Hello,
1.
> Ragadós bizony mert az ázsiaiak asztalkészlete más, és pörgős rizs nem
> alkalmas pálcikás evésre. Viszont, lehet, hogy a rizs éppen úgy a
> legalkalmasabb a szervezet számára, ahogy a legrégebben fogyasztók
> készítik.
> Kérdés:
> A rizstorta nálad a tejberizs+csoki+dió?
> Vagy valami más. Ha igen, akkor kérem a receptet.
> Tetszik az ötlet: rizsfőzőben kovászos uborka. Nekem nincs rizsfőzőm
-
> ezért fanyalodtam a jól beállítható villanysütőre.
> Jön a karácsony - szeretem az előre féig- vagy egészen elkészíthető ételeket.
> A szentestén szokásos mákos guba helyett az idén
> káposztás-sárgarépás-hagymás-sajtos pirogot eszünk.
> A tölteléket és a tésztáját elkészíthetjük előző nap, még jót is tesz
> neki az állás. Vegyük ki a hűtőből mindkettőt másfél órával az
> elkészítés előtt. Vágjuk diónyi darabokra (ha nagyobb tölteléket
> akarunk, akkor tojásnyit), alakítsunk belőle kis cipócskákat,
> olajozzuk le a tetejüket, takarjuk le folpackkal, csak ezután tegyük
> rá a konyharuhát. Háromnegyed óra múlva kezdjük el kinyujtani kis
> lapocskává a cipókat. Tegyünk a közepére tölteléket (a kisebbikbe
> teáskanállal, a nagyobbikba evőkanállal fér el), hajtsuk félbe, és
> közvetlenül a töltelékhalom mellett nyomkodjuk le úgy, hogy a levegőt
> is kinyomjuk belőle, lehetőleg teljesen. Ezutan a széleket csipkedjük
> össze, akár fel is sodorhatjuk, ha van hozzá türelmünk.
> Sütőpapírral belelt tepsire rakjuk, hagyjunk közöttük helyett, mert
> megkel. Kenjük be olvasztott vajjal (vagy, ehelyett egy evőkanál
> tejjel) felvert tojással. Takarjuk le sütőpapírral, és pihentessük 20
> percig.
> Most gyújtsuk be a sütőt 200-220 fokra.
> 20 perc múlva ismét kenjük meg a tojással.
> Toljuk be a tepsit a sütő alulról számolt második rácshelyre, és két
> perc múlva vegyük vissza a hőt 170 fokra. 20 - 25 perc alatt készül
> el.
> Hagyjuk a tepsin pihenni 20 percig. Tálaláskor teával tálaljuk, de
> adhatunk mellé fűszerezett - sózott tejfolt. (A fűszerek: finomra
> vágott friss kapor, petrezselyem, metélőhagyma, friss hagyma,
> fokhagyma, vagy egyéb - a család által kedvelt zöldfűszer)
>
> Tészta receptje:
> 3 dl víz, 2 evőkanál tejföl, 3 deka élesztő (vagy egy tasak 11 g-os és
> egy tasak 7 g-os szárított élesztő), 1,5 teáskanál cukor, 1 dl
> napraforgó olaj, 0, 7 dl kukorica olaj (lehet napraforgóból is az
> egész), 3 teáskanál só, 1 tojás, 75 dkg liszt.
> Ezt a tésztát a töltött piroghoz készítjük. A töltelék lehet krumpli,
> sárgarépa, káposzta vagy zöldhagyma.
> Keverjük el az élesztőt, a cukorral, 2 teáskanál liszttel és 3
> evőkanál vízzel krémesre egy tálkában. Szórjuk le liszttel, takarjuk
> le, hagyjuk 15 percet pihenni, illetve addig, míg kezd megrepedezni a
> tetején a liszt.
> Ha kézi robotgéppel készítjük, akkor a robotgép táljában készítsük el
a
kovászt.
> Fokozatosan adjuk hozzá kevergetve az olajat, sót, a maradék lisztet,
> és a dagasztó spirállal dolgozzuk puha tésztává. Ezután takarjuk le
> egy konyharuhával és meleg helyen 2 órán át pihentetjük.
> (Ha másnap készítjük, kelesztés előtt tegyük hatliteres
> fagyasztózacskóba, és lazán zárjuk le.)
>
> (Kenyérsütő gép esetében, dagasztó-programot használunk. Először a
> vizet, tejfölt, olajat, a felvert tojást tesszük a kehelybe,
> elkevertetjük a dagasztóprogrammal. Ezután megállítjuk, és beleszórjuk
> a szitált lisztet, a tetejére tesszük a külön megkelesztett kovászt,
a
> sót, és újraindítjuk a dagasztó programot. Ha megkelesztette a program
> másfél óra alatt a tésztát, leállítjuk, és pár perc múlva
> újraindítjuk. A második kelesztés után borítjuk a tésztát
> munkafelületre, és az alábbiak szerint járunk el vele.)
> Ha van gránit, vagy márvány munkafelületünk, a lisztezést hagyjuk el.
>
> Töltelék recept:
> A töltelékekhez adagonként két-két tojást főzzünk keményre, és hűtsük
ki.
>
> Káposztás - hagymás töltelék
> Egy kis káposzta, 2 nagy hagyma, 1 csokor metélőhagyma (vagy újhagyma
> zöldje felaprítva), 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, darált
> fűszerkömény.
> A megtisztított káposztát vágjuk durvára. Tegyük serpenyőbe és
> alacsony hőmérsékleten pároljuk puhára. Vágjuk finomra a hagymát.
> Melegítsünk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olajat, ezen a hagymát
> dinszteljük puhára. Tegyük hozza a maradék olajat. A káposztát tegyük
> rá, és dinszteljük tovább. Mossuk meg a metélőhagymát, vágjuk finomra,
> és keverjük el a káposztás keverékkel.
> Frissen tört borssal, köménymaggal és sóval fűszerezzük. Amint
> kihűlt, egy-egy teáskanalnyi tölteléket tegyünk a pirogok közepébe és
> összezárva, tepsin kenve, kelesztve süssük meg.
>
> Káposztás - sárgarépás - sajtos - hagymás töltelék
> Négy vöröshagymát finomra vágunk, négy evőkanál olajon megdinszteljük
> kevés sóval.
> 20 dkg káposztát megvagdalunk, 4 evőkanál olajon párolni kezdjük, majd
> öt perc múlva hozzáadjuk a reszelt vagy darált 20 dkg sárgarépát, a
> megdinsztelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, só, bors,
> metélőhagyma, finomra vágott kapor, petrezselyem. Hozzákeverjük a
> lereszelt keménytojásokat, levesszük a tűzről és hozzáadunk egy marék
> reszelt sajtot.
> Jól elkeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, még fűszerezzük. De
> vigyázzunk, mert a töltelék a sütés során sósabbá válik.
>
> Nem böjtös napokra, mondjuk szilveszter estéjére húsosat is. A hús
> lehet csirke, pulyka, marha, bárány is.
>
> Húsos töltelék
> 20 dkg fűszerezett kolbászhúst, 2 evőkanál krumplipüréport, a
> dinsztelt hagyma maradék egyharmadát, két-három evőkanál tejfölt
> elkeverünk. Kis hőmérsékleten, vagy a microban, letakarva 15 perc
> alatt készre főzzük/pároljuk. Ebből is el kell párologtatni a maradék
> vizet. Keverni kell, ne égjen le. Ha száraznak találjuk, még egy-két
> kanál tejföllel lazítjuk. Hozzátesszük a lereszelt két db kemény
> tojást, három evőkanál reszelt sajtot, és alaposan elkeverjük.
> Ugyanúgy töltjük a tésztakorongokat, mint a zöldségesnél.
>
> Újév napjára ajánlatos valami savanykás étellel készülni.
>
> Szoljanka névre hallgat az orosz korhely-leves. Biztosan van más
> hasonlóan pikáns levesük is, de ez igazán alkalmas a karácsonyi
> maradékok ízletes hasznosítására.
>
> Olívaolaj, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, paprika, sárgarépa,
> maradék sültek: sonka, marhahús, csirke, füstölt kolbász, savanyú
> uborka, kapor, egy evőkanál paradicsom püré, őrölt csípős paprika,
> citromlé. Felöntéshez víz, vagy húsleves, só, bors, citromgerezdek,
> tejföl.
> Az olajon megdinszteljük a szálára vágott vöröshagymát, a végén adunk
> hozzá zúzott fokhagymát, megüvegesítjük, és belerakjuk az egyforma
> vékony csíkokra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, húsokat és a vékony
> karikára szelt kolbászt. Együtt dinszteljük egy kevés ideig, majd a
> csíkozott savanyú uborkát, a kaprot, a paradicsompürét és az őrölt
> paprikát is hozzátesszük (Ha gyermek is eszik belőle, akkor édes
> paprikát használjunk, a felnőtteknek egy kis tányéron adjunk az
> asztalra csípős paprikákat.). Felöntjük annyi vízzel, amennyi egy
> ujjnyira ellepi a hozzávalókat. Felforraljuk, megkóstoljuk,
> megborsozzuk, sót csak akkor tegyünk hozzá, ha teljesen kész.
> Kislángon főzzük lefedve legalább 20 percig. Ha az olaj a tetejére
> szökik, akkor már majdnem kész. Jó sűrű levesnek kell lennie.
> Kóstoljuk meg, és ha kell citromlevet, sót teszünk hozzá.
> Tálaláskor tegyünk egy evőkanál tejfölt a tányérba mert étel tetejére,
> a szélére pedig egy gerezd citromot.
> Bármilyen hozzávalót tehetünk bele, és hagyhatunk el ebből a
> receptből. Akár előző nap is elkészíthető. Csak használ neki, ha
> összeérnek az ízek.
>
> Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!
>
>
> Mária Anyok@
>
>
--
Anyok@
|