Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 40
Copyright (C) HIX
1998-11-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Hozzaszolas a pacalhoz (mind)  41 sor     (cikkei)
2 E-szamok oldalai (mind)  12 sor     (cikkei)
3 Re:Halaszle (mind)  11 sor     (cikkei)
4 Kentucky csirke (mind)  10 sor     (cikkei)
5 karacsonyi etel (fwd) (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - Hozzaszolas a pacalhoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Szeretnem egy rovid bevezetovel kezdeni a pacalfozes rejtelemeit. Tavaly
Karacsonykor foztem pacalt eloszor, es mondhatom, nagyon jol sikerult, edesapam
elismereset is kivivtam. 

A tortenet ott kezdodik, hogy Karacsonyt megelozoen kaptunk 2 kg pacalt az
egyik szomszedunktol, mert Karacsony elott vagtak marhat. Ket napig ott allt
egy papirzacskoban (talan ez is kulonleges izt adott neki, hogy hagytuk
erlelodni?), majd valahogyan sikerult ravenni az aput, hogy tisztitsa meg.
Azutan  apu elutazott vadaszni, es megintcsak ott allt 2 napig a megtisztitott
pacal, mert edesanyammal nem voltunk hajlandoak hozzanyulni (es az igazsaghoz
az is hozzatartozik, hogy nem is tudtuk, hogy hogyan kezdjunk hozza.) Szenteste
(!) megerkezett apu, felvagta a pacalt nagyobb (kb.8cm*8cm-es) darabokra, majd
3-szor fozte forrastol szamitott 30 percig baberleveles-komenymagos vizben (nem
kell sajnalni a fuszereket belole, de mindden alkalommal langyos vizben kell
feltenni, es ne hasznaljuk az elozoleg mar kifott fuszereket!)

Masnap, azaz Karacsony elso napjat pedig azzal kezdtem, hogy nagy unszolasokra
(pedig halvany fogalmam nem volt rola, hogy hogyan kell csinalni, edesanyam
pedig nem volt otthon), elkezdtem fozni a pacalt, amely mar akkor fel volt
vagva csikokra. Edesapam szerint ugy kell felrakni, mint a porkoltet, csak
sokkal tobb fuszerrel. Tehat:kb. 2 nagy fej aprora vagott hagymat piritottam
olajon, majd amikor aranybarnara pirult (fontos, hogy puhara piritsuk, mert
csak akkor fog jol szetfoni, es jol suriteni az etelt) beletettem a pacalt,
majd mindenfele fuszerrel megfuszereztem, amit csak talaltam
otthon.Termeszetesen pirospaprika, edes es eros egyarant, vegeta, so, bors,
komenymag!-ez veszi el az izet- keveske fokhagyma (2 gerezd),baberlevel, fekete
es zold egeszbors. Tettem meg bele 1 paradicsomot, es egy feherpaprikat is,
hogy jol szetfojjon, mert attol meg surubb lesz a leve. Jo sokaig, vagy 3 oraig
kell fozni lassu langon, es folyamatosan kostolgatni, fuszerezni. Akkor igazan
jo, ha nagyon fuszeres, csipos, jo sok orolt borssal. (Esetleg lehet bele tenni
egy keveske majorannat, amely szinten segit abban, hogy ne legyen annyira
jellegzetes illata, ize!)

Az egyik ismerosunk azonban fustolt korommel fozi egyutt, amitol meg finomabb
lesz, mert a fustolt iz egy kicsit elnyomja a pacal jellegzetes izet. 

Remelem, hogy tudtam segiteni a pacalfozest illetoen!
 
Udvozlettel: Aniko.
+ - E-szamok oldalai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Az E-szamokrol ezt a ket hazai oldalt ismerem, ha tudtok meg kerem
kuldjetek.
http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/index.html
http://tolna.hungary.net/~jerlich/index.html

az utobbi most a level irasakor nem jott be, egyebkent >Erlich Janos home
page< neven futott korabban es a >kaja< cimszo alatt volt az adalekok
listaja.

Udv, Vazul
+ - Re:Halaszle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Tudna valaki egy kiprobalt halaszle (halászlé) receptet kuldeni? Tudom,
>a szakacskonyvekben talalok, de nekem egy valoban "sikeresen
>utangyarthato" kellene.-))
>Elore is koszi!
>Attila

Tudod a jo halaszlehez HAL kell!
Akkor tuti sikerul!

Jo kotyvasztast!
Robert Gida
+ - Kentucky csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok!

Tudja-e valaki, mert en nem, de szeretnem megtudni, hogy mivel fuszerezik a
KFC-ben kaphato csipos es nem csipos rantott csirkeket? Vannak akik nem
kedvelik, de szerintem nagyon finom es otthon is szivesen elkeszitenem.  Ha
valakinek van egy megkozelito receptje, kerem ne titkolja el.

Ha erdekelne valakit, szivesen bekuldok nehany chilli receptet.

Udvozlettel: Szucsi
+ - karacsonyi etel (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

---------- Forwarded message ----------
Date: Thu, 26 Nov 1998 08:53:36 +0100 (MET)
From: Gazdagne Balogh Eva >
To: HIX OTTHON >
Subject: karacsonyi etel


Sziasztok!
Na jo, megosztom veletek az egyik sikerkajamat. Azert jo, mert a felet
elozo nap elkeszitheted, en is ugy szoktam.
Karacsonykor pulykamellbol szoktam, de karajbol is nagyon finom.

Kiklopfolom /nem nagyon/ a hust, besozom. Picit allhat igy.
Lisztbe forgatom, es hirtelen megsutom margarinon.
Mikor keszen van, 3-4 gerezd fokhagymat /lereszelve/ a forro margarinba
teszek, s azonnal felontom huslevel. /ezt maggi husleveskockaval szoktam
csinalni, kb 2 dl/ Azert kell azonnal, nehogy megegjen a fokhagyma.
Egy keves ideig osszefozom.
Cserepedenybe teszem a husszeleteket. /tudjatok, elotte be kell aztatni/
Raontom a margarinos, fokhagymas huslet.
Lefedem a cserepedenyt.
Kb 1 oraig kozepesen meleg sutoben sutom /150-180 fok/
Ha puha a hus, megszorom daralt dioval, mindezt leontom tejszinnel.
Par percre visszateszem a tetejet a cserepedenynek, hogy osszeerjenek az
izek. Utana teto nelkul piritom egy picit. Itt csak arra kell vigyazni,
hogy a dio meg ne egjen. 

Lehet, hogy bonyolultnak tunik, de nagyon egyszeru. En a husok hirtelen
suteset, diodaralast elozo nap vegzem, es akkor mar gyerekjatek az egesz.
Bananos pasztorrizst talalok hozza, azt is el lehet kesziteni elore.
Irjam?
Rizst fozol. Ha kihult, osszekevered 1-2 nyers tojassal, margarinnal,
reszelt sajttal, keves zsemlemorzsaval. /A reszelt sajt kihagyhato, bar 1x
van karacsony egy evben./ Gombocokat formalsz belole, kozepebe egy kocka
sajtot teszel. A gombocokat egymas melle, egymas tetejere teszed, kozejuk
banankarikakat fektetsz. Lehet ra tenni vekony baconszalonnt is.
A bacont, sajtot kihagyhatjatok. Szerintem nagyon jo egytaletelnek is, de
nalunk nem eszik meg hus nelkul. :(
Persze ebbol nem kell sok, mert laktato mindket etel. Salatakat szoktam
meg melle csinalni. 
Jo etvagyat!
Balogh Eva

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS