Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 104
Copyright (C) HIX
1999-02-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 becsi vasarlas es paradicsomsalata (mind)  54 sor     (cikkei)
2 margarin (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Re:olaj (mind)  22 sor     (cikkei)
4 Re:fritozolaj,Csirkemaj (mind)  23 sor     (cikkei)
5 Re:fritozolaj,csirkemaj (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - becsi vasarlas es paradicsomsalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok kedves Konyhasok!

Mindenkinek nagyon koszonom a tanacsokat krumpli ugyben.

Peter
>Zukkerkarotten
Ez nem ugyanolyan, mint az a gombolyu vegu, vegig egyforma atmeroju, amit
neha a Plus-ban is arulnak?? Az nagyon finom, ropogos. 

--Becsben vasarlas
Azt hinne az ember, hogy most mar itt is lehet mindent kapni...
Mikor sielesbol jovunk haza, en is mindig bevasarolok, igaz csak a
varosszeli hipermarketekben. De tenyleg erdekes, hogy meg az a nyomorult
Knorr salatadresszing por is jobb izu. Pedig biztos ugyanazok az E ... -k
vannak benne :))) 
De ezek a hipermarketek azert nem hasonlithatok  a Naschmarkthoz!  ...
Nym... Nym...

>Tej
>Ahhoz kepest a tobbi csak feher viz.
En is szoktam csodalkozni a 0,1%-os tejen... Vajon mi lehet benne?? (meg
sosem vettem)

A polip biztos finom lehet, de sajnos semmi tengeri herkentyut nem
szeretek, megha nincs is halszaga. Gorogorszagban lattam, hogy puhitjak
fogas utan. A halaszok orakig csapkodtak a polipokat a tengerparti
sziklakhoz, hogy ne merevedjenek kove az izmai. Erdekessegnek jopofa volt. 

A Livio olaj mibol keszul? Egyszer regen en is vettem, aztan ugy sporoltam
vele, hogy a vegen megavasodott :)) 
Apropo olaj: salatakhoz, olaszos etelekhez nagyon ajanlom a Mazola Basilico
olajat. Finom bazsalikomos kukuricacsira olaj, nyaron pl. a
paradicsomsalatat csak ezzel keszitem. 

Ja, es van a Knorr-tol az a bizonyos Krauterlinge fuszerkocka. En nagyon
finomnak talalom. Vagy az ilyen kesz 'vegyi termekek' szentsegtoresnek
szamitanak egy olyan igenyes szakacsnak, mint te vagy, Peter? 

Bazsalikomos paradicsomsalata 

(ebbol a most kaphato gentechnologias paradicsombol sajnos nem tul finom,
nyaron barmelyik fajtabol elkeszitheto)
Felkarikazom a paradicsomot, de kockazni is lehet. Aprora vagom a hagymat,
vagy zoldhagymat karikazok, elkeverem a paradicsommal. Leontom a
bazsalikomos olajjal es keves borecettel. Hutobe teszem 1-2 orara, hogy
osszeerjenek az izek. Talalas elott megszorom aprora vagott mozzarella
sajttal es finoman osszekeverem. Ha van keznel friss bazsalikomlevel,
aprora vagva megszorom a salatat. 
Nagyon finom!! 
----------------


Ciao
Zita
+ - margarin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet!



Huu, de tudomanyos volt! :)) De azert koszi, mindig tanul az ember ...
Regebben en is hallottam, hogy az az anyag, amitol olyan puha, kenheto a
margarin, legalabb annyi karos (telitetlen??? ) zsirsavat tartalmaz, mint a
vaj. 
Olyasmit is olvastam, hogy arrol szol a tortenet, hogy a margarin gyartok
(nagy multik, Unilever stb.) akkor finanszirozzak a kutatasokat, ha a
kutatok persze a kozonseget ellatjak megfelelo tudomanyos publikaciokkal,
hogy mennyire egeszseges a margarin fogyasztasa. Gyanitom, hogy ha nem is
teljesen igaz ez igy, de van benne valami....
A friss piritos azert csak_ igazi_ vajjal_ finom! 

Ciao
Zita
+ - Re:olaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Buday Gergely kerdezte tolem:
>A HIX konyhan olvasom az irasodat a margaringyartasrol. Milyen >zsiradekot
>hasznaljunk? Mert ezek szerint, plane az olcsobb margarinokat erdemes
>kerulni. Valaszodat a KONYHA-ba kuldd, gondolom, a tobbieket is >erdekli.
>
>	- Gergely

Akkor itt a KONYHAban, ahogy kerted:

Szerintem a novenyi olajokat erdemes hasznalni hidrogenezes nelkul,
vagyis termeszetes formaban.
A kenyerre pedig kenjunk vajat (sot akar libazsirt:-)).

Gabor

Dr Gabor JAKAB
Institut of Plant Biology, University of Fribourg
3, rue Albert-Gockel, 1700 Fribourg, Switzerland
tel.: +41-26-3008839
e-mail: 
http://www.unifr.ch/plantbio/
Ha biologussal laksz egyutt, jobb ha nem torkoskodsz a hutobol.
+ - Re:fritozolaj,Csirkemaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Fritoz olaj. Magas hofoku olaj,tovabb lehet heviteni
mint mas olajokat, repce,mogyoro,kokusz a legismertebbek
sokat fritirozoknak mint ettermek,stb ajanlatos
Haztartasban a napraforgo is megteszi
joval olcsobb es suruubben lehet cserelni.A surubb csere
azert is ajanlatos mert minden egyes fritirozasbol
maradnak izek vissza amelyek a kovetkezo
masfajta fritirozando etel izet befolyasolja
eltorzitja.Halnak mindig külon olajat hasznaljunk.
Olivaolajrol annyit hogy fritirozni nem alkalmas,de fozeshez
nagyon egeszseges,izletes,/lehetooleg hidegen preselt legyen/
Ne nagyon hevitsd, ne fustoljon ,mert alacsony hofoku olaj.
A legegeszsegesebb olaj a kukorica-csira olaj,fritirozni nem
alkalmas,iztelen.
A csirkemajhoz.En a csirke majat eloszor beledobom
 a forrasba levo vizbe es benne hagyom az ujra forras utan
kb.5-10 mp-ig, utana hideg folyovizzel szuroben leoblitem es azutan
hasznalom fel mindegy mihez.Sokkal szebb es finomabb lessz.Ha vekony
szeletekre van vagva akkor a vizet felforraljuk es azonnal
leoblitem.
sandor
+ - Re:fritozolaj,csirkemaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Fritoz olaj / Magas hofoku olaj,tovabb lehet heviteni
mint mas olajokat, repce,mogyoro,kokusz a legismertebbek,
sokat fritirozoknak mint ettermek,stb ajaanlatos
Haztartasban a napraforgo is megteszi,
joval olcsobb es surubben lehet cserelni.A surubb csere
azert is ajanlatos mert minden egyes fritirozabol
maradnak izek vissza amelyek a kovetkezo
masfajta fritirozando etel izet befolyasolja,
eltorzitja.Halnak mindig kulon olajat hasznaljunk.
Olivaolajrol annyit hogy fritirozni nem alkalmas,de fozeshez
nagyon egeszseges,izletes,/lehetoleg hidegen preselt legyen/Ne nagyon
hevitsd !
A legegeszsegesebb olaj a kukorica-csira olaj,fritirozni nem
alkalmas,iztelen.
A csirkemajhoz.En a csirke majat eloszor beledobom
a forrasban levo vizbe es benne hagyom az ujra forras utan kb.5-10 mp-ig,
utana hideg folyovizzel szuroben leoblitem es azutan hasznalom fel mindegy
mihez.Sokkal szebb es finomabb lessz.
Ha vekony szeletekre van vagva akkor a vizet ujra felforraljuk es azonnal
leoblitjuk a majat.

Udvozlettel Sandor

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS