1. |
Marijuana (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
2. |
Hamiskaracsony! (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
3. |
gyerek meghivas + tunasalata (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
4. |
E'n - a Kedvesem - es nehany pirog. (realista tango) (mind) |
128 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Marijuana (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Van kulonbseg a fuszivas es a leittasodas kozott.
Az alkohol veszelyesebb mert okoz olyanfajta raszokast, hogy az ember
anyagcsereje 'raall' aztan mar muszaj innai -- a fu nem. (Pszichologiailag
persze valaki kerulhet fuggosegbe tole.)
Az csak a hagyomanyok miatt van, hogy a marijuanat tiltjak a szeszt meg
kulturhelyeken nem (Pld. Europa es Hong Kong ;-).
Egyre tobbet latom a temet emlegetni, hogy mar Europaban is fontolgatjak
itt-ott, hogy engedelyezni kellene a fuszivast (pld. a nemetek!).
Valamit itt is lattam rola de aztan nem talaltam az ujsagot amiben a cikk
volt.
Sajat velemenyem: Ha legalis lenne sokkal kevesebb gond lenne vele es nem
hiszem, hogy lenyeges bajforras lenne.
Zsoter Andras
|
+ - | Hamiskaracsony! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Meghogy Karacsony telen?
Eddig csak a kek-hegyekbeli vendeglosok es szallodasok csinaltak,
de iden mar egy sydney-i szorakozohely is hirdeti: Karacsony
telen. Belevalo party, sult pulyka, fenyofa, ajandekok. Krisztus
sehol persze, pogany dolog. Eggyel tobb urugy az ivasra vagy igazi
nosztalgia az igazi karacsony utan?
Ez a tel mostanaig, aug. elejeig, langyosnak bizonyult, mind
idojarasi, mind uzleti szempontbol. A 'valodi' hamiskaracsony
junius 24-en megrendezhetetlen volt a meleg miatt. Lottek volna a
hangulatnak. Most vegre van egy kis hideg es hat biznisz iz
biznisz, meg nem keso, talan bejonnek azok az europai bevandorlok
penzt szorni.
A Kek-hegyekben 1000 meter folott meg ho is eshet, reggelre
elolvad, de addig is megvan a hangulat.
Angolul ugyes nevet is adtak a dolognak: Yultide. Ez valami pogany
kelta szo a teli unnepkorre. A hamiskaracsony a sajat
magyaritasom. A nejem is most telefonalt, hogy a munkahelyen, egy
nagy allami laborban is megrendezik a hetvegen, feliratkozzon-e?
A deli felteken feltekezoknek kellemes Hamiskaracsonyi Unnepeket
az eszakiaknak meg hasonloan kellemes Nyari Mikulast kivanok,
Bertok Zoltan, Sydney
|
+ - | gyerek meghivas + tunasalata (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Monika kerdezte, hogy lehet kulfoldi gyereket az USAba meghivni iskolaidoben,
es egy tuna salata receptet.
A gyerk meghivas rendkivul egyszeru. Szbalyos meghivo levelet kell
kuldeni garantalva a gyerek eltartasat ezenkivul ha a meghivas iskolaidoben
van akkor bizonyitani kell a vizumhoz, hogy a gyerek iskolaba be van iratva.
Public iskola viszont koteles minden gyereket aki ott lakik be venni.
Ugyhogy az iskolaban be jelented, hogy a gyerek szeptembertol nalad
lakik, beiratod, es hozod az igazolast.
A tuna salata a vilag legegyszerubb etele. Chunk tuna with water nevu
konzervet osszekeversz majonezzel + esetleg hagymaval. Ennyi es finom.
Udvozlet Foldes MAria + Gereb Mihaly
|
+ - | E'n - a Kedvesem - es nehany pirog. (realista tango) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusztok Otthonkasok!
Elozetes:
Zavodszky Ildiko : A kerdeses sort Karinthy Frigyes irta.
Komjathy Katalin : Kedves Katalin, legyszives oszd meg velunk a mogyorovajas
martas titkat. Amikor eloszor kostoltuk (mogyorovajat)
egyfolytaban azt mondogattuk - '...hogy ennek milyen fura
ize van...mmm...nagyon erdekes...mmm...es nem edes - igaz ?
...mmm...es megis ez a sok mogyoro !!...mmm...mmm' and it
has gone..mmm.
Remelem nem koveztek meg ha Ottawabol eredeti orosz pirog receptet kuldok.
Tegnapelott a helyi ujsag 'Food' mellekleteben orosz emigransok receptjei
szerepeltek. A pirogra mar reg palyaztam, igy rogton elhataroztam egy kis
gasztronomiai kilengest. Eloszor is vettem egy uveg vodkat, mivel a pirog
tesztajaba kell egy teaskanal :-) Innen a dolgok rohamosan egyszeruve es
konnyen kivitelezhetove valtak..
Utolagos(de ez a tobb):
Beszereztem a hozzavalokat. Van ami volt otthon.(!) Ime :
Teszta :
3 bogre liszt (1 bogre = 225 ml, vedd 2-2.5 decisre)
1 kaveskanal so
1 bogre vaj ( ezt nem kell betartani, en olyan 15-20dkg tettem bele,
...akartam hagyni a vajaskenyerre.. Americans figyelem,
sonelkuli vajat hasznaljatok)
1 tojas
1 teaskanal vodka ( en melegen ajanlok fel decit! A teszta retegzode
se szempontjabol nagyon nagy szerepe van!!!)
Jeges viz - fel - es ket es fel deci kozotti mennyiseg
Marhahusos toltelek. (lsd, lentebb)
1 felvert tojas sarga
Teszta Know-How :
Keverd ossze a lisztet es sot. Tedd bele a vajat. Ket kessel kezdd el vagdosni
a vaj darabkakat mintha kodben lathatatlan ellenseggel kuzdenel. (Figyelem,
maradj a talban..) A lenyeg: a vajat ugy oszlasd el a lisztben hogy borso
nagysagu lisztes kis mocsingok kepzodjenek.(szoval nem egy halalra kevert vaj-
liszt turmix kell). Verd fel a tojast (az elsot) es keverd hozza a fel deci
vodkat. (a fiuknak ajanlom, jobb ha mar az elejen felreteszik ezt a feldecit,
biztos ami biztos...) Ha idaig eljutottal meghuzhatod a vodkas uveget. (mar ha
eddig nem tetted meg). A tojasos vodkas kevereket toltsd bele a lisztbe. Keverd
.
Fokozatosan toltsd hozza a jeges vizet es keverd a masszat. Gyurd. Csinalj egy
rugalmas tesztat. Gondolj arra hogy kb.3mm-resre kell kinyujtanod. Csinald meg
a szokasos labdat, fedd le, hutobe vele egy orara.
( a teszta keszitese kb. tiz percet igenyel!!!)
Megjegyzes:
Az egesz keszitesi ciklusban a hideg - kulcsszo. A vaj lehet kemeny. A viz
ezert kell hogy jeges legyen. A lenyeg hogy olyan tesztad legyen amiben a
sutes kozben olvad szet a vaj es ekozben talalkozik a vodkaval. Sorry nem
vagyok kemikus de ha jol sikerul olyan reteges-fele tesztad lesz.
Marhahusos toltelek
2 evokanal olaj vagy vaj
2 kozepes apritott hagyma ( en erzekeny vagyok ra igy csak egyet tettem bele)
kb.60 dkg daralt marhahus (lean ground beef)
2 evokanal apritott kapor vagy 1 teaskanal szaritott
teaskanal so
torott bors
1 evokanal tejfol
(en meg hozza tettem egy gerezd fokhagymat is- good!)
Melegitsd forrora az olajat (vajat), piritsd a hagymat(kat) arany szinure.
Keverd ossze a daralt marhahussal. Keverd. Ne tedd ra a fedot. (lere nincs
szukseg) Tedd ezt mig az osszes piros szin el nem tunik a husrol. Vedd le
tuzrol. Sozd, borsozd. (ezt kulonben megteheted mar elobb is). MOST keverd
hozza a finomra apritott kaprot. Jol keverd ossze. Add hozza a tejfolt. Ke-
verd ossze. Kesz. Hagyhatod hulni. Ha a teszta egy oraja letelt, vedd ki a
hutobol. Vegyel egy nagy levegot. Fujd ki. Igyal egy kis vodkat. Most foly-
tathatod.
Nyujtsd ki a tesztat a mar emlitett kb.3mm-res vekonysagura. Vagj belole kb.
7-8 cm atmeroju koroket. Minden kor kozepere kb. fel evokanal toltelek kell.
A teszta egyik oldalat hajtsd a masik felere hogy felkor alakzatot kepezzen.
Zard le. En felvettem a kosarkakat es ujjal kemenyen alulrol-felulrol ossze-
nyomkodtam, egy kicsit preselve-nyujtva a tesztat hogy biztosan ne nyiljon
szet suteskor. Ne felj, ha minden jol megy, a teszta rugalmas, sok mindent
kibir.
A sutolapot vajazd/olajozd elo. A pirogokat 'szajukkal lefele' fektetve he-
lyezd el. Melegitsd elo a sutot. Vedd a felvert tojassargajat es kend be vele
a tesztak feluletet.
350 Fahrenheit-en susd kb. 20 percig vagy amig meg nem barnul (pirosodik).
Nezd meg a teszta masik felet. Ha valami miatt veletlenul nyersnek iteled,
nyugodtan forditsd meg es szanj ra meg par percet.
Az egesz kb. 20-25 pirogot eredmenyez. Megprobaltam nagyon reszletesen irni,
hozzadva az en tapasztalataimat. Tekintve hogy meg soha nem csinaltam pirogot
elotte es tokeletes lett, ugy gondolom hogy a leiras ellenere a dolog egyszeru
Vigyazz, forron nem szabad megenni. 'Setaltatva' es fujogatva 10 percen belul
kihul es eheto. Egyszer egy irani ismerosomnel ettem hasonlot, a felesege ku-
koricat(csemege-konzerv) is tett a hushoz. Ok gyakran fagyasztoba teszik es
mikrohullamu sutoben barmikor fogyasztasra kesz. (Persze annak nem pirog volt
a neve...:-)).
Ps.:
Mikor kedvesemmel ismertettem a receptet (akkor olvastam masodszor immar
figyelmesebben) kisse elbizonytalanodtam es kijelentettem hogy akkor pirogot
kell csinalni - mintegy varakozasteljes tekintettel pillantva o"ra'..
Megveregette a vallam es sok sikert kivant, de neki epp do'ga van..
Amikor kesz lett, felfalt kb.tizet, lefekudt es thrillert almodott. Masnap
beismerte hogy lefekves elott talan megsem kellett volna de nem tudott ellen-
allni... Es meggyozodese(!!!) - ha nem erositem magam vodkaval - biztos nem
sikerult volna ilyen jol... Ilyenek ezek a nok... (kulonben sok mindenre o"
nyitotta ra korlatolt tudatom, a leiras ezert ilyen jo..-:)
Ja..: Ha nem tudod egyszerre megsutni az osszeset, NE keszitsd el elore a
pirogokat. Tedd be a maradek tesztat is es a tolteleket is a hutobe. A tejfol
konnyen levet ereszt ami nem kedvezo a sutesnel. ( a tesztat vizesse teszi).
Kozvetlenul sutes elott keszitsd el oket es sutobe veluk...
A friss kapor igazan elvezetesse, charm-ossa (Oliver jol irom?) teszi az
osszhatast.
Jo partyra, portyazasra, uzsonnara, ebedre, reggelire.. szoval amikor csak
megeheztek.
Ha valakinek rajtunk kivul is sikerul - irja meg!
Szevasztok,
Tibor & Maria
|
|