> Szombaton a kertben sutottem, szokas szerint megint
> kiserleteztem. Egy szosz, amellyel csikehust illetve padlizsant kentem be
> sutes elott:
> * specialis mertekegyseg nem mericskezo szakacsok szamara: "amennyit
> gondolok" illetve "ahogy epp izlik". Megfeleloje a sacc/kb. :o)
>
> A becsiek kapucinere tejszinhabbal keszul, de szerintem az olasz az igazi!
> (Az instant valtozatokban eleg keves kozuk van az _igazi_ capuccinohoz :-)
> )
>
> >Es vannak olyanok is, akik a fennseges, egyedulalloan finom
> >uditot, a coca colat kepesek vorosborral elrontani. En mar attol is
> >fraszt kapok, ha ettermekben citromkarikaval hozzak ki a colat.
>
> Uj-Zelandon mellesleg egy kellemes etteremben (One Red Dog nevu
> olasz kaja'lda Wellingtonban) a CocaColat egy nagy vizes kancsoba
> kitoltve szerviroztak, amelybe citromkarikak helyett sargadinnye-
> gerezdeket tettek... Mondhatom, erdekes izkombinacio.
>
>
>
> Sziasztok
>
> Nem regota, kb egy honapja olvasom a konyhat. Nagyon tetszik.
> Szeretem, hogy sokfele izles es otlet talakozik itt. Eppen ezert lepett
> meg, hogy szoba kerulhet az, hogy valami finom, vagy nem, illetve valamit
> valamivel el lehet rontani. _Itt termeszetesen nem arra gondolok, hogy nem
> magasztalhatnank kedvenc eteleinket, hiszen ez egy elmeny, amirol igenis
> szabad aradozni._
> A minden konyhanak szerintem az a lenyege, hogy valaki valahol
> kiserletezik, mert ugy gondolja, hogy az eredmény esetleg finom lesz.
> De mar nekem is pontositanom kell magam, szoval lesz akinek izleni fog.
> Es bizony biztosan sokszor van ugy, hogy nem jon be a dolog. De
> szerencsere szuletnek tokeletesnek erzett kompoziciok, mert en
> kompozicionak tartom, amelyeket erdemes megorizni az utokornak. Peldaul a
> _tokeletes, igazi_ capuccino.
> Ahogy a coca colarol eredetileg is irtatok, az is hosszu kiseletezes utan
> keszulhetett el, es itt is csak az a lenyeg, hogy egy folyamat eredmenye
> az a cola, amit eppen ismerunk. Higyjetek el, ezt is folyamatosan
> valtoztatjak. Csak amiota en ismerem legalabb ketszer nagymertekben
> valtozott az ize. Szerintem egyre inkább elvesziti jellegzetes izet, egyre
> edesebb lett, ami nekem nem izlik, de van akinek igen. Arrol mar nem is
> beszelek, hogy a vilagon hanyfele izesitessel forgalmazzak a multik altal
> azonos kontosbe bujtatott es megis mas termekeket, attol fuggoen, hogy azt
> eppen hol gyartottak, vagy forgalmazatak.
>
> Szamomra nem is a multik gondjanak megoldasa a fontos, hanem az, hogy igen
> is kiserletezzunk es adjuk at egymasnak a tapasztalatainkat. Mai eszunkkel
> biztosan nem szivesen szoknank vissza a nyers husra bogyogyo koritessel es
> fumaggal.
Osszegezve ugy gondolom, hogy nincsenek befejezett receptek, de
vannak hagyomanyok amelyeket orizhetunk es tovabb is fejleszthetjuk, hiszen
sajat oromunkre tesszuk.
> Fenti soraimat veletlenul se vegyetek kioktatasnak. En is tanulni
> szeretnek toletek es ha olyan kerdes adodik szivesen osztom meg veletek
> tapasztalataimat.
>
Kedves Tucsi, addig is szivesen olvasnam a kenyersutessel
kapcsolatos tapasztalataidat es receptjeidet. Engem is modfelett felhaborit
a malataval szinezett ugymond barna kenyer.
> Ezek a sotetbarna szinu kenyerek mind szinezve vannak. A legnagyobb
> pofatlansag, amikor a kozonseges feher kenyeret barnitjak meg szinezovel
> es
> igy aruljak barna kenyernek.
>
>
>
> Marpedig a csaladommal egyutt jobban kedveljuk az igazi barna kenyeret
> ezeknel a felfujt morzsalodo utanzatoknal.
>
> ---Lehet, hogy most ellentmondasba keveredtem, de a kiserletezes szerintem
> nem mehet a mindennapi betevo falat rovasara holmi haszonszerzes miatt,
> ráadásul másnapra ezeket a kenyereket es zsomleket meg sem lehet magaban
> enni, pedig nagyanyaink volt hogy egy heten egyszer sutottek csak
> kenyeret. Persze ezt sem sirom vissza.-------
>
> Gondolom sokfajta kenyeret ismertek, bevallom en isprobalkoztam mar nehany
> recepttel. Men mondom, hogy mind sikerult. Lehet, hogy az apro fogasokkal
> van a baj, amiket esetleg nem ismerek.
>
> Koszi a turelmet az eszmefuttatasomhoz, igerem soha tobbe nem elek vissza
> a turelmetekkel ilyen elmeleti dologban.
>
> Jo etvagyat kivanok mindenkinek a kendvenc etelehez
>
> udvozlettel Yobi
>
>
>
>
>
>
>
>
|
At 08:31 PM 23/08/99 -0500, Tucsi wrote:
>Ugyanilyen atveres a tiszta rozskenyer. Ilyet nem lehet kesziteni. A
>rozslisztbe mindig kell keverni buzalisztet is, kulonben csak csirizt
>kapunk.
Ez igy igaz. Itt, Montrealban, mindig rozskenyeret veszek (ryebread),
mert teljesen olyan, mint egy jo magyar fe'lbarna kenyer. Valahol
olvastam, hogy csak egytizednyi rozslisztet tartalmaz a buzaliszt
mellett.
Ezzel szemben a tiszta buzalisztbol keszult "hungarian bread"
IMHO abszolut pocsek.
Ha jo "feher" kenyeret akarok, az olaszokhoz kell menni...
Samuka
|