Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHONKA 117
Copyright (C) HIX
1994-03-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kutyusneveles es kutyustartas (mind)  16 sor     (cikkei)
2 visszaszoktatas - nyelvtanulas (mind)  27 sor     (cikkei)
3 Hus es egyebek (mind)  30 sor     (cikkei)
4 Clam Chowder (mind)  46 sor     (cikkei)
5 Egy masik jo recept ... (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - Kutyusneveles es kutyustartas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

VIszonylag uj gazdi vagyok (viszonylag fiatal kutyussal), 
es szivesen tanulnek regebbi gazdiktol. Nehany konkkret 
kerdesem is van, peldaul:

1) Hogy lehet amerikabol kutyust hazavinni, hogy az a penztarcanak es a 
kutyusnak sem art nagyon.
2) Hogy lehet a kutyust bevinni Magyarorszagra, anelkul hogy karantenba zarnak.
3) A kutyus nagyon jo, de nehany dolgot nem akar megtanulni, ami pedig fontos
lenne... ebben is szivesen vennek otleteket
4) Kutyusetrend: mit mikor mennyit... 
5) Kutyusszallitas az USA-n belul (hogy a legegyszerubb, ha az embernek nincs 
kocsija
6) Kasztacio.. kinek fontos, nekem, a kutyusnak, mindkettonknek/egyikunknek sem
?

Istvan
+ - visszaszoktatas - nyelvtanulas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Otthonkasok!

Sokan erdeklodtek (maganlevelben is) visszaszoktatasi tapasztalatainkrol,
ezert roviden a ferjen keresztul jelentkezem (o potyogi be [Hu, tenyleg. T.]).
  Pontatlan voltam sajnos a "visszaszoktatassal", mert - ahogy mar korabban
irtam - mi rovidebb idotartamokra jottunk eddig kulfoldre. Amirol a mi stroynk
szol, az foleg a kuzdelem a gyerek bizonyitvanyaert. (Majd a hetvegen ossze-
szedem magam, es leirom.) A kulturkorok kozotti valtas bizony nehez ugy, es 
orulok, hogy bar a pontatlansagom miatt ugyan, de megis felmerult a tema. A 
hazatero gyerekes csaladokat kemenyen erinteni fogja, ezert 1-2 otletem nekem
is lesz (vasarnap), de kerem a tapasztaltakat, hogy segitsenek kicsit ki a
bajbol. 
  Mas. Azt igertem, hogy eloadom a sajat nyelvgyakorlasi, -tanulasi otletemet,
ha a Katietol kulonbozik. Azert kicsit reszket a bokam. Arrol van szo, hogy
lenne-e Koztetek nehany erdeklodo egy kis nemet tanulas irant. Csak valami
laza, nemi szoveg, feladatok, semmi vasbeton modszertani alapok. Csak ugy. 
Kezdoknek. Meg ujrakezdoknek. Ha nincs nagy tiltakozas, a hetvegen utjara 
bocsajtom az 1. lecket (amit szigoruan szorakozasbol iheltem), aztan majd a 
reakciokon lemerem, hogy mennyire nelkulozhetetlen a folytatas.

Kedves Kati es Peter!

Koszi a reszletes valaszotokat a nyelvtanulas temahoz, majd kesobb reagalok ra.

Szio Moni, majd a recept is erkezik.

Sziasztok: Melinda
+ - Hus es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nos itten nem szeretem-nemszeretem kerdese, hogy milyen hus van. A disznohus
32%-aban van szalmonella, de nem tudni, hogy melyik 32%-ban. (Amugy ez mar
megsutes utan nem erdekes, de nyersen nem ennem meg.) Kulonben azert birhat
ennyire elvetemulni a dolog, mert a kinaiak SEMMIT (meg zoldsegeket SEM)
esznek meg nyersen (itt azert ez enyhebb egy kicsit mint Kinaban). Sot a
japanok nyershalevesi szokasaitol kifejezetten irtoznak!
 Azt nem tudom, hogy a japanok hogy turik a zajt, a kinaiak bizonyos, hogy
inkabb valami csendszigetelot (==zajkeltot) igenyelnek mert nem birhatnak
fel percig sem csendben maradni. Egy db. Mainaland Chinese egyedul! kepes
akkora zajt csapni csak ujsaglapozassal, hogy nem lehet tole hallani a TV-t.
( Kulonben nem szabad sohasem egy kalap ala venni a kinaiakat es a japanokat, 
csak neha messzirol kenyelmes az ilyen allaspont dehat mi sem szeretjuk ha az
amerikaiak mondjuk romannak neznek minket.)
 Itt a nemzeti eledel az mindenfele halalra forrazott tengeri allatkabol all
amig meglehetosen izetlenul vagy edes vackokkal osszekenve esznek. (Amit meg
en fozok az tul eros nekik meg akkor is ha en mar kifejezetten izetlennek
erzem.)
 Az egyetlen igazan jo helyi etkezesi szokas a teahazakban felszolgalt Dim Sum
(dim szam) de arrol oldalakat lehetne irni. Tenyleg odaat nem divat meg ez?
(Azt hiszem, hogy Kanadaban peldaul Vancouverben tobb Kinai van mar mint
Hong Kongban.)
 Gyorgyinek: A gyombert meg kell pucolni (mint a krumplit) es felszeletelve
vagy osszezuzva kell az etelbe rakni. Legalabb ket valtozata van az egeszen
fiatal es az oregebb. (A fiatal az olyan vilagos majdnem sarga heju az oregebb
az szurke's.) Izles szerinti mennyiseget kell hasznalni a fiatal kevesbe eros,
azt hiszem a japanok szoktak a gyombert savanyitva is enni (itt legalabbis
a japan bufekben es ettermekben adnak ilyet savanyusagnak) a kinaiak terme-
szetesen belefozik szinte mindenbe.
 Na megyek mert fasirtot kell sutnom. ;-)
Zsoter Andras
+ - Clam Chowder (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Judit!
Ugy latszik telepatikus kepessegeid vannak,mert a ferjem vett egy hatalmas
kagylokonzervet,amirol utobb kiderult,hogy nem fustolt es olajos,igy nem
ette meg.En ugy magaban nem szeretem,viszont kidobni nem volt kedvem,mert
nem tul olcso.Masreszt par napja sajtlevest foztem,es megmaradt egy fel
doboz tejszin.Szoval,azonnal nekilattam a receptednek.Nagyon izlik!
A bokkeno csak az,hogy a ferjemnek tovabbra sincs kedve a kagyloizhez,a
fiam meg semmit nem eszik meg,ami kicsit is kremes.Nem volt mas hatra,mint
hogy harom reszre osztottam az eleg nagy adagot,kettot lefagyasztottam,es
igy maganyosan fogom elkolteni.Legalabb gondolj ram a tavolbol!
A turmeric es a kurkuma valoban azonosak,indiai szakacskonyvem szerint is.
Kedves Andras es mindenki! Szivbol tanacsolom,hogy soha es semmilyen
korulmenyek kozott ne kostoljatok meg semmilyen nyers hust!(Talan a japan
nyershaletel a kivetel csak)Vannak ugyanis prion nevu virusok,amelyek csak
feherjebol allnak,keveset lehet roluk tudni,de eleg veszelyesek,es csak
fozessel-sutessel eliminalhatoak.
A fasirttal kovesd Gyorgyi tanacsat!
Gyorgyi!
Ami engem illet,nekem nincs anyosom,ferjem 19 eves volt,amikor elvesztette
az edesanyjat.Jo lenne,ha elne,hiszen az anyosok mas relacioban
nagymamak,es jolesik egy nagymama a kozelben.(Vagy ha tavolbol gondol az
unokaira akar)
Ami a sajat anyukamat illeti,o eleg beleszolos,masreszt kicsit nemtorodom.
A ferjemmel(es mas kutatokkal) kapcsolatban megvan az az eloitelete,hogy
semmilyen hetkoznapi dolgot nem kepesek megcsinalni.De hat ez nem igy van,
szerintem minden feleseg tapasztalata,hogy bizonyos haztartasi dolgokat
feleannyi ido alatt tudunk elvegezni ,mint a ferjeink,fuggetlenul azok
szakmajatol.Am mas dolgokban meg meg sem lennenk a segitseguk nelkul.
Nekem eleg rosszul esett a szuleimnek az a kijelentese,hogy a ferjem egy
het utan megunna,ha a gyerekkel kene egyedul legyen.A sajat tapasztalatom
az ,hogy esetleg no a rendetlenseg,de jol elboldogulnak a fiuk egyutt.
Emlitettem a sajtlevest.Eleg kaloriadus,de nagyon jo!
Ha valakit erdekel:
Keszits rantast vajbol es lisztbol(kb.ket evokanal vaj,es amennyi lisztet
felvesz.
Mikor szep vilagos,ontsd fel vizzel(kb.3 dl)
Forrald fel,es keverj el benne 10dkg kremsajtot,amig homogen nem lesz az
egesz.A lobogo le'be keverj bele negyfele sajtot reszelve,fontos,hogy az
egyik parmezan legyen.(En a fustolt sajtot sem szoktam kihagyni)+
majorannat izles szerint.
Forrald addig,mig az egesz homogen es kremszeru lesz,ekkor 1 dl tejszint
es 1dl tejfolt keverj hozza,majd az elso fellobbanas utan oltsd el a tuzet
alatta,es kesz.A sajtokbol kb.4-szer 10 dkg kell,de en sosem
mericskelem,csak ugy erzessel szorom bele a sajtokat.
Jo hetveget mindenkinek!
Ildiko
+ - Egy masik jo recept ... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! :-)

A multkori kagyloleves receptem hatalmas sikeren

"..en ilyesmikkel nem "koszolom" be a labasaimat, meg az illatuktol is undoro-
dom."

felbuzdulva, :-) :-) most egy visszfogott CITROM-TORTA PUDING :
(legegzotikusabb alapanyaga a lime, de ez is csak disznek)

2/3 pohar cukor
1/4 pohar (cup) liszt
csipetnyi so
1 evokanal reszelt citromhej
2 evokanal citromle
1 e.k. olvasztott margarin
3 tojassargaja
2,5 dl sima joghurt
1/2 pohar tej
3 tojasfeherje
es a lime - ha tetszik

1. Melegitsd elo a sutot 350 F-re
   Kozben egy edenyben keverd ossze a cukrot, lisztet, sot. Add hozza a citrom-
   hejat, citromlet es a margarint.
2. Egy masik edenybe habverovel keverd el a tojassargajat a joghurttal es a tej
-
   jel. Add a citromkeverekhez.
3. Verd fel a tojasfeherjet, ontsd azt is a citromkev.-hez. Az egesz kevereket
   ontsd egy kb. 20x20x5 cm-es sutoedenybe. Ezt az edenyt helyezd egy nagyobb
   edenybe, amibe 2 cm  magasan forro viz all.
4. Susd a megadott hofokon ~40 percig. Diszitsd lime szeletekkel. Melegen
   talalando.

Erre a hetre ennyit a receptekrol - csiga,beka,kigyokulonlegessegekrol -
majd maskor...:-)

Ildiko, hogy vagy?? :-)

Vidam hetveget mindenkinek!!
Sziasztok,
           Judit

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS