Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 119
Copyright (C) HIX
1999-02-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kaplan kremes...+ Sertesborda hentes modra... (mind)  44 sor     (cikkei)
2 Kosher levesek (tejes + husos) (mind)  82 sor     (cikkei)
3 croissant receptje (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - Kaplan kremes...+ Sertesborda hentes modra... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho konyhasok!
Kaplan kremes...
Hozzavalok: 
30 dkg liszt, 
1 1/2 csomag szalakale, 
5 dkg porcukor, 
1 tojás sargaja, 
5 dkg margarin, 
1 dl langyos tej.
A felsoroltakból 3 lapot sutunk.
Krem: 
1/2 liter tej, 
1 csomag vanilias cukor, 
3 tojas sargaja, 
20 dkg porcukor, 
8 dkg daras liszt.
A kremet surure fozzuk, meg melegen lazan belekeverjuk a 
felvert tojasok feherjet. (4 tojas) Tetejere porcukrot szorunk, 
vagy csokimazzal vonjuk be. Fogyasztas elott 2 nappal 
ajanlatos elkesziteni. (gyujtes)
> ---------------------------------------------------------------------------
Sertesborda hentes modra...
Hozzavalok:
6o dkg serteskaraj
1o-1o dkg fustolt szalonna, sonka es csemegeuborka
5 dkg liszt
2-3 ek. olaj
2 ek. paradicsompure
1 csokor petrezselyem
orolt bors
so.
A karajszeleteket kisse kiveregetjuk, megsozzuk, lisztbe martjuk 
es megsutjuk. A visszamaradt olajban megpiritjuk a 
paradicsompuret, belekeverjuk a lisztet, rovid ideig tovabb 
piritjuk, majd kb. 2 dl vizzel felengedjuk. Amikor felforrt, a 
husszeleteket is hozzaadjuk, majd fedovel letakarva puhara 
paroljuk. Kozben a fustolt szalonnat, sonkat, es uborkat vekony 
csikokra vagjuk. A szalonnat serpenyoben felig kisutjuk, 
hozzaadjuk a sonkat, majd az uborkat, vegul meghintjuk vagott 
petrezselyemmel. Az igy elkeszitett ragut a husra ontjuk, orolt 
borssal fuszerezzuk es osszeforraljuk. Sult burgonyaval 
kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Kosher levesek (tejes + husos) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koser nem attol lesz, hogy csak ezeket az anyagokat, csak igy fozod ossze, 
hanem maguk az alapanyagok is azoknak kell(ene) lenniuk, sot kulon tejes es 
husos edenyeid, eszkozeid, mosogatod, tanyeraid, deszkaid. 
Budapesten erre alig van lehetoseged. Van 1 hentes es 1 schachter. Tejet csak 
a hitkozsegben szerezhetsz be. Vajat a Rotschildnal, es esetleg valami csoda 
folytan esetleg a Meinlben, vagy a Kaiserban bar vajat talan egyik helyen sem, 
esetleg mas koser termeket. 

Tejes levesek

Paradicsom leves

3 csesze pari konzerv
1 csesze viz
4 evokanal apritott hagyma
1,5 kiskanal so
2 kiskanal cukor
1 csesze forralt tej
2/3 csesze fott rizs

Kislangnal nagyobb langon fozzuk a parit, vizet, hagymat, sot, cukrot 30 percig
.
Keverjuk bele a tejet es a rizst.
Forron talajuk.
6 adag


Spenot leves

2 csomag melyhutott spenot
fel csesze viz
3 evokanal vaj (!)
3  evokanal apritott hagyma
3  evokanal liszt
6 csesze tej
1,5 kiskanal so
0,25 kiskanal bors
reszelt szerecsen dio

5 percig fozd a spenotot, turmixold le.
Olvaszd fel a vajat egy serpenyoben, 5 percig dinszteld a hagymat.
Keverd el benne a lisztet, majd ontsd hozza a tejet.
Keverd hozza a spenotot, sot, borsot, szerecsendiot.
Fozd meg 18 percig.
6-8 adag

Husos levesek

Chicken soup (Csirke leves)

1 csirke
sok csirke lab (ez ad jo izt neki, tehat minnel tobbet hasznaljatok)
3,5 l viz
2 hagyma
1 kiskanal so
2 s. repa
3 zeller
1 f. repa
2 csomag kapor
3 csomag petrezselyem

Tisztitsd meg a csirket es a labakat teljesen. A hagymaval es a vizzel 
egyutt tedd labasba. Kozepes langon fozd 1,5 orat. Tedd bele a kint 
maradt dolgokat. Fozd most egyutt a dolgokat meg 1 oran keresztul.
2-2,5 l-t ad.


Potage a la Reine

3  evokanal csirke zsir
3  evokanal kockara vagott hagyma
0,25 csesze liszt
4 csesze csirke hus le
0,5 csesze csirke cafatok (boccs, angolbol csak igy sikerult a shred-
et forditanom.)

A zsirban 10 percig uvegesitsd a hagymat, keverd bele a lisztet, majd 
a huslet, forrasig kevergesd, majd add hozza a cafatokat, es kis 
langon 10 percig tartsd a tuz felett.
4-5 adag
--
az igazi belga
+ - croissant receptje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Nem én vagyok a számteches a családban, ő most bálozik. Na, szóval
azért remélem, célba ér a hozzászólásom. Lacinak a croissant
receptjére kíváncsi. A Magyar Könyvklubnál megjelent A sütés
iskolájában olvastam, magam nem készítettem. Tehát:
Hozzávalók 36 db-hoz:
1kg liszt, 4dkg élesztő, 6,25dl tej, 2dkg só, 12 dkg cukor, 60dkg vaj.
Liszt a nyújtáshoz, 1 sárgája és egy kis tej a tészta megkenéséhez.
A munkalapon a liszt közepébe mélyedést nyomunk, ebbe morzsoljuk az
élesztőt, a tejjel feloldjuk, kevés liszttel összekeverjük. Sót,
cukrot bele. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Kb. egy órán át kelsztjük,
ezalatt duplájára nő. Átgyúrva, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük
1-2 órára. A tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk, közepére tesszük a 20×20
cm-es lappá formált vajat, a tészta két végét ráhajtjuk. Nyújtjuk,
hajtogatjuk 3-szor, 10 perces hűtőbeli pihentetésekkel. Végül 30×60
cm-re nyújtjuk, pár percet pihentetjük. Két 15cm-es csíkra vágjuk,
ezekből a csíkokból 12 cm alapú háromszögeket vágunk ki. A
háromszögeket az alapjuknál két kézzel megfogjuk és középen 2-3 cm-re
bevágjuk, hogy a tésztát kissé szét lehessen húzni. Így sodorjuk
össze:  a csúcsát hüvelykujjal a  munkalaphoz nyomjuk, másik kezünkkel
sodorjuk fel, közben a csúcsát hosszabbra és keskenyebbre húzkodva. A
két vége is elkeskenyedjen. Lazán téve a tepsibe, még 15 percig
kelesztjük, kenjük és a 220 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük.
Rövidítettem az eredeti leírást. Eredményes ügyeskedést!
Kata

> --------------------------------------------------

otthon: 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS