Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 228
Copyright (C) HIX
1999-06-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kuszkusz (mind)  77 sor     (cikkei)
2 2 valasz (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - Kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Eddig csak olvastalak benneteket, koszonom az eddig leirt sok receptet es
jo tanacsot. Mindet ki is fogom probalni, amint idom lesz fozni. Csak igy
tovabb!
Most kuszkusz ugyben szolnek hozza, remelem hasznosan. Sajnos rendes
osszeallitott receptem nincs, erzesre fozom. A ferjem marokkoi, tole
tanultam.
Eloszor is az edeny. Eleinte kuszkusz fozoben foztem, ez egy nagy fazek,
aminek a tetejere egy labos szeru dolog illeszkedik, aminek lukacsos az
alja. Az also reszben keszul a husos-zoldseges szosz, folotte kozben
parolodik a kuszkusz ("szemolina") maga. (a kesz etelnek ugyan az a neve,
mint a durva "szemolinanak"). Itt Amerikaban nincs kuszkusz fozom, igy
kuktaban keszitem a husos szoszt es kulon labasban a kuszkuszt. Marokkoban
(legalabb is a ferjem csaladjaban) is kuktaban fozik a szoszt es a kukta
sipolojara illesztenek egy kosarfelet, amiben kozben a kijovo gozben
parolodik a kuszkusz.

Nos, a szoszhoz egy nagy fazekban, vagy kuktaban olajat (lehet oliva is,
meg rendes is) kell melegiteni, ezen egy kozepes hagymat meg kell
fonnyasztani. Ezutan ra kell dobni egy feldarabolt paradicsomot (vagy
kettot, merettol fugg). Ezt rogyogtatni kell egy kicsit, aztan bele a hust,
aminek a kulsejet kell egy kicsit megpiritani. A hus lehet birka, marha
vagy csirke, en meg csak ezekkel probaltam, mindegyikkel jo volt. Szerintem
birkahussal a legfinomabb, de ez izles kerdese.
Ezutan lehet ra onteni egy kis meleg vizet, es fuszerezni. Kell bele so,
bors, piros paprika, orolt komeny, orolt safrany, hogy szep sarga legyen,
fokhagyma, meg me'g valami fuszer, aminek a nevet a ferjem csak arabul
tudja, igy fogalmam sincs mi lehet. De szerintem ez ki is hagyhato.
Marokkoban a piacon ha kuszkuszhoz kersz fuszert, akkor osszekeverik a
hozzavalokat, es csak a keverekbol kell belezuhintani, sokkal egyeszrubb.
Nos, miutan a hus es a fuszerek osszemelegedtek, szepen rogyognak, akkor
fel kell onteni meleg vizzel jo levesre, es a hust felig, haromnegyedig meg
kell fozni. Kozben meg kell tisztitani/hamozni a zoldsegeket. Nehany repat,
egy-ket kozepes cukkinit, meg egy zoldseget, aminek a magyar nevet sajnos
nem tudom, talan valaki kisegit. Angolul turnip, franciaul navet. Feher,
kerek, a teteje kicsit lilas, akkora, mint egy kozepes karalabe, es ha oreg
akkor pudvasodik mint a retek es keseruve valik. Leginkabb a fekete retekre
hasonlit, csak feher :-)). Na ebbol a zoldsegbol is kell egy-ketto.
Eredetileg a kuszkusz het fajta zoldseggel keszul, az eddig leirtakon kivul
meg kulonbozo egyeb tokok vannak benne. Lehet bele kulonbozo apro tokoket
rakni, sot sutotok darabokat is (persze nyerset). Nos, amikor a hus mar
felig megfott, akkor kell a zoldsegeket belerakni, olyan sorrendben, hogy a
vegere egyik se foljon tul, ne essen szet. Vagyis elobb a kemenyebbeket,
repat, retekfelet, es a vegen a tokfeleket. Ja igen, a zoldsegeket nagyobb
darabokra kell vagni. Egy kozepes cukkinit modjuk hatba,  kicsi tokoket
max. kettobe, repat kb. ot centisekre keresztben es nem kell hosszaban
elvagni, stb. Ha keves a leve, akkor lehet meg meleg vizet onteni bele.
Annyi leve kell legyen, hogy a zoldsegek kenyelmesen elferjenek benne. Az
egeszer szepen ossze kell fozni. A kuszkusz egy fontos osszetevoje a
csicseri borso , amit en a vegen rakok bele, amikor mar minden majdnem
kesz, mert konzerv csicseri borsot hasznalok. A szaritottat biztosan elobb
kell. Ezutan megegyszer felforralom, es kesz.
Koszben elkeszitem a "szemolinat", ami itt egyszeru, mert csak lobogo sos
vizbe kell dobni a kuszkuszt es varni, hogy megdagadjon. Annyi kuszkuszt
kell rakni a vizbe, hogy magaba szivja az osszes vizet, de ne ragadjanak
ossze a szemek, vagyis ne fo"ljon tul. Az igazi "szemolinat" sokaig kell
gozolni, es kozben tobbszor kiboritjak az edenybol, es atforjatjak kezzel,
hogy a szemek ne ragadjanak ossze. Amikor a "szemolina" mar majdnem kesz,
akkor lehet mazsolat szorni ra, es a fedot visszatenni, hogy a mazsola  a
gozben kicsit megpuhuljon. Ezutan hagyomanyosan egy nagy talra halmozzak a
"szemolinat" es ramerik a hust es a zoldsegeket, majd megontozik boven a
level. Az asztal kozepere teszik, mindenki kap egy kanalat es szepen "egy
talbol kuszkuszoznak". A husnak olyan omlosnak kell lennie, hogy kanallal
is konnyeden szet lehessen szedni. Marokko egyes reszein puszta kezzel
eszik. Persze lehet normal tanyerokon kiadagolva is szervirozni.

Jo etvagyat mindenkinek,

Judit.

Judit Szecsi
Washington University, Biology Department
One Brookings Drive, Campus Box 1229
St. Louis, Mo, 63130
Phone: (314) 935 7509
Fax: (314) 935 5125
+ - 2 valasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

I. Gabornak
Szerintem a legegyszerubb, ha behabarod az almakompotot. (tejfel+liszt) S
utana leturmixolod.
Javaslok hozza egy kis tejszint meg kis plussz cukrot.
Almakompotba pedig a cukron kívul citromkarikat meg szegfuszeget.

II. Zitanak

Az aludtejet javaslom
1. airanszeruen, de vizet egyaltalan nem kell mar beletenni vagy kevesebbet.
(Airan: torok ital, alaprecept: jughurt, viz, so, az arabok tesznek bele
vajat is meg fuszereket, javasolhato fuszerek mente, szurokfu esetleg
kakukkfu, de mukodik klasszikus fuszerekkel, azaz petrezselyemmel es
kaporral is- ezek egyutt es egyenteknt egyarant mukodnek)

2. turmixkeppen fogyasztani
bele lehet turmixolni paprikat kaposztat hagymat, fokhagymat, fuszereket
( a hagymaval s a fokhagymaval vigyazni kell, gyorsan meg kell inni mert
kisse megkeseredik masnapra)

3. lehet belole tocsnit kesziteni (aludttej, krumpli, liszt, tetszes szerint
tojas, fuszerek, esetleg hagyma - a krumplkin kívul csak a sot nem szabad
kifelejteni, utansozva nem olyan lyo)

udv
bzsa

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS