Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 216
Copyright (C) HIX
1994-08-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Marijuana (mind)  13 sor     (cikkei)
2 Hamiskaracsony! (mind)  25 sor     (cikkei)
3 gyerek meghivas + tunasalata (mind)  13 sor     (cikkei)
4 E'n - a Kedvesem - es nehany pirog. (realista tango) (mind)  128 sor     (cikkei)

+ - Marijuana (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Van kulonbseg a fuszivas es a leittasodas kozott.
Az alkohol veszelyesebb mert okoz olyanfajta raszokast, hogy az ember
anyagcsereje 'raall' aztan mar muszaj innai -- a fu nem. (Pszichologiailag
persze valaki kerulhet fuggosegbe tole.)
Az csak a hagyomanyok miatt van, hogy a marijuanat tiltjak a szeszt meg
kulturhelyeken nem (Pld. Europa es Hong Kong ;-).
 Egyre tobbet latom a temet emlegetni, hogy mar Europaban is fontolgatjak
itt-ott, hogy engedelyezni kellene a fuszivast (pld. a nemetek!).
Valamit itt is lattam rola de aztan nem talaltam az ujsagot amiben a cikk
volt.
Sajat velemenyem: Ha legalis lenne sokkal kevesebb gond lenne vele es nem
hiszem, hogy lenyeges bajforras lenne.
Zsoter Andras
+ - Hamiskaracsony! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Meghogy Karacsony telen? 

Eddig csak a kek-hegyekbeli vendeglosok es szallodasok csinaltak,
de iden mar egy sydney-i szorakozohely is hirdeti: Karacsony
telen. Belevalo party, sult pulyka, fenyofa, ajandekok. Krisztus
sehol persze, pogany dolog. Eggyel tobb urugy az ivasra vagy igazi
nosztalgia az igazi karacsony utan?
Ez a tel mostanaig, aug. elejeig, langyosnak bizonyult, mind
idojarasi, mind uzleti szempontbol. A 'valodi' hamiskaracsony
junius 24-en megrendezhetetlen volt a meleg miatt. Lottek volna a 
hangulatnak. Most vegre van egy kis hideg es hat biznisz iz
biznisz, meg nem keso, talan bejonnek azok az europai bevandorlok
penzt szorni.
A Kek-hegyekben 1000 meter folott meg ho is eshet, reggelre
elolvad, de addig is megvan a hangulat.
Angolul ugyes nevet is adtak a dolognak: Yultide. Ez valami pogany
kelta szo a teli unnepkorre. A hamiskaracsony a sajat
magyaritasom. A nejem is most telefonalt, hogy a munkahelyen, egy
nagy allami laborban is megrendezik a hetvegen, feliratkozzon-e?

A deli felteken feltekezoknek kellemes Hamiskaracsonyi Unnepeket
az eszakiaknak meg hasonloan kellemes Nyari Mikulast kivanok,

Bertok Zoltan, Sydney

+ - gyerek meghivas + tunasalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Monika kerdezte, hogy lehet kulfoldi gyereket az USAba meghivni iskolaidoben,
es egy tuna salata receptet.

A gyerk meghivas   rendkivul egyszeru. Szbalyos meghivo levelet kell
kuldeni garantalva a gyerek eltartasat ezenkivul ha a meghivas iskolaidoben
van akkor bizonyitani kell a vizumhoz, hogy a gyerek iskolaba be van iratva.
Public iskola viszont koteles minden gyereket aki ott lakik be venni.
Ugyhogy az iskolaban be jelented, hogy a gyerek szeptembertol nalad
lakik, beiratod, es hozod az igazolast.

A tuna salata a vilag legegyszerubb etele. Chunk tuna with water nevu
konzervet osszekeversz majonezzel + esetleg hagymaval. Ennyi es finom.
Udvozlet    Foldes MAria + Gereb Mihaly
+ - E'n - a Kedvesem - es nehany pirog. (realista tango) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Otthonkasok!

Elozetes:
Zavodszky Ildiko : A kerdeses sort Karinthy Frigyes irta.
Komjathy Katalin : Kedves Katalin, legyszives oszd meg velunk a mogyorovajas
		   martas titkat. Amikor eloszor kostoltuk (mogyorovajat) 
		   egyfolytaban azt mondogattuk - '...hogy ennek milyen fura 
		   ize van...mmm...nagyon erdekes...mmm...es nem edes - igaz ?
		   ...mmm...es megis ez a sok mogyoro !!...mmm...mmm' and it 
		   has gone..mmm.

Remelem nem koveztek meg ha Ottawabol eredeti orosz pirog receptet kuldok.
Tegnapelott a helyi ujsag 'Food' mellekleteben orosz emigransok receptjei
szerepeltek. A pirogra mar reg palyaztam, igy rogton elhataroztam egy kis
gasztronomiai kilengest. Eloszor is vettem egy uveg vodkat, mivel a pirog 
tesztajaba kell egy teaskanal :-) Innen a dolgok rohamosan egyszeruve es
konnyen kivitelezhetove valtak..

Utolagos(de ez a tobb):

Beszereztem a hozzavalokat. Van ami volt otthon.(!) Ime :
Teszta :
	3 bogre liszt (1 bogre = 225 ml, vedd 2-2.5 decisre)
	1 kaveskanal so
	1 bogre vaj ( ezt nem kell betartani, en olyan 15-20dkg tettem bele,
		     ...akartam hagyni a vajaskenyerre.. Americans figyelem,
		     sonelkuli vajat hasznaljatok)
	1 tojas
	1 teaskanal vodka ( en melegen ajanlok fel decit! A teszta retegzode
	  se szempontjabol nagyon nagy szerepe van!!!)
	Jeges viz - fel - es ket es fel deci kozotti mennyiseg
	Marhahusos toltelek. (lsd, lentebb)
	1 felvert tojas sarga

Teszta Know-How :

Keverd ossze a lisztet es sot. Tedd bele a vajat. Ket kessel kezdd el vagdosni
a vaj darabkakat mintha kodben lathatatlan ellenseggel kuzdenel. (Figyelem, 
maradj a talban..) A lenyeg: a vajat ugy oszlasd el a lisztben hogy borso 
nagysagu lisztes kis mocsingok kepzodjenek.(szoval nem egy halalra kevert vaj-
liszt turmix kell). Verd fel a tojast (az elsot) es keverd hozza a fel deci 
vodkat. (a fiuknak ajanlom, jobb ha mar az elejen felreteszik ezt a feldecit,
biztos ami biztos...) Ha idaig eljutottal meghuzhatod a vodkas uveget. (mar ha
eddig nem tetted meg). A tojasos vodkas kevereket toltsd bele a lisztbe. Keverd
.
Fokozatosan toltsd hozza a jeges vizet es keverd a masszat. Gyurd. Csinalj egy
rugalmas tesztat. Gondolj arra hogy kb.3mm-resre kell kinyujtanod. Csinald meg
a szokasos labdat, fedd le, hutobe vele egy orara.
( a teszta keszitese kb. tiz percet igenyel!!!)
Megjegyzes:
Az egesz keszitesi ciklusban a hideg - kulcsszo. A vaj lehet kemeny. A viz
ezert kell hogy jeges legyen. A lenyeg hogy olyan tesztad legyen amiben a 
sutes kozben olvad szet a vaj es ekozben talalkozik a vodkaval. Sorry nem
vagyok kemikus de ha jol sikerul olyan reteges-fele tesztad lesz.

Marhahusos toltelek

	2 evokanal olaj vagy vaj
	2 kozepes apritott hagyma ( en erzekeny vagyok ra igy csak egyet tettem bele)
	kb.60 dkg daralt marhahus (lean ground beef)
	2 evokanal apritott kapor vagy 1 teaskanal szaritott
	teaskanal so
	torott bors
	1 evokanal tejfol
	(en meg hozza tettem egy gerezd fokhagymat is- good!)

Melegitsd forrora az olajat (vajat), piritsd a hagymat(kat) arany szinure. 
Keverd ossze a daralt marhahussal. Keverd. Ne tedd ra a fedot. (lere nincs 
szukseg) Tedd ezt mig az osszes piros szin el nem tunik a husrol. Vedd le 
tuzrol. Sozd, borsozd. (ezt kulonben megteheted mar elobb is). MOST keverd
hozza a finomra apritott kaprot. Jol keverd ossze. Add hozza a tejfolt. Ke-
verd ossze. Kesz. Hagyhatod hulni. Ha a teszta egy oraja letelt, vedd ki a
hutobol. Vegyel egy nagy levegot. Fujd ki. Igyal egy kis vodkat. Most foly-
tathatod.

Nyujtsd ki a tesztat a mar emlitett kb.3mm-res vekonysagura. Vagj belole kb.
7-8 cm atmeroju koroket. Minden kor kozepere kb. fel evokanal toltelek kell.
A teszta egyik oldalat hajtsd a masik felere hogy felkor alakzatot kepezzen.
Zard le. En felvettem a kosarkakat es ujjal kemenyen alulrol-felulrol ossze-
nyomkodtam, egy kicsit preselve-nyujtva a tesztat hogy biztosan ne nyiljon
szet suteskor. Ne felj, ha minden jol megy, a teszta rugalmas, sok mindent 
kibir.

A sutolapot vajazd/olajozd elo. A pirogokat 'szajukkal lefele' fektetve he-
lyezd el. Melegitsd elo a sutot. Vedd a felvert tojassargajat es kend be vele
a tesztak feluletet.

350 Fahrenheit-en susd kb. 20 percig vagy amig meg nem barnul (pirosodik).
Nezd meg a teszta masik felet. Ha valami miatt veletlenul nyersnek iteled,
nyugodtan forditsd meg es szanj ra meg par percet.

Az egesz kb. 20-25 pirogot eredmenyez. Megprobaltam nagyon reszletesen irni,
hozzadva az en tapasztalataimat. Tekintve hogy meg soha nem csinaltam pirogot
elotte es tokeletes lett, ugy gondolom hogy a leiras ellenere a dolog egyszeru
Vigyazz, forron nem szabad megenni. 'Setaltatva' es fujogatva 10 percen belul
kihul es eheto. Egyszer egy irani ismerosomnel ettem hasonlot, a felesege ku-
koricat(csemege-konzerv) is tett a hushoz. Ok gyakran fagyasztoba teszik es
mikrohullamu sutoben barmikor fogyasztasra kesz. (Persze annak nem pirog volt
a neve...:-)).

Ps.: 
Mikor kedvesemmel ismertettem a receptet (akkor olvastam masodszor immar
figyelmesebben) kisse elbizonytalanodtam es kijelentettem hogy akkor pirogot 
kell csinalni - mintegy varakozasteljes tekintettel pillantva o"ra'.. 
Megveregette a vallam es sok sikert kivant, de neki epp do'ga van..
Amikor kesz lett, felfalt kb.tizet, lefekudt es thrillert almodott. Masnap
beismerte hogy lefekves elott talan megsem kellett volna de nem tudott ellen-
allni... Es meggyozodese(!!!) - ha nem erositem magam vodkaval - biztos nem 
sikerult volna ilyen jol... Ilyenek ezek a nok... (kulonben sok mindenre o" 
nyitotta ra korlatolt tudatom, a leiras ezert ilyen jo..-:)

Ja..: Ha nem tudod egyszerre megsutni az osszeset, NE keszitsd el elore a 
pirogokat. Tedd be a maradek tesztat is es a tolteleket is a hutobe. A tejfol
konnyen levet ereszt ami nem kedvezo a sutesnel. ( a tesztat vizesse teszi). 
Kozvetlenul sutes elott keszitsd el oket es sutobe veluk... 

A friss kapor igazan elvezetesse, charm-ossa (Oliver jol irom?) teszi az 
osszhatast.


Jo partyra, portyazasra, uzsonnara, ebedre, reggelire.. szoval amikor csak 
megeheztek.

Ha valakinek rajtunk kivul is sikerul - irja meg!

Szevasztok,

Tibor & Maria

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS