Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 345
Copyright (C) HIX
1999-10-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kacsa (mind)  51 sor     (cikkei)
2 cim (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Karacsony (mind)  34 sor     (cikkei)

+ - kacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koszonet Aginak es Afonyanak a receptekert.

Vadkacsa recepthez szeretnek kuldeni meg egyet+ egy szelidet is ;-).
Szeretnem megjegyezni, ha en kacsat sutok mindig teszek a hasaba egy jo nagy
birsalmat gerezdekre vagva. Csodalatosan elveszi a kacsanak sokak altal
kifogasolt "mocsa'r" izet. Ha megsincsen otthon birsalma, akkor jonatan
almaval szoktam helyettesiteni, de a birsalma sokkal jobb. Probaltam mar
rozmaringot is beletenni, nekem izlett, de a tobbiek follazadtak. :(( Ilyen
rebellis fajta a magyar. ;-)

Bananos vadkacsa alufoliaban

Szukseges: 1 vadlacsa, 10 dkg vaj, 4 banan, so, alufolia.
A jol megerlelt, megkopasztott (nem nyuzott ;-).) fiatal kacsat megmossunk,
es kivul-belul megsozzuk. Az alufoliat megkenjuk egy darabka vajjal.
belegongyoljuk a kacsat, es sutoben kb. 40 percig sutjuk. Azutan kivesszuk
az alufoliabol, es vajban puhara es pirosra sutjuk. A lehamozott banant
felbevagjuk, es vajon gyorsan megsutjuk. A megsult pecsenyet feldaraboljuk
es beboritjuk a megsult banandarabokkal. Piritott burgonyaval talaljuk.
Nem tudom, hogy mindenkinek tokeletesen ismert-e a pacle, amiben a vadkacsat
erlelni kell? Mindenesetre most nem irom le.

Van egy karacsonyra jol illo, hazi pecsenyekacsa receptem is. Ez gyumolcsos!

Unnepi kacsasult rizsagyban

1 db kb 1,5 kg-os tisztitott pecsenyekacsa, 3 db narancs, 1 dl szaraz voros
bor, 1 fiola kapribogyo (esetleg elhagyhato), 1 ek mustar, 2 szem osszetort
szegfuszeg, 2 tk so, 1 mk orolt feketebors, 20 dkg rizs.

1) Egy nagyobb romai edenyt, 1/2 oraig vizben aztatok. (Ez nagyon fontos,
mert kulonben a rizs kemeny marad, ha nincs eleg goz sutes kozben). Ezalatt
a kacsat kivul belul lemosom es lecsopogtetem. 2 narancs levet es finomra
reszelt hejat osszekeverem a fuszerekkel; 1 tk soval, a mustarral es a
vorosborral. A kacsa belsejeben levo keves ha'jat felolvasztom, es megsutom
benne a majat, majd vekony szeletekre vagom. A maradek narancsot meghamozom
es gerezdekre szedve kockakra vagom.
2) A lecsopogtetett edenybe szorom a megmosott rizst es megsozom. A kacsa
belsejebe teszem a birsalmat es egy narancshejat, a hust erosen besozom,
majd rafektetet a rizsre, meglocsolom a fuszeres-boros level, majd a talat
lefedve, hideg!! sutoben kezdem sutni.
3) 10 perccel a sutes befejezese elott (a teljes sutes ideje mindig
annyiszor 10 perc, amilyen sulyu a do:g) a kacsat kiveszem a talbol, par
percnyi pihentetes utan feldarabolom (esetleges egesi seruleseimet Irix-el
lekezelem), kore teszem a narancskockakat, es raszorom a kaprit. Csipetnyi
cukorral meghintem, es fedetlenul pirosra sutom. Talalaskor elosztom rajta a
kacsamajszeleteket.

Jo etvagyat mindenkinek sziasztok Jeszenszky Zsoka
+ - cim (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ezen a cimen talalhatok indiai receptek.

http://mozinet.veszprem.hu/~amvt/cookind/menu.htm


Udv.
Aliz
+ - Karacsony (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kozeledik irgalom nelkul, ideje hogy gondoljunk egy-ket receptre.

Sult liba majas rizzsel toltve

Dorzsoljuk be az egesz libat so es bors keverekkel (3 resz so 1 resz
borshoz).  Vegyunk mind a ket kezunkbe egy-egy villat es szurjuk ossze az
madar egesz boret.  Toltsuk meg es tegyuk egy racsra a tepsiben.  Mikor kezd
kisulni a zsirja (kb egy ora, de lehet a biztonsag kedveert elobb is)
leontjuk a tepsibol a zsirt, nehogy ugy jarjunk mint en az elso
libasutesemnel, mikor az egesz konyha zsirban uszott.  Jo ropogosra sutjuk.

Majas rizs toltelek

Hozzavalok:
A liba maja, plussz annyi csirkemaj hogy 25 dg legyen
2 szelet szalonna
20 dg hosszuszemu barna rizs felig fozve (pl Basmati, ha van olyan otthon)
egy kozepes hagyma  )
10 dg gomba             )  mindketto aprora vagva
1 tojas felverve
1-2 gerezd zuzott fokhagyma
2 evokanal olaj
1 evokanal daralt petrezselyem
so, bors

A hagymat es a kis darabokra vagott szalonnat az olajban 5 percig sutjuk
alacsony lang felett, hozzaadjuk az aprora darabolt majat, gombat es a
leszurt rizst es 10 percig tovabb sutjuk allando keveres mellett.  A vegen
hozzakeverjuk a fokhagymat, tojast, sot es borsot es a petrezselymet.
Megtoltjuk a libat vele.  Ha marad hely a libaban, tehetunk a masik vegebe
izles szerint almat vagy hagymat.

Joetvagyat
Juli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS