Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 273
Copyright (C) HIX
1999-08-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re:konnyen elkeszitheto..... (mind)  24 sor     (cikkei)
2 Re: CornStarch (mind)  31 sor     (cikkei)
3 Sopszka (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Sztifado (mind)  95 sor     (cikkei)

+ - re:konnyen elkeszitheto..... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szecsuani ketszerfott hus

3/4 kg serteshus
1 gyombergyoker
2 kanal paradicsompure
4 kanal szojamartas
3 fokhagyma
2 zoldhagyma
2 ek cukor
2 ek sherry
1 ek (nem tevedes!) cseresznyepaprikakrem vagy chiliolaj
3 ek olaj

A hagymat ujjnyi darabokra a fokhagymat aprora vagjuk, lereszeljuk a 
gyombert, osszekeverjuk a szojamartast, paradicsompuret, chiliolajat, 
cukrot, sherryt.
A hust forrasban levo vizbe tesszuk, fel oraig fozzuk, kivesszuk, 
kihutjuk, ujjnyi csikokra vagjuk. Az olajat egy serpenyoben 
felforrositjuk, beletesszuk az elozoleg elkeszitett martaskevereket, 
hozzaadjuk a hust es a martasban 3 percig hagyjuk foni (en egy kicsit 
tovabb szoktam, jobban atveszi a martas izet).


Bela
+ - Re: CornStarch (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Szeretnenk n=E9mi informaciot kapni ezugyben. Zoldbabfozelekbe tehetunk-e
>'Corn starch'-os tejfolos habarast lisztes helyett? Ha lehet, mi az elonye?
>Milyen mennyiseget kell hasznalni? Minden kapcsolatos info jol jonne...

Kukoricakemenyitot, de lehet burgonyakemenyito, rizskemenyito stb is,
lehet hasznalni minden fozelekfele, martas vagy leves suritesere, ahol a
rantasban levo zsiradek nem szukseges vagy nem kivanatos.

Az altalanos eljaras a kovetkezo:
egy kis talban habverovel kikeverunk 1 dl tejfolben 1 lapos evokanal
kemenyitot - a mennyisegek termeszetesen az osszmenyisegtol fuggenek,
ez egy olyan 4 szemelyes adagra vonatkozik - a suritendo etel forro
levebol kimerunk egy merokanallal 1 dl-t es hozzakeverjuk a habarekhoz.
Ezt megismeteljuk, majd az egeszet viszaontjuk a labosba es gyorsan
elkeverjuk. Ez a muvelet a "homersekletkiegyenlites", ha ezt jol csinaljuk,
nem lesz csomos a habaras. A habaras utan mar csak egyet rottyantani
kell az etelen, nem kell fozni, mint a lisztet. A kemenyito konnyen=
 leulepszik,
ezert hosszabb allas utan fel kell keverni.
En szoktam tejfol helyett tejjel is kesziteni, ha a tejfol savanykassaga nem
kivanatos, pld zoldborsofozeleknel, vagy tejszinnel, pld soskanal...

Ami a zoldbabfozeleket illeti, a kemenyitohabarassal keszult zoldbab
persze nem lesz a klasszikus zoldbabfozelek, tehat zsiradek, pirospaprika,
fokhagyma ilyesmi nelkul keszul, egyszeruen enyhen sos vizben megfozve,
majd behabarva, esetleg egy kis ecettel izesitve...

A nyari, hideg etelek a legjobbak habarassal, mint gyumolcslevesek,
petrezselymes (uj-)krumplileves, fejtettbableves, tokfozelek stb...

Samuka
+ - Sopszka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy hogyan kell igazi sopszka salátát
készíteni.A zöldségek aránya milyen legyen?
Másik gondom pedig az,hogy vendégeim érkeznek ,és szeretnék olyan ebédet
főzni nekik amit előző nap el lehet készíteni.Ritkán találkozunk,és nem
szeretném azt az időt is a konyhában eltölteni,de azt sem akarom ,hogy
mindig ugyanazokat a kajákat kínáljam. Szoktam pl. husilevest
,marhapörit,brassóit,esetleg valami gyorsan süthető husit..
Előre is köszönöm,magánban is írhattok.
Marcsi
+ - Sztifado (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Van egy kis lemaradasom ezert csak most reagalok egy regebbi keresre.

>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Keresek ( 15 sor )
> Idopont: Mon Jul 19 13:19:57 EDT 1999 KONYHA #257
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

-- Szervusztok Konyhasok !

A kovetkezoket keresnem:
- Gyros recept, illetve a pacle erdekelne,
- Sztifado recept, szinten gorog kaja, vorosboros, paradicsomszoszos,
marhahus
                              ( nagyon izlett)
- es vegul de nem utlso sorban az Unicum mint ital hazi keszitesu modjat is
  megkoszonnem.

A segitsegeteket koszi elore is

Üdv:
            " Zoli "
    ]

>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Es akkor most jojjon a Sztifado recept. A receptet Berekme'ri A'gnestol
kaptam egyensen Gorogorszagbol.
Nem biztos, hogy erre gondoltal, mert ebben nincs semmi paradicsom. Gondolom
ennek is van kint tobb valtozata.


Sztifado

Hozzavalok:

1 db egesz, konyhakesz nyul
  ecetes viz
  aprohagyma szukseg szerint
  olivaolaj
nehany szal rozmaring
1 fej fokhagyma
  baberlevel
2-3 rudacska fahej
  bahari*


Egy egesz nyuszit haromba vagsz, beteszed egy ejszakara ecetes vizbe.
Ahany kilo a hus, annyi kilo aprohagymat veszel. Nem tudom, ennek az
aprofeju voroshagymanak van-e otthon valami speciális neve. Utana az egeszet
beleteszed egy nagy fazekba, amibe olivaolajat teszel izles szerint,
hozzateszel meg egy par szal rozmaringot, egy fej fokhagymat, ket-harom
baberlevelet, darabos fahejat es baharit izles szerint.

Osszefozod, kb. fel ora alatt meg is van, de le kell fozni rola a vizet ha
tul sok levet enged, majdnem csak az olajon kell maradjon, tehat olyan jo bo
szaftja kell legyen.

Es jojjjon meg egy recept Agitol amit ok csak paradicsomos husnak hivnak.
(Lehet hogy ilyesmire gondoltal:-) )

Paradicsomos hus (pontos mennyisegek nincsenek)

Ezt daralt husbol is lehet amit makaronival lehet enni, de az alaprecept
amit most leirok borjuhusbol van.
A hust feldaraboljuk tetszoleges nagysagu darabokra, en olyan kisebb krumpli
nagysagura szoktam. Utana lyukakat szurok minden darabba amibe fokhagymat
szurkalok ugy hogy teljesen bebujjon a husba. Ezutan az igy elokeszitett
husdarabokat vekonyan belisztezem, majd atforgatom forro olajban egy
tepsiben, annyira hogy megpiruljanak de ne suljenek at de az olaj se egjen
meg. Ezutan az olajat atontom a kuktaba, beleteszem a husdarabokat, felontom
turmixolt paradicsommal vagy eltett paradicsomlevel annyira hogy majdnem
teljesen ellepje a husokat, fuszerezem (so, bors, 3-4 szem szekfubors ha
van, 2 rudacska fahej) ha nagyon suru a paradicsom akkor meg egy pici vizet
is teszek hozza, majd becsukom a kuktat es miutan sipol, nagyon alacsony
tuzon megfozom. Ha friss es ragos a hus akkor 1 orat is hagyom, igy utana
omlos lesz es az izek tokeletesen osszefonek a szoszba ami ha minden jol
megy pont megfelelo surusegu mikor kinyitod a kuktat. Rizzsel,
krumplipurevel, sult krumplival lehet enni, vagy pedig meg azt is szoktam
hogy egeszen hosszu lere eresztem,  utana a szoszt beleontom egy kisebb
tepsibe (a husdarabokat felreteszem), hozzateszek rizsalaku tesztat,
felontom vizzel hogy ellepje a tesztat es sutoben megfozom, mikor majdnem
kesz megszorom boven sajjttal ami raolvad, majd a hussal egyutt talalom.
Csak itt kell egy kis gyakorlat hogy mennyi viz kell a tesztahoz, hogy ne
kelljen allandoan nyitogatni a sutot es utana tolteni.

Jo etvagyat kivanok!

Remelem tudtam segiteni a ket recept bemasolasaval.

Udv:

Magnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS