Sziasztok!
Koszonet Aginak es Afonyanak a receptekert.
Vadkacsa recepthez szeretnek kuldeni meg egyet+ egy szelidet is ;-).
Szeretnem megjegyezni, ha en kacsat sutok mindig teszek a hasaba egy jo nagy
birsalmat gerezdekre vagva. Csodalatosan elveszi a kacsanak sokak altal
kifogasolt "mocsa'r" izet. Ha megsincsen otthon birsalma, akkor jonatan
almaval szoktam helyettesiteni, de a birsalma sokkal jobb. Probaltam mar
rozmaringot is beletenni, nekem izlett, de a tobbiek follazadtak. :(( Ilyen
rebellis fajta a magyar. ;-)
Bananos vadkacsa alufoliaban
Szukseges: 1 vadlacsa, 10 dkg vaj, 4 banan, so, alufolia.
A jol megerlelt, megkopasztott (nem nyuzott ;-).) fiatal kacsat megmossunk,
es kivul-belul megsozzuk. Az alufoliat megkenjuk egy darabka vajjal.
belegongyoljuk a kacsat, es sutoben kb. 40 percig sutjuk. Azutan kivesszuk
az alufoliabol, es vajban puhara es pirosra sutjuk. A lehamozott banant
felbevagjuk, es vajon gyorsan megsutjuk. A megsult pecsenyet feldaraboljuk
es beboritjuk a megsult banandarabokkal. Piritott burgonyaval talaljuk.
Nem tudom, hogy mindenkinek tokeletesen ismert-e a pacle, amiben a vadkacsat
erlelni kell? Mindenesetre most nem irom le.
Van egy karacsonyra jol illo, hazi pecsenyekacsa receptem is. Ez gyumolcsos!
Unnepi kacsasult rizsagyban
1 db kb 1,5 kg-os tisztitott pecsenyekacsa, 3 db narancs, 1 dl szaraz voros
bor, 1 fiola kapribogyo (esetleg elhagyhato), 1 ek mustar, 2 szem osszetort
szegfuszeg, 2 tk so, 1 mk orolt feketebors, 20 dkg rizs.
1) Egy nagyobb romai edenyt, 1/2 oraig vizben aztatok. (Ez nagyon fontos,
mert kulonben a rizs kemeny marad, ha nincs eleg goz sutes kozben). Ezalatt
a kacsat kivul belul lemosom es lecsopogtetem. 2 narancs levet es finomra
reszelt hejat osszekeverem a fuszerekkel; 1 tk soval, a mustarral es a
vorosborral. A kacsa belsejeben levo keves ha'jat felolvasztom, es megsutom
benne a majat, majd vekony szeletekre vagom. A maradek narancsot meghamozom
es gerezdekre szedve kockakra vagom.
2) A lecsopogtetett edenybe szorom a megmosott rizst es megsozom. A kacsa
belsejebe teszem a birsalmat es egy narancshejat, a hust erosen besozom,
majd rafektetet a rizsre, meglocsolom a fuszeres-boros level, majd a talat
lefedve, hideg!! sutoben kezdem sutni.
3) 10 perccel a sutes befejezese elott (a teljes sutes ideje mindig
annyiszor 10 perc, amilyen sulyu a do:g) a kacsat kiveszem a talbol, par
percnyi pihentetes utan feldarabolom (esetleges egesi seruleseimet Irix-el
lekezelem), kore teszem a narancskockakat, es raszorom a kaprit. Csipetnyi
cukorral meghintem, es fedetlenul pirosra sutom. Talalaskor elosztom rajta a
kacsamajszeleteket.
Jo etvagyat mindenkinek sziasztok Jeszenszky Zsoka
|
Kozeledik irgalom nelkul, ideje hogy gondoljunk egy-ket receptre.
Sult liba majas rizzsel toltve
Dorzsoljuk be az egesz libat so es bors keverekkel (3 resz so 1 resz
borshoz). Vegyunk mind a ket kezunkbe egy-egy villat es szurjuk ossze az
madar egesz boret. Toltsuk meg es tegyuk egy racsra a tepsiben. Mikor kezd
kisulni a zsirja (kb egy ora, de lehet a biztonsag kedveert elobb is)
leontjuk a tepsibol a zsirt, nehogy ugy jarjunk mint en az elso
libasutesemnel, mikor az egesz konyha zsirban uszott. Jo ropogosra sutjuk.
Majas rizs toltelek
Hozzavalok:
A liba maja, plussz annyi csirkemaj hogy 25 dg legyen
2 szelet szalonna
20 dg hosszuszemu barna rizs felig fozve (pl Basmati, ha van olyan otthon)
egy kozepes hagyma )
10 dg gomba ) mindketto aprora vagva
1 tojas felverve
1-2 gerezd zuzott fokhagyma
2 evokanal olaj
1 evokanal daralt petrezselyem
so, bors
A hagymat es a kis darabokra vagott szalonnat az olajban 5 percig sutjuk
alacsony lang felett, hozzaadjuk az aprora darabolt majat, gombat es a
leszurt rizst es 10 percig tovabb sutjuk allando keveres mellett. A vegen
hozzakeverjuk a fokhagymat, tojast, sot es borsot es a petrezselymet.
Megtoltjuk a libat vele. Ha marad hely a libaban, tehetunk a masik vegebe
izles szerint almat vagy hagymat.
Joetvagyat
Juli
|