arpora vagva, maj lekaparva,  szaraz kenyer tejben
megaztatva.(kb 5-6 szelet) Selery aprora vagva, petrezselyem  egy kis
csokorral.
 Egy tojas.  So - Bors.  Ezt jol elkevered es megtoltod a pulykat vele.
 Nagy edenybe, sutube tenni lefedve.  Kozepes meleg ( nemtudom othon hogy
vannak a sutuk.)  Itt en 350 fokon sutom. 5-6 oran keresztul.  En szokok ket
pohar vizet , kis olajat onteni ra. 
 Amikor megsult ( szep barna  es kessel megszurva puha)
 kiveszed a sutobol es hagyod hulni 1/2 orat utanna lehet felszeletelni es
szosszal    tort krumplival felszolgalni.
A szoszt a pulyka suto aljan leve lebol keszited.
Kis labasba ontod, leszurve kis vizzel keverve . so - bors.  Mikor forr
(lassan) beleontesz  2 -3 kanal lisztbol es kis vizbol keszult masszat.
Vigyazni kell ne forjon nagyon, mert csomos lesz.  A pulyka just ezzel a
szosszal talalod mindenki fogja szeretni.
Sok szerencset a fozeshez.
+ - Re: Garam Masala (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>egzotikus fuszert. Az egyik volt a targyban is emlitett Garam Masala.
>Ha jol sejtem, ez valami indiai fuszer. Tud valaki receptet kuldeni?
> - Gergely

Bocs, hogy nem teljesen a magam szavaival fogom leirni, de en is csak
konyvbol tudtam utana nezni a dolognak. A garam masala az eszak-indiai
konyha alapveto fuszerkevereke. Nagyon sok valtozatban hasznaljak.
Lehet 2-3 fuszer kevereke, és lehet nagyon sok fuszer kevereke is.
A garam masala legaltalanosabb osszetevoi : fahej, baberlevel, romai
komeny, koriander, zold vagy fekete kardamom, szemes fekete bors,
szegfuszeg, orolt szerecsendio-virag. (Konyvben a pontos mennyiseg
is levan irva, hogy mibol mennyi talalhato meg az alapreceptben.)

Altalaban husokhoz es a csirkehez adott hagymaalapu martasokhoz
hasznaljak. Talaltam recepteket is ahol hasznalni lehet, de mivel meg
nem probaltam Oket,  igy csak ha erdekel ugy a konyvbol tudnam leirni.
Az etelek : Hideg fuszeres csirke, Savanyitott fokhagyma, Shami kebab.
Ha a receptek kiprobalatlanul is erdekelnek, akkor szivesen kozreadom.

Zsu
+ - pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

.Sziasztok

Ime egy igazi karácsonyra való töltött pulyka recept. Be kell valljam nem
tőlem származik  (Szabokine Jung Andreatol kaptam webcuki), de a foproba
megtortent, nagyon finom.

Gesztenyevel toltott pulyka

Hozzavalok

3/4 kg gesztenye, 1,5 dl tej, 1 db szikkadt zsemle, 10 dkg vaj vagy
margarin, 40 dkg serteshus, 2 egesz tojas, 1 teaskanal szaritott majoranna,
so, feher bors, reszelt szerecsendio, 1 db konyhakesz bebipulyka (3 kg), 15
dkg vekonyra szeletelt csaszarszalonna, 1/2 kg aszalt szilva, 2,5-3 dl
szaraz vorosbor, 2 evokanal cukor, 1 nagyobb darab fahej, 3-4 szem
szegfuszeg, egy fel citrom vekony spiralban levagott heja, 1 fej
voroshagyma, 1/4 kg sampinyongomba, 30 dkg hosszu szemu rizs, 2 dkg
paradicsompure, 2 dkg liszt, petrezselyem a disziteshez, feher cerna es
fogpiszkalo.

A gesztenyet keresztben bevagdosva elomelegített sutoben (225 fokon) addig
sutjuk, mig a heja felreped. Hejat letisztítjuk es annyi vizzel, amennyi
ellepi, a forrastol szamítva kb. 20 percig fozzuk. Leszurjuk, majd
kevergetve a tejjel egyutt forras utan addig fozzuk, míg felveszi a tejet es
szet nem fo. Felolvasztunk 5 dkg zsírt. A vízbe aztatott es kinyomkodott
zsomlet es a hust ledaraljuk, osszegyurjuk a zsirral, a gesztenyevel es a
tojasokkal. Soval, borssal es szerecsendioval izesítjuk.

A pulykat kivul-belul megmossuk es megtoroljuk. Belul megsozzuk, megtoltjuk
a gesztenyemasszaval, majd a test nyilasait osszetuzzuk. Szarnyait
osszekotjuk a hatan, combjait a mellen, majd kivulrol is bedorzsoljuk soval
es borssal, vegul beboritjuk szalonnaval. Keves vizzel es zsirral tepsiben,
elomelegített sutoben (200 fokon) lefedve kb. 2 1/2 oraig sutjuk. Ha
elkeszult, a fedot és a szalonnat leveve, a pulykat a sult level
locsolgatva, fedetlenul tovabbi kb. 30 percig ropogos barnara sutjuk.

Az aszalt szilvat a vorosborral, a cukorral, a fahejjal, a szegfuszeggel es
a citrom hejaval 15 percig paroljuk. A hagymat felaprítjuk, a gombat
felbevagjuk, es a maradek zsiron megfonnyasztjuk. A rizst hozzaadva rovid
ideig tovabb dinszteljuk, majd 3/4 liter vizzel felengedve kb. egy teaskanal
soval felforraljuk. Fedo alatt kis langon 20 percig paroljuk. A pulykarol
eltavolítjuk a cernat, majd letakarva 15 percig pihentetjuk. A sult levet
egy labosba ontjuk, es keves vizet alaontve leszedjuk a zsirjat, melybol kb.
ket evokanalnyit egy ajabb labosban felforrositunk, es gyakori kevergetés
mellett keves liszttel megforgatjuk benne a paradicsompuret. A huslet 1/4
liter vizzel felontjuk, majd felforralas utan 5 percig fozzuk. Soval,
borssal izesítve finom szuron leszurjuk, es szoszos talba toltjuk.

A parolt rizst, a sult pulykat es az aszalt szilvat egy talon elrendezve,
petrezselyemmel diszitve adjuk az asztalra. A szoszt kulon kinaljuk

Fruzsi
+ - Re: Karacsonyi pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Ha valakinek lenne elfekvoben valami klassz, nem tul
>bonyolult pulykareceptje karacsonyra, kerem kuldje el
>nekem. Levestol a sultig mindennel oromet szerezne.
Pulykat jol megspekeled fustolt szalonnava, aztan be vele a sutobe. (en a
spekelest ugy szoktam csinalni, hogy hegyes kest belebokok a husba, utana
muszereszcsipesszel megfogom a szalonnacsikot, es belenyomom, es akkor nem
csuszik, meg kevesbe leszek nyakig zsiros - ja igen erdemes a szalonnat
elotte fagyasztoba rakni, hogy jo kemeny legyen)

A'kos
+ - Garam-masala (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!!!

A garam-masala valoban indiai fuszerkeverek. Ugy keszitik hogy tobbfele
fuszert megporkolnek es utana osszeorlik oket. Ettol van a barna szine.
A pontos osszetevokkel most nem terhelnek senkit, mivel igazan pontos
recept nincs is ra, hiszen Indiaban jobbara otthon csinaljak, es mint
tudjuk ahany haz, annyi szokas . :-)  Persze vannak sablonok erre is, ha
valakit erdekelne szoljon, es akkor bepotyogom amit tudok rola.

Ha jol emlekszem garam-masalas repceptet kuldtem be ugy a 36-ik szam
kornyeken, igy inkabb azt most nem ismetelnem meg. Ha nem lenne meg,
persze kuldom megint.

Legjobb tudomasom szerint foleg zoldseges etelek keszitesere hasznaljak,
amely eteleket vagy rizzsel, vagy a speci kenyerfelesegeik
valamelyikevel fogyasztanak. Nagyon hasonlo tolteleket tesznek az
ugynevezett samosaba is, csak ott a toltelek joval fuszeresebb, mivel a
teszta valamenyit fel vesz a fuszerekbol.
Esetlegesen hasznaljak husetelek keszitesehez is, ott elsosorban a
pacolasnal add alapizt a husnak. De egyszer  ettem mar csirke
tikka-masalat is, ami csirkedarabok johurtos-masalas nagyon suru
szaftban etelnek felel meg. Sajna a receptjet meg nem sikerult
kideriteni, mivel ezt az etelt egy eteremben kovettek el, de nem adom
fel a kuzdelmet, hatha egyszer en is megtudom hogyan keszul. Szoval ha
valaki ismerne, ne kimelje magat, (es a konyhat sem!) es legyszi kuldje
be a receptet!!!

Mas: az unnepek kozeledtevel azt hiszem aktualis lesz a kerdes. Ismer -e
valaki konnyen sutes nelkul eloallithato sutemeny receptet?
Ha igen, kuldjetek be egy parat, mert itt alok suto nelkul es sutit
szeretnek varazsolni a vasarnapi ebedhez ...
Elore is koszi,
Ancsa

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS